Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Януари 2022    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
 
 
Архиви
Януари 2022 (9)
Декември 2021 (1)
Ноември 2021 (1)
Октомври 2021 (4)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Кога бе сниман... (1 - Васко да Гама от село Рупча)
18-12-2010, 14:43 | Автор: boysta3 | Категория: Свободно време / Нашите филми

С насоящата статия искам да сложа начало на серия от такива, които да покажат кога реално е бил заснет даден филм, като по този начин всички ние ще имаме ясна представа, на колко години реално са били участниците зад и пред камерата, както и как са изглеждали улиците и сградите към онзи момент. Също така ще можем да добием представа какво е било забавянето с пуска на филма, т.е. неговата официална премиера било то по кино или телевизия. Правя го това и за да се види, доколко даден филм е предизвиквал уплаха, предубеждения и брожения сред културтрегерите и най-близки съветници на Председателя Т.Ж. Като главен помощник в анализа и издирването на реалните данни ще ни бъдат сламките, които самите режисьори и оператори са вмъквали небрежно като фон на някои кадри. Започвам с този култов сериал, явяващ се като лебедова песен на хубавите детски сериали правени в България, като единствено "Дом за нашите деца" е единствения прекрасен и запомнящ сериал правен след него.

За сериала "Васко да Гама от село Рупча" има много малко информация и то главно техническа, но без любопитни факти от заснемането му. Във филмчето участват едни от най-добрите ни актьори по онова време, а и как да бъде иначе като Братя Мормареви (снимка 1 из Фейсбук) си държат на реномето създадено вече (1971 г. - Таралежите се раждат без бодли; 1972 г. - С деца на море; 1976 г. - Два диоптъра далекогледство; 1979 г. - Войната на таралежите; 1980 г. - Двойникът; 1983 г. - Васко да Гама от село Рупча; 1989 г. - 13-та годеница на принца; 1987 г. - Адио Рио (М.Стойчев). Братя Мормареви е литературен псевдоним на писателския екип Марко Стойчев (повече тук) и Мориц Йомтов (повече тук). Филма не случайно е станал толкова хубав, тъй като се явява като реминсценция на детството на българския евреин Мориц Йомтов (инфо), роден 1921 г. в София (Царство България) (*снимка 2 е из книгата "50 златни български филма" на Пенчо Ковачев, а в интернет почти няма тяхна снимка), докато Марко Стойчев (инфо) е с 10 години по-млад (роден 12.9.1931, умира 20.1.2006), израстнал в слънчева Варна през Царска България. Марко Стойчев е женен за д-р Веселина Стойчева и има двама сина Кънчо и Митко. Кънчо Стойчев е известният наш български социолог и крупен строителен инвеститор, който в памет на баща си и тандема Братя Мормареви, създава фондация "Братя Мормареви", която провежда ежегоден конкурс за есе и разказ "Бодлите на таралежите". (повече тук). На 36 години Марко е уволнен от редакция "Предавания за чужбина" в БНР по политически причини свързани с радио-постановка на Валери Петров. Двамата се запознават в БНР и започват тандема с фейлетони във в.Стършел (има любопитен момент с Фори, четящ в клас в-к Стършел, а се сетете защо). Свързвам хубаво направения филм, изпълнен със забавни моменти, с онези филми на известни режисьори заснели своето детство - Фелини с "Амаркорд" (1971), Рангел Вълчанов с "Лачените обувки на незнайния воин" (1979), както и великата серия на Боаз Давидсон "Сладолед на клечка" (роден 1941 г. и израснал в Израел през 50-те и нач. на 60-те с американските рокендрол хитове). Сигурно има още десетки примери за подобни чудесни филми на режисьори пресъздали най-хубавите си години от живота - детството и пубертета. Но докато Фелини и Боаз Давидсон са творили в свободно общество, то за съжаление, не е имало начин братята Мормареви да пресъздат своите спомени и случки от Царска България, най-вече поради факта, че всяка народна пара за филм трябва да пропагандира соц реализма и просто покрай него са вмъкнали своите си някогашни въжделения и патила из града.

Ето някои моменти по основната тема: издирване на данни за датата на снимките. На снимка 1 и 2 виждаме Женя как изяжда пасти, боза и кола без да има пари за тях. На бележката се вижда датата 30 5 84, което според мен би трябвало да е 30 май 1984 г. (по-малко вероятно е някой да изписва месеца с 0 отпред 05). По-любопитно ми е, дали квитанцията е написана и сметната вярно. Общата сума е 2.76 лв. като включва от долу нагоре: 1 кола - 0.25 (ед.цена) 0.25 (общо); 1 кола - 0.25 (ед.цена) 0.25 (общо); 2 пасти, 0.54 , 1.08 лв; ? боза - 0.23 (ед.цена) 1.18 лв (общо). Чудно ми е колко бози е изпил Женя!!! 1,18 + 1,08 + 0,25 + 0,25 = 2,76 лв. Някой ако се сеща, колко може да струва една наливна боза, нека каже как се е получила тази цена 1,18 лева!!! (*мисля, че отговора е ясен вече, вижте коментарите по-долу)

Кога бе сниман... (1 - Васко да Гама от село Рупча)

Кога бе сниман... (1 - Васко да Гама от село Рупча)

Тук (3та снимка) виждаме адреса на Васил Славов Фотев: гр. Варна, ул. "Александър Стамболийски" 8. На 4та снимка е писмо номер 1, което Женя пуска като замаскиране на заминаването на Васко, то е до ???? (някой от класа им с начални букви Даи...?), живеещ на ул. "Ернст Телман" (сега "Марко Балабанов"), другите две не ги изпраща, защото е разконспириран от полицията.

Кога бе сниман... (1 - Васко да Гама от село Рупча)

Кога бе сниман... (1 - Васко да Гама от село Рупча)

На 5-та снимка се вижда етажа на който живее семейство Панчеви, макар че по-късно Женя ще каже пред пощальона Стоичко, че живеят на 8-ия етаж. Може и да има нещо вярно в това, защото на следващата снимка се вижда, че Женя слиза и за 7-ми етаж са посочени апартаменти 24, 25 , 26 и 27. Може и така да са били апартаментите в този блок - по 4 на етаж, а на 1-ия 3 броя (ап. 1, 2 и 3; 2 ет. - 4. 5. , 6 7; 3 ет. - 8, 9, 10 и 11; 4 ет. - 12, 13, 14, 15 и т.н. до 8 ет. - 28, 29, 30 и 31). . Така излиза , че Панчеви , ако живеят на 8-ия етаж, то техния апартамент да е номер 31, който е доста близко до размазания номер в тъмното над вратата им, когато излиза диригента Панчев.

Кога бе сниман... (1 - Васко да Гама от село Рупча)

Кога бе сниман... (1 - Васко да Гама от село Рупча)

Кога бе сниман... (1 - Васко да Гама от село Рупча)

Любопитен момент от първа серия, когато са още във ваканция, е тениската на Женя с щампа на "The Muppet Show" (Шоуто на Мъпетите) с ликовете на Мечокът Фози и Жабокът Кърмит.

Кога бе сниман... (1 - Васко да Гама от село Рупча)

Накрая виждаме и популярния в началото на 80те тесен и малък стенен календар с датата 12 '83 (т.е. декември 1983 г.). Така излиза, че снимките за сериала са започнали есента или края на лятото на 1983 г. и са продължили през 1984 г. до август-септември 1984 г. Трябва да имаме и предвид това, че филма има кадри зад граница и разрешението за снимки там , едва ли е било толкова лесно оргазиционно , а и средствата едва ли са били кой знае какви. Като добавим и времето за монтаж, после преглед пред комисия и одобряването му, после пак монтаж, ако имат забележки (а те винаги са имали), та така сме стигнали до премиерата му чак през 1986 г. и то не на КИНО, а по телевизията. Дори в стремежа си да покажат целия учебен цикъл, във 2ра серия има кадри със зимен курорт, а преди да отпътуват (или пък се редят на опашка пред кино салон) има плакати и снимки от филма "Горе на черешата", който официално излиза 1984 г., което за пореден път доказва, че филма е сниман 1983 и 1984 г.

Кога бе сниман... (1 - Васко да Гама от село Рупча)

Други основни сламки за това кога е сниман даден филм са използваните популярни парчета. Говорим за първия албум "Любов завинаги" на Росица Кирилова излезнал през 1984 г. и 2-та песен там "Избрах нарочно вас" в дует с Братя Аргирови. Албума излиза през февруари или март 1984 г. Друг хит е пародийното хумористично изпълнение на Тодор Колев "Черно море", която излиза някъде 1982 или 1983 г. в България. Във филма братчето на Васко изпълнява песента предрешен в образа на Чарли Чаплин. (втора серия, 10:30 мин). Това е засега. Надявам се да открием с вас повече любопитни неща около филма, а и за другите подобни хитови сериали, които показват най-близко нашето детство и преживявания. Все още не съм търсил интервюта и други неща за филма, но ако ми попадната ще ги добавям своевременно. Очаквайте да добавя и забавните моменти от сериала, главно свързани с Женя.
Любопитни моменти около героите и малко повече подробности за тях освен малките им умалителни имена. Тинчето, момичето за чието сърце се борят Фори и Васко е Августина Милчева. Фори е Христофор, Васко е Васил Славов Фотев, Фори е Христофор, а Женя - Евгени Панчев. Всичките те учат във варненско училище в 7-ми "Б" и им предстои кандидатстване в специализирано училище - я езикова гимназия, техникум или пък морско училище, но освен друго децата с най-добър успех и поведение ще бъдат поканени да влезнат в редиците на Комсомола - демек "Елита" на бъдещето общество с привилегии. Оттам сигурно е тръгнала народната приказка "Учи бабо, за да не работиш", т.е. да не бъхтиш по цял ден като шифиор, миньор или шлосер за жълти стотинки, а да имаш удобно чиновническо кресло, обкръжен от услужлива секретарка и луксозни бази за почивка.

първа серия: 1. Женя разпитва Васко, откъде знае капаните с водата в парка за влюбените; (8:35 мин); 2. Женя се прибира у дома с голяма закъснение към 21:00 по тъмно (11:22 мин); 3. Женя се жали пред баща му, че не му дава достатъчно джобни и дава пример с Васко и Фори с по 5 и 7 лв, баща му му дава 12 лв, от които му остават 38 ст. за джобни. (37:00 мин); 4. Близнаците си предплащат за 2 курса с лодката като излъгват техните, че са за кино (44:10 мин); Отделно от това можем да включим още десетки лафове и случки.

ГЛАВНИТЕ ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА
Кога бе сниман... (1 - Васко да Гама от село Рупча)

Легенда: 1 - Иван Ласкин (20.3.1970, София) - Васко (Васил Славов Фотев, у-к в "7б", номер 7); 2 - Павел Поппандов (18.9.1946, София) - Слави Фотев, на вахта на кораба, бащата на Васко; 3 - Мария Каварджикова (2.11.1956, Крумовград) - Данка (Йорданка Фотева), касиер в ОП "Книгоразпространение"-Варна (Младежки трудов колектив), майка на Васко; 4 - Костадин Стоименов - братчето на Васко; 5 - ??? - Сашко, ученик в "5г" в у-щето на Васко, внук на кап.Батулев; 6 - Георги Русев (7.5.1928, с.Костенец, Софийско) - Майката, готвач на кораба; 7 - Илия Лингурски (1970, София) - Женя (Евгени Панчев, уч-к в "7б"); 8 - Илия Пенев (5.8.1933-2.3.2006, Русе) - др. Владимир Панчев, диригент, баща на Женя; 9 - ??? - майката на Женя; 10 - Георги Мамалев (5.8.1952, с.Мамарчево, Ямболско) - Владо (Владимир Панчев-младши), брат на Женя; 11 - ??? - учителят по български език и литература на Васко; 12 - Марин Янев (17.2.1943, Варна) - д-р Чуклев, лекар на кораба; 13 - Георги Марков (1968, София) - Фори (Христофор, у-к в "7б"); 14 - Ангел Ламбев (изписан във филма Ламбов) - баща на Фори; 15 - ??? - майката на Фори; 16 - Димитър Панов (18.7.1902-15.11.1985, В.Търново) - дядото на Фори; 17 - Петър Петров - дядото на припек на пейката; 18 - ??? - приятеля на Тинчето; 19 - Ирена Минкова - Тинчето (Августина Милева, у-чка в "7б"); 20 - Марко Мангачев (~1940) - др. Милев, бащата на Тинчето; 21 - Минка Сюлемезова (изписана във филма Сюлеймезова) (18.11.1933-27.1.2006, с.Веселиново, Ямболско) - др. Милева, майката на Тинчето; 22 - ???  - сервитьорката Жана; 23 - Димитър Шпатов(?) - сервитьора Жоро; 24 - Никола Тодев (13.6.1928-30.3.1991. Девин) - рибаря, подслонил Васко; 25 - Георги Георгиев-Гец (4.10.1926-2.9.1996, с.Разпоповци, В.Търновско) - кап. Георги Батулев, капитан на кораба "Царевец"; 26 - Стойчо Мазгалов (2.5.1930-1.11.2006, гр.Любимец, Хасковско) - I-ви помощник капитан на кораба "Царевец"; 27 - Николай Цанков (~1958) - Атанасов, II-ри помощник на капитана на кораба и негов зет; 28 - Иван Григоров (20.6.1944, с.Комощица, Монтанско) - Киро Майтапа, механик на кораба; 29 - Сотир Майноловски (21.10.1930-21.11.2007, Варна) - Антената, радист на кораба; 30 - Стефан Илиев (25.6.1935, Истанбул, Турция) - чичо Тони (Антон), боцман на кораба; 31 - Веселин Василев - директора на училището; 32 - Албена Казакова (~1950, София) - др. Микренска, класната на "7б" и учител по география; 33 - Иван Обретенов (10.11.1924-23.12.1988, с.Кръшно, Търговищко) - пощальона Стоичко; 34 - Антон Карастоянов (14.04.1939-21.12.2005, гр.Елхово, Ямболско) - управител на горско стопанство; 35 - Светослав Пеев (4.4.1939, София) - майор в милицията разпитващ Женя; 36 - ??? - съученичка на Васко в "7б". (*Други любопитни са малките близнаци в 1а серия -Благовест и Ивайло Миланови и др., неразпознаваеми в ролите си са имената: Никола Добрев (1 серия), Сава Паянев(1), Надежда Михова(2), Кремена Стойчева(2), Юри Савчев(2,5), Цветана Некова(3), Васил Бързаков(3), Здравко Димитров(3), Марина Бойчинова(3), Димитър Шпатов(4), Светла Ковачева(5), Сашо Мишев(5), Атанас Цветковски(6).
Прави впечатление, че голяма част от добрите актьори вече не са сред нас, а са минали не  повече от 30 години. Жалко за липсата им, но все пак духът им живее чрез филмите... Вечна им памет, поклон:em_125:

=================
ЗАБАВНИ ДИАЛОЗИ:
1. Женя и Васко след направения воден капан
Ж: Ама, как пльосна!
В: Утре пак.
- Добре, де, а откъде го научи този номер?
- Кой номер?
- Толкова книги съм изчел, а такова нещо...
- А, сам го измислих.Ти докато четеш, аз мисля. Престани да четеш и ще видиш какви неща ще започнат да ти минават през главата. ... Утре пак.
- Добре.
- Айде, чао.
- Чао.

-----------------------
2. Женя се жалва пред баща си, че не му дават джобни.
Б: Добре. ... Напредваш. Браво. ... Браво.
Ж: Браво, браво, ама... на Васко в неделя са му дали 7 лева, на Фори - 10.
- Защо?
- Да си имат. За кино, за сладкарница.
- Да престанеш с това плюскане! Я се погледни!
- Ох.
- Чакай! Ела. Ето ти 12 лева.
- Благодаря. Мерси. Чао.
- Чакай! Ела. А... съобщението. Ти забрави, че трябва да платиш днеска тока. 11 лева и 62 стотинки, останалите за тебе.

-----------------------
3. Бащата на Фори прави забележка на баща си за продажбата из града с кощница.
Б: Какво бе? Печелбари! Да не съм го видял друг път из града... с тия кошници. Абе, тате,не може ли... без тая сергия тук пред лозето? Подмятат в службата, че баща ми станал...
Д: Подмятат казваш...
- Подмятат, я!
- Щото и на мене ми подмятат, че бъхтя до тъмно, а сина ми навива километрите със жигулата. Ако не беше тази сергия, щеше да опъваш пеша по върлото. А сега ми идеш като владика. Айде, холан!

-----------------------
4. Малките близнаци предплащат на Фори за 2 курса с лодката.
Б: Бате Фори! Ето...
Ф: Предварителната продажба на билетите започна. Предплащат за два курса.
- Само наште да не разберат. Казахме, че парите са за кино. За кино.
- Лъжете! Ще почнете и да крадете.
Васко: То едното върви с другото.
Ф: Айде, чупката!

-----------------------
5. Бащата на Женя го сварва пред хладилника разплакан.
Б: Какво правиш тука? Защо си плакал? А?
- Защото... защото... вие сте виновни за всичко! "Женя, да се прибереш в седем!", "Женя, изсвирили си?", "Женя, написа ли си?", "Женя, стига с тези игри!", "Женя, Женя...". А другите деца, ти знаеш ли само как живеят другите деца?
- Как?
- Свободно! И се развиват като... като... (плаче раздирателно). О-хо, аз от утре няма да се допря до пианото, и от училище ще избягам, като всеки свестен човек.

-----------------------
6. Пощальон носи писмо за сем. Панчеви и среща Женя.
П: Чакай, малкия! ...  А... на кой етаж са Панчеви?
- Защо?
- Защото, на който са, на него трябва да се кача.
- На осмият.
- Ейййй! (пощальона вижда бележка на асансьора "Не работи"). Ха сега, Стоичко, да те видя... до осмия.
*Женя следва по стълбите пощальона и на 5-ия етаж решава да каже следното:
- Само че, няма никой у Панчеви.
- Хе, отде знаеш... че няма... никой. (задъхан е пощальона)
- Аз съм им син.
- Ееее... много умен син си имат Панчеви! Можеше да ми го кажеш това и на осмият етаж... чий син си! А, подпиши! ... На осмия етаж... трябваше да ми каже чий син е.

