Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Август 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
 
 
Архиви
Август 2020 (1)
Юли 2020 (4)
Юни 2020 (4)
Май 2020 (1)
Април 2020 (5)
Март 2020 (2)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Картотека-игротека: Война
28-11-2008, 02:41 | Автор: admin | Категория: Свободно време / Игри и забавления
В поредица от статии ми се иска да припомня правилата на някои игри с карти от детството ни (което всъщност е част от проекта "Играчка-плачка", посветен на съставянето на "каталог" на игрите ни). Не си спомням по онова време да сме се забавлявали с повече от десетина. Имената им ще са донякъде условни, тъй като в отделни региони (даже квартали!) се "подвизаваха" под различни такива. Също така не възприемайте веднага посочените правила "на нож", ако спомените ви за тях са различни от моите. Една и съща игра има вариации и правила, които са въпрос на договаряне между играещите (поради липса на такива, често, се получаваха караници, "измисляния" на нови или странни нови - най-често от шмекери). Като се добавят и такива странности като "белот с открити карти" (който в тайфата играехме към 5-6-ти клас, просто защото ни мързеше да помним всички али-бали) е разбираемо, че не става дума за изчерпателност или "авторитетност". Освен това ще се стремя изключително към т.н. "детски" игри (т.е. отпадат "Сантасе" и "Белот" - ако някой все пак се интересува, ще му "подскажа" - но само на ЛС)
Моля, не ме съдете строго за обясненията (те са малко объркани, а пък се опитвам дори да влагам и непривично за подобни неща "споменно" отношение, и става една...)!

ИГРА ПЪРВА: "ВОЙНА".
 
Брой на играчите: двама (възможност 4 - но е по-сложно).

Брой на картите
: 32 (варианта с цяла колода е досаден, повярвайте! Или пък е хубав, само ако играят 4-ма).

Цел на играта
: да прибереш всички карти на противника и после да му се оплезиш  tongue2 !

"Сила" на картите
: 7, 8, 9, 10, J (вале), Q (дама), K (поп), A (асо).

Самата игра: Картите се "разбъркват", "цепят" и раздават (както пожелаете: по една: на мене-на тебе; по три: една-две-три на тебе, една-две-три на мене или пък половината на мене, другата половина на тебе), така че, двамата играчи получават купчинка от 16 карти. Картите се държат с лицевата страна надолу и не е позволено да се гледат. От получената купчинка всеки от участниците обръща горната карта, поставяйки я на масата (плоскост: стол, дънера, асфалта или к'вото и да е там) с лицевата част. Играчът, който има по-"силна" карта прибира ръката и поставя "спечеленото"
под купчинката си.
Ако двамата играчи обърнат карти с еднаква "сила" ("боята", "цвета" на картите в тази игра нямат значение!) настъпва т.н. "война". При такава ситуация играчите обръщат последователно 3 карти. "Силата" на последната карта е определяща:  играча с по-силната карта прибира и осемте (картите, направили "война" (2) + двете 3-ки = 8).
Има вариации, където на картите се придава "цифрова" стойност и при "война" печели този с най-голяма такава. Много сложно и доста не-детско! Тъй че, ще се придържам към това, какво съм играл... Пак АКО: Ако се случи тъй, че при обръщането на "войнстващите" карти последните са пак еднакви по сила, процедурата с обръщането на 3 се повтаря и т.н. Все едно - този който обърне най-силна - прибира всичко.
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: freja (28 ноември 2008 04:34)
Ееее, поздравления!!! Откога се каня да пусна една такава тема, ама все не остава ред за нея... Ще изчакам игрите, за които си се сетил и после ще допълвам (ако остане за допълване...)

 
 
№2 от: admin (28 ноември 2008 06:59)
Планувам: "Черен Петър" (различен от версията на zverche), "Пексесо (с)", "Черна Донка", "Поляна" (Зелена поляна),  "Кент (купе )", "домино с карти" и два   "детски" пасианса... Опитвам се да си спомня имената в момента.--------------------
 
 
№3 от: dani (28 ноември 2008 07:04)
А също "Гле'й си работата", "Магаре", макар че може просто да са синоними на някои от игрите, които споменаваш.--------------------
 
 
№4 от: admin (28 ноември 2008 07:09)
"Гле'й си работата" - е друго наименоване на една от гореизброените игри, но почакай малко. А за "Магарето", ще трябва да помисля как точно се играеше.
--------------------
 
 
№5 от: felice puba (28 ноември 2008 10:36)
Ура! Най-после си я припомних тази игра. hi Благодарности. Да се чудиш как може да са забранявали картите назад в историята, то си е чисто забавление. Само дето все ме биеха на карти... Мъжът ми казва, че не съм играела със сърце, затова са ме биели. Но той всъщност предпочита шаха, а и никак не е добър на пасианси...smile24 Спомних си Алиса и приключенията и с картите за игра на Доджсън.neznam Някой ще ми припомни ли една игра при която картите се подреждаха в колона една под друга. И накрая който сложи по-силната карта отгоре/пак без да гледа, но със същия цвят/,обира по-слабите преди нея или нещо такова. Задължително трябваше да са в еднакъв цвят, за да се вземат, а попадналите карти с другия цвят се обираха  между тях. Като дежа вю ми е, извинете за лошото описание,но като и толкова се сетих....help--------------------
 
 
№6 от: gamina (28 ноември 2008 11:05)
На магарето накрая се викаше "Магаре" и се струпваха ръцете в средата. Чиято ръка е най-отгоре става буквата М, после А, после Г и т.н. Който събере всички букви и стане МАГАРЕ - крещи три пъти: "АЗ СЪМ МАГАРЕ!" Ама много силно. Но преди това май целта беше човек да се отърве от всички карти, които има. Като изхвърли последната викаше Магаре и се почваше това с ръцете.
Добавям "макал", но може да е синоним, на някоя от горните.

А за войната - ние имахме добавка към правилата - като останеха 3 карти можеше да си ги гледаш.

felice puba - това май му казвахме "пътечка", и то беше почти безкрайно като войната :)

 
 
№7 от: felice puba (28 ноември 2008 11:29)
Благодаря ти, GAMINA.  Права си, безкрайна си беше.--------------------
 
 
№8 от: Надя (28 ноември 2008 15:54)
Кент!! Ау, каква класика! Браво Влади! hiphip Тези карти направо ги бяхме изтъркали от игра. А имаше едно "три, пет, осем", него направо го съсипвахме  
А ще се намери ли някой, който да пусне и някоя снимка на тесте от едно време, сигурно ги пазите, а?

 
 
№9 от: donaddt (28 ноември 2008 19:33)
http://detstvoto.net/index.php?newsid=126
За мен класическата война си е с картите на Черния Петър. Макар че става и с част от картите на големите. Докато те играят на белот например, може да се усвоят другите карти: 2,3,4,5,6. За разнообразие може и някой жокер. А при магарето целта е да се съберат 4 еднакви карти- 4 дами, 4 двойки и т.н. И който ги събере вика силно Магаре! и тогава следва това с ръцете,
Влади, а фокуси с карти можеш ли да правиш? Имаше едни: Избери си карта, сега я сложи тук. И се почваха разни изчисления, докато фокусникът познаеше коя карта си си изтеглил. То обикновено се знаеше последната карта и се съобразяваше по нея. А имаше и един фокус с подобни карти. Примерно аз съм фокусника. И съм сложила най-отгоре например дама каро, а най-отдолу поп пика. Но на другия човек давам дама пика и поп каро. И му казвам да ги сложи където иска по средата на тестето. След това въртя ръце, прехвърлям тестето а оттук, а оттам, като не спирам да говоря. И после с отработено движение измъквам крайните карти и казвам: А, ето ги! И естествено другият не се усеща, защото е бил ангажиран да ми слуша приказките,

 
 
№10 от: ive (28 ноември 2008 20:05)

Защо Сантасе и Белот да отпаднат. За възрастни или не, и ние ги играехме. apapapa

Имаше една игра - картите се разхвърлят на куп върху масата, а най-отгоре се слагат две карти като покрив ( /\ ). Всеки по ред тегли по една карта от купа като внимава тези отгоре да не паднат. 

Дона, аз помня един фокус - избира се карта, фокусника я взима и зад гърба си я слага обърната върху купа с картите. След това показва долната част на купа и пита (докато гледа обърната карта) това ли е избраната карта. Разбира се не е. След това отново картите зад гърба и наместване на позната карта. Следва второ показване този път на правилната карта.


 
 
№11 от: gamina (28 ноември 2008 20:15)
Мда, така беше магарето - каквото не ти трябва го предаваш на следващия, той на този до него и така докато някой събере 4 карти :)

А това с "колибката" от две карти му казвахме "кенеф", само не помня какво се случваше на този, който събори картите.

А играли ли сте на "убиец", имаше "убиец" (поп пика май), "полицай" (по-вероятно да е бил "милиционер" всъщност), невинни граждани и още някакъв персонаж. "Убиеца" трябваше да намига и така убиваше невинните, а полицая трябваше да разбере кой е.

 
 
№12 от: ive (28 ноември 2008 21:14)
И ние така наричахме играта. Нищо не му се случваше на който събори картите, играта почва отначало.

 
 
№13 от: dani (28 ноември 2008 21:18)

"Убиеееец", любима ми беше Номерът беше така да намигнеш, че да те види само този, когото "убиваш". В следващия момент "убитият" покрусен хвърляше картите и обявяваше, че отпада от играта, а останалите се спогледваха: 'Кой между нас е убиеца?". Ал Капоне пък винаги взимаше възможно най-невинна физиономия, да не го надуши "ченгето"Ей, хора, ама авторът на статията е Владиuuux Ама той нали беше админ, глей го как абдикира, хитрецът му! Сега само Фрея да се поти  и мъчи с нас
printzesa2 pionerche--------------------
 
 
№14 от: freja (29 ноември 2008 02:46)
А, хайде сега, не се измъквай, dani. Двама сте абдикиращите, струва ми се... Ама не, че това има някакво значение - за всички е ясно, че ти и Влади сте "Нашето детство" pionerche . А що се отнася до мен - това е единственото място на света, в което се мъча с удоволствие  .

Всъщност исках да кажа, че "Убиецът" тотално го бях забравила, а ми беше тооооолкова любима игра, заедно с кент-купето. И при двете имаше тайни знаци, а аз много си падах по тях (не, че съм престанала). Даже си спомням, че като играехме пред блока, най-често убиец беше Стефан; дори и сега ясно си представям намигването му - едно такова чаровно, дяволито и неуловимо... mig_mig Спирам, че навлязох в друга тема smile24 .

 
 
№15 от: isi (29 ноември 2008 23:02)
Чудесни игри. И аз се канех да припомня част от тях, но май няма да се наложи. Обаче  Влади имаше предвид "поредица от статии"!  Хайде!

А freja ми взе думите относно абдикацията (и на dani -  по-специално, ама той ми знае мнението)--------------------
 
 
№16 от: nadia5 (30 май 2010 03:25)
Скоро решихме да играем О-хел/така мисля 4е се казваше/,
но сме забравили как се пише резултата.
Ако някои си спомня моля да ми напише.

 
 
№17 от: InaBambina (10 ноември 2011 12:56)

Сега уча дъщеря ми да играе на "Война" Малката много се забавлява, а скоро ще навърши 5 години.

Мой спомен, беше дядо ми и неговия начин "как да научиш детето да смята до 14"  и то със забава ; на 6 години дядо ми ме научи да играя на Табланет; интересна игра и доста разумна; ще я включа след една година и при моето дете em_12


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 17
Потребители: 0
Гости: 17

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Най-любимия празник?