Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Януари 2022    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
 
 
Архиви
Януари 2022 (10)
Декември 2021 (1)
Ноември 2021 (1)
Октомври 2021 (4)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Аркадните игри
31-10-2010, 14:06 | Автор: Бебо | Категория: Свободно време / Игри и забавления

Аркадните игри

Пригответе си една шепа по 20 ст. - няма да съжалявате!

Аркадните игри

Приятели, ще ви разкажа за аркадните игри от моето детство, т.е. от 80-те години на миналия век. Ще ви заведа на едно място във Варна, което го наричахме "панаира" или "стрелбището", поради няколкото каравани, където можеше да се стреля с въздушна пушка по капачки за 10 ст. или за някаква награда. Това място се намираше близо до Зоологическата градина, на сп. "Акациите" в Морската градина преди ресторант "Хоризонт" по пътя за "Офицерския плаж". Там имаше и блъскащи колички, и въртележки, и павилион, където лятото продаваха пици в онези загорели черни метални форми,които приличаха на гигантски капачки от безалкохолно. По-късно в началото на 90-те имаше и малко влакче и скейтборд рампа.
Но да не се разсейвам, да продължавам по същество. Бях още в детската градина, когато дядо (лека му пръст) започна да ме води там. Понеже бях все още твърде нисък още за игрите, той пускаше монета, за да стартира играта и ме вдигаше високо на ръце, за да мога да виждам екрана и да играя.


Спомням си, че играех на "Снайпер-2"

Аркадните игри

също на едно "Авторали", подобно на това

Аркадните игри

имаше и баскетбол като този

Аркадните игри

Имаше една игра, която много смътно си спомням - голяма маса покрита със стъкло, а вътре имаше по двата края едни съветски зелени железни камиони, катюши и танкове, но явно е била твърде сложна за мен и затова сигурно не съм я играл. Много ми харесваха тия военни играчки по двата края, спомням си, че пред всяка имаше червена лампа, която светваше някой път, но не си спомням защо.

Но най-любима ми беше "Морской бой", която се намираше в дъното на помещението, точно по средата

Аркадните игри

Това бяха игрите в началото на 80-те. В края дойдоха българските и тогава кръстихме помещението "Електронните" (съкратено от електронни игри).
Старите игри изчезнаха и на тяхно място се появиха:

Жабчо
Аркадните игри

Змия

Аркадните игри


Перко
Аркадните игри

Въртолет

Аркадните игри

Може и да пропускам някоя, но това си спомням. Една игра струваше 20 ст. и си спомням, че доста левчета бяха "инвестирани" или "потънаха" там. И това не беше изобщо трудно като се има предвид, че живях на една минута от мястото - в бл. 21 до спирка "Акациите"- от другата страна на пътя за к. "Златни Пясъци". Втория отзад-напред:

(липсва снимка)

Любими ми бяха Жабчо и Перко, но най-обичах да играя на Въртолет. Въртолетът го играехме обикновено комбина - един управляваше, а друг стреляше и пускаше бомби. Тези игри ги скапахме много бързо - след време ръчките се раздрънкаха и не реагираха както трябва и въпреки, че имаше по няколко автомата от игра ние чакахме на опашка за най-добрия. Един път (след 1 г. активна игра) превъртяхме заедно с едно съседско дете Въртолета. Най-трудно беше 10 ниво, но тогава го минахме за първи път. Еуфорията беше толкова голяма,че се насъбраха други деца и всички се радвахме заедно - такова събитие не се случаваше всеки ден.
Преди няколко години направих едно малко проучване по интернет и открих, че нашите български аркадни игри всъщност са били копия на игри на Епъл Макинтош - легални или не - нямам идея. Копия, но не съвсем. Освен имената на игрите, бяха променени някои детайли от самите игри - бяха кирилизирани. Например при Въртолета на резервоарите с говиро пишеше "ГАЗ", а на оригиналнта игра пише "FUEL". Също накрая на последното ниво, въртолетчето вдига една кутия, на която на оригиналната игра има знак "$", а на нашата мисля, че нямаше такъв.
Спомням си, че сред нас имаше и дяволи, които идваха с монета от 20 стотинки - пробита и вързана с месина и "помпиха" някоя игра до 99 кредита (максимума) и после "цъкаха" на нея 1-2 часа. Смътно си спомням, че имаше и някакъв човек в помещението, който следеше това да не става, но главно беше сложен там, за да пази и да разваля левчета по 20 ст.

В началото на 90-те едно момче от квартала (живееше в бл. 23) игра на една игра там няколко денонощия без прекъсване за да подобри рекорда на Гинес и да спечели 10 000$. Какво стана накрая, дали го подобри или не, незнам - времената вече бяха станаха смътни...
После се появиха видео игрите, Нинтендото, Сегата и т.н. по гаражи и клубове и закономерно "Електронните" опустяха. Накрая бяха овехтели, амортизирани и прилежащи на едно минало време... И така не разбрах, кога изчезнаха, къде отидоха...

Остана само хубавия детски спомен от тях...

Но нищо не е загубено, приятели!

Кой иска да играе на Перкото?

http://www.2dplay.com/pacman/pacman-play.htm

а на Жабата?
www.pixelworld.pixnet.fr/?lnk=arcade&n=8&id=#up  (нарочно е така линка, иначе с кликане по другия начин не се отваря)

Превъртането на Въртолета може да гледате тука:
http://www.youtube.com/watch?v=AgSQ6cb3zWA...player_embedded

Кой му се играе на Морской бой?

http://morskoy-boy.15kop.ru/game

Вариант 2: Сваляте си от нета MAME emulator и си намирате игрите в rom-формат - Жабчо е Frogger; Въртолет е Super Cobra; Перко е Pacman; Змия е Snakebyte.


Приятели препоръчвам ви да разледате този сайт - http://15kop.ru - и да поиграете безплатно на някои съветски аркадни игри!

Приятна игра!!!

igraq :em_41:

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: boysta3 (31 октомври 2010 15:00)

