Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Октомври 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
 
 
Архиви
Октомври 2020 (3)
Септември 2020 (5)
Август 2020 (7)
Юли 2020 (4)
Юни 2020 (4)
Май 2020 (1)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Да си представим...
29-06-2013, 16:28 | Автор: eli | Категория: Свободно време / Игри и забавления
По идея на regina ще публикуваме на главна страница някои от най-хубавите статии, написани в "Детството". Започвам с ето тази много симпатична статия на Ели. Ехей, Елииии, ние сме тук - на брега на лагуната и си бъбрим с русалките.
Дани mig_mig neznam girl_sigh
... как преди 25 години:
 
Едно момиче с плитка лепи къщичката на Тяпкин. С една ръка, с другата похапва шоколад "Крава". Опаковката отива за колекцията.

Едно момиче с къса коса майстори рози от листа. Навън е бяло, и то мечтае за слънце, гори, коне, да не му се карат, задето "преписа" от Гергана...

Едно момче скърца със зъби в къщи, а така му се иска да излезе вън и да порита, за да стане като Зико.

Едно момиче с опашки е седнало в лодка в детския кът, мисли за хралупата на мечето и мечтае за деня, в който ще събере смелост да влезе вътре, съвсем сама. Е, може и с Джеки, за кураж.

Едно момиче с опашки се мъчи да наизусти приветственото новогодишно слово в кожената папка, а умът ми витае сред кукли, детски перални, кога пак ще отида при баба, искам филия с лютеница "Хорце"...

Едно момче чете на свещ "Властелина на пръстените", а в главата му се въртят: мека шапка, кожена чанта и камшик. Ето това е животът!

Едно момиче си измисля приказки. Има лъвове и тигри, и Мечо е там и като сме двама никак, ама никак не ни е страх от тъмното.

Едно момче сглобява самолетче. Малко е понаказан, защото току-що разглоби един грамофон. Нищо, все някой ден ще може да си разглобява и сглобява на воля. И ще знае и може Всичко!

Едно момиче оцветява картинките в учебника по немски, но всъщност си мисли за строители и жички, и колекцията си от пликове, и онази, готината игра с лампичките. 

Едно момиче се готви да бие инжекции на куклите. После ще му се карат, с половин уста, току-виж станала доктор! А и куклите все пак са болни...

Едно момиче гледа филмчета на стената. Стената неусетно се превръща е истински екран, после съвсем изчезва и ето ни вътре в приказката! Ще си поплачем, но краят и пътят до него ще са щастливи.
Едно момче с огромна крива усмивка и къдрава коса играе джудже в училищната пиеска. Не е точно Билбо, а и реплики много няма, тъкмо моментът да си мисли за дотам. И обратно.

Едно миловидно момиче е подредило куклите и гордо им показва колекцията си от носни кърпички. После ще послушаме и приказки на грамофона, може да пием и чай...

Едно момче метЪл (а че е метал личи отдалеч, нали го е написал на чантата си!) пие "Алтай" в сладкарницата и се чуди дали да не запази капачката.

Едно момиче гушка рошавото си куче и усмихнато слуша "Пуц" на семейния касетофон.

Друго едно момиче с къс бретон е клекнало до храстите в детската градина, гледа облаците и се чуди кога ли ще дойде да ме вземе мама.

Едно момче с битълски бретон е приклещено с кухненската маса, но това си е нещо нормално, тя нека си вика, аз ще си представям ЦУМ и онази играчка... 

Едно момиче рисува бради и мустаци в учебника по руски и си мисли за други, ама много по-други рисунки, които всъщност са същите. И за един дъждовен, далечен град и куче, и коте...

Едно момиче лежи болно и разглежда книжки с картинки. Страниците си отбелязва с картичките с балерини. Веднъж да оздравея!

Едно мъж-момче гледа как синът му играе на люлките и мисли за пиленца, художници, трамваи, стадиони, Лили... Леле, откога не съм се сещал за Лили. Дали да не си пусна брада?

