> Игри и забавления > Децата и Младежкия театър 80-те

Децата и Младежкия театър 80-те


25-06-2018, 16:14. : boysta3

Представям ви една снимка на деца (около 1-ви до 3-ти клас), заведени на представление в Младежкия театър през 80-те години.

Автора не снимката е неизвестен за мен, а предполагам и за Младежкия театър, които използват тази снимка за корица на юбилейния си Сборник за 50 години Младежки театър (1998 г).

Вглеждайки се в лицата на всяко дете, за мен снимката е олицетворение на моето щастливо и безгрижно детство на 80-те. Естествено, тези деца са щастливци, които на живо са видели нашите големи артисти от Младежкия театър (в случая), както и от Кукления театър в София, които артисти оживяваха на български за стотиците хиляди деца на България култовите филмчета на СССР, Унгария, Чехия, Словакия, Полша, ГДР и др.

Вижте как са облечени някои деца, момиченца с онова малко портмоненце с връзка на шията, искрите в очите на някои деца, потънали във вълшебството на дадената приказка и т.н. Сладко е и начина, по който някои деца са седнали по две на седалка, поради огромния наплив от деца, и вероятно никакво елементарно калкулиране от съответните учителки, колко класа водят, колко деца ще бъдат и колко седалки има налични, а вертоятно е имало просто празник, примерно 1ви юни, и децата трябва да се заведат на театър, а това че не достигат 10-ина седалки, не е проблем, просто се импровизира по този детски, солидарен начин, далеч от егоцентризма и мисълта за "това си е моето място", всички там са заради магията на нашите артисти.

https://imgur.com/sAi3rD2 (пълния размер на снимката на линка) (*ако някой знае как да се добави като малка снимка, и после да се натисне на нея и се разпъне до пълния размер, моля, нека го направи, за да не си играе човек да щрака на линка)

================

Ето ги и моите герои, заради които, според мен, тази снимка е толкова ценна:

От оранжевото гащеризонче на момиченцето и с апликирано мечето Миша от Олимпиадата в Москва 1980та, съдя че снимката е от 1981 или 1982 г., и според облеклото на повечето деца, тениска тъничка с къс ръкав, се касае за месец май или 1ви юни някъде, когато си е доста топло. Иначе тя е същинска дама, има си и часовник дамски, и то поставен на лявата ръчичка.

Това момченце направо ме разби - толкова живо, такъв ентузиазъм, толкова е влезнал в магията на представението, че направо е станал един Питър Пан или Алиса в Страната на чудесата.

Момиченцето е абсолютно копие на горното момченце, и то е искрено засмяно и съпричастно на героите от сцената.

Ето го още един юнак отдаден на представлението. Иначе жълтата му тениска с апликация на някой анимационен герой, също е част от заявяването на всяко дете със свой личен стайлинг и отличаване от останалите деца. На мен ми прилича на някакво жълто пате с жълто-синя шапка с козирка и посегнало към някаква пеперуда или птичка, а може и да е някое от трите прасенца.

Ето и един малко умислен герой на Нашето детство, който добре осъзнава че чичото до него с фотоапарата го снима и хем позира, хем внимава да не изпусне нещо от ставащото на сцената.