Бебо, и аз си ги спомням. средата на 80те и втората половина и някъде началото на 90те. Аз съм от Враца и нашто сборище с електронни бе на самия пл. Христо Ботев. Падаше се срещу хотела, там имаше стари къщи с магазини отдолу, и на едно такова място някой бе направил две стаи с електронни игри. Не знам кой е човека но явно е бил доста далновиден, щот това място (извън панаири и др. краткотрайни празници) бе единственото място за сбирка на децата, които киснеха преди или след училище по цял ден и се чудеха откъде да изкрънкат още някоя стотинка за жетон. Жетона не помня колко беше - някъде 50 ст. или по-малко. По принцип аз не бях такъв маниак, а и въобще не бях по игрите защото ритахме здраво топката с момчетата от квартала и подобни електроники не ме влечаха особено. Но съм правил компания на брат ми и неговите приятели като ходеха там. Значи в една малка стаичка (или две не помня точно) (4х3 м) бяха разположени 5-6 подобни игри с екран, джойстик във формата на топче отдясно и 2 или 3 бутона вдясно (или пък да е било разположението обратно) и се започваше. Колкото си по-добър, толкова играеш с един жетон по-дълго време. Естествено това си бе цяло изкуство (пилотиране бих казал дори). Обикновено някой дребен свършил парите предлагаше да стреля на някой батко или по-неопитен , т.е. да му помага. Или пък обикновено двама човека се хващаха да играят. Единия управлява, другия стреля и пуска бомбите. И само какви коментари бяха по време на някоя игра, надясно бе, пуцай бе, пуцай бе. Това беше много як лаф докато някой играеше, или пък ако го взривят как се ядосваха само, някой удряше или блъскаше с юрук отгоре, добре че бе детски та игрите устискваха. Естествено веднага се правеше забеежка, и провинилия се гонеше, или пък дори се е стигало до боеве за някой жетон или други спорове, та съм гледал как ги изхвърлят отпред , където разпрата продължава. Истински празник беше някой като събере пара пкрай рождения си ден от роднини и дядовци, парите не отиваха за сладоледче и пастичка , а именно за тазо БОЛЕСТ по децата - електронните игри.
Аз си спомням и друг момент. Ходихме преди тези игри и на Правец 8, и едни каратеки и жаби които скачаха през едно шосе, и екрана беше зелен. Библиотеката се намираше до входа на Историческия музей, на втория етаж, после след 97 мутри го взеха и направиха билярд клуб, който работи 3-4 години и го закриха, както и видео клуба отдолу, го затвориха и направиха билярд клуб, който го закриха след 5-6 години.
Имаше една игра, която бе супер приклщченска и я издирвам да си я припомня и видя отново. Беше на големите цветни електронни игри. Беше около 40 нива, с един герой , който събираше умения под формата на глави от животни - тигър, маймуна и т.н. Един вид това бяха умения наподобяващи животинските такива за бой. А иначе унищожаваше някакви животни от праисторическата ера, които го нападаха в огромни групи от по 5-10 наведнъж и той можеше главно да ги убива като скочи точно отгоре им, ако няма някакво друго придобито умение. Тази игра беше най-запомнящата се от мен, тъй като имаше мнгоо хубава графика, и интересни герои и приключенски характер в джунгла с мостове и различни типажи животни.
*Бебо, относно емулаторите, теглих едни наскоро от замунда, и си натресох вирус здрав който ми повреди explorer.exe-то и winlogon.exe, които се набутват в system32 и малко по малко ти скапват работата с Интернет Експлоръра. Оправих го като го преинсталирах Уиндовса върху стария, и нямам проблеми, но който може да проверява със сигурност тези емулатори с антивирусни предварително, и да пише че са проверени и безопасни.
Очаквам да пишеш че всичко е наред с тях.


 
 
№2 от: isi (31 октомври 2010 15:49)
Много интресен разказ, Бебо! Дори за човек като мен, който само е гледал и най-много веднъж-дваж да е играл в живота си, и то на морето, естествено... или пък на сбор... :))
А ето тук при нас още малко спомени в коментарите за тези аркадни игри  (не знаех, че така са се казвали) -  http://detstvoto.net/index.php?newsid=1756--------------------
 
 
№3 от: boysta3 (31 октомври 2010 16:23)
Кой му се играе на Морской бой?

http://morskoy-boy.15kop.ru/game

Аз този морской бой виртуален , го имах на игра и вместо вртуални изстрели се изстрелваха железни топчета, подобни като тези за игра на футбол-настолен, или от средни лагери е вадеха, като с чук рабиеш отгоре лагера. Настолния морской бой още не съм го открил, но ако стане факт това, ще ви го покажа тук. За пръв път го видях във 2ри или 3ти клас, когато класната организира един следобед за извънкласна работа, 2-3 часа за игра с настолни игри в клас, кой каквото имаше да го донесе. Тогава едно от момчетата донесе тази гра (сделано в СССР) и всички момчета се вклюбиха в играта и се избиваха кой да играе по двойки. Дори като я търсех по руски сайтове излизаше една игра със същото име, дето се играе на лист хартия (като Въшка май беше дето чертаеш точка на обратната страна на листа с химикал за да улучиш танка на противника. май се чертаеха танкове и по-малки камиони или нещо такова). Но засега я нямам да ви я покажа. Помня, че дядо ми като тръгваше на екскурзия от службата в СССР му заръчах именно тази игра да ми донесе. Естествено дядо ми ЖЕЛЯЗО и изпълни без грешка заръката (а и на всички други братовчеди и родата), беше като дядо Мраз. Откакто съм я получил тази игра си остана една от най-играните наред с футбола-настолен и баскета по-малко, но и хокея да не занравяме също. Като се сетя що колички с дистанционно (разбирай кабел и кутия с бутони) и други на батерия плоска 4,5V или пък Никопол кръгли по 1,5V са зачезнали или подарени нямам си и на идея, Цял чувал. А играчките въобще не ги броя. Никога не съм се смятал за дете с много подаръци, в сравнение с някои мои съученици, но явно не съм бил и най-изоставения в това отношение. Пък си имах и брат и братовчеди, с които си споделяхме игрите.

 
 
№4 от: Бебо (31 октомври 2010 19:40)
boysta3,
Аз вече не си спомням откъде съм го теглил този емулатор - може и от замундата да е. Аз играх на някои от игрите и нямах никакъв проблем, но като стартирам ехе-то, антивирусната ми го поставя автоматично в "sandbox"-режим, така че не съм 100% сигурен дали е чиста програмата. Този, който имам е MAME 0.134b версия.

Между другото се сетих, че един приятел от Щатите ми каза, че близо до тях веднъж годишно организират нещо като шоу със стотици аркадни игри през уикенда и срещу 20-ина долара вход може да играеш там цял ден безплатно на каквото си пожелаеш. В Щатите старите аркадни игри са търсени и се продават както останалите антики и си е цял бизнес, дори има хора, които се занимават с тяхната реставрация или ремонт. Незнам дали някой в България се е сетил да запази някои от нашите - счупени или здрави.--------------------
 
 
№5 от: shturcho (31 октомври 2010 21:40)
Мили спомени, за панаира... Всяка събота до обяд баща ми ме водеше там. Големи забавления бяха. Снайпер 2 ми беше любимата. Имаше и още една с един самолет, който трябва да прекарваш през разни препятствия, и на нея много залепвах. 

 
 
№6 от: Надя (1 ноември 2010 09:31)
Еха, чудесно статия Бебо!
Признавам си, че никога не съм играла на тези игри, но спомена ми от първата електронна игра е тази на едно съседче. Играехме нещо като тенис, на техния телевизор. Беше си просто светла точка подхвърляна от две къси линии и една дълга по средата. Голямо охкане и ахкане ни донесе, тази първа среща с елекронните игри.

 
 
№7 от: nightfly (8 ноември 2010 22:37)
относно емулаторите, теглих едни наскоро от замунда, и си натресох вирус здрав който ми повреди explorer.exe-то и winlogon.exe, които се набутват в system32 и малко по малко ти скапват работата с Интернет Експлоръра. Оправих го като го преинсталирах Уиндовса върху стария, и нямам проблеми, но който може да проверява със сигурност тези емулатори с антивирусни предварително, и да пише че са проверени и безопасни.

Тези игрички ги играя със симулатор на ейпъл и правец. Многжо хубава програмка.

http://applewin.berlios.de/
 
http://www.download.bg/index.php?cls=progr...t&id=477134

Втория линк е за тези, които имат регистрация. Но там има и линкове до библиотеките с българските програми и не само те.

http://mirrors.apple2.org.za/ftp.apple.asimov.net/images/

 
http://gogtel.org/Pravec8/obrazi_svalka.htm

 Успех в ровенето им. 

 

 
 
№8 от: bladerunner (18 ноември 2010 10:54)
А някой помни ли т. нар. "Японски игри" в София през 70-те години? Една тясна, дълга и тъмна зала до цирка с аркадни игри. Жетонът и там бе по 20 стотинки, а игрите бяха доста разнообразни - бой с подводници, надбягване с коли и т.н., и мисля че наистина бяха японски, но във всеки случай надписите и текстовете бяха само на английски. Не съм сигурен докога просъществува това място, може би чак до пожара на цирка.

