Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Януари 2022    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
 
 
Архиви
Януари 2022 (5)
Декември 2021 (1)
Ноември 2021 (1)
Октомври 2021 (4)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Детето рисува
Не, никога няма да ги изхвърля - моите първи рисунки. Събирани от родителите ми в началото, по-късно те бяха основно забавление за рожден ден например. В трети, четвърти, пети клас заедно с гостите умирах от смях колко непохватно са рисувани. По-късно започнах да чувствувам някакво умиление и сантименталност, а днес...представете си, ги предлагам на публика. Най-късните рисунки в тази папка - корица на Блок №1 са от първи-втори клас. Най-ранните са от три и половина годишна възраст. Годините са 1967 - 1972. Направих колажи на няколко теми, най-характерните за тогавашното ми творчество.
Детето рисува
НАЙ-СТАРАТА ТЕТРАДКА
Детето рисува
МОЯТ ДОМ
Детето рисува
МОМИЧЕНЦА, ПРИНЦЕСИ, БАЛЕРИНИ
Детето рисува
ПРОЛЕТТА
Детето рисува
ТЕМИ ОТ ПРЕДУЧИЛИЩНА И ПЪРВИ КЛАС
Детето рисува
Следващите картинки са поздрав за WHITE_RABBIT / виж коментарите по-долу / а и за всички, които като малки са проектирали в съзнанието си Красотата като конкретен образ, например Лебед.
Детето рисува
Детето рисува
Детето рисува
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: freja (5 декември 2008 02:02)
Много са сладки, regina! Аз забелязах птиците на последната рисунка - така си ги рисувахме наистина, като "V"-та... е, може би малко по-извитички. Но беше хит, когато открихме тази им форма. А рисунката над тази - това манифестация с цветя и балони ли е?

Права съм била значи, като съм решила да събирам и пазя всички произведения на дъщеря си още от най-ранна възраст - някой ден ще им се радва, а може би ще радва и други с тях. Що се отнася до моите рисунки - помня, че в 5-6 клас изхвърлих един голям блок, като ги обявих за бебешки... голяма глупост, чак ми се плаче... podsmruk

 
 
№2 от: regina (5 декември 2008 11:19)
Рисунката с дъгата е илюстрация на една тогавашна преводна естрадна песен, така да се каже, single, която се въртеше на грамофона:
Щом заплиска весел дъжд
и щом изгрее дъга,
тя ще ме превърне в мъж, а пък теб - във жена,
да-да жена, нещастна жена.
Тогава ти ще ме чакаш до късно
във тъмните сенки на дългата нощ,
когато дойда, ще бъда навъсен,
ще бъда винаги, винаги лош.
А ти ще си мълчиш
и ще навеждаш очи-и-и!
Понеже никъде в песента не се казва, че за целта се минава ПОД дъгата, аз съм ги нарисувала НАД дъгата, където те се срещат, вече в сменени роли.

 
 
№3 от: donaddt (5 декември 2008 19:49)
Ура, ура, ура! Рисунки! Много обичам и благодаря. И с това коментара ми се изчерпва, но аз определено вече съм доволна, 
 
№4 от: dani (5 декември 2008 22:50)
Какво е животното в дома ви, което стои пред гардероба?--------------------
 
 
№5 от: regina (5 декември 2008 23:04)

Дани, това е моят Мечо. Той е толкова голям поради своята значимост. Също и куклата Марчела с жълта рокля на сини точки / в действителност мисля че беше розова /. В тази рисунка радва дизайнът на детската количка. Сега колички с подобен дизайн  са от 1000 нагоре.


 
 
№6 от: filipovaeli (5 декември 2008 23:12)
: regina много сладки рисунки. От серията "момиченца, принцеси и балерини"
рисунката долу в дясно е абстракция, нали? mig_mig--------------------
 
 
№7 от: regina (5 декември 2008 23:50)
Рисунката долу вдясно се нарича "Приятелки". По замисъл това са две "дамички" / така им казвахме тогава / с противоположни интереси - едната е съвременен тип, с панталон и къса подстрижка, другата е финтифлюшеста - с плетени плитки с панделки и рокля с къдрички. Обаче са приятелки. Тази рисунка беше любима на възрастните. Не съм имала никого конкретно предвид. Нарисувана е на гърба на една от големите пролетни картини.
Всъщност си спомням много ясно какво е нарисувано на всички рисунки - но не мислех че някой би седнал да чете подобни обяснения; както се казва - благодаря за въпросаpuh_haha

Към днешна дата ми е особено интересна птицефермата от последната серия: кокошките и пилетата са пуснати свободно на полянка с цъфнали цветя, пиленцата две по две дърпат червейчета. Абсолютно еко-стопанство. Дали сега съществуват такива?

P.S. Толкова много пилета / и нито една кокошка / дърпат червеи, защото имаше една книжка на В.Сутеев - "Приказки с картинки", където има такава илюстрация.


 
 
№8 от: freja (6 декември 2008 01:09)
Имаше, имаше такава книжка, да, regina ok2 , а пък admin откога ми е обещал да я пусне сканирана...

 
 
№9 от: isi (6 декември 2008 13:29)

Чудесно! И аз да изразя поздравление за запазените красиви детски рисунки - към малката художничка и към нейните родители!
Към всичко по-горе да добавя: В детската градина ни дойде едно ново другарче и взе да ни учи как се рисува ПРАВИЛНО къща. Е, правилното беше подобно на къщата от поредицата "Моят дом" - т.е. триизмерно уж Само дето на мен пък хич не ми се връзваше тази черта, с която разделяхме надлъжно къщата  - уж това малкото било страничната стена

regina, любовта ти към балета просто е очевидна!
А на манифестацията - децата носят, предполагам, цветя, знамена и балони, но на няколко реда, нали  Само че червените кръгчета с нарисуваните личица вътре в тях - какво са? Прости за въпроса, уча се!
--------------------
 
 
№10 от: regina (6 декември 2008 15:14)

Isi, това са ОБРЪЧИ. На заден план има още обръчи - жълти. / Може би ги виждаш като балони /. Едно време на всяка манифестация задължително имаше обръчи, носени от гимнастици и гимнастички в едни такива, спортно-елегантни униформи. И виждаш хората само на първите редове, по-нататък е гора от ВИСОКИ знамена, обръчи и пр.
Относно нашата къща - това не е перспектива, а обикновена фронтална проекция. / Къщата има чупка /. Наченки на перспектива има вече в по-късна рисунка - "Птицеферма".


 
 
№11 от: isi (6 декември 2008 15:41)
Ех, regina! Има да се уча явно!
Моята първа перспектива беше обаче  нещо подобно на вашата къща, но пипвахме малко и по покрива--------------------
 
 
№12 от: white_rabbit (10 декември 2008 09:56)
Благодарности хиляди пъти! Ти ми припомни, че в първи и втори клас рисувах само балерини. Дори заради това ме записаха и на балет тогава. Бях забравила. Следващата ми болна тема бяха лебедите , ама не защото съм играла умиращ лебед...smile24

 
 
№13 от: regina (10 декември 2008 17:06)

White_rabbit, let me guess: Балет - Лебедово езеро - Лебеди
                                             Приказки - Андерсен - Грозното патенце - Лебеди
                                             Зоологическата градина - Лебеди
Ще кача горе в статията две картинки, специален поздрав за тебе. Добре дошла!


 
 
№14 от: white_rabbit (11 декември 2008 11:42)
Отново благодаря! Наистина съм заек- все още се ориентирам какво става тук, все едно съм в машина на времето и ми става мило-мило. ЕЕЕЕХ! Скоро и аз ще се включа с мои творения! Да видите за какво става въпросxaxa2  
Regina, дано не съм те затормозила с тези асоциации (междудругото имаше такава игра навремето) Някоя от тези балерини можеше да съм и аз, но сигурно щях да съм също толкова прозрачна като тях, така че добре  съм се отказала от балета навреме...

 
 
№15 от: regina (14 декември 2008 19:20)
Къде си, WHITE_RABBIT? И аз съм се пробвала да рисувам лебед - но като че ли само веднъж. Синият флумастер нещо е свършвал...Лебеда е горе в края на статията

 
 
№16 от: white_rabbit (23 декември 2008 11:20)

Извинявай за закъснелия отговор, regina, но тия дни не успявам да седна пред компютъра.  Дълбок поклон пред твоя лебед!   Личи си старанието ти, въпреки резултата . Съвсем не искам да кажа нещо лошо за него! Но е трябвало да продължиш още малко с тренировките, за да постигнеш съвършенството! Стискай палци да открия своите рисунки, че от първото търсене на тавана не успях. Ле-ле дано "нашите" да не са решили, че са ненужен боклук и да са ги.... хвърлили - ужааас!malee2

ПП Весела Коледа! И много подаръци да има "за всички от сърце"yeye ! (и сняг най-накрая!!)


 
 
№17 от: GalkaBalka (16 януари 2009 15:05)

Страхотни са! Много обичам детски рисунки. За съжаление моите отдавна ги няма. при местенето ни от София във Варна всичко, което баба беше събрала се загуби. Аз така и не взехме нашите от апартамента ни. Но помня че и двамата с брат ми имахме един странен период в който рисувахме само канички и чаши на които пишеше "Кафе", "Чай" и "Мляко" :) идея си нямам защо. Като поотраснах (6-7 годишна) много рисувах принцеси. 

Поздравления, че си запазила своите :) 


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 10
Потребители: 0
Гости: 10

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия ви учител преподаваше по: