Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Ноември 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
 
 
Архиви
Ноември 2020 (5)
Октомври 2020 (3)
Септември 2020 (5)
Август 2020 (7)
Юли 2020 (4)
Юни 2020 (4)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Рицарят на бялата дама – тридесет години по-късно
8-06-2010, 23:27 | Автор: dani | Категория: Свободно време / Нашите филми
Едно разследване на НД по местата, свързани със снимките на филма.

По здравословни причини се наложи да прекарам една седмица в Кюстендил. Случаят ми даде възможност да посетя местата, където навремето е бил сниман филмът "Рицарят на бялата дама". Защо е избран точно този град? Отговорът е много прост. Авторът на сценария и едноименната книга Хаим Оливер е от Кюстендил. 
Познавайки добре града и неговото минало, той е написал тази увлекателна история, използвайки реално съществуващи места. 
Както е известно от филма, Кюстендил е богат на минерални води. На много места из града все още стоят терми –стари римски бани.
Една такава баня, но не толкова стара – всъщност санаториум- е мястото, където ще отседна през следващите седем дена на престоя си тук. Минералната вода на Кюстендил е доста топла (извира на 70 градуса) и е наситена със сяра, т.е. здраво мирише на развалени яйца. Настанявам се в лечебното заведение и през свободните часове следобяд решавам да намеря едно от местата, на което във филма са направени най-много снимки – Улпия Термалия.

Това ми го каза Спаска Спасова   
От къде се познавам със Спаска Спасова ще разберете по-нататък. Аз обаче наистина я познавам и ето какво знам от нея за известната от филма крепост. Всъщност 
старата кюстендилска крепост се нарича Улпия Пауталия. Местността, в която се намират руините, е известна като Хисарлъка. Именно там е и зоологическата 
градина с усурийските тигри и другите животни, които са влезли в кадрите на "Рицарят".
На въпроса ми как да стигна до старата римска крепост, ми отговарят, че тя се намира на около двадесет минути път от центъра на града. Хващам стръмната уличка зад селскостопанския пазар и по стъпала се изкачвам нагоре по хълма. От високо се открива прекрасна гледка към града. Ето я.

Рицарят на бялата дама – тридесет години по-късно 
 Мисля, че именно това е мястото, където бяха застанали Валери и Спаска, когато Спаска Сапсова казва: "Това е най-хубавия град в България".  Пътят се вие 
около хълма и ето че накрая се показват останки от зидана с камъни стена. И така – достигнал съм първия обект на проучването си. Улпия Термалия – Пауталия е мястото, където се провеждаха тренировките на абдулабайците и данколовците по шах. Там ставаха и тренировките на тайната секция по борба на шах-клуба на Валери. Разбира се най-интересно е мястото, известно във филма като "галерията на призраците". Ако се вярва на филма, в тази галерия, намираща се под крепостните руини, се намира съкровището на цар Михаил Шишман или поне тайния му обоз, пълен с луканки, сирене, каци с мед… Там някъде е и тайната квартира 
на въстаниците от войнишкото въстание 1918 г.
 

Района около крепостта е доста добре поддържан. Наоколо има поставени пейки и лампи. На единия край на разкопките до пътя пък има чешмичка с много хубава вода. Отдъхвам си малко след изкачването и започвам разходката си из крепостта.

Рицарят на бялата дама – тридесет години по-късно 

Както виждате на снимката, стоя пред една доста висока част от крепостната стена на древната Пауталия. Веданага познах това място. Именно тук започнаха срещите на шах-клубът "Абдул Аба". Да припомня: Абдул Аба е бивш световен шампион по шахмат, автор на мансуби, болен от ревматизъм, който идвал в Улпия Термалия да си прави бани . Мансубите са шахматни задачи. Впрочем няма да е зле да си поприпомните филма. Ето тук … може да го изтеглите или да го гледате от тук
Оглеждам хубаво площадката пред стената. Във филма останките от стената не са толкова затревени, колкото сега. Покачвам се върху стената, за да имам по-добър изглед. 

Рицарят на бялата дама – тридесет години по-късно 
Струва ми се, че мястото, където седяха абдул-абайците, когато Валери основа шах-клуба, е средната линия на основите, които образуват фигура във форма на буквата "ф".
Затревената площадка извън "ф"-то пък е "тепиха", където на наредени кечета абдулабайците "нелегално" тренираха хватки от класическата и свободна борба. От горе на стената беше застанал Тото, когато в първа серия обяви Пепи за "десертор" и го изключи от отбора по борба. А ето какво всъщност е виждал капитанът на данколовците, когато е наблюдавал отгоре тренировките на шахматистите:

Рицарят на бялата дама – тридесет години по-късно 
 Блокчето, което се вижда долу е остатък от колона. На сцената във втора серия, където Пепи дава на шахматистите уроци по борба, това блокче се вижда от страни на "тепиха", само че е легнало на една страна . За жалост не успях да видя саркофага на Касиус. Така го нарича във филма учителят по история Гърбатко  при първия си разговор с Валери. На кадрите от филма добре се вижда, че саркофагът е малко встрани от стената. На него Гърбатко разчита римски надпис "Sic transit gloria mundi" (Така преминава световната слава). Няма как обаче да се убедим точно такъв ли е надписът на саркофага. Нито тук, нито някъде другаде из крепостта не успях да намеря и следа от този саркофаг.
 Сега да се опитам да открия мястото, където провеждаха тренировките си по шахмата данколовците. Във филма се вижда, че това е затворено помещение, наподобяващо останки от крепостна кула. 
Ето някои от руините от кули, които откривам:
 
Рицарят на бялата дама – тридесет години по-късно

Рицарят на бялата дама – тридесет години по-късно

Рицарят на бялата дама – тридесет години по-късно
 Третата кула като че ли е именно тази, която търся. Точно в такава кръгла дупка седяха Тото и останалите от борците. Слизам в шахматната кула на данколовците и поглеждам нагоре. Над мен се възвисява стъпаловидна стена.

Рицарят на бялата дама – тридесет години по-късно 
 Така е и във филма – от горе по тази стена се спусна Пепи, когато беше помилван от Тото и отново приет в отбора по борба, с обещанието, че ще учи (само че тайно wink ) борците на шах. Сега за малко да оставим крепостта и да слезем по-надолу по пътеката, която извежда до една почивна станция. 

Рицарят на бялата дама – тридесет години по-късно 
Тя се вижда от града и много се надявах това да е пансиона, в който се развива действието на филма. Всъщност зданието е в ремонт. Попитах един от разхождащите се наоколо кюстендилчани това ли е старата туристическа хижа. Оказа се, че сградата е старата вила. От долу няма полянка, както се вижда в снимките от филма и очевидно това не е училищния пансион. Отзад обаче вилата ми изглеждаше доста познато. 
Там се намира една полянка , на която в безпорядък са разхвърляни древни каменни колони и други орнаменти от римски сгради. В сцената с "кръщаването" на Валери, след като той се прибира през прозореца на стаята си, отвън се виждат точно такива колони.

Рицарят на бялата дама – тридесет години по-късно 
 Дали наистина съм попаднал на сградата, в която беше стаята на Валери и Добромир, или се заблуждавам?...

Това ми го каза Спаска Спасова    
Всъщност кадрите от филма, където действието се развива в пансиона, са от хижа "Алеко" на Витоша. Възможно е част от снимките да са правени и на друго място. 
Много е възможно именно старата хижа на кюстендилския Хисарлък да е послужила за заснемане на някои епизоди. Засега обаче не мога да кажа нищо определено по този въпрос.
В страни от вилата има пътека, която води до едно друго място, запечатано на кадрите в "Рицарят на бялата дама". Това е кюстендилският зоопарк. Ще ви задам една загадка: в коя планина в България обитават лъвове? Няма такава ли! Не, грешите. Такава планина има и това е Осоговската планина. Именно в единия й край е разположен град Кюстендил, а на предпланинското възвишение, по което сега се разхождам, се намира зоологическата градина, в която има лъвове, мечки, щаруси, елени и други екзотични животни. Да започнем от лъва:

Рицарят на бялата дама – тридесет години по-късно
Първото, което чух при влизането си в зоопарка беше неговия рев. Всъщност лъвовете са два, разделени в две клетки и явно раздялата ги кара да надават един към друг от време на време гръмогласни ревове. До този лъв се намира един леопард, а след него е клетката на осоговския тигър. Не, не осоговски, усурийски. 
Осоговските тигри са бандата хлапета, които във филма носят на тениските си картинка на тигър и тормозят останалите деца. Главатарят на тигрите в края на първа серия се опита да развали тържеството на децата от пансиона, но получи един "фатален" туш от Тото.
При клетката на усурийския (амурски) тигър стояха Гърбатко и Валери в една от филмовите сцени. Това беше ето тук:
 
Рицарят на бялата дама – тридесет години по-късно
Във филма тигърът се разхожда неспокойно зад решетката. Пред мен клетката обаче е празна. Седнах на близката пейка с надежда, че хищникът ще излезе от закритото помещение и ще успея да го снимам. Доста си поседях така и вече реших, че сигурно тук няма тигър, когато накрая котката реши да се измъкне от циментовата си бърлога.
 
 Рицарят на бялата дама – тридесет години по-късно

Рицарят на бялата дама – тридесет години по-късно
Слизам надолу по пътеката. За учудване е колко чист и подреден е кюстендилския зоопарк. Клетките са старателно почистени, покрай тях са направени каменни пътечки, има пейки за сядане, автомати за безалкохолни питиета и кафе. Явно управата на града се грижи добре за градските си забележителности. 

Рицарят на бялата дама – тридесет години по-късно
А ето това е клетката със сърните. Тук Валери и Елка развалиха "годежа" си и останаха "само приятели и съотборници". "Годениците се обичат не само заради победите. Годениците се обичат дори до сватбата. Даже когато единият изпадне в беда и му направят туш или мат". Така се опитва Валери да спаси разпадащата се "сгодявка", но бялата дама нещо не се трогва от думите му.

Рицарят на бялата дама – тридесет години по-късно
А ето тук е мястото, където Пепи и Тото коментираха току-що отминалия турнир по шахмат и борба. Тото обявява, че вече не е "толкова фатален" враг на Валери и дори на турнира не е поискал да го матира.Във филма могат да се видят още маймунки.

 Рицарят на бялата дама – тридесет години по-късно
И мечка.

Рицарят на бялата дама – тридесет години по-късно
 Сега мечките са две и вероятно са деца на оная меца, която е заснета в сцените от зоопарка.

Това ми го каза Спаска Спасова   
Децата артисти някога обичали да се навъртат около животните от зоопарка. Тодор Трънкаров (Валери) особено много си харесвал мечката и стоял все около нейната клетка. Затова децата нарекли мечката Трънка smile  
Накрая се спирам пред оградата на понито. Бялото пони доверчиво се приближава, сигурно се надява да му дам нещо за ядене. С мен до клетката стоят две деца. 

Рицарят на бялата дама – тридесет години по-късно
Изглеждат точно като в сцена от "Рицарят".. Един малък бъдещ рицар и неговата бяла дама," правнуци на Дон Кихота", очакват някой наследник на таланта на Хаим 
Оливер да напише новата книга "Рицарят на бялата дама", да направи филм за тяхното детство.
Завръщам се отново при римската стена. Сега ще се опитам да открия най-загадъчния обект от филма – галерията на призраците. За да не се заблудя, нека да дам думата на Спаска Спасова, откривателка на спомените на монаха Андроникий, в които се споменава местонахождението на пещерата, в която цар Михаил Шишман скрил съкровището си.
"И ще влезете в голямата дупка, що се намира на трийсет разкрача от римската баня. И ще вървите все направо под земята, додето стигнете до горещата вода. И ще стъпите в нея. И ще вървите, додето стигнете до каменния чатал. И ще влезете в пещерата, голяма колкото Храма Господен, построен във лето 1323 от православния Михаил Шишман, Цар на българите".
След като Спаска прочита тоя текст, Червеният облак отброява трийсет разкрача на запад от римската баня. Същото сега ще направя и аз. Заставам на мястото, където се намираха абдулабайците и започвам да броя крачки. Една, два три, четири…. Вижте какво открих!

Рицарят на бялата дама – тридесет години по-късно

Сега трябва да се понаведа и да с вмъкна вътре.


 Ето че вече съм в галерията на призраците.
 Но какво видях там, ще разберете в продължението на историята...

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: iceto (9 юни 2010 01:01)
 Хубав филм и прекрасен град, един от любимите ми. Посетих го за пръв път през 1988г.и прекарах цяло лято в игри с местните деца. Тогава там за пръв път видях, че млякото се продава в стъклен амбалаж.--------------------
 
 
№2 от: tivesto (9 юни 2010 01:19)
Благодаря за прекрасният репортаж, Дани! Никога не съм бил в Кюстендил и много се радвам, че имам възможност, чрез твоят пътепис да се докосна до това невероятно късче от България. С голямо нетърпение очаквам продължението на историята.--------------------
 
 
№3 от: Гергана (9 юни 2010 05:52)
Дани, мнооооооооооооого интересна разходка си направил, чак ти завидях благородно. Проучил си всяко кътче и всяка дупка от "рицарската територия". Наистина много интересно и увлекателно разказваш. Нямам търпение, за следващата част от разказа.

 
 
№4 от: donaddt (9 юни 2010 07:19)
Ей, Дани, местотърсач, много увлекателен паралел си описал.