 
 
№9 от: vayk (14 февруари 2012 21:23)

Ах, тези игри! През 80-те почти всяко лято по време на морската почивка, посещавах комплекс "Магура" на Златни пясъци, където наред с нещо като казино /имаше го в една сцена от филма "Комбина"/ се намираха и най-хубавите  игри, каквито в София още ги нямаше тогава. Само че вместо 20 ст. се бъркахме по 50 ст., затова трябваше да си много добър в занаята, иначе за нула време се опукваха 10 лв., а това бяха страшно много пари. Спомням си, че веднъж трябваше да чакам 3 часа докато момчето преди мен най-накрая му взривиха хеликоптера. Слувало се е да прекарвам при тези игри по цял ден, та се налагаше нашите да се вдигат от станцията на журналистите до Златни пясъци за да ме издирват.


 
 
№10 от: Malkata Poli (14 март 2012 18:12)

А вие се чудите защо днешните деца са толкова запалени по ел. игрите! Вижте себе си!em_116


 
 
№11 от: kitten (25 октомври 2013 15:41)

Хей, Бебо, чудесно е, че ни припомни електронните игри. Аз ги играех през втората половина на 80-те на компютрите в работата на татко. Познах точно змията, но имаше една друга, много ми беше любима. Виках й "Паяците", защото в нея едно човече вървеше и копаеше някакви дупки, през които се прехвърляше на различни нива, но същевременно трябваше да се пази от едни лоши паяци. А татко и неговият колега играеха понякога на популярния и до днес Марио, но на мен тя тогава все още не ми беше интересна. smile
--------------------
 
 
№12 от: Бебо (25 ноември 2014 23:31)

Здрасти, Дени! Чак сега видях коментара ти! Тази игра съм я виждал и аз през 80-те на Макинтош компютър. Виж видеото от линка - същата ли е?

 http://youtu.be/vzimJopP5rE

 
--------------------
 
 
№13 от: ssi (26 ноември 2014 08:03)

Не Бебо....! Дени говори за Panic. И ние си им викахме "Паяците". Като те настигне паяк и ти се мята на врата wink  . Имам ги всичките и понякога си играя в къщи.

От lode runner си спомням, че беше на две дискети и ми даваше съобщение "lode runner data disk".

И до сега , обаче , любима ми е "diamondmine".

 


 
 
№14 от: kitten (26 ноември 2014 14:45)

Цитат: Бебо
Здрасти, Дени! Чак сега видях коментара ти! Тази игра съм я виждал и аз през 80-те на Макинтош компютър. Виж видеото от линка - същата ли е?

Цитат: ssi
Не, Бебо....! Дени говори за Panic. И ние си им викахме "Паяците".

 

Привет Бебо и ssi! chao Играта е точно Panic, която ssi е показал. Твоята игра, Бебо, е подобна, но нея не я знам. Но ми беше много приятно да ги разгледам и двете. grabgrab

Ех, мили детски спомени. smile
--------------------
 
 
№15 от: Радинов (24 декември 2017 18:31)

1982/3 може би, до подлеза на ЖП Гарата във Варна, на ъгъла зад Шипшандъра имаше японски игри.

Бяха със жетони по 20ст. Имаше карате(с двете ръчки), кунг-фу(Yie Ar Kung-Fu),Field_Combat..На кунгфу-то станах много добър. Имаше система(даже за някои противници 2-3) с която се минаваха с ''Perfect''.

На всеки 80 000 точки, по спомен даваше ''живот''. Обаче към '85/6 залата затвори и моя милост хващаше 9-ката и потегляше към Магурата(долу при боулинга) при моето кунг-фу. Там един път ми изключиха играта, щото не можел никой да играе. Как не ми е писвало 3-4 часа едно и също?!

Също игри имаше и под ''Родина''(там със сигурност беше ''Кеч''-а.

Кунг-футо ги имаше и под ''Интера''.

На ул.''Шейново'' бяха българските игри. На перкото бях го докарал до 30-35 ниво(не помня);пак имаше системи за нивата...

Ааа, на гарата се случваше топките на дръжките  да липсват - бяха на резба май, колко пъти до кръв буквално сме играли...

 


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 19
Потребители: 1
Гости: 18
Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Кой е любимия Ви празник?