Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Декември 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
 
 
Архиви
Ноември 2020 (5)
Октомври 2020 (3)
Септември 2020 (5)
Август 2020 (7)
Юли 2020 (4)
Юни 2020 (4)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Рубик-мания
25-06-2008, 03:57 | Автор: freja | Категория: Свободно време / Игри и забавления

Обичаме да ходим на работата на мама! Тя е касиерка в универсален магазин и като отидем при нея, мама ни води веднага при лелката от големия щанд за детски играчки. А лелката е много добра – оставя ни да разглеждаме и да си играем с всичко и даже не ни забранява да влизаме в склада. Да имаш майка, която работи на такова място, е цяло щастие! Нали се сещате – красивите и ценни играчки пристигат винаги по малко бройки... Веднъж мама ни донесе един пеликан, който работеше с батерия и като ходеше по пода, си отваряше огромния клюн и крякаше. Така му се радвахме, пълнехме гушата му с хартиени топчета – уж рибки – но в един злощастен миг мама реши, че толкова пари за една играчка не е трябвало да дава и го върна на другата сутрин... Друг път се прибра от работа с голяма кутия, която се оказа сглобяем микроскоп. Беше почти професионален и наистина всичко се виждаше като през истински; имаше също бинокъл и други уреди с лещи, беше просто кутия-рай! За зла беда, тя струваше повече и от пеликана...

Но ето – една вечер мама се връща с нова играчка в ръце. Играчката е малка и не така впечатляваща като гореописаните. Поставена е в картонена кутия с прозорче. Кубче някакво, направено от много малки кубчета. Всяка стена е в различен цвят. Казват, че ако се разбъркало, било почти невъзможно за подреждане.

Рубик-мания
Рубик-мания

Добре, че кубчето е по-евтино от пеликана – остава вкъщи!!! Скоро след това тръгва мълвата. Пишат по вестници и списания, навсякъде се говори за него – Кубчето на Рубик. Започват да се продват даже фалшиви кубчета – добре, че ние имаме оригиналното! Оригиналното кубче се разпознава по логото на средното бяло квадратче:

Рубик-мания

Междувременно стигаме до нареждането на едната стена... и не мръдваме оттам... Кубчето започва да се превръща в индустрия – продават се вече миниатюрни кубчета-ключодържатели и дори излиза книгата на създателя му, в която било описано как да се подреди! Книгата се купува веднага:

Рубик-мания

А в нея – всичко си пише! Кое от кое – по-разбираемо написано:

Рубик-мания

Рубик-мания

Рубик-мания

Рубик-мания

На мен по него време математиката не ми е силната страна и почти се отказвам от илюзиите, че някога ще успея да подредя повече от една стена. А и не познавам никого, който да е успял! Всъщност, всички можем да го нареждаме – отлепяме лепенките, залепваме ги на правилните места и готово! Е, не винаги на правилните – понякога се получават и невъзможни комбинации... Има и друг начин: въртиш ъглите около оста им и пак се променят местата на цветовете. То затова и по-старите кубчета са раздрънкани и даже сами се разпадат на части, докато новите са стегнати и се въртят трудно. Не се препоръчва да се въртят ъглите на новите кубчета, защото така може да се счупи кръстът, около който са наредени всички елементи, и после, ако нямаш роднина в завода за машинни части - как ще си направиш нов кръст?...
Та не познавам никого, който да е наредил кубчето по честен начин.

Докато един ден братовчед ми не ме изненадва с новината, че е открил как се нарежда! Показва ми лист с някакви формули и за две-три минути всяка стена се оцветява само в един цвят... Аз не мога да повярвам и пробвам, и... о, чудо! – магията работи! Преписвам веднага формулите и се заканвам да ги запомня наизуст:

Рубик-мания

Рубик-мания

Рубик-мания

Рубик-мания

Братовчед ми ми обяснява, че не е нужно да се тормозя да ги запаметявам папагалски, просто трябва да разбера логиката и даже няма да имам нужда от формули. На мен обаче математиката все още не ми е силната страна и се задоволявам да впечатлявам околните, като нареждам кубчето, гледайки от листчетата в тефтерчето.

А индустрията продължава да се развива и на пазара вече излиза Змията на Рубик. На братовчед ми му я купуват, на мен – не. "Нали си имаш кубче – играй си с него". А какви хубави фигури можеш да си наредиш със змията!... Превръщам я във фикс-идея и когато два-три месеца по-късно по изобразително изкуство ни дават за домашна да направим триизмерен макет на някакъв предмет, аз правя змията. Вече малко повече се разбирам с математиката, затова вземам истинската змия за малко на заем, измервам широчини, височини, брой на елементите, изрязвам ги от онези дебели листи на блокчетата за рисуване, оцветявам ги с темперни бои, залепям ги един за друг и змията е готова:

Рубик-мания

Донася ми шестица, само че не е истинска и не можеш да си играеш с нея. Решавам да пиша на едно русначе, с което си пращаме редовно колети. Моля я да ми изпрати змия, ако при тях продават такива. Тя нарича "змейка"-та "головоломка"; знае какво представлява, но не може да намери по магазините (нали се сещате – хубавите играчки пристигат по малко...) и вместо змия ми изпраща друга главоблъсканица – звезда:

Рубик-мания

 Звездата няма нищо общо с Рубик. Състои се от шест еднакви елемента и се разглобява напълно:

Рубик-мания

Целта отново е да се сглоби в първоначалното й състояние. Бързо откривам как и не ми е много интересна.

