Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Юли 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
 
 
Архиви
Юни 2020 (4)
Май 2020 (1)
Април 2020 (5)
Март 2020 (2)
Февруари 2020 (4)
Януари 2020 (1)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Оригами "Нашето детство"

Исках да ви направя подарък. И ето! Постарах се. Поиграх си малко. Сгъвах, разгъвах, защото, вярвайте, изцяло бях забравила, как се прави самолетчето на "Нашето детство"!

Оригами "Нашето детство"
А какво е Оригами?  Най-общо казано – изкуството да създаваш образи, сгъвайки хартия. Всъщност исках да ви покажа и моята книжка "Оригами". 
Оригами "Нашето детство"

Имам я отдавна, но почти всичките си умения да правя хартиени фигурки чрез сгъване съм придобила по "метода на директната демонстрация", така да се каже. Учители са ми били моите родители и множеството другарчета от детската градина, от училище и пред блока.

Ето съдържанието:

Оригами "Нашето детство"

Единственото по-сложно нещо, което съм правила като малка от тази книжка, беше ето това цвете:

Оригами "Нашето детство"

То е подарък за вас, момиченца! Заповядайте!

Оригами "Нашето детство"

Ето и указанията от книжката как да си го направите сами. Ще се убедите, че като за малко дете са си доста трудни. Просто следваш картинките, ако можеш! Виж, ако мама и тате ти го покажат веднъж, това вече е друга работа!

Оригами "Нашето детство"

Ето още един подарък за момиченцата - солничката!

Оригами "Нашето детство"

Оригами "Нашето детство"

Използваше се и обърната обратно, нанизана на палците и показалците на 2-те ръце, след отваряне и затваряне в комбинация с някаква броилка. Сещате ли се за какво говоря?

Не си мислете, че съм забравила момченцата! Едни от най-популярните оригами са за тях!

Оригами "Нашето детство"
Оригами "Нашето детство"
Заедно със самолетчето, разбира се.
Оригами "Нашето детство"
Имам и още! Това пък е една кутийка, за която пак доста се потрудих, докато се сетя:
Оригами "Нашето детство"

Тя беше свързана с една приказка, която разказвахме докато сгъвахме листа хартия и показвахме различните предмети. Беше нещо подобно: един човек имал голяма нива, започнал да продава части от нея (в това време сгъваш, въртиш и пак, и пак); след това седнал на една маса (?), духнал обаче вятър и обърнал масата; после го гонели с лодка заради парите му , а той бягал с яхта; след като избягал, почнал да си брои парите и така се получаваше тази кутийка, която разказвачът поднасяше напред и казваше "Дай сега пет лева за хубавата приказка!" xixi

Ето ги и шапките от вестник! Нямаше как да се пречупя и да ги направя от гланцови хартии, нали!
Оригами "Нашето детство"
Оригами "Нашето детство"

А ето и нещо за всички нас, което така и не можах да направя като малка - ЖЕРАВЪТ:

Оригами "Нашето детство"

Оригами "Нашето детство"

Легендата за 1000-та хартиени жерава  и историята на малкото японско момиченце, обаче я знаехме всички. Нали бяхме деца, борещи се за мир!

Ето и страниците от книжката, с помощта на които сега направих моите жерави. Пробвайте и вие! Удоволствието е голямо!
Оригами "Нашето детство"
Оригами "Нашето детство"

Според легендата, който направи хиляда хартиени жерава, това, за което копнее сърцето му, ще стане реалност. Жеравът е символ на мир, заради малко момиче на име Садако. Тя била облъчена от радиацията при взривяването на атомната бомба над Хирошима. През 1945 г., умиращо от левкимия, 12-годишно момиченце чуло легендата и решило да направи хиляда жерава, за да може да живее. Когато обаче видяло как другите деца в отделението умират разбрало, че няма да оживее, затова си пожелало мир на земята и край на страданиеята. Садако умряла и била погребана с венец от хиляда жерава в знак на почит към мечтата й. Приятелите й направили гранитна статуя в Парка на мира в Хирошима: "младо момиче с протегната ръка и излитащ жерав". Садако е написала хайку, което се превежда така:
"Ще напиша мир върху крилете ти
и ти ще летиш около света,
за да не е нужно децата
да умират по този начин".

Няма какво да добавя! Хващайте лист хартия и творете! 

Оригами "Нашето детство"
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: dani (8 септември 2008 23:15)
Много хубава статия. Браво Исиok2  Явно цял ден си сгъвала оригами, за да ни разкажеш накрая тая история в картинки. Аз също имам книжка с оригами, казва се "Ще ви посрещне Фуджи" и е написана във форма на писма между едно българско и едно японско момиче. Скоро време, надявам се, ще я покажа в сайта. Пък и ще направя някоя и друга книжна фигурка от нея, да видим кой от нас с Иси е по голям майстор на оригами. Аз още като малък правех жераваmig_mig--------------------
 
 
№2 от: donaddt (9 септември 2008 00:03)
На солничката й написвахме пожелания: щастие, нещастие, път, писмо, любов... И се броеше и каквото ти се падне. Като на листото от акация, :)
Лодката, корабчето и солничката сме ги правили по трудово в началното училище. Жерава не съм го пробвала, но мога да сгъвам жаба. А самолетчето го правех с тъп връх и много хубаво летеше, tantz
Сега остава да си спретнем едно съревнование, а Иси да оценява, smile24

 
 
№3 от: freja (9 септември 2008 03:24)
Браво, isi!!

И моята книжка за оригами е Ще ви посрещне Фуджи, но ще я оставя на dani да я представи в сайта, щом първи пожела .

А приказката я знам в следния вариант:
Един селянин орал нивата си, орал, орал... (12 пъти) и както орал, намерил два заровени ботуша. В единия имало билет за кораб, а в другия - билет за ракета. Зарадвал се селянинът, но двама бандити узнали за намереното от него и го убили с един пистолет. Арестували престъпниците и ги осъдили (масичката е масата на съдията в съда). Вкарали ги в затвора, но те избягали с лодка. Полицаите ги гонели с яхта... (И тук ми се губи последната реплика, след която се получаваше кутийката:) "И това е. Хареса ли ти приказката?" - "Да" - "Дай тогава 5 лева!"

Историята на Садако Сасаки е разказана в книгата Садако иска да живее на Карл Брукнер. Имам я в издание на "Народна младеж" от 1965 и страшно ме беше впечатлила в училище. Авторът представя последните мигове на Садако не съвсем романтично - момиченцето до последния си дъх вярва, че след още 10 жерава ще оздравее, и че майка й плаче от радост, не от мъка... Садако умира, докато се опитва да завърши своя 990-ти жерав. Книгата е изключително трогателна и ако желаете, мога да я сканирам някой ден и да я кача тук. Между другото, вече съм сканирала една друга книга на сходна тема - Джени: Моят дневник, представяща живота в едно американско противоатомно убежище през Третата световна война. Тези две книги бяха част от аксесоарите ми в моята лична антиатомна война. Изобщо, не мога да се начудя как в пети-шести-седми клас сме имали такива зрели възгледи по толкова сериозни проблеми...

Ще се върна все пак на оригамите, за да кажа, че самолетчето го правех по същия начин, само малко скъсвах накрая от онази сгъната средна част, която е надолу, и това скъсаното го изправях нагоре (ако ме разбирате какво искам да кажа). Това не се правеше в самия край, а малко преди края, и представляваше опашката на самолета aviator.

 
 
№4 от: chavop (9 септември 2008 17:22)
Ние си правехме водни бомби. Целта разбира се беше да се направи бомба с максимална вместимост. Веднъж произведох хипербомба от лист кадастрон и я олепих яко с тиксо. Просто се размаза долу под терасата.

 
 
№5 от: isi (9 септември 2008 17:25)
Аз наистина искам да видя вашите хартиени фигурки - различните самолети, жабката.... Давайте! Може да ги качим тук за да сравняваме!
А моята книжка започваше с нещо подобно "деца, вие сигурно сте правили шапки от вестник, хартиено корабче, самолет, жабка..." А аз за тази жаба не бях чувала! Затова ако може, donaddt, да я покажеш, моля!


Dani, между другото наистина сгъвах цяла събота. Първо от обикновени бели листи хартия за да си припомня, а чак после, специално за вас , от цветни гланцови хартии В същото време вкъщи си слушахме радио. И какво, мислите, чувам: "Следващата песен е за Иси, която прави оригами!" Щях да падна! Ако случайно сте чули поздрава, той си беше точно за мен от моя съпруг! Даже си помислих "Хайдеее, всички разбраха каква статия ще пусна!"

А как се правят тези хартиени водни бомби? Добре че не съм разбрала при близка среща с тях, а 
--------------------
 
 
№6 от: donaddt (9 септември 2008 20:53)
Обещавам до края на седмицата да взема да сгъна една жабка, pionerche
Ха-ха, хартиените бомби ги бях забравила. Много лесно се правят. Сгъва се листа като цилиндричните пакетчета за семки (не фунийките, другите). Подгъват се краищата. В средата се прави дупка най-често с наплюнчен пръст, надува се като балон и се пълни с вода. Може да замеряш хората с тях през балкона. Ей, ама и аз се извъдих една хулиганка, пък после искам на таблото на отличника smile24

 
 
№7 от: admin (9 септември 2008 21:00)
Уф-уф! А аз исках да покажа доста отдавна как се правят разни книжни чудесии, ама нали съм си безапаратен и зает все не ми остана време. Някой от вас би ли заснимал - стъпка по стъпка -  поне простите - самолетче, солничка, шапка и т.н... Би било много интересно!--------------------
 
 
№8 от: freja (10 септември 2008 02:22)
Аз ще се заема с приказката за селянина, щом ми остане малко времеpionerche.

 
 
№9 от: isi (10 септември 2008 09:39)

Аз ще покажа как се правят  солничката и шапката в различните й варианти! И самолетчето - но това не знам дали е най-доброто, то е най-обикновеното, аз гледах най-много да прилича на логото на "Нашето детство"! Покажете и вашите самолетчета, а! И лодката може да покажа - тя е близка с шапката Корабчето пък е част от приказката за селянина! Ще стане работата!
--------------------
 
 
№10 от: катя милушева (22 декември 2009 22:30)
Браво, браво, Иси! От хартия стават чудеса!

 
 
№11 от: Polgara (12 март 2010 19:55)
Оо, тук не съм чела внимателно И тия дни и аз се присетих за тази приказка за селянина:
Цитат: isi
Тя беше свързана с една приказка, която разказвахме докато сгъвахме листа хартия и показвахме различните предмети. Беше нещо подобно: един човек имал голяма нива, започнал да продава части от нея (в това време сгъваш, въртиш и пак, и пак); след това седнал на една маса (?), духнал обаче вятър и обърнал масата; после го гонели с лодка заради парите му , а той бягал с яхта; след като избягал, почнал да си брои парите и така се получаваше тази кутийка, която разказвачът поднасяше напред и казваше "Дай сега пет лева за хубавата приказка!"


А това, което изсмуках от мойте спомени (и един намачкан лист хартия, докато уцеля фигурите): селянинът копал нивата си 3 дена, без да е много логично тя защо става все по-малка и по-малка, но пък има връзка с това, че намерил едни ботуши, а може пък и да си ги е купил, след като продавал нивата на парче (това в началото ми е малко мъгливо). Та, взел ботушите и тръгнал да пътешества. Първо се качил на параход (като този на снимката по-горе), после на ракета, обаче там някъде се явяват бандитите - с бластери (? - абе някакво оръжие беше), и той се скрил под една маса (моля ви се не търсете логика). После избягал с една двойна лодка. А те го гонели с платноходка. Бръкнал той в едната страна на лодката - гледа, сандъче със съкровище - прибрал си го (в това време се прави вече кутийката), бръкнал от другата страна - и там сандъче, ми и него си прибрал. И накрая дай 5 лева

 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 18
Потребители: 0
Гости: 18

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Трябва ли нов дизайн на сайта?