Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Ноември 2018    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
 
 
Архиви
Ноември 2018 (1)
Октомври 2018 (4)
Септември 2018 (4)
Август 2018 (5)
Юли 2018 (2)
Юни 2018 (6)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
 
Броилка
 
 
 
Патлаци и пищаци - част 2
12-03-2012, 16:59 | Автор: photonik | Категория: Свободно време / Игри и забавления

Патлаци и пищаци - част 2
И така, след като в първата част си говорихме за пистолетите, днес е време за втората част, посветена на автоматите и пушките.

Както пистолетите, така и по-големите оръжия по машите земи бяха от страните на соц лагера – като основен дял имаха съветските производители. Моделите бяха само и единствено копия на съветски оръжия от войната или по-съвременни. Като материал се използваше дърво и ламарина – най-вече за картечните пистолети, изцяло метални модели, твърда пластмаса – вероятно полистирол или мека пластмаса – полиетилен.

 

Картечни пистолети

 

Малък картечен пистолет

Най-популярният модел картечен пистолет за мен е загадка дали има реален прототип, или е някаква фикция на производителя (през 60-те  дизайн и дизайнер още беше мръсна дума). Произвеждаше се в няколко вариации и държави.

 

Първият модел е чешки – те обикновено бяха сиви, зелени или светлосини.

 Патлаци и пищаци - част 2

Този пък е вариация на първия модел – с извит вместо с прав пълнител.

 Патлаци и пищаци - част 2

Руският вариант беше с механизъм, подобен на металния Макаров  - подвижен затвор и стрелящ с лентови капси. 

Картечни пистолети от войната

Тук вариациите бяха доста волни – още повече, че руснаците имаха няколко сходни модела – ППД, ППШ и ППС, като повечето от тях бяха с дървени дръжки и прави или дискови пълнители (само ППС беше целометалически с извит пълнител).

 

Това доста напомня на ППД34. Изработен е от дърво и метал

 Патлаци и пищаци - част 2

Следват 2 вариации на тема ППШ – известния Шпагин – също от дърво и метал. Първият е руски, а вторият чешки.

 Патлаци и пищаци - част 2
Патлаци и пищаци - част 2

Най-любопитното е, че май най-сполучливото копие на Шпагин беше българско – пак дърво и метал. В случая изрових един от стара семейна снимка. Обърнете внимание на ръчката, с която се въртеше тресчотката, за да издава характерния пукот на пистолета.

 Патлаци и пищаци - част 2

Патлаци и пищаци - част 2

 

 

Този пластмасов ППД34 беше първата ми сериозна бойна играчка навремето – беше от полиетилен и за жалост не издаваше никакви звуци или святкания – даже и спусък нямаше. Но за онова време липсите се доизграждаха в главата на хлапетата.

 

 

И още един руски картечен пистолет Шпагин, но с продълговат пълнител – каквито са по-късните версии на модела.

 Патлаци и пищаци - част 2

А това, макар да прилича на Шпагин, според мен е по-скоро някакво копие на Томпсън. Руснаците са имали подобни модели през войната по силата на „ленд-лиза" – вероятно и за това не се смята за „вражески" модел.

Патлаци и пищаци - част 2

Картечен пистолет тип Стен

Подозирам, че този  модел е български, доколкото в мрежата изобщо няма негови изображения. Беше близо до модела на английския Стен Mk V. При натискане на пълнителя в крайно положение се зареждаше механизмът на тресчотката и при натискане на спусъка пълнителят се връщаше обратно с характерен пукот. Аз имах такъв черен модел, но съм виждал и бели. Тук съм постнал засега една моя волна интерпретация, докато открия истински. А докато материалът се пишеше, kametel успя да намери своя снимка с този автомат - тук можете да го видите с бялата му версия. 

 
 

Автомати

 

Тук нещата бяха пределно прости – единственият автомат, който се възпроизвеждаше като играчка, беше прословутият Калашников – основно  първият модел АК-47 и десантният му вариант със сгъваем приклад – АКС. У нас много бяха популярни и румънско-унгарският му вариант с допълнителна ръкохватка – РМ-63.