Змията продължава да ме преследва. Учебната година свършва и аз отивам на гостуване на разменни начала в СССР. Русначето на едно момиче от нашата група й е подарило змия и аз досаждам на моето да ми намери и на мен. Не намираме обаче. Тя ми обещава да продължи да търси и когато следващия месец идват в България, да ми донесе. За жалост, не е успяла да намери (нали се сещате - ценните играчки не стигат за всички...). Но е намерила друга играчка от сериятаПирамидата на Рубик:

Рубик-мания

Рубик-мания

Рубик-мания

Щом е на Рубик – значи е хубаво, плюс това само аз имам пирамида! Откривам сама начина й за нареждане, който не е чак толкова труден, колкото кубчето.

А змията още я търся... Някой да знае къде продават?

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Burtan (25 юни 2008 22:45)
Чудесна тема. Много го харесвам кубчето на Рубик. Научих се и да го редя още докато бях в училище. Дори си организирахме състезания кой по-бързо ще го нареди. Помня, че го редяхме за по-малко от минута. Сега вече толкова бързо не мога. На всеки 3-4 месеца го разбърквам и пак го редя, за да не забравя как става  Ако има мераклия да се научи, мога да помогна с "уроци"  kniga Пирамидата ми изглежда интересна. Не съм виждал на живо до сега.

 
 
№2 от: freja (26 юни 2008 00:54)
Пирамидата наистина е страхотна, обаче преди няколко години й се счупи централната част, около която се върти всичко, и затова сега е такава кривичка... Пробвах да я залепя с едно немско двукомпонентно лепило, обаче не стана. Ех, ако имах още връзки в завода за машинни елементи... или ако поне заводът още съществуваше...

 
 
№3 от: chavop (30 юни 2008 15:29)
Кубчето на Рубик го редяхме много рационално - разглобявахме го и го подреждахме подредено :)

 
 
№4 от: ashtree (27 февруари 2009 11:40)
Браво, freja! Страхотен материал! И аз имах всичките тези неща - и кубчето, и змията, и пирамидата:)

 
 
№5 от: yogimax (27 февруари 2009 16:09)
Това кубче на Рубик такъв фурор предизвика тогава. Мисля, че модата по него избухна през 1982 г., точно в същата година вуйчо ми донесе такова от Унгария, а и тук тъкмо се появиха и всяко дете имаше такова. Дори си спомням, че имаше състезание по най-бързо подреждане на кубчето, което беше общоградско мероприятие, което се проведе в парка Кьошкове край Шумен и където се стече масово гражданството. Класиралите се на първите 3 места получиха награди.--------------------
 
 
№6 от: gamina (27 февруари 2009 17:00)
най-големия ми успех с кубчето е разглобяване и сглобяване подредено. Иначе до 2 стени само съм стигала.

а микроскопа... колко време съм седяла пред витрината на детския магазин, само за да го гледам. Така и не ми го взеха

 
 
№7 от: freja (27 февруари 2009 19:55)
Gamina, пробвай с формулите горе, работят безотказно и лесно - като детска игра! yess

 
 
№8 от: mchukanov (18 януари 2010 21:28)

  Комплектът Лято 82 включваше и едно симпатично гумено портокалче - Наранхито - емблемата на световното по футбол в Испания

  Велика играчка е кубчето - ВЕ-ЛИ-КААА nomer1
--------------------
 
 
№9 от: Anakin Skywalker (28 февруари 2010 14:08)

Оригинално унгарско кубче с логото в средата на бялата страна

Още го редя за отрицателно време
Кажете кога да си спретнем едно състезание по подреждане?
--------------------
 
 
№10 от: tivesto (20 април 2010 20:48)
Аз имам сферата на Рубик. Същото е като кубчето, само че кръгло. Виждали ли сте го?--------------------
 
 
№11 от: starec (26 февруари 2012 12:35)

Питате къде се продава "змията"?
Ами ето тук: http://www.bezpanika.com/index.php?option=com_content&task=view&id=642&a
mp;Itemid=190

Кубчето на Е. Рубик е най-хубавата игра-главоблъсканица 


 
 
№12 от: dancho (28 февруари 2012 17:45)

freja, чудесна история. Впечатлява ме, че си запазила дори макета на змията от картон :) А руското приятелче колко е било самоотвержено, направо не е истина. Пазиш ли още контакт с нея?


 
 
№13 от: kametel (13 март 2012 15:06)

Имах и куба и змията.Помня,че в някакво списание беше обяснено как се реди.Правехме много състезания.Ето нещо в което бях много добър.
--------------------
 
 
№14 от: Konstantin (8 август 2012 02:25)

az su6to imam piramida na ribik i 6te sam mnogo blagodaren ako nqkoi moje da mi kaje ka se redi ;)


ред:  аз също имам пирамида на рубик и ще съм много благодарен ако някой може да ми каже как се реди ;)

Моля, пишете на кирилица. Ако нямате тази възможност, ползвайте транслитерация.


 
 
№15 от: GReeN_HuMaN (21 февруари 2013 21:55)

https://www.facebook.com/RubiksCubeBootcamp


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 17
Потребители: 0
Гости: 17

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Трябва ли нов дизайн на сайта?