-----------------------
7. Женя е разпитван в милицията в компанията на баща си.
Б: Ти ще кажеш ли къде е Васко?
М: Оставете. Не бива така.
*пуснато е радиото с песен на Мими Иванова, което издразва бащата на Женя
Б: Може ли да загася?
М: Не може. (към Женя) Кажи мойто момче, помогни.
Б: Хм.
М: Е?
Ж: Нали ви признах, че нищо не знам.
М: А това дето си казал за баба му.
Ж: А... да. Хм. Той ми каза така да кажа.
М: Защо? Къде трябваше да отиде?
Ж: Не знам... не знам.
*По включения телевизор говорителка прави съобщение.
Г: Съобщение на Народната Милиция. Изчезнало е момче, 13 годишно, на име Васил Славов Фотев. Умоляваме, който го е видял или знае нещо за него, да се обади незабавно на телефон 3-16-24. Повтарям: Изчезнало е момче, 13 годишно, на име Васил Славов Фотев. Умоляваме, който го е видял или знае нещо за него, да се обади незабавно на телефон 3-16-24. Нашата програма продължава с трета серия на телевизионния филм "Войната на таралежите".
*В този момент милиционера изгасва телевизора.
Ж: Ама, защо? Той не е само за деца!
М: Хайде сега, опитай да си припомниш. Кога за последен път бяхте двамата? Какво си говорехте? Защо Васко реши да бяга от вкъщи?
Ж: Може ли да си помисля до утре?
М: Не може. Хайде сега, поразходи се малко с баща си, събери си хубаво мислите, пък дано се сетиш.
Б: Ще се сети. Ще се сети, другарю майор. Ще се сети. (заплашително върви бащата на Женя към него). Я, ела тука! Ела тука! Ела тука! Ела, ела.
Ж: Ще кажа!
Б: Май, че се сети!
Ж: На парахода е.
М: Успокой се. Спокойно. Ела, седни. Спокойно.
*Женя се срива психически, но милиционера го успокоява като разопакова чисто нова бонбониера "Троен лешник"
М: Хайде сега, хапвай си спокойно и разказвай всичко поред.
Ж: Да... идеята беше моя. Трябваше да заминеме двамата.
Б: Какво, какво?
М: Ако още един път го прекъснете, ще ви помоля да ни оставите сами. Продължавай.
Ж: Аз... се отказах в последния момент. Уплаших се. Но Васко, той беше много обиден. Знаете ли как му се подиграваха в класа?
М: Защо му се подиграват?
Ж: М! (*Женя намира черупка от лешник в бонбон). Вижте, другарю майор, щях да си счупя зъба!
М: Рекламацията се приема. Вземи си, вземи си. Все пак, внимавай със зъбите.
Ж: Много Ви благодаря, другарю майор.
Б: Ти да не си дошъл на гости тук?!
М: Моля Ви, седнете там и повече не се обаждайте. Продължавай.
Ж: Аз останах на кея. Видях как Васко се изгуби на парахода.
М: Кой параход?
Ж: На баща му. Той нали е боцман.
М: Проверете веднага дали има резултат от кораба. Продължавай, слушам те, Евгени.
Ж: Ммм... чаках всеки момент да го изхвърлят. Висях на пристанището около.... (звъни телефона на милиционера)
М: Момент. Да. А... Вие ли сте другарко Фотева. Тъкмо исках да Ви позвъня. Бъдете спокойна, вашият хубостник е на кораба на баща си. Така ли? Да. (затваря слушалката и се обръща към Женя). На кораба, а? Тези методи, другарю Панчев, никога не са давали добър резултат.

-----------------------
8. Другарката на Женя идва да съобщи на баща му за намаленото му поведение
Б: Край на репетицията! .... Добър ден!
Д: Извинете, че Ви безпокоя тук, но реших, че трябва да поговорим преди да сте се прибрали в къщи.
- Защо? Какво се е случило?
- Ах... нищо страшно.
- Какво реши съвета?
- Имаше предложения Васко да бъде изключен от всички училища във Варна.
- Така ли?
- Жалко наистина. Той не е лошо момче. Изключихме го само от нашето училище.
- А Женя?
- Две единици.
- Две единици!
- Предложението беше да бъде изключен от училище.
- Ще го пребия!
- Точно за това съм тук. Не бива. Просто не бива.
- Хм...
- Зная, че сте доста строг, но...
- Какво? Той ли е хвалел, че съм толкова строг?!
- Не бива дори да му се карате. Той е... В него има нещо много интересно. Писмените му показания. Вие трябва да ги прочетете. Той проявява направо публицистичен талант. Благодарение на него наказанията бяха смекчени...
- Охх...
- И знаете ли? За да оправдае приятеля си, той пое цялата вина върху себе си.
- Ще го пребия!
- А, може би ще го насочите към журналистиката?
- Никаква журналистика! Женя трябва да стане музикант! Аз съм отдал целия си живот на музиката! Той също! Панчев се казвам!

---------------------

Ето ви още няколко сламки от филма - календари навсякъде - при капитана, радиста, директора, у Васкови и у Фореви; шоколада с фъстъци (нарисувани на опаковката, а не снимка); кинопрожекцията на "Горе на черешата", плаката в училище на Т.Ж. от конгрес на ЦК, и рисунките на Фори с тебешир върху дъската.

Кога бе сниман... (1 - Васко да Гама от село Рупча)

Кога бе сниман... (1 - Васко да Гама от село Рупча)

Кога бе сниман... (1 - Васко да Гама от село Рупча)

Кога бе сниман... (1 - Васко да Гама от село Рупча)

Кога бе сниман... (1 - Васко да Гама от село Рупча)

Кога бе сниман... (1 - Васко да Гама от село Рупча)

 

Кога бе сниман... (1 - Васко да Гама от село Рупча)
Кога бе сниман... (1 - Васко да Гама от село Рупча)

Кога бе сниман... (1 - Васко да Гама от село Рупча)
Кога бе сниман... (1 - Васко да Гама от село Рупча)
Вижте три любопитни книжки, които се появяват във филма и благодарение на системата ПУК по идея на Влади Кромбърг, можем да видим инфо за 2 от тях (За "Рагтайм", "И пак тръгни, момче!", "Мъжът и жената интимно"):
Кога бе сниман... (1 - Васко да Гама от село Рупча)
Кога бе сниман... (1 - Васко да Гама от село Рупча)

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: iceto (19 декември 2010 02:05)

Доста задълбочен анализ, браво. Що се отнася до бозата, тя беше най-често от 6 ст. имаше и от 9 и 12ст. по-късно се появи и една доста препълнена чаша от15ст.
--------------------
 
 
№2 от: Цонка (19 декември 2010 10:28)
Ееехехее... Бойста, голям майтап с тая бележка в сладкарницата. Вкъщи мислихме, смятахме и накрая стигнахме до следния извод:
Бозите са в крайна сметка 2х0,09 лв. Толкова са и празните чаши от боза на масата. Значи общо бозата струва 0,18 лв, нооо... Колко му е да метнеш едно хлапе с цял един лев, като "сбъркаш" и вместо 0,18 напишеш 1,18?
Краен отговор: сметката е надписана!
Че къде ли не беше така по заведенията? В "Баш майсторът" има един диалог в сцената, когато в бирария "Орлово гнездо" Гълъбов и Майсторът изпиват 4 бутилки /ух... помислих, че ракия пише на етикетите, пък то било вино "Тракия" em_122 /, а сервитьорката им носи сметка за 5 бутилки:
Баш майстора: Писала си пет, пък те са четири.
Сервитьорката /небрежно/: Може.
Баш майстора: Може, ама много бързо искаш и вила, и кола. 
Сервитьорката /небрежно/: Всеки иска. Голяма работа. Една бутилка лев и петдесет.
Линк към сцената
--------------------
 
 
№3 от: tivesto (19 декември 2010 11:20)
Цоне, как си мислиш, че двама човека ще изпият четири бутилки ракия? em_18 Те пият вино "Тракия", виж, че в чашите питието е червено. Даже Баш Майстора го разрежда с лимонадка. Сега като се замисля, доста интересно име за вино. Като изтъркаш буквата "Т", може да го продадеш и като ракия, на по-висока цена... em_69 em_70--------------------
 
 
№4 от: Цонка (19 декември 2010 11:21)

Да бе, Тишко, таман се поправих. И на мен мира не ми даваше таз ракия. А и бутилките на винени приличат. em_132 
--------------------
 
 
№5 от: boysta3 (19 декември 2010 12:00)
Цитат: Цонка
Колко му е да метнеш едно хлапе с цял един лев, като "сбъркаш" и вместо 0,18 напишеш 1,18? Краен отговор: сметката е надписана!
Цоне, извинявай много, както на теб, така и на цялото ти семейство. Всъщност, аз съм се подвел по вълничката под цифрата 1. Ако се вгледаш добре в крайната сума, то ще забележиш, че е написано 1 , а не 2, както си мислех. Значи, според мен, всичко вече е ясно. Крайната цена е 1,76 лв и всичко си идва по местата. А и все пак, това е момче в 7ми клас, и при дефицита от стотинки , всеки си ги брои с остър ум, много ще е трудно да ги метнеш... щото сама разбираш че в нощно заведение при сервиране на твърд алкохол, лесно човек би могъл да не направи сметката, но тук, през деня, ми се струва малко наивно и леко цинично...
Браво и на Ицето за инфо за бозата. Значи имаме 2 бози х 0,09 лв = 0,18 лв; 2 пасти х 0,54 лв = 1,08 лв; и 2 коли х 0,25 лв = 0,50 лв; ОБЩО: 1,76 лв. Всичко е ток и жици.
em_11 em_12

 
 
№6 от: Цонка (19 декември 2010 12:52)
Ама хич не си ни притеснил, Бойста. Добре си посмятахме и беше забавно. Пък и тя единицата с вълничката отдолу си е чиста двойка. Аз много обичам такива дребни закачки из филмите и дори се разочаровах малко, като се оказа, че не са го метнали със сметката. em_74
Между другото... седми клас, ама едно време не беше лесно да оспорваш решение на възрастен. Каже ли ти два лева, значи са два лева и край.--------------------
 
 
№7 от: admin (19 декември 2010 14:48)
Адмирации! em_2
Някои спомени на Ласкин за снимането на филма има тук: http://www.narodnodelo.bg/news.php?news=23699
А от нашия сайт са интересни Великите моменти от "Васко де Гама от село Рупча"
и Интервюто с Павел Попандов--------------------
 
 
№8 от: Anakin Skywalker (19 декември 2010 16:01)
Аз искам да припомня друг забавен момент от сериала:
Майорът от милицията (Коста Карагеоргиев) дето разпитваше Женя, отиде с патрулката - синя Жигула до едно ТКЗС в околностите на Варна, там да разпитва за изчезнало момче...
И пазачът (Антон Карастоянов) се показва и веднага започва обяснения:

П: Началство, тук съм началство....
М: ?!? недоумение
П: Виж ся началство как стана работата...., аз ..аз не съм виновен, наистина, ...
аз не исках да им давам прасенцата, ама те....

Или иначе казано; Гузен негонен бягаem_76--------------------
 
 
№9 от: anni (19 декември 2010 17:41)
Изключителен анализ на този култов за мене филм. Гледала съм го безброй пъти винаги с удоволствие. И с тези сметки  направо ме разбихте, абе как я помните тази боза колко стотинки струваше?!--------------------
 
 
№10 от: kiril tsonev (19 декември 2010 21:27)
Наистина много изчерпателен анализ на този толкова обичан сериал! Според мен снимките започват още към края на 1982 г. А към популярните песни , които са в някои сцени , искам да добавя и '' Зима''  на Тоника СВ. Мисля , че беше в серията , когато Тинчето получи картичка от Васко , но баща й доста нетактично я беше отворил...:)
Поздравления Бойста за прекрасната статия !

 
 
№11 от: Бебо (19 декември 2010 22:34)
Това ми е любимият български детски сериал!

Бойста, малко ми е мътно, защото беше преди много години:

За първи път го гледах не по телевизията, а във ФКЦ-Варна (ФеКа-то) и това определено беше премиера - в т. нар. зала 1 (голямата зала). Прожекциите бяха вечер и прожектираха по 2 или 3 серии на вечер. Доколкото си спомням братя Мормареви и други участници в направата на филма пресъстваха и преди началото на първата прожекция бяха представени на публиката и аплодирани от зрителите в залата (доколкото си спомням нямаше никакви свободни места).

Сцената, когато Женя хвърля от терасата скъсаните парчета хартия я снимаха една вечер пред бл. 20 в кв. "Чайка" - същите ония блокове за които писах в темата за соц цветята и тази за аркадните игри. Една вечер както си стояхме в хола, отсреща светнаха някакви силни прожектори. Излязохме на терасата и установихме, че снимат нещо. След време като гледах сцената от филма познах блока и тогава ми "светна" за случката с прожекторите.

И нещо забавно, малко в страни от темата: имах едни познати студенти, които преди 10-ина години една нощ се напили и напушили зверски и накрая решили да направят като Васко - тайно да се качат на кораб и да отплават от Варна. Избрали си един американски военен кораб, който е бил тогава на пристан по случай някакво военно учение. Само, че охраната ги хванала , докато се качвали по стълбичката рано сутринта. Излъгали, че са репортер и фотограф от местен вестник и ги пуснали по живо, по здраво. Тя цялата история е много дълга и комична, започва от предната вечер и даже тогава бяха писали за тях в един от варненските вестници, но да не се отклонявам повече.
--------------------
 
 
№12 от: ivashki (23 декември 2010 21:33)
Аз пък бях очарован първо от едноименната книга. На корицата имаше кораб (който приличаше повече на лодка) с името "Елена", от който се подаваше момче с моряшка шапка. Филмът, както обикновено става в такива случай, в началото ме издразни, защото се разминаваше в доста детайли с книгата, а и повечето герои си ги представях определено по друг начин, но в последствие промених мнението си. Чудна книга и чудесен филм.