 

АКС

Дали заради по-лесното производство, но моделите на основата на АКС бяха най-разпространени. Разбира се, вариациите бяха многобройни – от далечен отглас на оригинала до практически точно копие.

 

Тези бяха най-големите съветски автомати. Вторият се водеше снайперски автомат и според руските форуми в по-късните версии е продаван с оптически мерник. Любопитно е, че имат версии от само от метал и изцяло пластмасови. И малка добавка за пластмасовия модел (благодарение на boysta3): от късата цев отдолу изстрелват малка стреличка - вероятно трябва да имитира гранатомет, които вече по това време се монтираха и на съветските автомати

Патлаци и пищаци - част 2

Друг типаж руски автомати – малко по-близо до истината. Също ги има в 2 модификации – метални и пластмасови.
Патлаци и пищаци - част 2

 

Тези автомати явно са произвеждани от няколко завода, защото са с различни имена: Сверчок, Зарница, Орленок. Общото е, че всичките са от метал.

Патлаци и пищаци - част 2

 

И отново два модела – метал и пластмаса.

Патлаци и пищаци - част 2

Патлаци и пищаци - част 2

 

Рядкост – точно копие на АКС. По някаква причина руснаците избягваха да правят точни копия на оръжията си (поне по мои наблюдения).

Патлаци и пищаци - част 2

Патлаци и пищаци - част 2

 

АК-47

Това точно копие е по-късен модел, но аз имах през 70-те точно такъв. Стреляше с капси, а с няколко щракания назад с пълнителя се натягаше механизмът за искрене (те работеха с камъчета за запалки), който се освобождаваше с малко лостче пред пълнителя.

 Патлаци и пищаци - част 2

РМ-63

Мерцедесът на автоматите у нас – металният унгарски автомат на Elzett-Muvek, който работеше с 4,5-волтова плоска батерия. Това е копие на румънската варсия на АК-47. Вероятно и унгарците са произвеждали този модел или е бил на въоръжение в армията им.

 Патлаци и пищаци - част 2

Странни модели

Това чудо изобщо не можах да определя от какво е взето като модел. Единственият автомат с хоризонтален диск, който знам, е Amerikan180, но той е доста далеч като визия от това. И този има манивелка за тресчотка, с която „гърми".

 Патлаци и пищаци - част 2

Автомат Салют. Обърнете внимание на емблемата на въздушно-десантните войски. Явно внушава идеята за някакво десантно оръжие.

 Патлаци и пищаци - част 2

Пушки

Тук нямаше кой знае какво разнообразие. Произвеждаха се 2 основни типа пушки – едноцевни въздушни, стрелящи с тапи и двуцевни ловджийски, стрелащи с капси.

 

Въздушни пушки

Имаше както руски, така и чешки, китайски, а ако не се лъжа и български. Принципът в повечето случаи беше един и същ – чупеща се цев и тапа, вързана с канап, за да не изчезне нанякъде. По-долу няколко различни модела.

 

 Патлаци и пищаци - част 2
Патлаци и пищаци - част 2
Патлаци и пищаци - част 2


Ловни пушки

Често казано нямам спомен тук да бяха много полулярни – на мен самия ми я донесоха от Съюза. Много й се радвах, но за жалост пушката свърши безславно в главата на един голям плюшен тигър. (за сведения на природозащитниците – на тигъра му нямаше нищо, той си отиде по-късно от старост). Руските модели стреляха с капси, които се слагаха на специални легла в основата на цевите, но templar ме допълни в коментарите и с още един модел ловна пушка, която работи на принципа на въздушните.

Патлаци и пищаци - част 2
Патлаци и пищаци - част 2
Патлаци и пищаци - част 2
Патлаци и пищаци - част 2
Патлаци и пищаци - част 2

 

Пушка помпа

Показаният модел е по-късен, но през 70-те имах абсолютно същата, донесена от Съюза. С помощна на ръкохватката и предната цев се създаваше компресия, която изстрелваше шарени топчета като за пинг понг. Честно казано ни се виждаха несериозни за битки и може би за това и не бяха много популярни.

 Патлаци и пищаци - част 2


Картечници

Да, да и това имаше. Не съм виждал тук такива. Мои приятели са ми разправяли, че са ги виждали по някои детски градини, но достоверна информация нямам. Иначе при русначетата явно са били популярни. Разбира се моделът е един-единствен – картечницата от времето на Гражданската война – Максим.

 Патлаци и пищаци - част 2


Хладно оръжие

Щит и меч

Така и така говорим за оръжия – да споменем за финал и тях. Всъщност то също не беше особено популярно по една или друга причина. Основно се разпространяваше един червен комплект от мек полиетилен – шлем, щит и меч. Мечът не се препасваше, а се носеше през рамо. Интересно е, че щитовете бяха два варианта – този с кръглия щит се продаваха тук, докато в Съюза щитовете бяха с формата на обърната капка. Шлемът имаше и допълнителна украса от бяла пластмаса, която първа изчезваше. Макар мечовете да бяха заоблени и меки бяха доста сериозно оръжие и можеха да те фраснат здраво с тях. А пази Боже да го докопа някой разгневен родител... Руснаците произвеждаха още няколко типа мечове и саби от полиетилен, но не помня да съм ги срещал по нашите магазини – може да са били за местна употреба.

Патлаци и пищаци - част 2
Патлаци и пищаци - част 2
Патлаци и пищаци - част 2
Патлаци и пищаци - част 2

 

Саби

Аз имах точно такава сабя – донесена също от Съюза (в долния десен ъгъл се вижда добре ефесът й). Беше малка, но затова пък от метал, макар и доста мек – при първата схватка с един червен меч заприлича на графика за валутните курсове.

 Патлаци и пищаци - част 2


Кортици

Много често се срещаха по сергиите на панаирите. Малки и пластмасови, но пък си бяха почетно оръжие, с което да се фукаш в махалата.

Патлаци и пищаци - част 2

 

И за финал - оригиналните оръжия, вдъхновили направата на част от тези играчки:

Патлаци и пищаци - част 2
Патлаци и пищаци - част 2

 

 

Колекцията се обновява постоянно във Фейсбук  страницата Детмаг/Old Soc Toys.

Статията е редактирана от: photonik - 24-07-2014, 13:03
Причина: Допълване на информация
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: bat_mitco (12 март 2012 17:22)

   ТАЗИ СТАТИЯ МИ ВЪРНА ЧАСОВНИКА, КАЛЕНДАРА И ТАМ КАКВОТО...ОЩЕ ПЪРВИЯ ОБРАЗЕЦ( ЧЕШКИЯ...МАЙКА МИ ГО ДОНЕСЕ ОТ ЕДНА ЕКСКУРЗИЯ В СОЦ СТРАНИТЕ... )СЪМ ГО ИМАЛ..БЕШЕ С КАМЪЧЕТА ОТ ЗАПАЛКА...СЛАГАХА СЕ ПОД ПЛАСТМАСООВАТА КАПАЧКА НА КРАЯ НА ЦЕВТА...В ЦЕВТА СЕ ДВИЖЕШЕ НЕЩО КАТО ЛАЙСНА И ТЪРКАШЕ ПО КАМЪЧЕТО...

   ЗА СТЕНОПОДОБНИЯ АВТОМАТ ПОМНЯ, ЧЕ ЦЕВТА СЕ ДВИЖЕШЕ НАПРЕД НАЗАД И МАЙ НА ЧЕРНИЯ МОДЕЛ ТАЗИ ЧАСТ БЕШЕ ЧЕРВЕНА...СТРУВА МИ СЕ ,ЧЕ ИМАШЕ И СВЕТЛОСИН ТАКЪВ АВТОМАТ...В ОНИЯ ВРЕМЕНА НА НЯКОЙ ОТ ПАРТИЗАНСКИТЕ ФИЛМИ НЯКОЙ ИМАШЕ ТАКЪВ...ИЛИ ПЪК В НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР Е БИЛО em_18 ...АБЕ ОЩЕ НАВРЕМЕТО В НЯКАКЪВ ФИЛМ СЪМ ГЛЕДАЛ ПОДОБНО ОРЪЖИЕ...И СЪМ СИ КАЗВАЛ "ЕХАААА...ТОЯ АВТОМАТ Е КАТО МОЯ..."

