Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Април 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
 
 
Архиви
Март 2020 (2)
Февруари 2020 (4)
Януари 2020 (1)
Декември 2019 (1)
Ноември 2019 (1)
Октомври 2019 (6)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Игра на дама
25-04-2010, 21:59 | Автор: катя милушева | Категория: Свободно време / Игри и забавления
Не може да сте забравили тази игра!
Игра на дама

Игра на дама


 Понеже времето е лошо за игри навън, да играем вътре, какво ще  кажете? wink
Когато я играехме нямаше пионки, играехме с бели и черни бобчета.
Първият вариант е когато двамата играчи играят с по 6 бобчета /пионки, копчета/.
Всеки има право на един ход, като се стреми да направи линия от три позиции "дама" или да запуши противниковата такава. Когато свършат с поставянето на бобчетата, започва с преместване само с един ход да играе. Най изгодният вариант е, когато си направи  "разбой" - позиция, при която с едно преместване излиза от една "дама" и прави друга "дама", при което взема по едно бобче /копче/ на противника. Не може да се взема бобче /копче/ от противниковите, само ако те са наредени в  "дама". При всяко нареждане на "дама",  играчът  го обявява на глас. Играе се докато на единият от играчите останат 2 пионкаи /бобчета, копчета/ или няма възможност за ход. Когато ти останат 3 бобчета /копчета/, можеш да скачаш, т.е. не се движиш по линиите само ход напред, но можеш да поставяш бобчетата където поискаш.

Вторият вариант е със същите правила, но се използват и диагоналите на квадрата и се играе с 9 копчета /бобчета/. Тя е за напреднали. chorchik chorchik
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: mchukanov (25 април 2010 22:23)
  Странен казус имаше днес - ако при първоначалното подреждане направиш дама, взимаш ли пионки--------------------
 
 
№2 от: queen_blunder (25 април 2010 22:29)
Бях я забравила тази игра...

Нямам представа дали я има разработена в онлайн вариант, но ако я няма, си заслужава възкресяването й.

Благодаря ти за припомнянето.

Замислям се дали да не я направя във флаш формат... 
 
№3 от: катя милушева (25 април 2010 22:54)
МCHUKANOV, o,x,o,x,O,ako червените направят дама,вземат едно "бобче" от черните,малко така го онагледих,ама!?
Първият обикновенно има повече шанс.

 
 
№4 от: undo (25 април 2010 23:18)
Брей, сега и аз се сетих, че имаше такава игра... и точно с бобчета съм я играла, ама правилата отдавна са ми се изпарили от главата (ако има рима - удари мъ smile24 )

 
 
№5 от: pasha (25 април 2010 23:18)
Ние играехме с копчета. Най-добрата стратегия беше, да заемеш две съседни места и само с едно преместване, и връщане, да направиш две последователни дами. 

 
 
№6 от: mia.yaneva (26 април 2010 00:44)
Пък аз си я имах в една кутия с "Не се сърди човече!", демек фабрично производство с пешки :) Още я пазя, ще видя чие производство е.

 
 
№7 от: donaddt (26 април 2010 06:55)
Плажен вариант - с мидички,

 
 
№8 от: ваняя (26 април 2010 09:59)
Като имахме само бял боб едната половина ги драскахме с фулмастер и готово

 
 
№9 от: isi (26 април 2010 10:13)

Ще си позволя да добавя тук един разговор между нас по повод на тази игра, най-вече заради спонтанността, интересните наименования в различните краища на страната и заради милите спомени :)))

Цитат: Айви
Помня я тази игра! Баба ме научи на нея. Тя я нарикаше "докурджум". Много смешно ми звучеше! Отначало, когато още се учех да играя, естествено баба ме побеждаваше,и аз...рев!!! И баба започна да се "отпуска", за да побеждавам. И аз пак - ...рев!!! "Бабо, ти ми се предаваш и аз така никога няма да се науча да играя, и всички ще ме бият!!! ...И така последва период, в който горката жена категорично отказваше да играе с мен на докурджум, докато накрая не проумях, че докато баба не ме побеждава няма как да се науча. И след време наистина започнах и аз да я побеждавам.
  А след няколко години се появи и "модерният" вариант на играта  - с пионки, наречен "дама", но аз вече бях "старо куче".


Цитат: donaddt
На плажа може да се играе с мидички - принцове и мидички - принцеси. Това са двата най-разпространени вида кръгли мидички по нашите плажове. Таблото, естествено, се чертае с клечка на пясъка.


Цитат: Боряна
И мене баба ми ме научи. Само дето моят "разбой" се наричаше "скърцало"


Цитат: isi
Брей! Аз пък вашия "разбой" и "скърцало"  го знам като "стан/че/" :)) А мъжът ми - като "тъкачка"  


Цитат: mchukanov
Освен докурджум, дама-та имаше още някакво име - източна България да помага    Иси, и аз го знам тъкачка


Цитат: Катя Милушева
Чичо Гугъл казва за това ,че: Докурджум – [18] на някои места се нарича "игра на дама". Играе се от двама души с по 9 или 12 камъчета. Схемата, върху която се играе се нарича "докурджум" (има я в турски – дукуржум от докуз = девет с преход z-r). Състои се от три концентрични квадрати, съединени с отсечки по диагоналите и средите на страните. Подобна схема се среща като прабългарска руна, която според арх. слави Дончев се е наричала парчич. Камъчетата се поставят в пресечните точки и се местят от една точка към съседната, ако е свободна. Три камъчета на една линия се наричат "докурма", две линии една до друга – "тъкърца" или "тъкънца". След всяка докурма се взема по едно камъче на противника. Когато единият състезател остане с три камъчета, има право да поставя камъче на кое да е място. Ако остане само с две камъчета, губи играта. Тъкърца (тъкънца) може да означава "тъкачен стан" или да идва от "такър, тагър" – бърз кон, според Йордан Вълчев..
Прабългарски рунен знак-докурджум, често срещан по различни строителни елементи от епохата на Кубратова и Аспарухова България. Пак от там, прочетох, че и казват "Корам", но правилата са други , от друга позиция.


Цитат: mchukanov
  Ааа - точно корам, лятото едни познати играеха корам по правилата на познатата дама


Цитат: freja
A ние на "разбоя" му викахме "цигулка".


Цитат: Любомир Николов
Представяте ли си, дядо ми ме научи на тази игра. А той я е играл някъде по фронтовете на Междусъюзническата и Балканската.   
--------------------
 
 
№10 от: milkulini (26 април 2010 11:52)
Ееее,много оригинално с бобчета!Гледай колко изобретателни е трябвало да бъдем!

 
 
№11 от: isi (26 април 2010 15:42)
Към отклонението на Дилбер Танас:
Дилбер Танасе, преди мнооого време :)) в Бюро "Изгубени спомени" се чудеха приятелите имало ли е, нямало ли е такъв човек, който да мести шахматни фигури по телевизора :))  Тогава наш furious_kid, естествено, кой друг :)),  разясни за Владлен, спред него без "И" в средата... Даже стана и една дискусия за произхода на името му ... :)) Виж в Бюрото за ИС коментари 132, 133, 138 особено, и май има и още нататък :)) Ама ти внасяш още една доза разяснения и усмивки към образа на този човек :)))--------------------
 
 
№12 от: mchukanov (26 април 2010 21:04)
  Какво е флаш и онлайн
... особено последното ме е срам дори да си помисля какво означава belay--------------------
 
 
№13 от: undo (26 април 2010 21:13)
флаш=Флаш Гордън, онлайн=неприятна ситуация=да се насадиш върху пачи яйца

 
 
№14 от: mchukanov (26 април 2010 21:18)
  ... успокои ме, undo, че с моЙте шопски местоимения таман се чудех кой е тоз калпазанин
  ... Ама Флаш Гордън играеше ли корам с ония летящите хора--------------------
 
 
№15 от: undo (26 април 2010 21:26)
"Малко хора знаят, че филмът от 1980 "Флаш Гордън" година на Майк Ходжс и Дино де Лаурентис е причина Джордж Лукас да направи "Междузвездни Войни". Наистина, първоначално Лукас искал да адаптира популярният комикс на свой филм, но като разбрал, че де Лаурентис е купил правата на Флаш, създал своята неповторима звездна фантазия."
С две думи - Флаш е вдъхновител!

 
 
№16 от: mchukanov (26 април 2010 21:33)
  Олелеее - пак се обърках - парчето беше на Кралицата, а--------------------
 
 
№17 от: undo (26 април 2010 21:41)
Точно! yess

 
 
№18 от: Милен Иванов (26 април 2010 21:41)

Много занимателна игра!Най-голямото и предимство е че може да се играе със всичко.В къщи имам в едно пластмасово контейнерче от шоколадово яйце- 9 бобени и 9 царевични зърна.Иначе става и с копчета и с мидички, и с пионки от табла, да видим колко вариянти знаем.А цитираният от Иси коментар на Айви много ме развесели.Това е основен похват на родителското тяло по което то разбира дали детето му е вече пораснало. Лошото е че когато детето започне да побеждава никога не е сигурно "аджеба" сега наистина ли е победило или са му се оставили.
--------------------
 
 
№19 от: tkpopov (3 май 2010 10:56)
С пионки ставаше, но най-удобни бяха пешките за шах. Това си е доста сложна игра!--------------------
 
 
№20 от: Людмил Асенов (21 февруари 2018 17:55)

Здравей те! Искам да ви попитам за едно недързомение, ако имам 3 отворени дами и противникът ми е останал с 3 пионки. Той е ход и прави дама взима ми една пионка а в следващия ход аз правя дама, не трябва ли да взема от неговата затворена дама и да го победя, или трябва да играем до правене на дама, а той е с отворена дама? Моля ви да ми отговорите, че спорим с едни приятели :)


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 14
Потребители: 0
Гости: 14

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Кой е любимия Ви празник?


 
 
 
 
Ново в ПУК!