Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Декември 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
 
 
Архиви
Ноември 2020 (5)
Октомври 2020 (3)
Септември 2020 (5)
Август 2020 (7)
Юли 2020 (4)
Юни 2020 (4)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
На какво играехме вън
15-03-2010, 21:55 | Автор: ваняя | Категория: Свободно време / Игри и забавления
Моето детство аз го свързвам най-вече с игрите пред блока, в квартала, под балконите или във входа. Дано не повтарям темата, но много ми се иска  да съберем всички онези игри, които играехме с комшийчетата, с децата от другия блок или с тези от къщите отсреща.
 
Аз нали сьм си момиченце, ще си почна с любия ми ластик (винаги в джоба). Скачаше се на пръстчета до десет и на краката,  ама това английската ли беше, май сьм забравила. И да ви кажа, скачаха и момчетата или поне се опитваха и се справяха (някои).
После идва прословутият ми червен обрьч, който при някои беше зелен или оранжев. Излизаш, значи, гордо, гордо вън и почваш голямото въртене на кръста, на ръката, навсякъде, където можеш, и се изживяваш като Лили Игнатова, примерно, или като  някое друго от златните ни момичета.
После се прибираш за малко, защото дават  Синьо лято или Бенджи и Закс, гледаш бързо и тичаш пак навън, но вече с колелото (в моя случей БАЛКАНЧЕ), което си деляхме сьс сестра ми, но за мое щастие на нея не й се караше много. Като обиколиш квартала надлъж и нашир двайсетина пъти или някой от другите спука гума, карането приключва.
По някое време, докато си висите на стълбите пред входа и менкате шарените салфетки в старателно пазените кутии от вносни бонбони, които някой ти е донесъл от някьде, ето ти  - излизат един-двама от по-големите и предлагат да играете на кър,  щото те са по-яки и побеждават, разбира се. Играе се докато двама-трима не ожулят коленете или не се скарат.
В горещите следобеди, когато повечето деца са на село и пред блока останете 4-5 човека, се вадеха лекарските работи, кой каквото е събрал от хапчетата на баба и дядо, а по късметлиите имаха и някоя и друга система или спринцовка, даже с игла, и се почваше едно лекуване, мазане, рязане и тем подобни.
Привечер пък, когато захладнееше, който имаше карти, тичаше до горе и айде Кент купе, а с него и викане, дърпане, спорове и т.н.,  та чак от балкона нашите се показваха да ни скастрят.
Ами играта на пазар и магазин?  Късаш листа и клечки и всякакви подобни и си вярваш колко голяма и хубава е твоята сергия.
И още, и още, и още ...
Пишете, другарчета, на какво играехте вие във вашия квартал, във вашия град,  пред вашия дом yajuyo
 
....
Добавено от isi:
И от мен три статии от Нашето детство:
 
Богата колекция на всякакви наши детски игри
 
Нашите игри, когато се правим на големи
 
И нашите шляп-шляп игри
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Боряна (16 март 2010 14:19)
Леле Ваняя! Ти да не си живяла в моя блок?! Това е точно моето детство! И моите игри. Ужасно съм щастлива, че още някой е играл на кър hiphip - няма друга такава игра! А кутиите със салфетките още си ги пазя - най-ценни бяха т.нар. паяжинки.
А между игрите често ходехме да си купуваме слънчогледови семки от циганите, които винаги живееха на първия етаж

Браво и благодаря!--------------------
 
 
№2 от: filipovaeli (16 март 2010 15:33)
Боре, би ли ни показала колекциите си със салфетки ....А за игрите, да, бяха точно такива. Помня как в летните знойни горещини играехме във хладните входове на блоковете. Бяха предпочитано място. А само аз ли не съм играла на кър ...--------------------
 
 
№3 от: varban_praskov (16 март 2010 16:02)
От изброените игри по разбираеми причини разпознавам само карането на колело (под формата на състезания или "походи"- групово до магазина за компания на този, който е изпратен да купи нещо), кент- купе 
А иначе типично по момчешки:
- играех военни игри в различните им разновидности:
а) игра с пластмасови автомати, пушки и "пищаци";
б) игра с водни пистолети, шишета от веро и водни бомбички;
в) игра на фунийки

- играехме на лимки;

- с едни приятелчета от махалата при дядо ми ходихме да "лОвим гаджета" в Морската градина. Това лОвене се изразяваше в следното: отивахме в по- отдалечените краища или затънтени алеи, издебвахме двойките, които се натискаха на по- отдалечените пейки, или пейки, скрити в храстите, и всячески им пречехме да "се занимават по същество"- или баш около тях започвахме да се пръскаме с водни пистолети, да говорим на висок гласМ "Тука май някой се целува", "Не, няма никой", "Аааа, добре, че както ми се п--ка да използвам храста" и прочие, докато влюбените не напуснат безславно съответното място, а ако кавалерът е по- ербап- не ни подгони със закани за телесната ни цялост (понякога ставаха и грешки- давахме по някоя жертва, ама се разминаваше само с няколко шамара по врата). 

И всякакви такива други... :)

 
 
№4 от: Polgara (16 март 2010 16:14)
Хехе,
Цитат: varban_praskov
с едни приятелчета от махалата при дядо ми ходихме да "лОвим гаджета" в Морската градина. Това лОвене се изразяваше в следното: отивахме в по- отдалечените краища или затънтени алеи, издебвахме двойките, които се натискаха на по- отдалечените пейки, или пейки, скрити в храстите, и всячески им пречехме да "се занимават по същество"- или баш около тях започвахме да се пръскаме с водни пистолети, да говорим на висок гласМ "Тука май някой се целува", "Не, няма никой", "Аааа, добре, че както ми се п--ка да използвам храста" и прочие, докато влюбените не напуснат безславно съответното място, а ако кавалерът е по- ербап- не ни подгони със закани за телесната ни цялост (понякога ставаха и грешки- давахме по някоя жертва, ама се разминаваше само с няколко шамара по врата)


това много васкодагамовски ми звучи нещо xaxa2

 
 
№5 от: anni (16 март 2010 18:27)
Народна топка, ластик, федербал.На криеница и Седморката на Блейк.На село си правехме землянки, а вечер гонехме майски бръмбари.Играехме с кукли и изнасяхме  представления съвсем сериозно и творчески в махалата. Старите хамбари ги превръщахме в салони и там беше нашето царство.Като малки с брат ми много играехме Не се сърли , човече и други подобни игри с пионки и зарчета.На война с карти и .На Черен петър. На...
Всъщност продължете вие.--------------------
 
 
№6 от: shturcho (17 март 2010 12:16)

Една игра "Да бие, да бие" - рисувахме кръг, разделяхме на части и всеки си избираше държава и стъпва в неговата част, един водещ отстрани който казва да бие, да бие еди коя си държава - всички бягаме надалеч от кръга, а този чиято държава е обявена застава в средата на кръга и казва 1, 2, 3 стой и другите спират. Трябва да достигне с три прескока даден играч.
Народна топка, ръбчета, още една игра с топка, не знам как се казва, хвърляш топката към стената и преди да я хванеш обратно, пляскаш с ръце, въртиш се и тем подобни :)


 
 
№7 от: Милен Иванов (22 март 2010 15:03)
Разясненте какво е това кър?--------------------
 
 
№8 от: катя милушева (22 март 2010 15:12)
 Милене, " кър" е поле  или по-точно нивите, засяти с фуражни култури!

 
 
№9 от: isi (22 март 2010 16:26)
Милене, тя Катето  съвсем буквално ти е отговорила А ти сигурно питаш как се играе на КЪР, нали :))) Ето виж тук  http://detstvoto.net/index.php?newsid=1627 --------------------
 
 
№10 от: Милен Иванов (22 март 2010 22:29)
 smile24 Да, благодаря ти, Иси, правилно си ме разбрала. А иначе, Кате, аз съм от село и къра ми е като роден от 4 клас нататък.

Но такава игра не помня, май се е появила по-късно--------------------
 
 
№11 от: катя милушева (22 март 2010 22:54)
 Милене, аз на шега го казах..... tongue3 tongue3
Конкретен въпрос - конкретен ОТГОВОР!

 
 
№12 от: Цонка (7 април 2010 21:42)
Цитат: shturcho
хвърляш топката към стената и преди да я хванеш обратно, пляскаш с ръце, въртиш се и тем подобни :)
Тази игра я наричахме "Слънце, месец и звезда" , а после продължавахме "Аз започвам първата игра с ПРОСТО ДЕСЕТ", а като извършим това упражнение десет пъти казвахме "ПРОСТО ДЕВЕТ" и изпълнявахме друго упражнение девет пъти и така до ЕДНО.

 
 
№13 от: shturcho (22 юни 2011 19:35)
Цонка:
Тази игра я наричахме "Слънце, месец и звезда" , а после продължавахме "Аз започвам първата игра с ПРОСТО ДЕСЕТ", а като извършим това упражнение десет пъти казвахме "ПРОСТО ДЕВЕТ" и изпълнявахме друго упражнение девет пъти и така до ЕДНО.

Точно така беше, бях забравила, благодаря!


 
 
№14 от: Цонка (22 юни 2011 21:16)
А, Щурчо, сега видях, че съм изпуснала "на стена". Звучеше така: "Слънце, месец и звезда, аз започвам първата игра, на стена, с ПРОСТО ДЕСЕТ". Страхотна игра! Доигра ми се.
Нещо подобно играехме и на въже: десет пъти - обикновено скачане, девет пъти скачане със събрани крака, осем пъти скачане на десен крак, седем пъти на ляв крак, шест пъти с кръстосани крака, пет пъти назад, т.е. въртейки въженцето отпред - назад, четири пъти кръстосвайки ръце, и... Брех, забравила съм ги. Ще си ги припомня съвсем точно и ще допълня тук. Най-трудно беше на едно. Как беше...em_18Май назад с кръстосани крака и кръстосани ръце... em_122--------------------
 
 
№15 от: иванка славова (27 октомври 2012 18:48)

Играехме още и на ура и на охлюв


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 18
Потребители: 0
Гости: 18

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Трябва ли нов дизайн на сайта?