     ИЗ ДЕТСКАТА ГРАДИНА МНОГО СЪМ ИГРАЛ С ОНАЗИ РЕПЛИКА НА КАЛАШНИКОВ, КОЯТО ПУЦАШЕ С ЛЕНТИ ОТ СПУСЪКА...И ХВЪРЛЯШЕ ИСКРИ ОТ МЕХАНИЗЪМ КОЙТО СЕ НАТЯГАШЕ ПРЕЗ ПЪЛНИТЕЛЯ...МАЙ ИМАШЕ НЕЩО КАТО ЧЕРВЕНО ЕКРАНЧЕ, ПРЕД МЯСТОТО,КЪДЕТО ХВЪРЧАХА ИСКРИТЕ...ПОМНИШ ЛИ ТАКОВА НЕЩО ФОТОНИК ? ПОЧТИ СЪМ СИГУРЕН ,ЧЕ БЕШЕ ГЕДЕРСКО ПРОИЗВОДСТВО...

   И ТЕНЕКИЕН АКС СЪМ ИМАЛ...МАЙ ТОЧНО ОРЛЕНОК СЕ КАЗВАШЕ...ЗАРЕЖДАШЕ СЕ С ЦИЛИНДРИЧНИ БАТЕРИИ...ВЪТРЕ ИМАШЕ ЕЛЕКТРОМОТОРЧЕ...

 
--------------------
 
 
№2 от: photonik (12 март 2012 17:27)

bat_mitco тъкмо се чудех как аджеба са стреляли тия първите. Аз имах черния модел и той си пукаше с капси. Мерси за инфото.


 
 
№3 от: Цонка (12 март 2012 17:38)

На Ясенчо от "Баш майсторът" оръжието кой точно модел е? /ако не зареди директно --> 01:10/
--------------------
 
 
№4 от: photonik (12 март 2012 17:44)

bat_mitco, абсолютно вярно - моят АК 47 беше същият. Беше много пипната реплика, макар и в умален размер. А за другият авотмат - да отпред имаше малко червено цилиндърче, което се движеше в синхрон с механизма на тресчотката, като имитираше огън от стрелбата.

Цонка, точно това е този български вероятно  Шпагин, който успях да намеря само на черно бяла снимка. Даже е показан в действие. Супер! em_2


 
 
№5 от: boysta3 (12 март 2012 19:21)

