Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Януари 2022    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
 
 
Архиви
Януари 2022 (9)
Декември 2021 (1)
Ноември 2021 (1)
Октомври 2021 (4)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Акордеончето Малыш
18-09-2009, 14:26 | Автор: gamina | Категория: Свободно време / Игри и забавления
"Малыш"-а изглежда е по-големичък от "Нотка"-та и има малко по-професионален, така да се каже, вид. С други думи е бил абсолютно неподходящ за музикален инвалид като мен.

Снимките са на другарчето shahoff, това е неговият зелен акордеон. Моят беше абсолютно същия, но червеничък. Само подплатата на куфарчето не си спомням каква беше, но не беше същата.

Акордеончето Малыш

Акордеончето Малыш Акордеончето ми беше донесено от дядо, от някоя екскурзия в СССР. Много си го обичах и редовно изнасях скрибуцащи концерти на домочадието. Домочадието ме търпеше. За басите не знаех какво са, а и не можех в никакъв случай да се координирам да натискам клавиши и от двете страни. Освен това понякога карах пра-баба ми да го разпъва, а аз си представях, че е пиано.

Колкото и да съм немузикална обаче и сега като гледам снимките му чувам "гласеца". За съжаление май е безследно изчезнало или подарено на някого. Не че ще седна да се уча да свиря на него, но ми е много мил спомен.Акодреончето в куфарчето си. Сега си давам сметка, че не само подплатата, но и куфарчето ми беше различно - моето нямаше тая чупка, а капака му беше огънат. Даже като че ли въобще нямаше подплата. Вероятно е малко по-нов модел.

Акордеончето Малыш

Акордеончето Малыш


п.с. Е, сетих се. Никаква подплата нямаше, моето куфарче отвътре беше облицовано с някаква жълтеникава хартия, приличаше на тапети.
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: tedizh (18 септември 2009 15:25)
И моята сестра имаше същия акордеон, и мислех да публикувам снимки изпревари ме. Но браво, че си се сетила, много добра находка

 
 
№2 от: gamina (18 септември 2009 15:45)
Дай и ти снимки, особено ако е червен и с другия модел куфар

 
 
№3 от: tkpopov (18 септември 2009 16:38)
Когато видях снимката на затворената кутия си помислих, че вътре има голям акордеон и си казвах, ей сега ще изложа една лекция за акордеоните, но следващите снимки ми показаха, че "стрелям встрани".
Това е другата разновидност на детското акордеонче със клавиши на дясната кутия и басите на лявата кутия за разлика от "Нотката" на isi  която всъщност се нарича "Баян" и на дясната кутия има копчета, вместо клавиши!

Преди около година и нещо завладян от желание да се опитам отново да просвиря на акордеон се записах в една музикална школа (към читалище "Родина") в Стара Загора, което за съжаление продължи за кратко. И там освен мен ходиха и други деца между които имаше едно малко момченце на около 4-5 годинки. Понеже то не можеше да ползва големите акордеони, си носеше едно червено "Малыш"-че и благодарение на преподавателя (Динко Карадонев) научих нещо за тези акордеончета. Значи от дясната страна където са клавишите третият бял клавиш от горе-надолу е тонът "До" от първа октава. И всъщност така са устроени всички клавишни инструменти - акордеонът, пианото, синтезаторът и др. Т.е. тройката от бели клавиши, между които има по два черни клавиша, първият бял клавиш от тази тройка е "До". Вторият е "Ре" и третият "Ми". После следва "Фа", между клавишите "Ми" и "Фа" няма черни клавиши. Също така черни клавиши липсват между тоновете "Си" и "До". Чрез белите клавиши се възпроизвеждат основните тонове "До", "Ре", "Ми", "Фа", "Сол", "Ла", "Си", "До" и така нататък, а черните така наречените полутонове. 
Толкова за дясната кутия. 
За лявата кутия... ...на нея са разположени басовите копчета. Тук понеже виждам само два реда няма да се впускам в подробности. Ще кажа само, на първия отвесен ред копчета отляво надясно са основните басови тонове. На "Малыш"-а второто копче отдолу нагоре е басовият тон "До".  
Поради малкия брой баси и тонове това акордеонче става за изсвирване на елементарни мелодии. Г-н Карадонев, тогава взе малкото акордеонче и така хубаво изсвири "Прела баба", че ми взе акъла. А при това "Прела баба" е доста елементарна за изсвирване песничка.--------------------
 
 
№4 от: gamina (18 септември 2009 18:00)
Малеее

hi

егаси сложнотията uuux fiufiu

 
 
№5 от: tkpopov (19 септември 2009 11:32)
   Акордеонът голям или малък е доста сложен музикален инструмент!--------------------
 
 
№6 от: катя милушева (19 ноември 2009 22:59)
И аз имах такъв, но червен. И все още си е у дома, в дъното на гардероба, и въпреки че учих акордеон в университета, не обичах да свиря.

 
 
№7 от: freja (20 ноември 2009 04:35)
Катя, можем да добавим и снимка на червеното ти акордеонче, щом го пазиш - нали gamina точно червено търсеше!

 
 
№8 от: gamina (19 януари 2010 16:11)
Ооо да, ако можеш Катя да го снимаш, много искам да си видя червеното акордеонче

 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 18
Потребители: 1
Гости: 17
Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Най-любимия празник?