Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Януари 2022    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
 
 
Архиви
Януари 2022 (11)
Декември 2021 (1)
Ноември 2021 (1)
Октомври 2021 (4)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
От къщата на баба - 15 (играчки от корекомски яйца - 2)
16-11-2010, 00:48 | Автор: boysta3 | Категория: Свободно време / Игри и забавления

Навярно вече съм ви досадил с тези играчки, но се намериха една партида закътана на друго място. И те бяха открити от майка ми, докато си търсела някакви документи. За мое щастие е открила голяма част от липсващите ми, които отбелязах в първата част (къщата-6).

Тук са едни от първите ми играчки, а вероятно и доста редки. Естествено нямам метални, а и никога не съм имал такива, но за сметка на това попаднах на доста готини герои от анимациите на дисни. Тук ще видите и един от талисманите или т.нар. любимци - един фъстък с бумбе, така де се каже - Фъстъкът-джентълмен. Кравата бе също много рядка и интересна, както и крадеца от Патешки истории с чичо Скрудж, и естествено да не пропусна двамата готини футболисти, случайно или не, дадени в червен и син екип. Бяха много готини футболистите, тъй като им бяха направени много сполучливо релефни изображенията освен на лицето, на фланелките/гаюетата полюшвани от вятъра, четириглавия мускул на краката, чорапите и бутонките. И накрая едно класическа топка с петоъгълници, с която се играеше на СП 1970 в Мексико.

Прилагам ви също и картинките от сериите на Дисни, които бяха нещо като историйките в дъвките на Типи-Тип, човечето с дългия нос и интересните случки, в които попадаше.

От къщата на баба - 15 (играчки от корекомски яйца - 2)
От къщата на баба - 15 (играчки от корекомски яйца - 2)
От къщата на баба - 15 (играчки от корекомски яйца - 2)
От къщата на баба - 15 (играчки от корекомски яйца - 2)
От къщата на баба - 15 (играчки от корекомски яйца - 2)
От къщата на баба - 15 (играчки от корекомски яйца - 2)

Това е засега от мен. Тези тук са 36 бройки, и онези 85 от предишната статия, та станаха 111 бройки... значни горе-долу съм уцелил бройката че са били над 100 бройки. Едно време си ги редяхме с брат ми в детската в едно шкафче на рафчета към секцията и много им се радвахме... абе , нали си бяхме дечковци. ко да праиш.

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: катя милушева (16 ноември 2010 08:46)
Това просто е съкровищницата на "Бабината къща", какво ли още си открил там? И веднага ми идва на ум една фраза на вече порасналия ми син, който също разглеждаше част от наличните съкровища от своето детство:
"Леле... колко пари сте давали за тези неща?! Ако ги сметнеш?..." em_18

 
 
№2 от: Tokart (16 ноември 2010 10:07)
Браво!

 
 
№3 от: boysta3 (16 ноември 2010 14:32)
Цитат: Tokart
Леле...колко пари сте давали за тези неща?!Ако ги сметнеш?..."
Кажи на сина ти, че картинката не е толкова страшна. Мисля, че бяха стотинки в края на 80те. В смисъл, че една кора с около 24 яйца излизаше 10-15 лв. Парчето беше около 50 ст. Имаше някаква договореност на завода, в който работеха, и продукцията която я изнасяха, малък процент от нея вместо кеш се заменяше със стоки от Южна Корея и западните страни (Италия, Словения, ФРГ и др.). И покрай разните му там печки, хладилници, телвизори, бяха се появили и яйцата. Имаше някаква схема за натрупани точки за стаж и така се определяха , на кой колко да има, а всеки продукт беше срещу определен брой точки за право за закупуване. Цените бяха на половина поне от цените в държавния магазин за западни стоки кореком. Но става въпрос за годините 1988-1992. Нещо такова беше. Не съм наясно много , но си спомням че ги изкарваха покрай празниците за Нова година и една Коледа имаше по една кора за всеки, за мен, брат ми, едните ми братовдеи и другите братовчеди. Бяха взели 4 кори наште - по една за нас и по една кора за братовчедите ни по майчина и таткова линия. Както ти казах не е било постоянно вадене на пари. Просто за 6-7 години се натрупаха бройките. Да кажем от 1986 до 1998, като в началото бяха единични бройки, а анй-много имаше в началото на 90те.

 
 
№4 от: Simpra (16 ноември 2010 21:29)
Това последното черно кръгло гофрирано нещо, съдържащо сиво топче е ФОКУС! И ако не ме лъже паметта е играчка от списание ПИФ. Идеята на фокуса е, като отваряш черната обвивка ту от едната, ту от другата страна, топчето да сменя цвета си.