 
 
№13 от: yogimax (17 февруари 2011 21:10)
Филмът си е сниман през 1984 г., както показва единият каледнар на кораба. А и Фори се е снимал 16 годишен, и щом е роден 1968 г., значи точно 1984 г. Женя  и Васко си приличат точно на 14-годишни, родени през 1970 г.--------------------
 
 
№14 от: didka (27 февруари 2011 16:06)
Прав си, YOGIMAX, аз и една моя съученичка  Меги даже ходихме на кастинг за статисти, и се снимахме. Снимките бяха в Централна  поща - когато Женя пуска телеграма. Беше много забавно - не ходихме на училище, и даже ни платиха!!! em_110

 
 
№15 от: Simpra (4 юни 2011 10:38)
Интересно ще е да видим какво е станало с героите на филма сега (подобно на "Синьо лято"). Докато гледах филма по БНТ се чудех какво ли прави Тинчето, но не открих нищо за нея. Затова пък открих Фори - ето тук.--------------------
 
 
№16 от: Ваничка (5 юни 2011 20:17)
 Винаги съм си мечтала за предаване /на БНТ ще е, защото там е филмотеката от  онова време/, в което ще събират героите на най-обичаните български филми сега и ще ги разпитват за интересни истории от снимачната площадка, за кастингите, за живота им оттогава...Изобщо за всичко любопитно. Ще устройват срещи м/у артистите, защото обикновено пътищата им са се разделили в годините до сега, те самите ще си спомнят за позабравени неща и емоции...Би било хубаво. Но - кой да се сети? Ще бъде предаване без почти никакъв бюджет, а ще е гледаемо. Четох за периодичните срещи на героите от "Синьо лято", и  испанската преса следи развитието на всяко едно тохавашно хлапе, знае се с каво се занимава сега, взимат им интервюта, знае се как изглеждат днес, дори са кръстили площада в Нерха на името на сериала. А ние тук се чудим как изглежда сега Тинчето, или братчето на Васко, или "таралежите".. em_18 

 
 
№17 от: Anakin Skywalker (7 юли 2013 14:45)

Boysta, поправям си грешката - Славчо Пеев беше майорът от милицията! Пропуснал си и младия помощник капитан (Николай Цанков) дето накрая се оказа че е гадже с малката дъщеря на капитан Георги Батулев.

 

И няколко любопитни факти за кораба Царевец. Той е един от двата многоцеливи (термин от авиацията) кораба MEDLINK I и MEDLING II които бяха внос в рамките на СИВ. Построени са или в Гданск или в Рощок hum-hum  не са от Варненската коработроителница и могат да се използват и като фериботи и като транспортни кораби за далечно плаване. За голямо съжаление бяха нарязани за скрап още в средата на 90те. 

 
--------------------
 
 
№18 от: Есприт (16 юли 2013 20:45)

През 1986-та година, когато бях на 12 години  (ненавършени), направих с родителите си един 14-дневен рейс на кораб Царевец, малко преди да излезе филма.  Естествено, гледах всеки епизод с голям интерес.  Ето малко по-точна информация за кораб Царевец и неговите "сестри," Трапезица и Зенобия.

Построен е през 1979-та година ot Kockums Varv AB. Швеция.  Били са три еднакви кораба от същия клас (Challenger) - Скандинавия, Ариадна и Зенобия.  Зенобия се обръща и потъва по време на първия си рейс през 1980г. на около 2км от Ларнака, Кипър, на дълбочина от 42м.  Днес останките на кораба са популярна дестинация за водолази. На YouTube има филмчета от гмуркачи.

Скандинавия и Ариадна са закупени  СОМАТ и  преименувани съответно на Царевец и Трапезица.  Бяха много модерни кораби за времето си, с много електроника.  Царевец в момента е собственост на Полската фериботна фирма Полферис и държи курса Ystad, Швеция до Swinoujscie, Полша, около 200км преход в едната посока. Трапезица се пенсионира 2009-та и е изпратена за скрап в Индия през 2011г.

За повече информация потърсете на Уикипедия MS Stena Fantasia (Царевец), MS SeaFrance Cézanne (Трапезица) и MS Zenobia (потъналия кораб.)

 


 
 
№19 от: Anakin Skywalker (28 ноември 2014 23:27)

Цитат: Есприт
Скандинавия и Ариадна са закупени СОМАТ и преименувани съответно на Царевец и Трапезица.

 

MEDLING I - Трапезица

 

MEDLING II - Царевец ok2 

 

По подобен начин бяха кръстени първите западни самолети на БГА Балкан през 90-те.

Трите по малки Boeing 737-500 бяха кръстени София, Пловдив и Варна. Двата по големи междуконтиненални Boeing 767 - съответно Плиска и Преслав и докато кръстят и двата Aerobus A320 , БАЛКАН го "приватизираха" и фалираха angry2
--------------------
 
 
№20 от: mano (9 януари 2019 11:36)

За съжаление актьора Иван Ласкин почина на 06.01.2018. Мир на праха му.


 
 
№21 от: Любен Пенев (30 април 2021 22:13)

Здравейте, много ще съм благодарен, ако някой има информация по отношение на филма - на кой плаж са заснети сцените с лодката от 1-ва серия. Аз съм от Варна, но не ми е познат такъв плаж в рамките на града и близката околия!

Благодаря предварително!


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 20
Потребители: 0
Гости: 20

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Трябва ли нов дизайн на сайта?