Фотоник, благодаря за поредния колекционерски шедьовър... Аз видях доста мои унгарски железни играчки в ретронома, но реших да изчакам с моя статия за моите унгарски играчки, с цел да не опорочавам твоите статии... така както направих по-рано със статия на Бат Митко...
Та ето какво мога и аз да кажа по темата.
автомат около 1987
Около 1987 г. леля ми пристигна от Пловдив и бе купила по един автомат на мен и на брат ми. Периода може да е да кажем 1987-1989 г. Бях вече свикнал с подобни пластмаси и въпреки радостта ми от новата джаджа и то автомат  и то такъв голям, всичко мина за 3 дни щастие... Лошото бе че двете батерии бързо се скапваха (2 х 1,5 волта дебели), а пък като няма батерии, автомата става доста неатрактивен. Имаше и една стреличка, червена пластмасова къса, която се вкарваше отдолу, късата цев под голямата и беше на пружинка, като се освобождаваше и изстрелваше чрез дърпане на червения спусък при късата цев. Не се изстрелваше нито силно, нито точно, на не повече от 1-2 м. Самата пластмасова стреличка бе тежика като пластмаса и не летеше силно и остро (навярно за да не пострада някое дете при игра) друг в квартала нямаше подобно, но аз и не съм си играл с него, защото бях около 10 годишен и вече си играехме с топчета, повече футбол, криеница и игри с автомати останаха на заден план, за децата от 3-7 години. 7-12 се играеше със собственотъчно направени - правшки, читалца, фишеци, които се изстрелваха от тръби монтирани на дървен атомат или пушка.
Друго за автомата. Лесно падаше и се губеше стреличка, която липсва и на двата автомата. Светкаше червено и издаваше звук. Презрамката бе къса за дете около 10 г. (снимката колаж е от статията "От къщата на баба - 2 (игри навън)" (пълния размер на колажа)
ламаринен автомат унгарскиДруг автомат, който се сетих че съм имал е ламаринения - първия най-отгоре. Просто няма как да го сбъркам. Вижда се от снимките колко добре е нарисуван и наподобява максимално истинския от военните филми. Работеше мисля с плоска батерия 4,5 волта). Като се натиснеше спусъка, сеткаше червеното отпред на дулото. Доста очесетено по мои избледнели спомени и мисля и издваше звук (на 90%). Много готин имал съм в периода 1982-1986 г. С него е имало много игра на лозе, на вилата, залягане в тревата, криене зад храсти и яко пуцане... Много хубави мигове на "напрегната борба" с врага.
Тайно съм завиждал на децата които имаха тези ловните пушки-тънките. Бяха опростени, леки и галеха окото на всяко момче.
шлем и меч и щитГледам че си пуснал и комплекта с щита и меча. Него сме го търсили много. Не знам този дали е българския, но му няма белите части - на меча и шлема.
Виж тук в коментар 179, в статията "Бюро "Изгубени вещи" - от А до Й", където давам линк за българския комплект , който е използван във тв сериала "Рицарят на бялата дама" в края на първа серия. Комплекта съм го имал в периода 1982-1985 г.
Това е от мен засега. Само ще добавя че имах и един лък пластмасов със стрели, които имаха гумичка отпред (тип за залепване за прозорец или стъкло). Но стрелите ги нямам, има само лъка, който е на колажа по-горе. Ако искаш можеш да включиш по-натам и оръжия "направи си сам" от дърво и др. подръчни средства , като там си спомянм че съм виждам пистолет от сърво, пушки, тръбиччки за фишеци на дървени пушки, както и по-къси тръби на пистолети, освен това в бойните оръжия може д авключиш и чаталцата-мини с мини скоби, както и прашки и тем подобни... момчешки творения , обогатяващи снаражението му, гледано от военните съветски филми, както и български такива сериали и др.


 
 
№6 от: templar (12 март 2012 21:14)

Добре пичове, щом ще ги вадим и ще си ги мерим, аз ще ви покажа моите две димящи дула. (имам близнаци, дали това че съм си играл с двуцевка има нещо общо...?)

Индианска пушка "Sokole oko". Класическа ловна двуцевка от боядисана в черно дебела ламарина и приклад и полуложа от дърво, с кожен ремък. При чупене на цевта се зареждат пружините на двата спусъка. В цевите се поставят пластмасови патрони (изчезнаха на втория изстрел и вместо тях ползвах камъчета) и след като с рязко движение затвориш, прицелваш се и с щракване изстрелваш куршума на 3-5 метра.

Пушката въпреки че е ловджийска като модел има голяма колкото пощенска марка лепенка с индианец и надпис Sokole Oko на приклада (и днес се вижда къде е била). Върви в комплект с шарени индиански пера и колан - патрондаш.

Купена е на 22 август 1980 от супермакрет Палма в Слънчев бряг.

Днес боята е доста ожулена, механизмът не работи, полуложата е закрепена за цевта с винт, който трябва да отрежа с ножовката, но... пушката вече 30 години стои между палтата на закачалката в антрето, за да ми дава кураж когато се звъни. Тя изглежда така, че можеш да уплашиш сериозно всеки неотслужил заек. Свързана е с живота и детството ми както пушката на Емил от Льонеберя.

Ето я:
Стрелбата завърших. Оръжието е изпразнено и поставено на предпазител.