Едно момиче "инспектира" елхата на масичката. Вдигнало е пръст пред устата си съвсем като Малвина в книжката, но засега повече прилича на Алиса. И кой знае защо си мисли за мариновани лукчета.

Две момичета, които всъщност още не се познават, усмихнати четат "Надолу по вълшебната река". Едното след време дори ще се срещне с автора, другото бърза, трябва да чете и на дядо.  

Едно момче с пакостлива усмивка се е сгушило на дивана с котката и си мисли какво ли е да бъдеш голям, да тракаш по цял ден на машината и... ами, да бъдеш голям.

Едно момиче с шапка с широка периферия играе на кавбойци и се чуди кога ли пак ще се качи на онзи, веселия трамвай. Но тя си е такава, питанка, чуденка, чуданка, е, на устата ми беше...

Едно слабичко момче гали гълъбите си и си спомня рева на лъвовете. Ама страшничко си беше, а!

Едно момиче с опашка и дълъг бретон е седнало по турски пред купа книги, свалени от най-горния рафт на библиотеката и се чуди коя да избере. Топло е, елхата вече е подредена върху бюрото, навън вали...
Едно момче...
Едно момиче...
Едно момче...
Едно момиче...

 

 

Двама осезаемо липсват. Но пък кой мислите наднича замечтано през прозорците на всичките тези, и още куп деца. Толкова много момчета – и момичета, нищо че са по-умни – да паднат от количките си! Казах ти аз да направим по-голяма лагуната. Стига с тази лагуна, трябват ни още индианци. Индианци-пирати-индианци-пирати...

 

Мога да дръпна камерата назад, за да се види, че прозорците всъщност са екрани на компютри. Мога и да я приближа и подло да покажа някоя друга бръчка, уморени от монитора очи.

Но няма. По-скоро като в една съвсем друга книга ще духна свещичката...

 
Не съм мислела, че някога ще го напиша, ама и аз като в онази карикатура, обичам компютрите, повечето ми най-добри приятели живеят вътре! Весели празници, приятели!

 

 

 

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: isi (20 декември 2008 16:19)
Ели, Ели, мила Ели!
Благодаря ти! Много!--------------------
 
 
№2 от: gamina (20 декември 2008 16:20)
Нямам думи


 
 
№3 от: zaharisa (20 декември 2008 16:29)

А дотогава, моля те, продължавай да пишеш всичко, което не си мислела, че ще напишеш. hi


 
 
№4 от: regina (20 декември 2008 16:57)
О, и аз имам подарък  Каква прекрасна Коледна изненада! Мила Ели, нека радостта, която ни подаряваш, да ти се връщаlove  стократно!

 
 
№5 от: dani (20 декември 2008 16:58)
Двама осезателно липсват, ааа така зачи ....не, това не е чак за "папка", но забележчицата по-надолу я забелязах и до края на другата седмица ще пусна "Питър Пан". Не винаги се навъртаме, впрочем, около лагуната, по-често сме в Кенсингстонския Не смей да си пъхаш носа нощем там, Уенди -Ели, че феите не се шегуват с любопитни момиченца. (тук трябва да има емотикон на злобееща фея)--------------------
 
 
№6 от: isi (20 декември 2008 18:58)
А аз освен милата ни  Ели love , поздравявам и всички вас, които веднага успяхте да разберете кой ПОДАРЪК на ЕЛИ МРАЗ за кого е!  hi Ей така, без дори да е надписан xaxa2  Аз мисля, че съм от тези джуджета!
Весели празници, мили другарчета!--------------------
 
 
№7 от: Любомир Николов (20 декември 2008 19:17)

Ели, скоро ще си сложа пионерската снимка. Тогава ще стана само момче, а не мъж - момче, нали. Толкова ще се подмладя, че чак няма да мога да се позная. Весели, ама много!pionerche


 
 
