Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Септември 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
 
 
Архиви
Септември 2020 (4)
Август 2020 (7)
Юли 2020 (4)
Юни 2020 (4)
Май 2020 (1)
Април 2020 (5)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Да превземеш гамáта...
19-06-2015, 11:38 | Автор: trak123 | Категория: Свободно време / Игри и забавления

 Да превземеш гамáта...

Най-общо казано, това е разновидност на навсякъде познатата гоненица, но с доста по-комплексни правила, даващи възможност за светкавични обрати. Играта беше много обичана и играна с часове от момичета и момчета.
Участват два отбора с приблизително равен брой играчи. Няма ограничение в броя на участващите деца. Всеки отбор има своя база (т.нар. гамá), която защитава, като целта е да се "превземе" базата на другия отбор.
Гамáта представлява стълб от уличното осветление или водосточна тръба или нещо подобно, разположени на разстояние 30-50 метра диагонално един срещу друг на улицата. За целта на играта участниците си представят, че по гамáта протича енергия, която зарежда участниците, които се държат за нея. Главната цел на играта е играч от единия отбор да докосне (превземе) гамáта на другия отбор.

Колкото по-късно си се пуснал от твоята гамá, толкова по-голяма енергия имаш.

Ако примерно първи играч на първия отбор се пусне от гамáта и тръгне към гамáта на втория отбор и от втората гамá по-късно от него се пусне играч от другия отбор, то играчът от втория отбор може да докосне играчът от първия отбор и по този начин да го плени, тъй като има по-голяма енергия от него.

Ако междувременно обаче втори играч от първия отбор е пуснал гамáта по-късно от първия играч на втория отбор, то тогава той ще има по-голяма енергия от него и може да дотърчи и да пипне противниковия играч, за да го плени или да пипне своя съотборник, като го зареди с енергия равна на своята, така и двамата ще имат по-голяма енергия от първия играч на втория отбор и ще могат да го пленят. Разбира се първият играч от втория отбор може да получи подкрепа от свой съотборник, пуснал се от гамáта по-късно от играчите от първия отбор, а може да се приближи до собствената си гамá и да я докосне, за да се зареди с по-голяма енергия и да може да плени сам противниковите играчи, които могат да получат подкрепа от свои съотборници или да се върнат и докоснат гамáта си, за да получат по-голяма енергия от преследващите ги.

Затворниците или пленените играчи застават срещу гамáта на противниковия отбор от другата страна на улицата и могат да бъдат освободени от съиграчи, чрез докосване. Разбира се, само ако тези не бъдат пленени преди това.

Така едновременно всеки отбор има за цел: 

- да атакува противниковата гамá
- да освобождава свои пленени съиграчи
- да пленява противници
- да пази собствената си гамá
- да охранява пленените противници

Играта свършва, когато гамáта бъде превзета (докосната) от противников играч. Пленените играчи се освобождават и играта може да започне отначало.

За постигането на целите на играта, отборите си изработват стратегия. Примерно по-бързите могат да подмамят играчи от противниковия отбор да ги подгонят, като по-този начин отслабят охраната на противниковата гамá, която може да бъде превзета от съотборник, докато преследването (гонитбата) продължава.

Гонитбата може да се извършва из целия квартал или да се ограничи до съответната улица, ако така решат двата отбора.
Това в общи линии са правилата на играта. Дано съм успял да се изразя разбираемо. Дори на теория да звучи объркващо, на практика не беше никак сложно да се практикува и доставяше огромно удоволствие. С всички тези енергии имаше за нас научно-фантастичен елемент и дори малко математика, както и ни възпитаваше в смелост, жертвоготовност и честност, а и разбира се доста се тичаше. 

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Anakin Skywalker (19 юни 2015 15:55)

oks Много добре те разбрах trak123, и голямо мерси че припомни тази забравена игра която играехме нон стоп на село като ходех ваканциите с тамошните другарчета. И направо да събираме махалата и да почваме ГАМАТА. Играчът превземащ противниковата база трябваше да извика високо "ГАМА!!!" (game over ok2 по днешному ) което значеше победа за отбора и и се почваше нова игра. Тук в София като че не беше особено популярна и не се играеше. По разпространени бяха най вече фунийките, всеки от нас още пази по мазета и тавани някоя "тръба-пушка" с които се стреляхме и по някой белег от падане от високо, защото строежите на нови блокове бяха любимо място за тази сражения. В стария квартал Слатина където живяхме до 1985 играехме и на Шипченска епопея в близкия бетонов възел. Там на високите и стръмни камари от пясък и чакъл едните пазеха "върха", другите атакуваха отдолу и се заформяха едни битки не е за приказка. Колко са ни гонили и са ни се карали да не играем там, да не се пребием. Хайде разказвайте и останалите деца за подобни игри които са играни на село. Аз имам още какво да добавя в следащ коментар...

 

П.П. Селото е Златовръх, община Асеновград, именно в Пловдивския край е известна Гамата
--------------------
 
 
№2 от: trak123 (19 юни 2015 16:22)

Ооо, супер  grabgrab Много се радвам, че играта се е играла и по други места. Аз смятам да я предам на бъдещите поколения, както и другите известни на мен такива. 

Относно фунийките аз имах голяма драма, тъй като не разполагах с така лелеяната тръба, колко ли не тормозех баща ми да ми намери такава. И един ден той действително ми донесе .... пластмасова еластична и доста широка тръба, която още в първата битка се оказа негодна за експлоатация, фунийките биваха изстрелвани на криво или направо засядаха по средата на тръбата. 

Така че не ми оставаше нищо друго, освен да гледам отстрани или да ползвам тръба на заем, ако се намереше такава. Проблемно беше и снабдяването с подходящ ластик и кожа за направата на прашка... Изобщо голям кът на суровини ме тормозеше мен по онова време. 


 
 
№3 от: plamen69 (19 юни 2015 17:00)

Аз лично за пръв път чувам за тази игра. При нас не се е играла, въпреки че не сме толкова далеч от Пловдив.

 

Колкото до фунийките, имах първокласна тръба от телевизионна антена. Беше и двуцевка на всичкото отгоре. Две тръби привързани около парче дърво. Майка ми беше абонирана за "Жената днес". Ставаха идеални фунийки, особено като ги намажеш с лак отпред.

 

И за прашката имах късмет. Имам голям братовчед, който работеше в енергото. От него се снабдявах с каучукови ръкавици.

 

Лятото играехме по градинките с детски биберони, които пълнехме с вода от чешмите и се гонехме и пръскахме с тях. За целта си купувахме биберон тип залъгалка. махахме дръжката и пъхахме накрайник от отрязана предна част на химикал от 20 стотинки. Биберонът събираше към половин литър вода и като го стиснеш пръскаше през накрайника на 2-3 метра.

 


 
 
№4 от: Anakin Skywalker (19 юни 2015 17:36)

Други игри на село бяха - Патъч (не обувка) разновидност на петанг-а само че с камъни. Реди се купична от камъни се цели от разстояние с камък. Беше статична и малко скучна. Имаше и т.нар. Текме (ритник) Подобна на Прескочи кобила С разликата че на прескачания се правеха разни гадни номерца от прескачащите. Пирони(забиване на пръсти в гърба му), кабари, чукове(забиване на юмруци в гърба) Малка пита (да го тупнеш леко със задника по гърба), Голяма пита  да седнеш върху него с цяла тежест) и разбира се Текмето-прескачайки да заметнеш крак за да го ритенш. Не бяха много обичани и рядко ги играехме.Имаше и гоненици само че с колелетата. Доста опасно, на моменти приличахме на Банда БМХ.

 

Цитат: plamen69
Лятото играехме по градинките с детски биберони, които пълнехме с вода от чешмите и се гонехме и пръскахме с тях.

 

Освен бибероните имаше едни много яки водни пистлети Special с помпичка и пулверизатор. Пращаха точна и тънка струя на 3-4 метра. Тежката артилерия обаче бяха пласмасовите шишета от ВЕРО. Пръскаха като пожарникарски маркучи. Разделяхме се на две групи и водехме истински войни. Нерядко участие вземаха и момичетата. Трбвяше да има и чешма наблизо за презреждане на арсенала. Целта: Ясна - Да изпереш тениската и късите панталонки на противника ей така както са на него. Битката печелеха тези които са останали "по-сухи" , неизкъпани с дрехите.
--------------------
 
 
№5 от: plamen69 (21 юни 2015 11:41)

ВЕРО-то си е класика, ама с него всички се прибирахме абсолютно мокри. Биберонът е по-"хуманно" оръжие  wink , а пък и беше по-интересно с него. Бягането с пълен биберон, който се мята като жив в ръцете, си беше майсторлък.


 
 
№6 от: Valkata (24 юни 2015 21:11)

Охх, ох... нямам спомени да съм я играл тази версия :))

Съжалявам много, че днешните дечица не се докосват до тези магии. Било то: Народна топка, Отваряй, Гальо порти, на картоф, било то и на федербал на прашната улица :( Правехме си дори и сценки с реплики и събирахме бабите от махалата да ни гледат представлението.

Спомням си как започвахме игрите по 3-4 хлапета, а замръквахме 10 :))) Улиците бяха по-спокойни в по-малките градове, нямаше много трафик. Махалата беше наша! Ехх...


 
 
№7 от: Anakin Skywalker (25 юни 2015 13:56)

Цитат: Valkata
Било то:
Цитат: Valkata
на картоф


Невероятна игра с волейболната топка. Започва като невинно подаване  между децата, а който изпусне волейболния пас кляка долу и става картоф, a останалите го целят с топката, докато успее да я хване. В процеса на играта броят на "картофчетата" се увеличаваше, докато останат само двама победители, които си подават пасове и... яко пържат с топката по гърбове, глави и голи крайници клечащите долу жертви-картофчета. xixi В някои краища на България не я ли наричаха още "на тиган"? hum-hum 

 

Цитат: Valkata
било то и на федербал на прашната улица

 

или боси на зелената трева...Много обичана, сближаваща и сприятеляваща игра. Особено ако харесваш някое момиче/момче да я/го поканиш и да играете до захлас, перцето да не пада на земята...
--------------------
 
 
№8 от: Valkata (25 юни 2015 16:08)

Anakin, благодаря за припомнянето на правилата за "на картоф"

Вярно, че клечахме :)) Полагал съм нечовешки усилия да ловя топката именно заради какичките които играеха с нас! 

За федербала с боси крака на трева не съм пробвал, понеже по онова време в това малко градче във всяка къща си гледаха гъски, юрдечки, козички, овцички и тревата беше осеяна с барабонките им :))) А и черниците пускаха много плод който боядисваше краката.

И да, голямо удоволствие беше по-голямата какичка да се съгласи да играем федербал :))))


 
 
№9 от: Anakin Skywalker (25 юни 2015 16:50)

Цитат: Valkata
федербала с боси крака на трева

 

На гладко окосената морава в двора на почивната станция на морето. Идеята беше на какичката, с която играехме request 
--------------------
 
 
№10 от: Бебо (8 юли 2015 09:05)

Брей, тази игра не я бях чувал! Много интересна звучи, даже ми се приигра на нея с вас, другарчета! yeyeye 
--------------------
 
 
№11 от: Anakin Skywalker (14 ноември 2015 15:00)

Цитат: Бебо
тази игра не я бях чувал!

 

Преди повече от три години заедно с още няколко другарчета взехме участие в ТВ интервю в Борисовата градина. Бях позабравил за него и днес гледайки го се видях лично как разказвам за тази игра ГАМА с няколко думи. Не така подробно и изчерпателно като trak123, но все пак закачих по темата за игрите на село. Статията се казва ЛЯТО С ДЪХ НА ДЖАНКИ от 21.06.2012.  
--------------------
 
 
№12 от: trak123 (24 ноември 2015 10:54)

Ооо, страхотно, сега ще го изгледам интервюто, мерси много :) ето го и линка за по-бързо гледане: КЛИК


 
 
№13 от: Anakin Skywalker (19 март 2018 16:27)

Невероятни игри бяха! Това ме подсеща че трябва да отделя време да напиша за най обичаните игри на детството. Или по точно да си препиша моята статия от Фейса. ФУНИЙКИ, ВОДНИ ВОЙНИ (през лятото), и да не забравим СТРАЖАРИ И АПАШИ
--------------------
 
 
№14 от: kitten (20 март 2018 15:08)

Ами да, Anakin, слагай статиите тук, вместо във Фейсбук.
--------------------
 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 14
Потребители: 0
Гости: 14

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Най-любимия празник?