Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Януари 2022    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
 
 
Архиви
Януари 2022 (6)
Декември 2021 (1)
Ноември 2021 (1)
Октомври 2021 (4)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Фотореликва: Люлките
26-03-2009, 04:47 | Автор: freja | Категория: Свободно време / Игри и забавления

Какво обичахме да правим на тях:

  • Да седнем с приятелчето на две съседни люлки, да чоплим слънчоглед и да си говорим.
  • Да се люлеем на двойна люлка, опрели гръб о гръб и пак да си говорим.
  • Да скачаме в движение от люлката.
  • Да се изправяме в движение.
  • Да се люлеем прави.
  • Да пипнем лоста горе.
  • Да "изправим" люлката, като се залюлеем толкова силно, че тя стане успоредна на земята.
  • Да се люлеем много, много силно със затворени очи.
  • Да отметнем глава назад и да гледаме как небето се мърда нагоре-надолу.

Люлките, по аналогия с пързалките, деля също на стари и нови.

Старите бяха изцяло метални и как пареха само, нажежени от слънцето!
Пред блока имахме една-единствена, от вида на тези двете най-вдясно, с извита в полукръг облегалка:

Фотореликва: Люлките
Фотореликва: Люлките


Само че нашата беше жълта и висеше на най-обикновен жълт П-образен лост, който на ширина побираше точно една люлка. Земята отдолу беше изорана от суркането на детски крака, а веднъж, като паднах от нея, люлката се върна и за капак ме трясна по главата... lol

От старите люлки имаше и двойни:

Фотореликва: Люлките
Фотореликва: Люлките
Фотореликва: Люлките
Фотореликва: Люлките


Последната може би опровергава класификацията ми на "изцяло метални и други", защото има дъски на облегалката. Но мисля, че преди ремонтирането с дъски и нейната обегалка е била метална.

От новите люлки пред блока си нямахме, защото след старата просто не ни сложиха никакви люлки - само пързалки и катерушки. Пред съседните блокове обаче имаше!

Фотореликва: Люлките


Този вид бяха все по три на лост и винаги двойни:

Фотореликва: Люлките


Не знам дали обърнахте внимание, но "краката" на лостовете от двете снимки са различни. Оригиналните (от първата снимка) бяха красиво орнаментирани - в тон със самите люлки, разбира се. Не можах да открия изцяло запазени тези елементи, но в нета намерих нещо, което - макар и страшно травмирано - дава някаква представа за тях:
(изрязах най-ужасните травми)


По три на лост бяха и единичните "нови" люлки:

Фотореликва: Люлките


А големите люлки, на които обичахме да сядаме по две и да се прегърнем (и да си бъбрим...), изглеждаха така:

Фотореликва: Люлките


Дълго и безуспешно търсих да открия нейде запазена поне една от люлките за четирима. Ако не си спомняте какви бяха те - ето един съвременен пластмасов вариант (от Мрежата):


Но нашите бяха големи и здрави. И тъкмо се бях примирила, че ще пусна статията без такъв образец, когато - о, чудо! felice puba ми изпрати снимка на същите тези люлки, без дори да знае, че тайно се оглеждам да ги зърна някъде! laughing

Фотореликва: Люлките


Снимала я e "иззад желязната ограда на някакъв голям двор, където люлката лежеше захвърлена и явно ненужна"... Според мен - и малко поорязана... Ако не се лъжа, цялата люлка, погледната отстрани, представляваше един затворен кръг (ако продължим мислено сините дъги нагоре и навътре, даже ще си го представим). Иначе това, което се вижда на снимката, е учудващо запазено, особено като се има предвид, че е представител на  така наречения от мен "стар" период winked . Ами така си беше - старите люлки бяха по-стабилни, докато новите се раздрънкваха по-бързо. Е, тук само липсват малко дъски от поставката за краката, но и тях ще си ги представим mig_mig . Благодаря, felice! bravo2

добавено от  furious_kid с реверанс към Freja и с невероятното включване на Павлина Йосифова!

Ето ги! Най-старите люлки! За съжаление планката, за която писах не се вижда, но за наша радост прекрасно можем да се насладим на самата Павлина, гордо заемаща центъра на кадъра! Е - май без "бимбизон", ама все така чаровна!

Фотореликва: Люлките

 

добавено от freja:


По ред на получаването smile :

Първо - люлките, за които първа споменава Zaharisa в коментара си, т.е. "дървени двойни, с високи облегалки"; в тон със снимката на Павлина (макар и с някои липсващи пръчки, но пък умело поправени) и фотографирани от mia.yaneva:

Фотореликва: Люлките
Фотореликва: Люлките

Е, най-после и аз си ги спомних, като ги видях! smile
(mia е снимала и големи люлки за четирима, скоро ще видим снимката.)


И сега - отново техните правоприемници, от "новото" поколение, открити от felice puba:

Фотореликва: Люлките


И едно включване от моя милост със снимки от руския нет (линкове не мога да дам, защото нямах време да записвам; надявам се братушките да не се сърдят fellow ). А са от руския нет, понеже въпреки, че съм сигурна, че и у нас имаше такива люлки, те май не са оцелели.

Първо се сетих (и точно то ме подтикна към търсенето), че на вилата (най-обикновено лозе с къщичка тоест) дядо и татко ни бяха направили една такава:


Въжена, с най-обикновена дъска.
А като ходехме на палатка в Балкана, носехме една друга, която също се окачваще на някой по-здрав клон, също беше дървена, но лакирана и красива, защото беше купена. Подобна на тази тук:

Фотореликва: Люлките


Люляла съм се - но не помня къде - на люлка на синджир. Например:


Почти съм сигурна, че синджирени люлки имаше и в такава разновидност, с меки седалки:


Само не мога да се сетя дали по нашите родни пързалки имаше люлки, на които можеш да се люлееш прав:

Фотореликва: Люлките


Познати са ми нещо, даже отлично си представям как първо залюлява едното дете, после - другото, обаче дали не е само някакъв подсъзнателен спомен от Украйна?... hum-hum

И за десерт оставих преобръщащите се люлки, широко застъпени в коментарите! laughing Спомням си, че като се люлеехме много силно, бабите все ни викаха: "По-леко, че ще преобърнеш люлката!!!". А аз все си мислех, че блъфират - защото те по природа са си страхливи, а и защото тогавашните люлки всъщност не можеха да се преобърщат. Но сега най-после видях, че са можели! - обаче явно още по-старите модели. Ето един:

Фотореликва: Люлките


Тази е двойна и сложна (или може би това именно е т. нар. единична люлка-лодка, dani?). Не знам дали само дете е в състояние да я обърне, но я вижте този малчуган какво демонстрира с обикновена такава:

Фотореликва: Люлките

 

uuux uuux uuux Това нещо наистина си мислех, че е невъзможно!!! uuux uuux uuux
Прави са били бабите...
 
Добавено от isi:
 
Това са снимки на две градински люлки. Аз вече писах в коментар, че в град, в който са отрязани всички люлки по детските площадки, естествено децата имат люлки в дворовете си :))
Първата  е фотоспомен от детството на мъжа ми - монтирана е в двора, като отдолу е "личния" пясъчник :)) Значи можело и по трима, а?
 А всъщност към  списъка на freja "Какво обичахме да правим?" бих добавила "Да люлеем малкото братче или сестриче, стъпили прави зад тях отзад на люлката" wink
Фотореликва: Люлките
 
А втората е люлка на днешно детенце, като всъщност е напълно възможно да е и стара-запазена.  Тя е от типа, за който freja говори малко по-горе -  купешки, дървени, за окачване на някой клон :)
Фотореликва: Люлките
Фотореликва: Люлките
Въженцата всъщност са доста нови, но иначе е толкова позната и уютна - с това цъфнало дърво, с одеалцето...
 
 
10.09.09г. - isi :
Ето още един вид люлка - самоделка :
Макар и да е "днешна" люлка, не й личи много :))
Фотореликва: Люлките
Фотореликва: Люлките


Добавено от freja:
Една снимка на люлка-кабинка или люлка-кошница от borovinka smile

Фотореликва: Люлките

А покрай мен има поне 10-тина такива, само основите им са по-различни, ще добавя снимка и на тази разновидност.
Подарено ни и borovinka:
Фотореликва: Люлките
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: felice puba (26 март 2009 08:53)

Аз много си обичах "старите" двойни люлки, точно защото, както си писала Freja, можеше да опреш гръб до този на приятелчето и да си бъбриш... за училище, за новата играчка на съседчето, за прочетените списания и книжки, за вчерашната разходка и за детското предаване снощи.... Нищо, че пареха, но пък нямаше дупки на седалката да хлътнеш като стъпиш да засилиш права. Гледам, съвременните люлки наистина все пластмасови. Ами какво ще остане за сегашните деца като порастнат, от тази пластмаса нищо няма да остане! Просто ще ги демонтират и толкова. А "нашите" люлки си стоят, въпреки, че са захвърлени и ненужни вече. Не могат да се оттърват от тях лесно, метални са! Даже ако ги реконструират малко може още да се ползват. Още дълго време! А люлчицата на последаната снимка беше наистина такава по описанието на freja. поне аз така мисля. Всъщност, да си призная, бях я позабравила в същинския и вид, но Freja ми я припомни. И ми припомни също толкова хубави неща за люлките. Просто, ми се прииска да "отметна глава назад и да гледам как небето се мърда нагоре-надолу"...
--------------------
 
 
№2 от: furious_kid (26 март 2009 09:12)
Я-а-а - люлки!
Колко спомени отключи Freja  с тази статия, просто не е за вярване! Благодаря ти от все сърце! А находката на Felice Puba, просто няма равна! Направо ме захвърли тридесет и кусур години назад! И веднага, разбира се, погледнах към нокътя на десния си палец, паднал жертва в пиратските борби, които водехме в трети клас, покачени на две такива люлки. Е, когато при абордажа пръстът ти попадне точно между двете - боли, но най важното е превземането на чуждия кораб! А това, че цял месец не писах нищо, поради дебелата превръзка си беше чист бонус за победителя!
Иначе люлки-лодки, ама огромни с горно окачване, имаше в Западния парк в София (скоро ни ги припомни Бяло в статията за пързалките). Страшен кеф бяха!

От "старите" люлки, обаче, определено не виждам представител на  най-старите... Онези с междинната планка на окачването, които иначе бяха толкова стабилни, че си спомням как дълго къртиха една такава, за да сложат уж по-модерна (от тези с витите пръчки на седмата снимка). Не успяха да я изкъртят - отрязаха я, толкова здраво и дълбоко беше бетонирана! Та тези иначе прекрасни люлки имаха ужасно гаден недостатък! Ако някой те засилва отзад, когато се опитваш да подобриш рекорда за скок от люлка, и не внимава - става страшно! В един момент заради планката и лагеруването, люлката така друсваше, че падането от нея бе гарантирано. Ако само паднеш - добре, ама мен веднаж ме провлачи с голи колене по едни много абразивни плочки (от най-старите)... Е - от репликата на хирурга в поликлиниката, когато ми видя капачките "на живо":  "Пак ли това побеснялото, бе?!" ми идва и псевдонимът в сайта... И досега обожавам да се въртя и люлея из всички съоръжения на всички срещнати лунапаркове! Жалко само, че обикновените и най-скъпи на сърцето ми люлки, отдавна вече не ме побират...

 
 
№3 от: dani (26 март 2009 10:21)
Големи люлки- лодки има поне десетина в детската градина до паметника на малинарката в Берковица. Ако не ме изпревари zver4e, следващия път като си ходя, ще ги снимам. Големите люлки от засилване често се преобръщаха и ни похлупваха - слава Богу нямаше трагични случаи. Впрочем похлупените люлки превръщахме в къщи и ги пълнехме с "обзавеждане": кашонени картони за легла, камъни за огнище... В тая детска а която споменах има и люлки-въртележки. Спомняте ли си ги - няколко деца сядаха по пейките а едно -две се засилваха отстрани и въртяха люлката, после при достатъчно набрана скорост се качваха и те "в движение". От тия въртележки ми ставаше лошо и ми се виеше свят, но не се отказвах и аз да се повъртя на тях. А  се сещам, че имаше и единични люлки-лодки . И тях мисля че ще ги намеря там да ги снимам.--------------------
 
 
№4 от: regina (26 март 2009 10:57)
Зоопарка в Айтос! Същите клетки като някогашния зоопарк на мястото на водното огледало зад паметника на Пушкин в Бургас, и едновремешни люлки. Еленът-лопатар се е прибрал в къщичката:)

 
 
№5 от: zaharisa (26 март 2009 11:24)

Има такива люлки, като последната снимка, на Витоша на ливадата пред х.Момина скала. Ползват се наистина и от деца и от големи деца
Аз отдавна никъде не съм виждала от люлките, които имаше във всяка квартална градинка - дървени двойни, с високи облегалки. В нашата близка градинка бяха между една огромна липа и църквата и когато се люлееш силно и гледаш небето, особено ако липата е цъфнала и слънцето те гъделичка през милионите листа, ефектът "крылатые качели" е незабравим ! Факт е, че майка ми ме светна на него
За железните - мноооого съм завиждала на децата от Варна, тук нямаше. 


 
 
№6 от: Надя (26 март 2009 12:23)
Да се люлееш прав..ехааа...и така да се засилиш girl_witch , че да подскочиш, когато люлката се изравни с рамката. Тресе се всичко, но на теб не ти пука, ти летиш aviator , косата се вее и смехът на другарчето отсреща кънти в ушите ти.

 
 
№7 от: zori djunkova (26 март 2009 12:26)
И аз не виждам от по-старите люлки. Имаше такива в градинката на моето детство - при църквата Седмочисленици, за две деца, гръб в гръб, доста големи и дървени. Даже си бяха опасни. Сестра ми я е удряла една такава същата, добре че нищо и няма. Е, това последното е малко спорно Не бе, готина си е.

 
 
№8 от: regina (26 март 2009 12:49)
Имам спомен, че най-смелите се завъртаха толкова силно, че се преобръщаха заедно с люлката. Също така познавам хора, които твърдят, че са го правили. Аз, разбира се, не съм. Но като гледам конструкцията на горните люлки, май не позволява. Явно наистина е имало още по-стари и опасни??

 
 
№9 от: ive (26 март 2009 21:46)

Аз, май, не съм виждала преобръщащи се люлки. На нашата детска площадка имаше  двойни метало-дървени люлки с високи облегалки. Всяка година идваха да ги ремонтират и боядисат, както и всички останали катерушки. Колкото и силно да се люлеехме, удряха се в горното желязо и се връщаха обратно.


 
 
№10 от: zaharisa (27 март 2009 10:26)
Ето ги старите люлки от градинката !
Много благодаря на Павлина - със или без комбиризон, люлее се точно на такава !

 
 
№11 от: isi (27 март 2009 10:46)

Ехе! Чудесно!
Обаче точно като люлката на Павлина,  oт тези явно най-старите, както споделя furious, имахме в нашия Детски кът в моя роден град. Разгледах и другите двойни люлки, но тази последната е вече наистина най-близо до моите спомени. А аз всъщност съм доста по-малка и все пак! 

А аз това го бях споделяла, но пак да разкажа - в Шабла, в града на мъжа ми, от времето, когато той е бил дете, до ден днешен няма никакви люлки - умишлено са отрязани, премахнати, заради едни случай на паднало от тях дете (но не съвсем трагичен случай), стоят си лостовете само - много тъжна гледка -  и така вече 25 години. Всичко около тях е боядисано, подновено, а люлките - липсват! Аз съм снимала, може да покажа.  Но пък там в дворовете много често хората слагат люлки за своите деца и внуци :))) Моите пък люлки от детската градина с над 30 годишна история, но небоядисвани и неподновявани,  бях показала ТУК
--------------------
 
 
№12 от: freja (30 март 2009 04:04)
Много люлки получих по пощата, ще ги добавя в понеделник вечерта yess .
Радвам се, че статията е разлюляла хубави спомени .

 
 
№13 от: freja (1 април 2009 04:04)
Така си е, regina, точно зоопаркът е! Вярно, че еленът не се вижда, но преди това успяхме да му спретнем една фотосесийка xaxa2 .

А аз добавих доста люлки.
Но сигурна съм, че може и повече . Ако някой открие по нашите земи запазени образци от горепоказаните "руски" модели - да праща насам!

 
 
№14 от: regina (1 април 2009 11:51)
smile24 smile24 smile24и аз съм от "бабите" smile24 smile24 smile24

 
 
№15 от: isi (12 юни 2009 12:29)
Ами добавих две градински люлки - едната е фотоспомен, а другата - от тези купешките "за Балкана", както freja ги определи :)))

П.П.
Като разгледах добре снимките, които току що добавих, освен градински люлки в Шабленски дворове, открих и нещо друго общо между тях - и на тази от 1985,  и на тази от 2009 на заден план се вижда по една зелена Лада или може би едното е все пак Жигули :))
--------------------
 
 
№16 от: gamina (12 юни 2009 13:29)
Моята на двора беше като последната :) Ама без възглавничка

 
 
№17 от: isi (10 септември 2009 00:30)
Добавих една правена люлка с ... гума    Тя е до една хижа край моя роден град :)) Закачена е на лозница :)))
Въпреки че, люлките с автомобилна гума си ги представям по-често по друг начин - увиснала вертикално гума, през която да се провреш...--------------------
 
 
№18 от: freja (22 септември 2009 05:13)
Добавям снимка на люлка-кабинка, открита от borovinka .

 
 
№19 от: borovinka (12 юли 2015 21:46)

Здравейте, след много лутане и приключения, ето че намерих още една люлка-кабина или кошница, точно от детството ни - имаше я в двора на детската градина. Лично съм падала от нея в движение и кракът ми заседна под нея. Другарката едва ми измъкна крака от под люлката. http://i.imgur.com/R0vQg8n.jpg Съжалявам, че снимката на люлката е с мен, а не самостоятелно. Ако някой се сеща за такава люлка и знае къде има, моля да я снима.


 
 
№20 от: admin (13 юли 2015 23:24)

Добавих снимката (без да те питам, уф! :)) в статията.
--------------------
 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 25
Потребители: 0
Гости: 25

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Най-любимия празник?