№8 от: felice puba (20 декември 2008 19:53)
Ели, страхотна си, както винаги! Но това е просто... ще кажа като GAMINA "нямам думи"! Ами весели празници и от мен. Не знам какво да подаря на теб и на всички ви, затова ще ви припомня тази песничка...
http://bglog.net/Obrazovanie/16655--------------------
 
 
№9 от: donaddt (20 декември 2008 19:54)
Всяка прилика с действителни лица изобщо не е случайна! Истината е, че винаги успяваш да ме изненадаш (макар че не съм го споделяла). Не знам, но май ми се ще да издадеш книга с всички тези твои неизмислени мисли,

 
 
№10 от: filipovaeli (20 декември 2008 22:33)
ЕЛИ, kiss hi--------------------
 
 
№11 от: admin (20 декември 2008 22:46)
Обикновено думите не изразяват достатъчно. Така че, просто "Благодаря!" puh_haha--------------------
 
 
№12 от: marulka (21 декември 2008 00:18)
Ели,

Страшна си! И аз нямам думи...

--------------------
 
 
№13 от: eli (21 декември 2008 00:24)
Е, главните заподозрени в общи линии се познаха

 
 
№14 от: furious_kid (21 декември 2008 02:40)
По рицарски на колене ти благодаря, Ели!
Благословена да е твоята и на всички вас, приятели, Коледа!
...и за всички, за всички - щастие! Даром!
(Виж подписа на админ Влади - по-добре никой не го е казал! А специално за него и за това, че ни събра - думи нямам! Само извечното нашенско: "Сполай ти, Влади!". Дани да се чувства поздравен също, папката му - тоже!)

А Ели не напразно си е избрала този аватар... Не вярвам някой да не е получил от нея  "a piece of her heart"! Няма по-хубаво нещо от това... Май сърцата на всички ни тупкат в един ритъм! Честито скорошно Рождество Христово на вас и семействата ви!  Иде още една година, в която ви желая най-хубавите аспекти на човешкото и семейно щастие, приятели!

И, ХЕЙ! ХЕ-Е-Е-Е-Е-ЕЙ!!! Никой да не е посмял да порастне!

 
 
№15 от: ive (21 декември 2008 11:14)

Ели, така мило и хубаво е, право в сърцето! roza


 
 
№16 от: Ганима (21 декември 2008 14:04)
Ели, една голяма, голяма прегръдка! roza

 
 
№17 от: Бяло (21 декември 2008 21:40)
  Оххх, и аз съм мнооого трогната. Благодаря, Ели (размаза ни тотално май).
 Честито Рождество Христово! Мир, Любов и Благоденствие на Вас и семействата Ви!
love

 
 
№18 от: razkazwacha (22 декември 2008 09:05)
Огромно БЛАГОДАРЯ, Ели! Там, пред трепкащото пламъче и разтворената книга, видях онова момче...и го познах!   Желая на всички весели празници, подаръците, които сте искали да получите - и тези, които да подарите. И нека, дано съдбата позволи, всеки от нас да види в очите и белите на собственото си дете част от себе си...И нещо от мен...скромно, но от сърце...
...И за празниците дарове не искам -
не мърси със корист своята душа.
Подари ми просто капка обич,
в която да удавя свойта самота.--------------------
 
 
№19 от: Надя (14 януари 2009 14:16)
Ех, накрая и аз да благодаря за подаръка си, сега като гледам другите които получих, този ми е най-ценен!! Видях се, такава каквато бях тогава, видях и връстниците си, видях си детството - благодаря ти Ели hi

 
 
№20 от: regina (29 юни 2013 17:07)

Чудесен избор, Дани! Групов портрет на "Детството" в детската му възраст :)


 
 
№21 от: dani (29 юни 2013 23:36)

Ех, Ели , Ели... yajuyo  Толкова е красиво, толкова...
--------------------
 
 
№22 от: Krista (6 юли 2013 17:10)

Наистина, красиво и впечатляващо! winked


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 14
Потребители: 0
Гости: 14

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия Ви български детски сериал е: