> Игри и забавления > Бумеранг

Бумеранг


26-01-2009, 23:46. : admin
Първия бумеранг който имах, беше изработен от яркочервена пластмаса, подобна  примерно, на тази от която бяха нарпавени детските шлемове, щитове и мечове. Че бумеранга летеше – летеше (и то доста надалеч), но така и никой не успя да го накар да се върне.  Най-доброто му постжение бе да направи нещо като "кука".
Бумеранг В периода на активната му летателна дейност аз и приятелчетата го "мeткахме" основно в градския парк или на поляната между блоковете, в които живеехме. Както можете да предположите, последния си полет той завърши, навлизайки във вражеската територия на трасата на нечий апартамент. Терасата бе на втори-трети етаж. Щетите нанесени от аборигенското ми оръжие (имало е такива, съдейки от звуците и последвалите хули) така и не разбрах. Защото цялата ни тайфа бързо-бързичко си плю на петите.  
По онава време – 5-6 клас – аборигените за мен , като представа, бяха накаква странна смесица между маори и индианци; австралийски индианци, които вместо томахавки ползват бумеранзи . Тъй че, хварлянето му бе нещо като бойна игра. Да хвърляш  и да гледаш как лети (и поразява цел!) е необяснимо, вълнуващо изживяване – дори и днес!
Втория ми бумеранг беше по-специален, защото си го изработих сам. Имаше едно време (както почват приказките) магазини в които продаваха комплекти тип "Направи си сам". Не само в София.  Един такъв комплект си купих - доколкото си спомням - от Враца. Моля-моля! Сам си събрах парите за него от пионерските поръчения, суроваканията и рождени дни. Комплекта представляваше някакво много леко дърво (ух, знаех му името, но го забравих), лъкче за рязане, шкурка и съответните инструкции. Изработвах бумеранга около месец. През този месец банята ни заприлича на дърводелска работилница. Работех в банята, защото татко ми не пускаше много-много в чудесния си гараж (кой ли татко не си е имал личен кът?) и защото в банята лесно се чистеше. Както и да е - когато стана готов моят бумеранг започна дал лети и да се връща. Той летя едно лято, докато не срещна липата пред блока и се счупи. Но полетите му бяха прекрасни.

Бел.: Снимката е взета от българската Уикипедия. Мойте бумеранзи изглуждаха малко по-различно.