 
 
№5 от: TRIXYY (9 юни 2010 07:45)
Отличен 6 по познаване на филма в детайли,
Отличен 6  по издирване на обекти в непозната местност!nomer1

Така и не каза, откъде познаваш Спаска Спасова

Чакаме продължение!

 
 
№6 от: pasha (9 юни 2010 09:13)
Дани!!! Страхотен репортаж от МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО!!! hiphip
А продължението...."Тайнствено е като мансуба в три хода."

 
 
№7 от: Cvetan (9 юни 2010 10:27)
Страхотно, Дани!
Много ме развълнува и зарадва!!!

Цитат: TRIXYY
Така и не каза, откъде познаваш Спаска Спасова

Трикси, обикновенно отговорите са около нас--------------------
 
 
№8 от: Цонка (9 юни 2010 11:21)

Аааа... Как свърши баш на най-интересното!..
Благодаря ти, Дани, за вълнуващата разходка!!!
--------------------
 
 
№9 от: zori djunkova (9 юни 2010 11:51)
Бравооо, Дани!

 
 
№10 от: queen_blunder (9 юни 2010 11:58)
Много увлекателно разследване! Само който е гледал внимателно филма и е обърнал внимание на най-дребните детайли, може да направи такъв паралел. Страхотно!

Миналата година бяхме с децата на екскурзия в Кюстендилско и сега си припомних разни "познати физиономии" като например тази на павианът Анчо от зоопарка.

Тъй като съм много нов член на екипажа, наречен "Нашето детство", вероятно няма да успея сама да си отговоря откъде се познавате със Спаска Спасова.

 
 
№11 от: isi (9 юни 2010 12:28)

Приказка!
--------------------
 
 
№12 от: ваняя (9 юни 2010 12:50)
Ййййййй какво видя вьтре Даниии ,кажи че умрях от любопитство

 
 
№13 от: toni_1976 (9 юни 2010 13:11)
Браво!
Благодаря за информацията!
Никога не съм ходил в Кюстендил, но се убедих от снимките, че е красив град!
Дори не знаех, че и филма е сниман там 

 
 
№14 от: mchukanov (9 юни 2010 13:35)
  Чудно, Дани! hi
... само тия 30 години в заглавието малко ме притесниха--------------------
 
 
№15 от: dflame (9 юни 2010 15:28)
Ами да, по-старите посетители на сайта познават СПАСКА СПАСОВА , макар и задочно...

 
 
№16 от: TRIXYY (9 юни 2010 17:13)
Цитат: dflame
Ами да, по-старите посетители на сайта познават СПАСКА СПАСОВА , макар и задочно...


По-новите посетители също я познават задочно   .Ама хич не сте ми видяли човечето, дето намига, пък!!! ( )

 
 
№17 от: Chebyra6ka (9 юни 2010 19:45)
xaxa2 нали не съм единствената, която четейки статията, не се разрови да си пусне филма? Не че не съм го гледала много пъти, но предвид това ,че няма начин да разгледам местността, не съм си правила труда да помня подробности кое къде и как. Благодарности на Дани и Спаска (Надя) за тази закъсняла разходка 
.... и чакам продължението с нетърпение  fiufiu

 
 
№18 от: dulgata (9 юни 2010 20:00)
Прекрасен репортаж! Макар, че ми става мааалко 
Освен увлекателната приказка, която си разказал за всички, съм много щастлива, че из тези места е бродил един истински рицар, като теб Дани! Жалко, че не съм била там, за да изиграем една бърза партия шах междувременно! Знам защо не си ме потърсииииил, защото знаеш, че аз притежавам много мУсУби и щах да те туширам безпощадно още на 2-ри ход  tongue2
Толкова точно си познал местата на които са снимани различните епизоди, че чак аз самата си припомних някои, които бях позабравила podsmruk (старост-нерадост). Подозирам, че с теб през цялото време, както и с мен едно време е бил монахът Андроникий. Той помага на всички нещотърсачи и смятам, че е време да бъде канонизиран за светец на фантазьорите защото без тях животът би бил едно скучно място, а Хисарлъка един най-обикновен парк. Както винаги аз ще запазя мистерията около това, кое и къде е снимано. Къде е била пещерата и други малки тайнички ще си запазя, защото не ми се ще да разваля магията ... А какво има в онази дупка ... ще ви разкаже Дани! Всъщност и аз с нетърпение ще очаквам продължението ... kniga


 
 
№19 от: Чича Ради (9 юни 2010 21:05)
  Здравейте малки , големи и още по-големи момичета и момчета !!! pionerche

 Аз като един истински кюстендилец - кореняк ! - живял през всичките си 39 години в градът на минералните извори  или както още му казваме ние кюстендилци  - градът под Хисарлъка , страшно се трогнах от репортажът на Дани !!!
 Дани , човече , ШАПКА ТИ СВАЛЯМ !!! за трудът , който си си направил , за да ни върнеш 30 години назад в историята ... Кюстендил наистина заслужава този жест !!!
 Позволи ми моля те да внеса една малка корекция в прекрасния ти репортаж :

 "Мисля, че именно това е мястото, където бяха застанали Валери и Спаска, когато Спаска Сапсова казва: "Това е най-хубавия град в България". "

 Тази снимка си я направил от местноста "Бухалскате скали" ( гледката е предимно към квартал "Запад" и стадион "Осогово" ) , а панорамата в кадърът на филма е снимана от терасата на ресторант "Хисарлъка" ("Нова вила")  от където се вижда 85 процента от градът ни .
 
 От приятелско любопитство искам да попитам DULGATA , дали наистина е тя - Надя ( Милушева) ? Ако е така - СТРАШНО МИ Е ПРИЯТНО , че се срещаме в този прекрасен форум - макар и около 25 - 27 години по-късно  !!! Може би се чудиш - "Ти пък кой си ?!" vinagi_gotov , е ще ти пусна жокер : Едно време щеше да ми ставаш кака !

 И така  Дани , с огромно нетърпение чакаме продължението на сагата !!!

 Поздрави !!!
 

 
 
№20 от: Ганима (9 юни 2010 21:09)
Дани, прекрасен репортаж :). Нямам търпение за продължението.

 
 
№21 от: dulgata (9 юни 2010 21:10)
Радиии, как така  кака бе?!
По ...  love по ... pionerche  или по каква линия ?! malee2

 
 
№22 от: Чича Ради (9 юни 2010 21:18)
Наде , пращам ти  ЛС !

 
 
№23 от: dani (9 юни 2010 21:27)

Лелеее, стана съвсем загасъчно - наистина като мансуба в три хода. Появи се човек от Кюстендил,даже двама и много трябва да внимавам как пиша по-нататък. Благодаря на всички за интереса към "разследването". Обещавам нататък да стане още по-интересно. Честно да ви кажа, имам чувството, че съм се готвил да напиша тази история от тридесет (без няколко) години. Дългата, аз наистина умишлено не ти се обадих, когато бях в Кюстендил. Исках това, което ще напиша, да те изненада. И наистина ще те изненадам още в следващата част smile ("разследването" ще бъде публикувано в три части - както и сериите на филма са три). Така че, майстори на спорта (както казваше във филма доктор МайСпо, Бог да го прости), гответе се!По- нататък ще се говори за рицари и турнири, за за гимнастички, борци др. шампиони, за това кой кой е във филма и в действителност, за малки деца, които стават кино звезди и главни персонажи в детски книжки.... 
--------------------
 
 
№24 от: Чича Ради (9 юни 2010 21:41)
Дани , ако мога с нещо да ти помогна в писанията ти за най-прекрасния детски филм от моето ( и не само моето ) детство , било то с черно бели снимки ( от онова време )  или с цифрови - актуални , свързани с по някакъв начин с филма и Кюстендил , или с някаква информация  - моля пиши !!! За мен ще е чест да помогна !!!

 
 
№25 от: Chebyra6ka (9 юни 2010 21:44)
Чича Ради,
     Наде , пращам ти  ЛС !   
така не съм съгласна!!!! Какво е това - като в сериал - на най- интересното и ръц! Или казвай на всички, или  tayna  шушу-мушу къща разваля  tongue3 

 
 
№26 от: Чича Ради (9 юни 2010 21:54)
Е , точно в мистерията е тръпката !!! nazdrave

 
 
№27 от: mchukanov (9 юни 2010 22:08)
  ... ДА КАЖЕ СЕГА, ИЛИ ДА ЗАМЪЛЧИ ЗАВИНАГИ! icecream--------------------
 
 
№28 от: ваняя (9 юни 2010 22:47)
И аз искам да чуя,КАЗВАЙЙЙЙЙЙЙ hiphip

 
 
№29 от: Чича Ради (9 юни 2010 23:13)
fiufiu tantz ...  за днес толкова ! tongue3

А сега zubi spim2 !

 
 
№30 от: Cvetan (10 юни 2010 11:48)
Цитат: Чича Ради
... за днес толкова ! А сега !

Ради, вече е утре!!!ok2--------------------
 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 9
Потребители: 0
Гости: 9

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Трябва ли нов дизайн на сайта?