Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Декември 2019    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
 
 
Архиви
Декември 2019 (1)
Ноември 2019 (1)
Октомври 2019 (6)
Септември 2019 (4)
Август 2019 (3)
Юли 2019 (3)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Пресата: списанията
22-09-2009, 04:12 | Автор: петър | Категория: Какво четяхме / Вестници и списания
(текст: Надя)

1.ЖЕНАТА ДНЕС - От 1945 г. то е институция за много поколения. И продължава да се ползва с уважение и завидно влияние, с авторитет. То е най-старата оцеляла печатна медия в България след в. "Труд" (по чиято рождена дата обаче се водят спорове).В своя пик през 60-те, 70-те и 80-те години "Жената днес" се печата в 500 000 тираж на български и в още 100 000 на руски език, които се разпространяват на територията на СССР. Списанието спокойно е можело да излиза в 1 милион бройки, ако тиражът му не е бил съзнателно ограничаван – заради лимита на хартия, която по онова време се е определяла централно. Печалбите от продажбите му са били повече от солидни – с тях по това време се издържа не само редакцията на "Жената днес", но се покриват и всички (немалки) разходи на организираното женско движение в България. Надвишавайки 500 000 броя месечно, списанието става втората печатна медия в държавата по тираж и влияние
, след вестник "Работническо дело" (който печата 800–900 хиляди бройки всеки ден). За разлика от абонамента на "Дело" обаче, който е бил задължителен за партийните ядки, да се абонираш за "Жената днес" е било много сложно навремето – за това са се искали комбинация от връзки и късмет.

Пресата: списанията
(снимка: Надя)

Пресата: списанията
(снимка: Надя)

Пресата: списанията
(снимка: Надя)

Пресата: списанията
(снимка: Надя)

Пресата: списанията
(снимка: Надя)


2. ЛИК - издание на БТА, "ЛИК" е списание с повече от 25-годишна история. То е предназначено за по-образована
публика и е било списание на интелигенцията.

Пресата: списанията
(снимка: Надя)


3. БТА ПАРАЛЕЛИ - "Паралели" е списание, което е любимо на не едно поколение българи. То излиза вече 44 години и продължава да бъде едно от най-тиражните в България с едно значимо, солидно място на българския пазар. Преди 1989 г. "Паралели" беше прозорец към света за много българи. Днес от него могат да се научат доста любопитни новини, свързани с шоубизнеса, културата, музиката и т.н.


(снимка: Надя)

Пресата: списанията


4. БОЖУР - Списание за мода, едно от най-старите на пазара. В него като модел се е снимала Камелия Тодорова
Пресата: списанията
(снимка: Надя)

Пресата: списанията
(снимка: Надя)

Пресата: списанията
(снимка: Надя)

 
5. лада - Списание за мода. Мила Минева показа корицата на първия брой на сп. "Лада", на която се вижда типична бупжоазна жена, добре гримирана и издокарана в скъпи дрехи, а не някаква работничка, както повелява партийната повеля. В списание "Лада" са били помествани снимки как трябва да изглежда идеалния дом и какви уреди от бита трябва да има в него. То трябва да е най-новото и най-удобното."Лада", започва да излиза през 1959 г.[8] То е концентрирано около проблемите на модата и социалистическия бит и като цяло леко се разграничава от очертаната от "Жената днес" линия на излагане на тематичните социалистическо-женски приоритети. Всъщност, и двете издания демонстрират известни лавирания спрямо ригоризма на 50-те. В тях се появяват снимки на "живи" модели (особено в "Лада", където визуалният материал е с доста добро качество и дори преобладава над текстовия) и статии по модни въпроси, които макар и обговорени в задължителния пейоративен тон[9] изпълняват информативната си роля спрямо женската аудитория, запазила (или възобновила) своите традиционни интереси. През периода 1966-1968 г. там дори започва спорадичното поместване на снимки на момичета в къси поли, въпреки противодействащите съвети относно ограниченото им "използване".

Пресата: списанията
(снимка: Надя)

Пресата: списанията
(снимка: Надя)

 
6. ЗДРАВЕ

Пресата: списанията
(снимка: Надя)
 

7. МЛАДЕЖ Започва да излиза 1966-67 някъде там. Целия брой 8 на списанието за 1967 е бил изгорен и редакцията уволнена заради материалите публикувани в списанието, не харесали се на тогавашната власт.

Пресата: списанията


8. Общество  и  право - "Общество и право" започва да излиза на 1 октомври 1979 г. като месечно издание на СЮБ и Министерство на правосъдието и това сътрудничество продължава до края на 1992 г. В обръщението си към читателите на първия брой на списанието член кореспондент проф. Борис Спасов — главен редактор и дългогодишен председател на Съюза на юристите в България (СЮБ), подчертава, че предназначението му ще бъде "да задоволи отдавна чувстваната потребност от печатен орган, които да отговаря на нарасналия интерес на обществото към въпросите на правото и законността".


