Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Януари 2022    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
 
 
Архиви
Януари 2022 (6)
Декември 2021 (1)
Ноември 2021 (1)
Октомври 2021 (4)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Главоблъсканица / От 32 до 1
14-04-2010, 05:35 | Автор: Neyoyo | Категория: Свободно време / Игри и забавления
Играли ли сте тази игра?

ГЛАВОБЛЪСКАНИЦА
Главоблъсканица / От 32 до 1

Това са условията на играта и какво означават резултатите:

Главоблъсканица / От 32 до 1

По-подробно... и отблизо:

Главоблъсканица / От 32 до 1
Главоблъсканица / От 32 до 1

9 хода до края на играта... нагледно, защото иначе звучи сложно, а е детска игра:

Главоблъсканица / От 32 до 1
Главоблъсканица / От 32 до 1
Главоблъсканица / От 32 до 1
Главоблъсканица / От 32 до 1
Главоблъсканица / От 32 до 1
Главоблъсканица / От 32 до 1
Главоблъсканица / От 32 до 1
Главоблъсканица / От 32 до 1
Главоблъсканица / От 32 до 1


Добавено от freja:
Аз съм играла, но при мен тя е под друго заглавие:

ОТ 32 ДО 1 fellow
Главоблъсканица / От 32 до 1
Главоблъсканица / От 32 до 1

Предполагам, че е по-ново издание от "Главоблъсканицата".

Главоблъсканица / От 32 до 1

Даже и пуловете са различни - моите така приличат на бонбонки "Ролка", винаги ми се прияждаха, като играех... puh_haha

Главоблъсканица / От 32 до 1

Ето ги и правилата:

Главоблъсканица / От 32 до 1

Бях открила Начина за подреждане (един-единствен!! - доколкото никой не успя да изнамери друг) и го знаех наизуст, можех за отрицателно време да я подредя, но въпреки това пак ми беше много интересна. После пораснах твърде много, спрях да играя, в резултат на което сега само началните ходове помня... podsmruk
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: queen_blunder (14 април 2010 09:51)
Ред. freja: Този коментар принадлежи на Neyoyo; моля, извинете ни за обърквацията...

Когато гостуваме пак на баба ще Ви снимам по-подробно играта.
И аз така ,като започнех да играя не можех да се спра,и отново и отново...до някъде помня ходовете ,но с малкия не ми се получава....все изважда и подрежда "гъбките"като мозайка.
В моята игра,в упътването има малки разлики....ще Ви изпратя снимки..
помня че при резултат ,останали 2бр.пишеше...Охо,вие сте почти майстор!
Така че можеше да си играеш и сам.
ще има продължение по темата yess

 
 
№2 от: Айви (14 април 2010 11:35)
 Аз имах от "32 до 1" - съвсем същата! Някое другарче от класа ми я беше подарило за рождения ден. А, как играех ли?hmmm Май си измислях собствени правила...tongue3
 Благодаря ви за спомена, Neyoyo и Freja!

 
 
№3 от: катя милушева (14 април 2010 11:52)
 Някъде ми се мяркаха скоро точно такива пулчета,като бонбоните" Ролка"...червени,леко прозрачни с ръбче отстрани .А,как се играеше ли? По спомен мисля,че първо си нареждаха и после отнемаха като се прескачаше само през едно пулче,докато свършат... hmmm hmmm

 
 
№4 от: admin (14 април 2010 12:39)
Тази игра всъщност се нарича "Солитер" (Solitaire; Peg solitaire) - има и пасианс със същото име. Според една от версиите е изобретена от затворник в Бастилията, някъде около времето на Луи 14. Голям неин почитател е бил Лайбниц и ако не ме лъже паметта известно време в началото на века е излизало специално списание, посветено на нея. Така наредени пуловете са само един от многото варианти на играта (мисля, че това се наричаше класически вариант); пуловете могат да се редят на кръст, пирамида, стрелка и каквото се сетите. Целта си е все една - чрез поредица от прескачания да се премахнат всички пулове, като (в повечето случаи), последният ход трябва да завърши в центъра. Аз не съм имал играта, но си я бях направил по описание от "Математически развлечения" на Мартин Гарднер (където има прекрасна статия за нея) и често съм я играл.
Едно от решенията на "класическия" солитер можете да видите стъпка по стъпка тук: http://www.stavanger-guide.com/pegged.txt. Решенията са всъщост доста (дори без да се броят ротациите).
И, естествено, ако имате желание да хвърлите един поглед в Уикипедия (англ.)
--------------------
 
 
№5 от: freja (14 април 2010 17:41)
Благодаря ти, Влади, за интересната информация! hi Значи и "Главоблъсканицата", и "От 32 до 1" са английският вариант на играта, не европейският.
Хич не ми е хрумвало, че можело да има и ротации, как е възможно... В такъв случай много е вероятно решението, което даваш, да е същото като моето, само трябва да се завърти 90 градуса обратно на часовниковата стрелка. "Моят" начин (който очевидно няма да е мой, а аз си мислех, че съм открила топлата вода smile24) започваше, като се премести десният пул наляво, после се сваляше горният надолу, после не мога да си спомня, но пръстите ми ще помнят поне още малко, сигурна съм. Играта не е при мен (снимала съм я отдавна), трябва да си я взема тук и да си играем вкъщи (дори и да трябва да открием наново топлата вода smile24).

 
 
№6 от: isi (14 април 2010 19:55)

И на мен ми е любима игра, балгодаря за спомена! А  сега, когато freja е добавила нейната, вече знам, че съм я играла точно в този й вид :))) Но и аз си мисля, че имаше различни начини за постигане на крайната цел - един пул :)) Без да съм ги проучвала и без да съм ги запомняла, де. Пък и аз сега таман щях да пиша на freja, че нейният начин е бил 4 начина едновременно 
Но аз тази игра я нямах вкъщи, а съм я играла в Библиотеката на почивната станция, в която работеше баща ми.   Там освен с книжки, беше пълно с грамофонни плочи и детски игри :)) И там със сигурност просто сме се редували и състезавали с останлите деца кой ще остане с най-малко пулове без много-много да му мисли :)))
--------------------
 
 
№7 от: admin (14 април 2010 22:10)
Фрея, понеже играта е от класа на "комбинаторните" (към които спадат например "15" и кубчето на Рубик) в теорията е прието решения, които се получават като се завърти (в случая) дъската на ляво или надясно, или пък (в някои други игри - огледалне образ) - да се броят за едно и също. Това е така, защото повечето от тези игри имат бързи решения, чрез използването на "теорията на графите" и там подобни решения са едни и същи. Естествено, намесата на разни теории и изчсления лишава играта от същността и - забавлението
За вариантите - да, английския вариант е. Доколкото знам, всъщност съществуват още 10-20 подобни игри (вероятно произлезли от солитера), които са със същите или сходни правила, но се играят на друг вид дъска. Най-сложната която съм срещал се играеше върху обикновена шахматна дъска - така и не успях никога да намеря решението самостоятелно.
Иначе, както при всяка главоблъсканица - напълно твой си е начина. Та нали всяка от тях щом има решение, явно някой е достигнал до него; целта е конкретен човек да го намери.
Иси, не е беда, че нямаш играта вкъщи - прави като мен: когато играех на село си чертаех набързо на двоен лист от карирана хартия мрежата и вместо пулове използвах обикновен боб. Тъй да се каже - аз съм горд рационализатор и създател на "Боб солитера"--------------------
 
 
№8 от: freja (18 април 2010 06:26)
Ура за откривателя на боб-солитера!!! nomer1

А вече са добавени и още много снимки на "Главоблъсканицата", които Neyoyo ни изпрати hi.

 
 
№9 от: катя милушева (18 април 2010 11:20)
 Много ми хареса КВАЛИФИКАЦИЯТА на  тази игра ,обнадеждаваща и окуражаваща... ok2 ok2

 
 
№10 от: queen_blunder (21 април 2010 20:45)
Преди малко открих опцията, където се съхраняват моите коментари, и се учудих, като видях първия коментар към тази статия. Коментарът не съм го писала аз, но е излязъл с моя аватар и ник. Не зная как се е получило...

Админ, помощ! Тук нещо се е объркало...

 
 
№11 от: freja (22 април 2010 01:04)
queen_blunder, приеми извиненията ни за това странно събитие, то вероятно се е получило в следствие на срива, друго обяснение не виждам. Коментарът всъщност принадлежи на Neyoyo и отбелязах това в текста. Досега подобен случай не се сещам да сме имали, а и едва ли ще се повтори; аз бих го приела за късметлийско недоразумение viktori.

 
 
№12 от: queen_blunder (22 април 2010 20:37)
Хахх :) Аз съм родена на тринайсти и да ти кажа - има нещо в това число :) Привличам странности, абсурди и недоразумения като магнит :)

Изобщо не се притеснявай за грешката! Благодаря ти, че добави забележка в злощастния коментар.

 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 14
Потребители: 2
Гости: 12
Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Кой е любимия Ви празник?