Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Януари 2021    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
 
Архиви
Януари 2021 (8)
Декември 2020 (6)
Ноември 2020 (5)
Октомври 2020 (3)
Септември 2020 (5)
Август 2020 (7)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Магнитна игра, домино с картинки и Чудните букви
4-09-2008, 16:39 | Автор: Zara | Категория: Свободно време / Игри и забавления
Ето още малко игри от детството /когато си върна дадения назаем фотоапарат, ще подменя тези снимки с по-качествени/:
ДОМИНО С КАРТИНКИ
Магнитна игра, домино с картинки и Чудните букви
Както останалите видове домино, и това се играеше така:
Магнитна игра, домино с картинки и Чудните букви

Ето го и доминото с картинки на Neyoyo - почти същото, но малко по-различно fellow:

Магнитна игра, домино с картинки и Чудните букви

МАГНИТНА ИГРА "НУ,ПОГОДИ"
Прототип на пъзелите. Изглеждаше ето така:
Магнитна игра, домино с картинки и Чудните букви
Всяка картинка се състоеше от 9 части с магнитчета отзад и се нареждаше върху метална дъска /за съжаление не е оцеляла/.
Магнитна игра, домино с картинки и Чудните букви
Магнитна игра, домино с картинки и Чудните букви

"ЧУДНИТЕ БУКВИ"
Магнитна игра, домино с картинки и Чудните букви
Можеше да се упражнява писането и четенето на думи, разпознаването на фигури и цифри:
Магнитна игра, домино с картинки и Чудните букви
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: freja (5 септември 2008 03:52)

Аз днес за първи път виждам и трите игри, за което съжалявам. Но по-добре късно, отколкото по-късно .
Сега поред на номерата:

Класическото домино ми беше една от любимите игри. И силно се надявам някой да си го пази и да видим и него на страниците на нашия сайт. Всъщност, имам едно, което по нищо не се различава от онова домино от спомените ми - черни дървени плочки, релефни, с бели точки отпред и заплетени шарки на гърба, в дървена кутийка с плъзгащ се капак, даже мисля, че и размерите са 1:1, а изработката е отлична. Разликата само е, че това го купих преди три години, произведено е в Китай и на капачето му пише "DOMINO" вместо "ДОМИНО". Та, ако някой може да помогне в издирването на старата ни игра...

На "Магнитната игра" кутията й като че ли ми е позната, но самите пъзелчета - не. Браво на теб, че си запазила всичките им части!

А "Чудните букви" ми напомнят за нещо друго. То не беше игра, а по-скоро чисто учебно помагало за домашно ползване. Една папка (нашата - червена), на чиито корици от вътрешната страна имаше найлонови джобчета (залепени чрез горещ шев или както там се казва). Те бяха няколко размера и много на брой. Папката вървеше с няколко еднакви екземпляра картонени листи, на които бяха отпечатани букви и срички, заградени в квадратчета/правоъгълничета. Всички възможни в българския език. Трябваше първо да се изрежат по ограждащите ги линии всички букви и срички и после получените квадратчета се подреждаха в джобчетата в лявата половина на папката - буквите в по-малките, сричките - в по-големите. Там се съхраняваха. И понеже листите бяха в няколко екземпляра, от всяка буква и сричка имаше поне по пет, но мисля, че бяха много повече. Отделно от джобчетата за съхранение, в дясната половина на папката имаше джобчета за нареждане на думи и изречения. (Да, и препинателни знаци имаше.) Те бяха нещо като дълги линии, на които подреждахме буква до буква или сричка до сричка и получавахме думи и т.н. - нали се сещате как се образува едно изречение mig_mig . Тази папка ми беше любима около предучилищна възраст до 2 клас, после буквичките постепенно намаляваха, а ние започнахме да използваме папката по друг начин, макар пак с "образователна" цел - сгъвахме я и върху външната страна пишехме с тебешир, като се правехме на учителки. А после я забравих съвсем. Едва сега се сетих за нея след толкова години (с носталгия), благодарение на тази статияhi . И тук пак важи правилото: ако някой ме разбира за какво говоря и го има в наличност, да не се мае, ами да пуска снимки!


 
 
№2 от: Бяло (5 септември 2008 10:40)
 Ну Пагади-то с кокошките ми е много познато, сигурно сме го имали. И това, за което Фрея разказва ми звучи така близо...почти си го представям, чудя се - може да не сме го имали вкъщи, а да е било в предучилищната забавачка.

 
 
№3 от: Теменужка (5 септември 2008 11:07)
 Спомням си много добре за какво говори FREJA. Това беше задължително учебно помагало за І клас , наричаше се ЧЕТАЛО. Купуваше се обаче от родителите, за разлика от учебниците и учебните тетрадките, които получавахме безплатно. Всички в класа го имаха и работехме с него в час - упражнения , изпитваха ни по него... А другарката имаше магнитна дъска и пластмасови букви с магнитче на гърба, с които ни показваше верния отговор, за да сравним с нареденото от нас в четалото ( ама , че смешно ми звучи сега тази дума ).
 Получаваха се чудни комбинации, когато някой нареди продиктуваните думи по следния начин- рАка, сладАк, дълАК или дАлАк ...

 
 
№4 от: isi (5 септември 2008 12:36)

И аз се сещам за какво говори Freja. Но съвсем ги бях забравила! А успоредно с това като задължително помагало в 1 клас (което също се купуваше от книжарниците) имахме и комплект пластмасови цифрички, нали? Всъщност открих ги,  тук ги има снимани - пластмасовите цифрички и буквички де!
А относно магнитната игра - и на мен картинките от "Ну, погоди" са ми познати, но мисля че го имахме във вид на 9 кубчета, с които се подреждаха 6 картинки.
--------------------
 
 
№5 от: freja (5 септември 2008 12:45)

Освен буквички и цифрички, също и пръчици, които ще снимам някой ден.

А картинните кубчета и тях съм ги запланувала за фотосесия, но да видим кога ще е pionerche . edit: никога няма да е, кубчетата ги няма :(


 
 
№6 от: donaddt (5 септември 2008 16:46)
Моето запазено домино е джобен формат, пластмасово. Ползвах го и в гимназията, в час по немски играехме с една съученичка. Леле, ако ме прочете учителката, Ама то да бяхме само ние! Седяхме на последните чинове в средната редица, зад нас играеха карти, ние - домино, пред нас играеха бесеница.

 
 
№7 от: freja (5 септември 2008 17:32)

donaddt, нищо, че е пластмасово, пусни го да го видим! То може и същото да е, а аз да съм решила, че плочките са били дървени (заради специфичното им тракане, знам ли...).

Теменужка, точно така, ЧЕТАЛО се казваше!!!!! Ние, мисля, не го носехме в училище, но и такава забравена вероятност има.
А за магнитните букви (и картинки) на учителката си спомням и аз. Тя като че ли ги лепеше направо на дъската, защото май едно от страничните й крила представляваше метална плоскост... нещо такова... И се сетих за друг вид картинки, които използваше учителката по руски (само тя!). Те също бяха пластмасови, но не с магнит на гърба, а с някаква мъхеста материя, която залепваше за едно платно, направено... от плат (ама че тавтология... по-добре да кажа "табло от плат"...). Направо магически ми се струваха тези картинки, как залепваха само, много исках да имам такива.


 
 
№8 от: zverche (10 септември 2008 19:36)
Ах, и аз имах такива игри, а доминото ми беше любимо. Разтреперах се, като видях картинките му отново.

 
 
№9 от: filipovaeli (13 октомври 2008 14:33)
На магнитното табло се залепяха и круши, ябълки и гъбки. А вярно, че черните дъски имаха крила и обикновено ги ползвахме по време на контролно. Там предварително другарката беше написала задачите по групи. В началото на часа ги разтваряше и почваха мъките...--------------------
 
 
№10 от: gamina (4 ноември 2008 17:38)
При нас гърба на едното крило беше бяло и метално. А Четало имах, но нямам спомен някога да съм го ползвала Имаше и голямо сметало като бяхме в първи клас, а на гърба му май някакво приспособление да се редят пластмасовите букви и цифри... нещо от сорта.
А тия пръчици freja да не бяха едни шарени (имам спомен за бели, зеленикави и бледожълти)? Пак опаковани като пластмасовите букви, но предназначението им (на пръчиците) си ми остана загадка до ден днешен.

 
 
№11 от: freja (5 ноември 2008 02:10)
А пък тия пръчици, gamina...mig_mig

 
 
№12 от: tedizh (26 юли 2009 14:50)
"Магнитна игра" ми беше толко любима. Много си я пазех. Но, ме накараха да я подаря на братовчедките ми  podsmruk  И  без да искам съм запазила едно от кубчетата, което е със зайчето (още си го пазя като спомен) , и магнитната табла на играта. Толко ми се иска пак да я имам тази игра

 
 
№13 от: freja (12 май 2010 00:14)
Добавям и доминото с картинки на Neyoyo.

 
 
№14 от: Chebyra6ka (30 май 2010 12:48)
сега разбирам какво е било предназначението на "Чудните букви" ... Имах ги вкъщи, но пластмасовото нещо, в което са се редяли картончетата някак не ми е попадало в ръцете. И винаги се чудех какви са тези шифрограми и какво трябва да разчета от толкова разрбъркани букви 

 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 11
Потребители: 0
Гости: 11

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Най-любимия празник?