Пресата: списанията
Пресата: списанията 


9. ДЪГА (специална статия) - "Дъга - разкази в картинки" е българско детско комикс списание. Издавано от ДИ "Септември". Първият му брой излиза в края на 1979 г. Въпреки огромното външно влияние, списанието създава свой собствен стил и е класически образ на българската илюстрация за това време. "Дъга" набира огромна популярност през 80-те години на 20 век, когато тиражът му достига 180 000 бр. В списанието са събрани колекции от комикс сериали на много световно известни български илюстратори, детски писатели и аниматори, сред които Доньо Донев и Борис Димовски.Сериалите в списанието са повлияни от българския фолклор, политическата обстановка в България по това време, класически литературни произведения ("Хобитът" на Дж.Р.Р.Толкин, "Островът на съкровищата" на Робърт Луис Стивънсън, "Момиченцето от земята" на Кир Буличов), световна география, антична история, история на 20 век и др. Единствената постоянна рубрика е писма от читателите. Понякога има тематични страници с кръстословици и пъзели. В първите броеве се публикуват текстове, но скоро "Дъга" се посвещава в изцяло на комиксите. До началото на икономическите и политическите промени българският пазар е недостъпен за западни комикси и "Дъга" е едно от малкото изцяло посветени на комикси списания. Заради мудното си издаване, специфичния си стил, засилената конкуренция и общата лоша икономическа обстановка, след промените списанието бързо губи популярност и спира да бъде издавано. Последният, 42-ри брой, излиза през 1992 година. Повечето от сътрудниците му емигрират или намират нова професия като компютърни дизайнери. В последно време списанието прави опити за своето завръщане на пазара с ново поколение от български илюстратори. Списанието е с изцяло обновена структура, рубрики и слоган. През 2003 и 2004 излизат няколко нови броя на списанието, публикувани от "Мунтеану & Мунтеану" СД. Номерацията за новите броеве започва наново, като 1 и 2 брой излизат през 2003 г., а 3–8 брой излизат през 2004 г. След публикуването на брой 8 през юни 2004, изданието е прекратено.
Сериали:
    * "Билбо Бегинс или дотам и обратно" - по романа "Хобитът" на Дж.Р.Р.Толкин.
    * "Бубачко"
    * "Карамела Му, Пуки и галактическите пирати"
    * "Великите географски открития"
    * "В света на животните"
    * "Господарят на пръстените" - по романа "Властелинът на пръстените" на Дж.Р.Р.Толкин.
    * "Дарко" - истории за момче с вълшебна шапка.
    * "Добромир" - приключенията на един българин, посветен в източни бойни изкуства, в годините преди падането на България под турско робство.
    * "ЕЛО - Екип за ликвидиране на опасности" - фантастичен космически сериал.
    * "Елемаг - воинът на Хан Тервел"
    * "Крепостта на безсмъртните" - фантастичен сериал, развиващ се в съвремието и Средновековието.
    * "Марко Кралевити" - по преданията за Крали Марко.
    * "Момиченцето от Земята" - по едноименния сборник разкази за Алиса Селезньова на Кир Буличов.
    * "Островът на съкровищата" - по едноименния роман на Робърт Луис Стивънсън.
    * "Петлето Герчо, Фък и Фац"
    * "Приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко" - илюстрации Румен Петков.
    * "Пчеличката Любка"
    * "Първобитни небивалици" - комедия в първобитни времена.
    * "Спартак" - исторически комикс за гладиатора Спартак и неговото въстание.
    * "Справедливите" - каубойски сериал.
    * "Томек" - по едноименния роман на Хенрик Сенкевич.
    * "Хитър Петър" - комикс основан на приказките за Хитър Петър и Настрадин Ходжа с фантастично продължение в бъдещето.
    * "Янтар" - фантастичен космически сериал


10. СЕМЕЙСТВО И УЧИЛИЩЕ - излизало е от 1950 до 1991г.

Пресата: списанията
(снимка: Надя)

Пресата: списанията
(снимка: Надя)


11. Пламъче    

Пресата: списанията
(снимка: freja)

... и корицата на един по-нов брой (цялото списание  може да разгледате ТУК):

Пресата: списанията
(снимка: Burtan)
 
12. ритъм - двумесечно издание на в. "Народна младеж" за популярна музика, култура, политика, спорт. Спонсор (!!!) на списанието е БМТ "Орбита".  Брой първи излиза експериментално през 1988:

Пресата: списанията
(снимка: bat_mitco)

Пресата: списанията
(снимка: bat_mitco)

Пресата: списанията
(снимка: bat_mitco)

Пресата: списанията
(една страничка от 1988 с автограф на Йордан Радичков! - снимка: bat_mitco)

Експериментът се оказва успешен :)

Пресата: списанията
(снимка: bat_mitco)

Ето го и прословутият брой с Алф (#2 от 1989):

Пресата: списанията
(снимка: bat_mitco)

13. ФИЛМОВИ НОВИНИ

Пресата: списанията
(снимка: cyberbob)

14. КОСМОС


15. Наука и техника16. Млад конструктор

Пресата: списанията

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: петър (22 септември 2009 12:19)
Не съм ги подредил и описал като НАДЯ , но предполагам, че някои от списанията ще ви върнат години назад.

 
 
№2 от: ХриС (22 септември 2009 20:16)
О забелязвам "Направи сам".Бях само на 10 години, но чаках отрано сутринта, за да си купя първия му брой.И до днес пазя голяма част от броевете на този вестник..

 
 
№3 от: bat_mitco (23 септември 2009 00:09)
  С удоволствие забелязвам всички издания от личния ми ТОП 5,за които писах в ПРЕСАТА 1...Покрай НД изрових останките от класиката СТАРТ от колекцията ми(както и малко от чешкия STADION и от френския MONDIAL) и дори пак имам тетрадка с отбори...Е,скромна засега и със снимки предимно от края на 80те...--------------------
 
 
№4 от: Teya (23 септември 2009 08:12)
Ха, не знаех, че БТА Паралели е излиза като вестник, помня само списанията. А за Народна младеж бях абонирана. Но с на-голямо умиление си спомням за списание Славейче и за сутрешното предаване по Хоризонт от 6.50, където имаше 10 минути за децата :)

 
 
№5 от: isi (23 септември 2009 09:45)

Но БТА Паралели си е списание и тук, на горната снимка, не е ли така?  Било ли е вестник наистина?
--------------------
 
 
№6 от: петър (23 септември 2009 10:06)
ISI и тук си е списание , teya нещо се е объркала

 
 
№7 от: Надя (23 септември 2009 11:43)
Браво , още попълнения, ще запълним колекцията лека полека.
Но, не искаш ли да се сложа в съавторство с мен и да оставим статията просто Пресата, за да е по прегледно и бъдещия потребител да намери всичко на едно място?
Как мислиш, приятелче Петьо?

 
 
№8 от: петър (23 септември 2009 20:17)
НАДЕ, получи ли съобщението?

 
 
№9 от: freja (24 септември 2009 03:27)
Сетих се за списание "Математика", което получавах в 7-ми клас (не от голяма любов, ами заради изпитите после) - някой случайно не си ли пази някой брой?...


(N.B. Двете статии са комбинирани и подредени според вида на изданията - тази става за списания, а на Надето - за вестници )

 
 
№10 от: Teya (24 септември 2009 07:06)
Аз говоря за втората снимка, където пише Потомците на Баунти. Не е ли вестник това?

Току що видях комиксите публикувани в Дъга - Момиченцето от Земята на Кир Буличов. Имам книжката, но помня, че съм чела книга по филма за Алиса Селезньоваааа. Казваше се Гостенк от бъдещто. Дали някой помни книгата?

 
 
№11 от: isi (24 септември 2009 09:34)
Freja, в първата статия за преста бяхме споменали в коментари и сп. Математика, и сп. Родна реч... И  как някой брой! Сигурно всичките пазя Но може някой да ги снима по-рано от мен - и Математика, и Родната реч...--------------------
 
 
№12 от: freja (24 септември 2009 14:20)
Teya,
епизод от "Дъга" имаме тук.
Това пък е статията за филма, с линкове за сваляне в коментарите (а под статията във "Виж също" са линковете към статии за Алиса/Наташа).
А ето я и книжката на Кир Буличов.

isi, ама вярно, че и "Родна реч" бе! Чудих се, чудих се - имаше ли нещо по литература, нямаше ли... Щото ми се виждаше невероятно да се абонирам за математиката, а пък българския да го изоставя. Съвсем изключих - и за "Родната реч", и за коментарите около списанията, останали под другата статия . Ами хайде, чакам някой да цъкне едно-две, че моите ги изхвърлих преди 10-тина години... Голяма грешка.

 
 
№13 от: isi (24 септември 2009 14:37)
Зa Teya - и аз видях статията на Влади за "Гостенка от бъдещето", и там той пише , че книжката , по която е правен филма,  се нарича  "Сто години напред" , а вече другата книжка с останалите приключения на  Алиса е "Момиченцето от Земята". 

freja,
ще снимам, даже ще ми е любопитно и вътре... А иначе точно за сп. Математика винаги са ми казвали, а и аз съм се убедила, че не остарява :))--------------------
 
 
№14 от: Надя (24 септември 2009 15:07)
И тук малко инфо за сп. Младеж и Общество и право. И добавям сп. Семейство и Училище.

 
 
№15 от: freja (24 септември 2009 15:49)
Добавено е едно "Пламъче", което е с 3 години и 1 месец по-голямо от мен . Сигурна съм, че ще намерите още броеве по мазета и тавани, това го сложих само за илюстрация.

 
 
№16 от: mortal (24 септември 2009 19:51)
Имам списание "Компютър за Вас", от 1986-та година, и то точно изданието написано и разпечатано с помощта на внимание:
Внимание! Вие нямате права за преглеждане на скрит текст.

Ще го снимам и ще го кача. Вече събрах доста снимки, време е за статия

 
 
№17 от: freja (25 септември 2009 01:07)
Mortal, ще се радвам да видя това списание  .

***

Тук май е мястото да помоля всички, които имат вестници и списания за качване, да ги допълват към тези две статии, вместо да пускат отделни pionerche . Ако нямат такива права - да се свържат с авторите или с някого със зелен/червен ранг - всеки ще им помогне ok2 .
Тези две статии за пресата са нещо като общ преглед на печата, тук само изброяваме заглавията (с тенденцията да ги съберем всичките ) и слагаме примерни снимки; ако някой желае да посвети специална статия на някое конкретно издание - винаги може да го направи, разбира се. Само нека преди това провери с търсачката дали вече няма такава .

 
 
№18 от: cyberbob (27 септември 2009 12:39)

Искам да видя  и ФИЛМОВИ НОВИНИ


 
 
№19 от: ХриС (27 септември 2009 18:28)
Само български списания ли може да се добавят към тази статия? Намерих PIF и руското "Маша".

 
 
№20 от: donaddt (27 септември 2009 20:28)
За ПИФ аз съм за отделна статия. bruuum

 
 
№21 от: isi (27 септември 2009 20:39)
Руското да не би да е "Миша"? Ако е то, аз пък бих искала един брой отделно (За "Маша" не се сещам, но "Миша" и на английски съм получавала )--------------------
 
 
№22 от: ХриС (27 септември 2009 22:00)
Isi, Миша е, аз съм в грешка.На руски е, действително е издавано на 6 езика.От него намерих 6 броя,имаше и плоча от онези гъвкавите сините, но нея не можах да я открия От PIF открих 5 броя и току-що една играчка от единия брой.

 
 
№23 от: freja (27 септември 2009 22:59)
Аз не просто съм за отделна статия за PIF, ами за отделна статия за всеки брой съм! А тук ще качим някоя корица - за статистиката все пак .


Иначе, също като cyberbob, много искам да видя "Филмови новини" - едно такова много малък формат беше, а пък го помня... синьо...

 
 
№24 от: bat_mitco (29 септември 2009 21:43)
Ритъм 1987-1989 от периода когато беше списание... Иска ли някой? Имам!!! Ако решите да има небългарски - имам MONDIAL - за невръстний запалянко свети граал...--------------------
 
 
№25 от: freja (30 септември 2009 04:08)
Стар "Ритъм" - списание? Ама наистина ли е излизало като списание тогава?! Ами искам, как да не искам! Аз си купувах в самото начало на '90-те, когато си беше вестник, прекарала съм се значи . А после (през 1993, мисля) се превърна в списание, но само първия брой си купих, нещо не ми хареса май новата му визия и формат...

 
 
№26 от: freja (3 октомври 2009 05:03)
ритъм е добавен, благодарение на bat_mitco!!! nomer1

A какъв формат е било списанието? Защото новата му версия от 1993 беше някаква ужасно голяма, като атлас. Прочетох аз, че е било 60 х 90/8, ама... какво значи това?...

 
 
№27 от: cyberbob (8 октомври 2009 12:15)

Почти невъзвможно беше в онова време да се абонираш за "Ритъм" , ако нямаше позната пощаджийка и то от високите нива  Да си го купиш от РП - същото положение, както при PIF. Само с приятелка- репаджийка. Според мен това което е написано за 12 000 тираж не е вярно. Бил е много по-малък. 


 
 
№28 от: freja (22 февруари 2010 16:27)
Добавям корица на "Филмови новини", предоставена ни от cyberbob hi.

 
 
№29 от: zori djunkova (23 февруари 2010 20:48)
Добавям корици на сп. Космос и сп. Наука и техника (снимки от нета).

 
 
№30 от: freja (9 март 2010 16:41)
Горе, към броя на "Ритъм" от 1988, добавям и една страничка от списанието с автограф на Йордан Радичков! Неин горд притежател е bat_mitco hi.

 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 16
Потребители: 0
Гости: 16

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия Ви български детски сериал е:


 
 
 
 
Ново в ПУК!