И за да съм изчерпателен, ето го и другото ми лично оръжие - късоцевен 8-заряден капсов револвер марка TEC (crescent toys) Made in GB. Винаги под възглавницата ми, винаги във вътрешния джоб на якето а понякога и  в левия преден джоб на училищната ми чанта (това последното по-рядко). Няй-горд бях, когато не го пуснаха в ръчния багаж при полет София- Бургас и накараха баба ми да го даде на стюардесата, защото "прилича на истински"... беше времето на възродителния процес и имаше криза с отвлечен самолет някъде по нашите летища). Стрелях само на Нова година, защото капсите бяха кът. През останалото време - туфчиу


 
 
№7 от: катя милушева (12 март 2012 21:15)

Невероятно въоръжение!!!! em_43 От всичките джаджи най-много харесвах шлема, бронята и... как там се казваше?.... Мислех, че и на момичетата ще им стои добре em_9 Страхотни са!


 
 
№8 от: photonik (12 март 2012 22:04)

Много добре - почнаха да излизат вече и нашенски снимки и спомени. За индианските пера си спомням, че имаше и през 70-те. Аз много исках такива, но родителското тяло никак не откликна. В резултат на което го отнесоха мисирките на село - техните пера най се доближаваха до представата ми за орловите (след години влязоха във вторична употреба със затъкнат в тях пълнител - голям дженк беше да се правиш в час на Пайсий Хилендарски). 

В този ред на мисли се сещам, че по това време продаваха и едни гедерейски лъкове със стрели с гумени върхове. Изработката беше на много високо ниво и имаше щампован индианец върху им.

А мечовете и шлемовете наистина имаха допълнителни бели украси - на  първата снимка се вижда на меча. На село се подмята едни комплект с капковиден щит, но скоро нямам път натам, за да ги снимам за материала. Те са сред малкото оцелели оръжия от онова време - руснаците наистина ги бяха направили "неубиваеми". em_2


 
 
№9 от: Цонка (12 март 2012 22:22)

Много готина статия! И коментари... em_75
Ето тук
има пера и разни индиански работи.
photonik, и аз тиках отрязан пълнител в перо :) Баба ми купуваше от пазара понякога патка или пуйка и я държеше в мазето, докато намери кой да свърши черната работа. В това време аз хранех птицата, привързвах се и после, естествено, не исках да я ям. По-късно, за да преодолея страха си, вършех ритуално една простотия, но за това ще разказвам друг път. Но пък перата се използваха по предназначение - за писане.
--------------------
 
 
№10 от: bat_mitco (13 март 2012 05:59)

Цитат: photonik
В този ред на мисли се сещам, че по това време продаваха и едни гедерейски лъкове със стрели с гумени върхове. Изработката беше на много високо ниво и имаше щампован индианец върху им.
 

 ВИЖ ПРЕЗ ЛИНКА,КОЙТО ДАВА ЦОНКА...НА ЕДНА ОТ СНИМКИТЕ СЪМ НЯКЪДЕ В РУСЕ... ТОЧНО С ТАКЪВ ЛЪК...
--------------------
 
 
№11 от: photonik (13 март 2012 08:34)

Докато съм писал материала, се оказа че имаме и картинка на стеновския картечен пистолет, в случая е бял - в материала на kametel: http://detstvoto.net/index.php?newsid=4189

 

Да, в този линк на Цонка се вижда може би същият лък, който и аз споменавам - те бяха доста големи и тетивата не беше лесна за опъване. А и индианските пера от омето време бяха от типа натези на  bat_mitco, дълги и нагъсто.


 
 
№12 от: kametel (13 март 2012 11:40)

Светло син е цветът на картечния от мойта снимка. Лентата се добутваше до единия и край с едно рязко и режещо кррррррръц и след това с натискане на спусъка се връщаше в изходно положение така-така-така-така. Вътре механизмът беше пружина, малко по-дебела от на химикалките, но по-дълга. Която се освобождаваше с натискане на спусъка и лентата с патрони се връщаше обратно. От дулото това червеното се показваше и прибираше в такт със стрелбата.Само не помня дали светкаше. А относно цветните снимки от ония години, това дължим на чичо Петър, който беше пратил фотоапарат от Мюнхен, защото живееше там в Германия.
--------------------
 
 
№13 от: boysta3 (13 март 2012 11:47)

Цитат: kametel
Светло син е света на картечния от мойта снимка.Лентата се добутваше до единия и край с едно рязко и режещо кррррррръц и след това с натискане на спусъка се връщаше в изходно положение така-така-така-така.
Точно това и аз си спомням вече, по-ясно ми стана като го разказа. Май беше назъбена отдолу тази част за пълнителя... Последно да те помоля Каметел, можеш ли да сканираш с по-висока резолюция само шмайзера, за да си го имаме тук, че така малък не се вижда много ясно, какво представлява... Ако ти е под ръка, или когато ти е под ръка, поне да бъде 3-4 пъри по-голям от сегашния размер, само него де... Благодаря.


 
 
№14 от: kametel (13 март 2012 11:56)

Адмирации за този автомат на обложката в началото. Имал съм и ловната пушка в средата с пирографираната ложа.
--------------------
 
 
№15 от: didimus (13 март 2012 16:33)

Ние пък си имахме точно такава картечница , разбира се подарък на брат ми, но и аз достойно я използвах! Само не знам защо ли  в съзнанието ми е останало името " Пулемет" , а не както пише на кутията" Кулемет" em_18 ? Имахме и една много голяма, но вече от пластмаса и светлозелена картечница - при нея нямаше екстри и като стреляш сам трябваше да озвучаваш стрелбата .


 
 
№16 от: Anakin Skywalker (27 март 2012 15:04)

Цитат: kametel
Лентата се добутваше до единия и край с едно рязко и режещо кррррррръц и след това с натискане на спусъка се връщаше в изходно положение така-така-така-така. Вътре механизмът беше пружина, малко по-дебела от на химикалките, но по-дълга. Която се освобождаваше с натискане на спусъка и лентата с патрони се връщаше обратно. От дулото това червеното се показваше и прибираше в такт със стрелбата.


Точно така, и моят картечен пистолет Стен стреляше така, беше на цвят тъмночервен. Друго мое оръжие от показания арсенал беше унгарския РМ-63. Направо Hi Tech играчка за онова време. В приклада му се зареждаше плоска батерия 4,5V, която движеше моторче възпроизвеждащо автоматните откоси, а отпред на дулото мигаше червена лампичка в такт със стрелбата. От прабългарското снаряжение изпогубих всичко - кания, щит и шлем, останал ми беше само червения меч, който завинаги ми отреди ролята на Дарт Вейдър в махалата, когато играехме на Междузвездни войни.
--------------------
 
 
№17 от: boysta3 (9 април 2012 11:45)

Цитат: kametel
Светло син е цветът на картечния от мойта снимка. Лентата се добутваше до единия и край с едно рязко и режещо кррррррръц и след това с натискане на спусъка се връщаше в изходно положение така-така-така-така.
Каметел, най-сетне, намерихме го тоя светло син автомат с картечен откос. Ето в действие,  (има го същия тракащ автомат и в 5та серия, само че червен) благодарение на словаците направили сериала "Едно малко селище". Откъси и снимки от 6та серия:
автомат 1978
автомат черен
автомат черен


 
 
№18 от: Кот (6 май 2012 19:25)

Моят Стен беше червен, а и всички, които съм виждал, бяха такива. Имах и от тоя унгарски калашник един, ама се чудехме аджеба какво оръжие е това. И Шпагин имах, но не беше с батерия, а с някакъв странен механизъм и като се натисне спусъка, се чуваше едно кърррр докато се връща. Едно от съседчетата беше дете (и още си е де) на партиен секретар и имаше кви ли не играчки, та там и видях двуцевка с тапи и една надцевка, която стреляше с ленти (лентови капси).


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 6
Потребители: 0
Гости: 6

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия Ви български детски сериал е:


 
 
 
 
Ново в ПУК!