Ако преброиш играчките, дали няма да поставиш рекорд по изядени шоколадови яйца от дете на социалистическия строй?--------------------
 
 
№5 от: boysta3 (16 ноември 2010 23:19)
Цитат: Simpra
И ако не ме лъже паметта е играчка от списание ПИФ. Идеята на фокуса е, като отваряш черната обвивка ту от едната, ту от другата страна, топчето да сменя цвета си.
Ами, Симпра, сигурно не те лъже паметта ти, но това което подозираш за фокус е наистина... фокус. Но е подбен на този от ПИФ вероятно (не знам кой от кого е заимствал), но при този фокус имаш от двете страни топчета еднакви, но едното е наполовина и е залепено и вероятно фокуса идва да покаже чудото, как вкарваш топчето в черната гофрирана сфера и след това я отваряш от другата страна , казваш "абра кадабра, син, салабим" и топчето не пада . Демек замръзва, пак казваш заклинанието отваряш го от другата страна и то изпада цяло, целеничко. Има още един фокус, на горния колаж, една бяла сплесната кутия с отвор по средата, кръгъл, където се поставяше една черна шайбичка.
А иначе относно хлапето с най-много изядени яйца. Ми съжалявам, че показах всичко което намерих. Никога не съм се изтъквал пред другарчетата, пък и никога не съм смятал че съм инал неща повече от другите. С яйцата просто така се получи (а и може да го причисля по-скоро в ранните зори на прехода). Само ще ти кажа едни примери от детството. С мой съученик и приятелче от блока, си вървим по главната, лятно време беше, гледам аз случайно на земята пред нас картинка на онзи с дългия нос Типи-тип, и се пускам да я взема, онзи вижда че ще я взема пръв и се пуска и той. И познай какво стана. В центъра на града, две деца се борят на плочките за една картинка, а хората си минаваха покрай нас, безучастно. Ако някой ми бе дал пари да го направя , нямаше за нищо на света да се съглася, но този инстинкт на децата тогава да събират картинки, и особено тези готини комикси в Типи-тип и толкова редки, ме накара да се хвърля. Не съм бил на повече 8-9 годинки. Имаше един деуг период , някъде 9-10 годишен, когато реших да събирам метални кутийки от бира и безалкохолни. Бях се запалил покрай съученици, които се хвалеха с цветните и страшно редки метални кутийки в България през 80те. Единствено ги имаше в Кореком. И като се почна - особено лятно време на морето. Отиваме на слънчев бряг или Варна и срама не срам хвърлям по едно око към кошове, покрай хотели, ресторанти и др. в издирване на готини метални кутийки. Същото беше и при събиране на цигарени кутии. Или пък няма да забравя, като събирахме монети от соц държавите, бяхме на лагер лятото във Варна-Галата. И навръщане сме на гарата. Навалица, хора за,имаващи амякъде, суматоха. Ние деца на 8-9 годинки, чакахме с багажа преди да се качим. Вече сме на перона и някакви рускини - тьотки, се бяха показали от прозореца на влака си, явно отпътуващи от България. И някой поиска копейки от една жена. И след това стана една супер грозна картина , на която станах свидетел. И като всички деца, ако някой получи нещо другия гледа да не се мине. И като се започна "може ли и на мене, може ли". И ония лелки започнаха да бъркат в портмонетата си и да хвърлят копейки по земята, все едно хвърлят просо на гълъби. Още си спомням надменния им смях, или по-скоро някаква радост която предизвикваше това желание на децата да имат съветски (чужди) монети. Ние се навеждахме и ги събирахме, а те продължаваха. Не знам колко съм си взел, но сега преценявам , че тази картина е доста грозна за човек наблюдаващ нещата отстрани. Ма както и да е. Това беше моя детски соц рализъм. А и по принцип наште не бяха от тези дето даваха стотинки всяка сутрин за закуска. Ако искаш закуска, си правиш два сандвича, увити в салфетка, слагаш ги после в прозрачно найлоново пликче и бух - до тетрадки, отзад. Просто цветните неща от запада, недостъпни за нас децата, гледащи Кореком магазина през прозореца, или пък фукащите се деца в класа, с татковци ТИР-аджии или работещи в Либия.

 
 
№6 от: Бебо (18 ноември 2010 16:22)
Simpra,
Този фокус е от един румънски к-кт с фокуси - около 6 бяха - имаше един с 2 карти за игра; с две черни пръчки; с едно дървено трупче с ластик, а другите не ги помня, но имам някъде снимки на к-кта от интернет.

От предпоследната снимка багерчето и мотокарчето (горе и вляво) не са от шоколадовите яйца, а от едни полски к-кти в прозрачни опаковки, където играчките бяха наредени в колона една зад друга. Казваха се BAJS Mini или нещо от сорта.

От моите играчки от шоколадови яйца си оставих само една Дисни серия (най-горе и вдясно на последната снимка) Gyro Gearloose, който наричахме "изобретателя". Имам пет от тях, само не открих за съжаление тази, на която има самолет на главата.--------------------
 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 18
Потребители: 1
Гости: 17
Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия ви учител преподаваше по: