Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Август 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
 
 
Архиви
Август 2020 (2)
Юли 2020 (4)
Юни 2020 (4)
Май 2020 (1)
Април 2020 (5)
Март 2020 (2)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
За приказките в мен
12-04-2008, 20:20 | Автор: zverche | Категория: Свободно време / Игри и забавления

Още в най-ранната ми възраст майка ми непрекъснато ми внушаваше, че трябва да помня красотите на природата и всяко приключение или събитие, което изживявам. Е, никога не съм си водила тефтерче със списък на тайни и събития, както правеше една от героините от филма "История с куче без куче", но се стараех да складирам всичко в главата си. Животът ми минаваше в игри с приятели от квартала или градината, но тъй като нямах брат или сестра съзерцаването на света около мен се превърна в най-любимата ми игра, особено в зимните дни, когато оголените дървета разкриваха гледка на забързани минувачи по оживената улица.

Никога не можех да остана сама, защото непрекъснато фантазирах. Когато сутрин ме будеше, за да ме води на градина, майка ми излизаше, за да донесе дърва за печката. Обличах се пред нея, за да ми е по-топло, но преди това поглеждах през прозореца, за да потърся луната. Месечината като че ли имаше лицето на мама и не се откъсвах от нея, докато тя не влезеше в стаята. (Това усещане имам и до сега, и винаги съм спокойна, когато луната е пълна.) Върху мозайката в банята привиждах образа на лисица в хралупа, на кацащ орел, на огнедишащ дракон, на усмихващо се кокиче и разни други неща. Вечер, когато си лягах, от полилея над леглото ми се усмихваше образа на баща ми. Елементите му бяха от ковано желязо, и аз разпознавах в листенцата и луличките погледа и мустаците му. Върху възглавницата ми беше извезан Сънчо или една гъбка-къщичка, в която си представях, че живея докато спя.

А под леглото на дядо ми, който хъркаше страховито, живееше дружелюбен и галантен вълк. От време на време, когато преминавах през тайната врата, която свързваше апартамента на баба и нашия, вдигах покривката и лягах под леглото, за да си приказвам с Вълчо. Най-много обичах да му се оплаквам от всичко, което ме е подразнило през деня. А също така му разказвах какво ми се е случило в детската градина. Но най-добрият ми приятел беше един мечок, наречен Мечо, и още един – наречен… Мечок (по отношение на именуването изглежда не съм проявила никаква фантазия). Мечо винаги беше в мислите ми, а когато в детската градина имаше тържество си представях, че ме гледа, притаил се зад някой декор. Тъй като беше мечок, не можеше просто така да седне до родителите.

И никой не можеше да ме изплаши с Торбалан, защото той всъщност беше бате Асен Кисимов от сутрешното детско предаване на Хоризонт в 6.50. Там той беше приятел на децата и ги водеше на поход в планината, разказваше им приказки край лагерния огън и носеше огромна раница с палатка на гърба си. След него започваше "Дела и документи", по време на песента за Иван Шишман се обувахме, обличахме палтото и слагахме шапка, шал и ръкавици, и след нея тръгвахме за градина.

Следва продължение.
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: dani (13 април 2008 15:56)
Ей, Зверче, това за вълка съм го чел в "Питър Пан и кенсингстонският парк" Не те обвинявам в плагиатство, децата имат сходни фантазии и хора като Матю Бари просто по талантлив начин обобщават детските измислици в някоя прекрасна история. Впрочем като споменах за Питър Пан не мога да се въздържа да не коментирам последната холивудска версия. Не пускайте на децата си DVD-то на "Питър Пан" от 2001 г . Това е една невероятна мръснишка гавра с великия детски роман. За сравнение може да си дръпнете от руския нет и да видите "Питър Пан" на Леонид Нечаев - една талантливо направена кино-приказка, както и всички други детски филми на Нечаев, за когото скоро време съм решил да напиша една статия. Аз също си фантазирах разни неща някога, например си мислех, че с малко повече усилия и ще мога да ставам невидим отвреме-навреме Технологията на "невидимостта" сигурно съм я прочел в някоя книжка, но вече не помня коя. А сънувал ли е някой, че лети? Аз съм летял на сън поне 5-6 пъти и беше страшно хубаво удоволствие (лелееее, това също го пише в Питър Пан. Сега с моите камъни, по моят коментар :))--------------------
 
 
№2 от: zverche (13 април 2008 17:26)
Дани, за твое успокоение, не бях чела Питър Пан като дете. А вълците, мечките и Торбалан ми бяха приятели, за да не ме плашат родителите ми с тях.

 
 
№3 от: kametel (13 март 2012 14:25)

Сънувал съм ,че летя.Ниско над земята ,но летя.Засилвам се плавно и бавно и се отлепям от земята.Летял съм по гръб.Сънувал съм и в съня си сам знаел ,че сънувам.Ами малко ли филми дажаха с въл6ебства.Призраци в блока,Призраци под виенското колело,Арабела,Летящият Чесмир,Господин Тау и мн.др.Как да не сънуваме вълшебства.
--------------------
 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 14
Потребители: 0
Гости: 14

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия Ви български детски сериал е: