> Игри и забавления > Картотека-игротека: Война

Картотека-игротека: Война


28-11-2008, 02:41. : admin
В поредица от статии ми се иска да припомня правилата на някои игри с карти от детството ни (което всъщност е част от проекта "Играчка-плачка", посветен на съставянето на "каталог" на игрите ни). Не си спомням по онова време да сме се забавлявали с повече от десетина. Имената им ще са донякъде условни, тъй като в отделни региони (даже квартали!) се "подвизаваха" под различни такива. Също така не възприемайте веднага посочените правила "на нож", ако спомените ви за тях са различни от моите. Една и съща игра има вариации и правила, които са въпрос на договаряне между играещите (поради липса на такива, често, се получаваха караници, "измисляния" на нови или странни нови - най-често от шмекери). Като се добавят и такива странности като "белот с открити карти" (който в тайфата играехме към 5-6-ти клас, просто защото ни мързеше да помним всички али-бали) е разбираемо, че не става дума за изчерпателност или "авторитетност". Освен това ще се стремя изключително към т.н. "детски" игри (т.е. отпадат "Сантасе" и "Белот" - ако някой все пак се интересува, ще му "подскажа" - но само на ЛС)
Моля, не ме съдете строго за обясненията (те са малко объркани, а пък се опитвам дори да влагам и непривично за подобни неща "споменно" отношение, и става една...)!

ИГРА ПЪРВА: "ВОЙНА".
 
Брой на играчите: двама (възможност 4 - но е по-сложно).

Брой на картите
: 32 (варианта с цяла колода е досаден, повярвайте! Или пък е хубав, само ако играят 4-ма).

Цел на играта
: да прибереш всички карти на противника и после да му се оплезиш  tongue2 !

"Сила" на картите
: 7, 8, 9, 10, J (вале), Q (дама), K (поп), A (асо).

Самата игра: Картите се "разбъркват", "цепят" и раздават (както пожелаете: по една: на мене-на тебе; по три: една-две-три на тебе, една-две-три на мене или пък половината на мене, другата половина на тебе), така че, двамата играчи получават купчинка от 16 карти. Картите се държат с лицевата страна надолу и не е позволено да се гледат. От получената купчинка всеки от участниците обръща горната карта, поставяйки я на масата (плоскост: стол, дънера, асфалта или к'вото и да е там) с лицевата част. Играчът, който има по-"силна" карта прибира ръката и поставя "спечеленото"
под купчинката си.
Ако двамата играчи обърнат карти с еднаква "сила" ("боята", "цвета" на картите в тази игра нямат значение!) настъпва т.н. "война". При такава ситуация играчите обръщат последователно 3 карти. "Силата" на последната карта е определяща:  играча с по-силната карта прибира и осемте (картите, направили "война" (2) + двете 3-ки = 8).
Има вариации, където на картите се придава "цифрова" стойност и при "война" печели този с най-голяма такава. Много сложно и доста не-детско! Тъй че, ще се придържам към това, какво съм играл... Пак АКО: Ако се случи тъй, че при обръщането на "войнстващите" карти последните са пак еднакви по сила, процедурата с обръщането на 3 се повтаря и т.н. Все едно - този който обърне най-силна - прибира всичко.