Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Декември 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
 
 
Архиви
Ноември 2020 (5)
Октомври 2020 (3)
Септември 2020 (5)
Август 2020 (7)
Юли 2020 (4)
Юни 2020 (4)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
За игрите на нашето детство и днешния свят... минути за размишление
1-12-2010, 10:07 | Автор: boysta3 | Категория: Игри и забавления / Децата днес

Предлагам на вашето внимание една статия из БТА, поместена във Вести-бг, относно Изчезналите традиционни български игри. Статията е на психолог и въпреки, че не е толкова обширна, засяга доста точно проблематиката.

Защо изчезнаха традиционните детски игри

дата: 01.12.2010, Източник: БТА, коментира за БТА психологът Красимира Костадинова от Националния център по опазване на общественото здраве

"..."Бабо, дай огънче", "прочети ми за Пипи дългото чорапче" и "направи ми кораб от орехова черупка или дървено конче" вече все по-малко ще присъстват в света на децата ни. Ще потърси ли компания с Карлсон детето, което има нужда да оживи фантазиите си, ще се срещне ли с Томи и Аника, за да сподели сутрешните курабийки? Малко вероятно. Защото според съвременните родители и общество Пипи ще заведе децата най-вероятно в редицата на срамуващите се на изпита на госпожица Розенблум. Големите бъдещи хора дори няма да имат време да общуват помежду си, нито пък ще имат нужните умения за това, смята психологът..."

"...Според експерта съпричастността към чуждото страдание вероятно ще е по-малко позната за бъдещите пораснали деца. Това обаче ще се случи само, ако не настъпи сериозна промяна в обществения живот. Защото, според психолога, процесът на дехуманизация не е характерен за човешката природа, поради което, както и цикличността на обществения живот, няма да продължи дълго.По-интересен ще е феноменът как вече порасналите днешни деца ще възпитават своите деца, каза Костадинова. За двадесет години в България са изчезнали традиционните за българската култура игри - "пускам - пускам кърпичка", "народна топка", "прескочи кобила", "стражари и апаши", които поколения наред българи са свързвали със своята национална идентичност, посочи Костадинова. Не се практикуват дори модифицирани техни съвременни варианти, коментира психологът..."

"...Промени претърпя и най-старата игра - играта с кукли. Механизираните бебета, които правят всичко и детето трябва просто да стои и да ги гледа, изместиха обикновената кукла. Куклата, която се храни, приспива и извежда на разходка, се замени от куклата Барби. Тя обаче води светски начин на живот и няма как да се храни, приспива и вози в количка, защото се вози в лъскава кола, специално за нея произведена, има си гадже Кен, дрехи по последна мода и огромна триетажна къща. Днешното момиченце вече се идентифицира с куклата Барби и мечтае за бъдеще на дама от хай-лайфа. Момченцата, за които имаше комплекти с инструменти за майсторене на дървени неща, сега играят с механизирани и електронни игри. Възпитателите в детските градини отчитат известни промени в сюжетната игра на децата - по-трудно започват такава игра, в която се изисква разпределяне на роли и отстъпване на позиции, не могат да играят съвместно продължително време, бързо прекъсват играта..."

"...Това според психолога е сигнал, че детският наивитет, стимулиращ въображението, вече отстъпва на твърдите знания и ранен опит, базирани на информираността от разнообразни информационни източници, достъпни за всяко дете. Освен че някои игри изчезват, времето за игра става все по-малко за сметка на ученето. Интелектуализацията на живота на детето измества фантазирането..."

Ами това е в общи линии 70% от статията, като цялата може да прочетете ТУК.

За съжаление истината е доста сурова и жестока, и процеса в световен мащаб върви към все по-голяма глобализация и заличаване на традициите в игрите и възпитателната им цел при децата. Статията е подходящо продължение на статиите за Игрите навън и другите подобни. Днешните родители са безпомощни към агресивните реклами на скъпи играчки и кукли по анимацонните канали. Рекламата и комерсиализацията на даден продукт не знае граници и минават през всичко, за да постигнат целта си, а именно зомбирането на децата и последвалото изнудване на родителя да има играчката популярна в училище или по любимия му детски канал. Като гледам как вървят нещата, май скоро време, разумните родители ще се откажат да имат телевизор вкъщи и за новини или филми, просто ще си свалят необходимото през интернет, като ще избягват огромното количество бълвана реклама. За мое щастие такава нямаше по телевизията в моето детство и не помня и една реклама тогава, извън Телевизионен справочник (за 5-10 мин).
Може да погледнете като допълнение две предавания. Първото - "Ку-ку Презареждане - 4 октомври 2010" (Играе се на бандити, на стражари и апаши, но често се случва играчка-плачка. По същото време добрите стари фунийки отстъпват място на задимените компютърни зали. Играе се на политика. Играе се на власт, често в тази игра участват само двама или трима играчи, които накрая се скарват и тичат да се изкажат един друг на Големите...), както и участието на две от децата от "Войната на таралежите" в "Денят е За игрите на нашето детство и днешния свят... минути за размишлениепрекрасен: Детство мое" - Огнян Желязков (Сашко) и Димитър Ганев (Маляка) от 25 мин. , а преди това Георги Тошев разказва за своето детство и игри, а след 28 мин. двамата герои от познатия сериал, споделят за своите пакости през детството, както и начина на избирането им за филма. Ако има специална тема за филма, може спокойно да сложите линк към тази статия, както и да се набере разговора на двамата за филма. Има много любопитна информация.
Чао засега, другарчета.

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: tanya_att (1 декември 2010 10:32)

Boysta3, и аз четох тази статия и си мислех, че точно в НД й е мястото. Наистина се замислих как днешните дечица не играят тези игри, дори не ги знаят...
Поуката, която вземам за себе си е да започна да играя с моята дъщеря на тези толкова хубави игри. А се надявам, че тя пък ще ги покаже на другарчетата си в детската градина и така колелото отново ще се завърти... Стискам си палци!


 
 
№2 от: shturcho (1 декември 2010 15:02)

Писах, трих, писах трих, много неща могат да се кажат по въпроса, навлязох в безброй философски теми, стана цял ферман. И изтрих накрая. Не знам накъде ще отидат нещата, но знам, че връщане назад няма и трябва да положим много усилия за да предадем ценностите на нашите деца. Смятам, че ще намерят и те какво хубаво да вземат от своето време.


 
 
№3 от: mortal (29 март 2011 13:34)
Както е тръгнало с този бърз научен прогрес, нищо чудно че днешните деца не играят на фунийки, не четат Пипи (малко са тези които дори знаят коя е). Те са заети с компютъра. Играят други игри. Сега ако накараме днешните деца да прочетат за Карлсон, те ще предпочетат WOW или Counter Strike. В далечно бъдеще, когато сегашните деца са големи, те ще си играят пак Counter-a, а техните деца ще ходят през уикенда на почивка на Марс. Аз така ги виждам нещата, колкото и традициите да се опитват да съхранят човешките ценности, в прогреса връщане назад няма, има само напред! Но нашите спомени са си наши и са ни ценни!

 
 
№4 от: Кот (9 май 2012 01:49)
Мен ако питате, всичко е бизнес. От едната страна де, а от другата е потребяване. Преди нямаше разни работи достъпни, а колкото имаше - бяха скъпи. Сега е достъпно много нещо, при това в повечето случаи на далеч по-ниски цени. Лошото е, че с готови мат’риали децата стават все повече неспособни да творят, фантазират или най-малко да виждат нещата през собствената си глава.

 
 
№5 от: Весела Иванова (16 май 2012 13:46)

То е ясно, че нашето няма да се върне но поне да накараме децата да излизат на вън. Имам син на 9г. който има някакви периоди на забиване пред компютъра и нищо друго не го интересува. Но последно време пък не му се прибира. Все е кален, все с рани или се е сбил с някой но по-добре от колкото пред комп. Те сега си имат някакви техни игри, различни от нашите и си ги харесват.За мен е важно да е на вън и да тича да лудее сега му е времето.Прави и ще прави още бели но то нали така се и пее в една любима песничка
"А днес моят собствен наследник

извършва геройски бели.

Не съм се изгубил безследно

щом той ме повтаря, нали?"


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 16
Потребители: 0
Гости: 16

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Най-любимия празник?