Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Април 2021    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
 
 
Архиви
Април 2021 (1)
Март 2021 (8)
Февруари 2021 (6)
Януари 2021 (9)
Декември 2020 (6)
Ноември 2020 (5)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
За най-популярните анимации в България
27-02-2013, 01:31 | Автор: boysta3 | Категория: Свободно време / Нашите филми

Днешния ден ни донесе скръбната вест за кончината на един от създателите на рисунките за шапки на Лека нощ деца. Може би най-излъчваното предаване в историята на БТ (ако изключим По света и у нас и се насочим към детската тематика).

Да, така се случи, че по онези времена на информационно затъмнение, БТ бе абсолютния хегемон на доставка на движещи се картини в нашия бит. Е, имаше леки пробиви за отделните райони на България - като северната част гледаха Румънска, западната - югослвска и т.н. Но каквито и пробиви да имаше, никой не можеше да се опре на добре структурираната откъм програма за най-малките си зрители БТ.

През целия ден десетките заглавия на сайтове за новини, отразили кончината на Антон Траянов, ме накараха да се замисля доколко той е "Бащата на Сънчо". Главно подобни бяха насоките в заглавията. Но никой не бе уточнил - Баща на кой точно Сънчо и в кои години е бил неговия Сънчо, защото Сънчо но черно бял е имало още от 1960 г.

Засега нямам официален източник, на който да се позова, затова ще ви покажа информацията, до която стигнах към момена, а ако някой може да допълни нещо по темата, но опиращо се на някакви писмени доказателства от книги, или други видове печатни издания (вестници, списания и др.) нека допълва информацията за най-популярните анимации на България между 1975-1993 г. и отчасти пускани отново инцидентно около 1999-2005 г.

Защо бяха толкова популярни, ами, първо след 1975 г. все повече хора в България вече имаха поне един телевизор, телевизията и предаванията започнаха да са цветни, а предаванията и закупуваните филми , сериали и детски все по-многообразни.

По повод въвеждането на цветна телевизия в БТ от 1975 г. се дава нареждане да се изготвят нови цветни шапки за рубриката на най-малките (от 3-7 г.) "Лека нощ, деца!".

Оформят се два екипа - единия - с режисьор Августина Василева и явно с художник Антон Траянов, където Сънчо е къдрав, русичък в 4-ри издания и с кафява (явно потъмняла руса косичка през зимата) коса къдрава в 1 - зимната. Тук екипа ползва актрисата Лина Бояджиева, която изпява песничката за "Лека нощ деца", а втория - с режисьор Зденка Дойчева, която прави пет шапки - за 4-те сезона и 1 празнична, като Зденка решава в нейните анимации да няма пеене, а само музика.

Ще видите какви данни ще дам за Вторияя екип, изработил Сънчо с крилцата и по него ще се опитаме да попълним и данните за Първия екип. Надявам се всички вие, които посещавате НД и го четете да дадете своя дан за събирането на тази информация и отдадем чест на създателите на тези прекрасни и издържани високохудожествено филмчета.

Ако сметнем, от 1975 до 1993 г. някъде, излъчването на тези шапки, то те са били за около 20 години по 365 дни в година около 7000 пъти излъчени!!!! уникално, нали! И ако сметнем, че празничните шапки са излъчвани само в единични случаи, то останалите 8 са излъчени по близо 800 пъти всяка! За сравнение, най-известните ни български анимации като "Тримата глупаци", "Чоко и Боко" и др. са излъчвани по 3-4 пъти максимум за това време!, е да, "Чоко и Боко" ги излъчваха и в паузи на спортни мероприятия, както и "Тримата глупаци", но не са излъчвани повече от 30-ина пъти все пак, а колко е 30 към 800 сметнете сами. Та заради тези 800 излъчвания на всяка шапка си заслужава да си спомним за тях и да кажем малко повече, отколкото някога милата ни родна БТ се е сетила да каже, събере инфо за тях, а къде ти да направи документален филм за направата им. И до днес румънските вече пораснали дечица си спомнят с умиление, че не са си лягали преди да гледат децкото от 19.50 по Българската телевизия, а Букурещ не бе никак малоброен все пак. Нашта телевизия се водеше за румънските деца, това което бе югославската за нас, донякъде (за анимации най-вече говоря, а не за американски сериали и филми).

 

Ето и информацията за Двата екипа изготвили цветния Сънчо от 1975 г.

*Допълнителна информация за Бащата на Сънчо и създателите на двата Сънчовци , получих от Краси - човек отдал се на каузата Сънчо и запознат от авторите за създаването на героя.

 

ЕКИП 1 (изготвил русия къдрав Сънчо)

Лека нощ, деца!

Пет малки филма, предназначени за "шапки" на едноименното телевизионно предаване.

"Пролет" (рисуван, цв., ?? м, ??''), "Лято" (рисуван, цв., ?? м, ??''), "Есен" (рисуван, цв., ?? м, ??''), "Зима" (рисуван, цв., ?? м, ??''). "Празник" (рисуван, цв., ?? м, ??'')

Режисьор: Августина Василева

Сценарист: ?? (Августина Василева, според сайта Сънчо)

Художник: Антон Траянов (*Създателя на ПЪРВИЯ СЪНЧО! - Бащата на Сънчо) (цялото име на художника е Антоний Кирилов Траянов, но изписван в аналите на българската филмотека "Антон Траянов", както и Павел Поппандов, прекръстван на Павел Попандов). (Антоний Траянов е роден на 25 януари 1938 г. в гр. София. В българските анимации участва главно в екипа на аниматорите от 1963 г. в "Двата полюса" с реж.Зденка Дойчева, и редовно участва във филми с режисьори Зденка Дойчева, Стоян Дуков, Радка Бъчварова, Доньо Донев и др.) (През 1966 г. е в режисьорски тандем със Стоян Дуков в "Пътешествие в космоса", където е също така сценарист и аниматор) (В свои лекции често дава примери как са правени Тримата глупаци и Шапките с Русия Сънчо). Препоадава в НБУ, дисциплина "Въведение във визуалните изкуства" и "Класическа анимация". Почина преди няколко дни в София, на 25 феврурари 2013 г. на 75 години и 1 месец.

Композитор: Петър Ступел

Песента изпълнява: Калина "Лина" Бояджиева

Текст на песента (5 варианта за 5те шапки): Димитър Спасов

Аниматор: ?? (Антон Траянов)

Оператор: ??

Продуцент: БТ, 1976 г.

Шапките на екипите ги имаме безвъзмездно качени и записвани от 1програм. Шапките с гласа на Лина Бояджиева - Пролет, Лято, Есен, Зима. Празник.

Прави впечатление, че тези с гласа са малко с по-соц нюанс - особено есенната със строителството.

За най-популярните анимации в България

За най-популярните анимации в България

 

ЕКИП 2 (изготвил Сънчо с крилцата)

Лека нощ, деца!

Пет малки филма, предназначени за "шапки" на едноименното телевизионно предаване.

"Пролет" (рисуван, цв., 48 м, 1'46''), "Лято" (рисуван, цв., 40 м, 1'28''), "Есен" (рисуван, цв., 42 м, 1'33''), "Зима" (рисуван, цв., 46 м, 1'41''). "Празник" (рисуван, цв., 43 м, 1'35'')

Режисьор: Зденка Дойчева

Сценарист: Борис Ангелов

Художник: Георги Чаушов (*Създател на Сънчо с крилцата - БАЩАТА На втория Сънчо!) (Участва в създаването на български анимации като художник главно. 1964 г. в "Концерт" с реж.Христо Топузаков, 1972 г. в "Собственикът" с реж.К.Пероноски, а от 1973 г. в "Мис Остров" с реж.Румен Петков, 1975-1981 режисира 4 филма "Гротеска", Човекът", "Ушите" и "Мираж", където си е и художник.

Композитор: Петър Ступел

Аниматор: Димитър Петков

Оператор: Феодор Арнаудов

Продуцент: БТ, 1977 г.

За най-популярните анимации в България

За най-популярните анимации в България

 

Ето какво пише за Зденка и шапките на ЛНД, кинокритика Григор Чернев.

    "Тук искам да вмъкна едно телевизионно "отклонение" на режисьорката, което й е спечелило най-много зрители - не само нейни, но и на бъкгарската анимация изобщо. Става дума за "шапките" на популярната рубрика "Лека нощ, деца!". Това фактически са пет пълноценни филмчета със свои герои и сюжети, прелестни по атмосфера и излъчване. Правени през 1977 г., те десетилетия не слизат от екран и възпитават у подрастващите българи чувство за красота, приятелство и взаимопомощ, а мелодията на Петър Ступел, която ги съпътства, се тананика и свирука с уста от малки и големи.
    Персонажът на тези филмчета е приказен, но осъвременен и ако мога да кажа така, просветлен, одухотворен. Той следва кръговрата на природата - за всеки сезон Зденка Дойчева е скроила по една "шапка". В пролетната тя е вместила писани яйца и щъркелово гнездо, жаби, които "си лягат" с възглавници в блатото, кълвач с часовник и чаровния Сънчо, който приспива всички. През лятото куче и котка живеят в палатка, а слънцето се люлее на въжена люлка. Великолепно е и есенното филмче: вятър брули листата, зайчета си правят хвърчило от тях, а също и лодка - че завалява дъжд, а те трябва да стигнат през езерото до къщата си на хълма. Герой на зимната приказка е Мечо, който кара ски и без да иска, се превръща в снежен човек.... Станаха четири, нали?
    Петата "шапка" е празнична. Там всички животни се събират с духова музика под една циркова шатра, а Сънчо идва при тях с ракета като Мюнхаузен да им пожелае лека нощ...
    При толкова безспорни качества и небивала популярност на серията странни са най-малко две неща. Първото може да се нарече междуведомствена незаинтересованост. Тъй като петте миниатюри са продуцирани от телевизията и показвани на нейния екран (по хиляди пъти!), кинематографията и кинематографистите ги смятат за чуждо тяло и не им отдават вниманието, което заслужават. Втората странност, също толкова, че и повече необяснима, е, че телевизията се отнесе към собственото си дете като мащеха. В т.нар. "демократични години", тя го свали от екран, а по едно време реши, че и от най-популярното й предаване "Лека нощ, деца!" нямало нужда. Ако това минаваше под рубриката "Разграждане на системата", да го разберем, но какво тоталитарно имаше в Мечо, Заю и Щъркел шарен дългокрак!
    Нищо, разбира се! Само глупост - очевидна, бездънна и вездесъща!
    Не бой се, Зденке! Всички сме я срещали, с нея на глава не се излиза! Но нищо не ни пречи да опитаме - за кой ли път! - да я преборим. Хайде още веднъж! И пак!"
(из книгата на Григор Чернев "Една чехкиня в София", 2006, биография за художника Зденка Дойчева)

 

    Ето какво казва Зденка Дойчева за направата на шапките си за "Лека нощ, деца!" в интервю за предаването "Далекоглед" по БТ (а може и да е по БНТ след 1990):

    "Аз в Чехия работех в Рисувания филм. И тук го открих, беше съвсем в пелени, съвсем в началото. Можах да предам моя опит. Когато постъпих, станах, което тука се казваше, художник-мултипликатор, след това асистент-режисьор на Тодор Динов. След това станах самостоятелен режисьор и имам около 50 филма. Може би най-популярни от тях са "Хороскоп" и "Аквариум"...

    Знаете ли, аз имам склонност към сюжета, просто към разказа и затова в "Лека нощ, деца!" не ползвам песенчицата на Петър Ступел с думите й, музиката си остава, но елиминирах текста, защото моите разкази са сюжетни и той не отговаряше на развитието на сюжета."

(из книгата на Григор Чернев "Една чехкиня в София", 2006, биография за художника Зденка Дойчева)

 

На фейсбук страница с име Сънчо днес бе пуснато следното съобщение (давам факсимиле):

За най-популярните анимации в България

Явно снимката е на Антон Траянов, показващ на деца и интересуващи се от анимация хора, как е нарисувал снежния човек и кученцето (Шаро) от популярната си шапка за ЛНД с еленчетата дърпащи шейната на Сънчо.

На тази фейсбук страница има интересни факти за Сънчо, но никой не знае на какво почиват те - като официално изказване на някой от авторите и т.н. Затова искам да попитам, някой запознат или работил в екипите тогава "Вярно ли е, че Рождения ден на Сънчо е 25-ти август?". "Защо се приема 25-ти август за рожден ден, какъв е повода?" и "Коя е годината , ако това е датата?".

В тази насока, в сайт наречен "ladena.bg" (май не работи сайта) пише следното: "05.03.2012 – Днес любимото Лека нощ, деца става на 52 години! Сънчо е любимият герой на няколко...". Тоест излизат два рожденни дни - 5-ти март 1960 г. , когато явно тръгва първото предаване на "Лека нощ, деца!" по БТ, а втория рожден ден е на самия герой Сънчо, цветния къдрав русичък, който се появява 1975 г. или 1976 г. на 25-ти август за първи път. Моля, някой запознат да потвърди дали тези дати са достоверни.

Прилагам факсимиле от страницата:

факсимиле, фейсбук Сънчо, рожден ден

Да спомена и един любопитен момент от така нар. мърчандайзинг с образа на Сънчо. В българия през 80те се появява куклата Сънчо, но втория Сънчо, със сините крилца и звездички по тях. Куклата има ключе за навиване , след което куклата "пее" "Аз съм Сънчо ида от горица". Благодарение на фейсбука Сънчо имаме снимка на тази емблематична кукла , навярно за десетки деца, но за съжаление, никой не ми я е подарявал на мен, пък и е малко момичешка според мен, и едва ли е била подходяща за момченца. Като кукла съм имал един мечок и онзи познат нам (в НД) клоун. (снимка из Фейсбук Сънчо)

куклата сънчо, 80те в българия

Ето и две снимки на Зденка Дойчева от март 2009 и септ 2011 г. Да ни е жива и здрава! Както и снимка на Антон Траянов от 2011 г. някъде. Единствената в интернет благодарение на вести.бг:

 

 

 

 

  

 

 

Ето и снимка на художника Георги Чаушов (из 24 часа, 2010-04-14) и композитора Петър Ступел (сн. из СБК, 1992) участвали в екипа на Зденка:

 

 

 

 

 

 

 

ТЕКСТА НА ПЕСНИТЕ за СЪНЧО

(създадени за Русия Сънчо от Екип 1, 1976 г.)

 

Музика: Петър Ступел
Текст: Димитър Спасов
Изпълнение: Лина Бояджиева

===================================

Лека нощ, деца! (пролетна шапка)

Аз съм Сънчо, ида от горица,
да ви кажа: “Лека нощ!", дечица,
че е тъмно вече вън -
време е за сън. (x2)

-------------------

Спят цветя, поля, гори, тревички.
Легнаха в гнездата всички птички.
Спят градчета и селца,
лека нощ, деца. (х2)

===================================

Лека нощ, деца! (лятна шапка)

Аз съм Сънчо, ида от горица,
да ви кажа: “Лека нощ!", дечица.
Рой звездички греят вън -
време е за сън. (x2)

Рой звездички греят вън -
време е за сън. (x2)

-------------------

Стихнаха полята и морето.
С песничка преспива ги щурчето.
Спят градчета и селца,
лека нощ, деца. (х2)

===================================

Лека нощ, деца! (есенна шапка)

Аз съм Сънчо, ида от горица,
да ви кажа: “Лека нощ!", дечица.
Ронят се листа навън,
време е за сън. (x2)

Ронят се листа навън,
време е за сън. (x2)

-------------------

Бързо есенния ден замина.
Спи на топло врабчо край комина.
Спят градчета и селца,
лека нощ, деца. (х2)

===================================

Лека нощ, деца! (зимна шапка)

Аз съм Сънчо, ида от горица,
да ви кажа: “Лека нощ!", дечица.
Зимна нощ е вече вън,
време е за сън. (x2)

Зимна нощ е вече вън,
време е за сън. (x2)

-------------------

Гонят се снежинки без умора.
Снежният човек заспа на двора.
Спят градчета и селца,
лека нощ, деца. (х2)

Спят градчета и селца,
лека нощ, деца. (х2)

===================================

Лека нощ, деца! (празнична шапка)

Аз съм Сънчо, ида от горица,
да ви кажа: “Лека нощ!", дечица.
Стихна песен, весел звън,
време е за сън. (x2)

Стихна песен, весел звън,
време е за сън. (x2)

-------------------

От звезди небето засиява.
Шумен празник вече отминава.
Спят градчета и селца,
лека нощ, деца. (х2)

===================================

ЗАСТАВКИ ПРЕДИ ЛНД

Художник/ци: ?? (неизвестни)

заставка на ЛНД 

КОЛАЖ за сравнение между детето от Чудното захарно петле (1971) (аниматор Антон Траянов, худ.Иван Веселинов, реж.Радка Бъчварова) и Русия Сънчо (1976) (худ. и/или аним. Антон Траянов):

захарното петле 1971 и русия сънчо 1976

=============================

Допълнителна подробна информация за всеки един от участниците в двата Екипа, създали Цветния сънчо и десетте шапки за него в периода 1975-1993 г.:

Антон Траянов (пълно име Антоний Кирилов Траянов) (25.01.1938-25.02.2013) (Следва графика в Художествената академия в Белград. Работи от 1958 до 1990 г. с прекъсвания в Отдела за мултипликационни филми на Киноцентъра в Бояна и в Студията за анимационни филми "София". Преподава анимация във ВИТИЗ (НАТФИЗ) и Нов български университет. Аниматор е на едни от най-известните герои в българската анимация като: Тримата глупаци и Русия Сънчо) (из Вести.бг)

(до 1993 г.) (67 филма)

1963
"Двата полюса", реж.Зденка Дойчева, муз.Атанас Бояджиев, аниматор Антон Траянов (11 мин)
1964
"Басня", реж.Радка Бъчварова, муз.Симеон Пиронков, аниматор Антон Траянов (8 мин)
"Внимание, грубиян!", реж.Стоян Дуков, муз.Милчо Левиев, аним.Тодор Траянов (8 мин)
"Златното съкровище", реж.Стоян Дуков, муз.Милчо Левиев, аним.Тодор Траянов (8 мин)
"Пакостникът", реж. Зденка Дойчева, муз.Симеон Пиронков, аним.Антон Траянов
1965
"Гравитация", реж.Зденка Дойчева, муз.Емил Георгиев, аним.Антон Траянов (8 мин)
"Звездичката", реж.Радка Бъчварова, муз.Симеон Пиронков, аним.Антон Траянов (9 мин)
"Маргаритка", реж.Тодор Динов, муз.Симеон Пиронков, аним.Антон Траянов (6 мин)
"Петьо - черният пират", реж.Зденка Дойчева, муз.Георги Генков, аним.Антон Траянов (7 мин)
"Приключение", реж.Стоян Дуков, муз.Симеон Пиронков, аним.Антон Траянов (9 мин)
1966
"Какъв да стана", реж.Радка Бъчварова, муз.Емил Георгиев, аним.Антон Траянов (9 мин)
"Недовършеният", реж.Зденка Дойчева, муз.Симеон Пиронков, аним.Антон Траянов (8 мин)
"Пътешествие в космоса", реж.Стоян Дуков,Антон Траянов, сцен.Антон Траянов, худ.Стоян Дуков, аним.Антон Траянов (6 мин)
1969
"Веселяци", реж.Пенчо Богданов, муз.Георги Генков, аним.Антон Траянов (9 мин)
"Дяволът в черквата", реж.Иван Веселинов, муз.Алекс. Бръзицов, аним.Антон Траянов (9 мин)
"Котаракът и старият плъх", реж.Радка Бъчварова, муз.Борис Карадимчев, аним.Антон Траянов (13 мин)
"Хепиенд", реж.Доньо Донев, муз.Емил Павлов, аним.Антон Траянов (6 мин)
1970
"Дресура", реж.Зденка Дойчева, муз.Борис Карадимчев, аним.Антон Траянов (9 мин)
"Лъжливото овчарче", реж.Стоян Дуков, муз.Милчо Левиев, аним.Антон Траянов (9 мин)
"Малкия и големия", реж.Доньо Донев, муз.Емил Павлов, аним.Антон Траянов (8 мин)
"Наследници", реж.Иван Веселинов, муз.Алекс.Бръзицов, аним.Антон Траянов (11 мин)
"Петльовата пара", реж.Радка Бъчварова, муз.Симеон Пиронков, аним.Антон Траянов (10 мин)
"Пистолетът", реж.Радка Бъчварова, муз.Борис Карадимчев, аним.Антон Траянов (8 мин)
"Тримата глупаци" (серия), реж.Доньо Донев, муз.Емил Павлов, аним.Антон Траянов (10 мин)
1971
"Малка дневна музика", реж.Иван Веселинов, муз.Кирил Цибулка, аним.Антон Траянов (11 мин)
"Най-черната мишка", реж.Стоян Дуков, муз.Алекс.Бръзицов, аним.Антон Траянов (11 мин)
"Тайнствената камила", реж.Пенчо Богданов, муз.Георги Генков, аним.Антон Траянов (10 мин)
"Чудното захарно петле", реж.Радка Бъчварова, муз.Георги Генков, аним.Антон Траянов (8 мин)
1972
"Солисти", реж.Пенчо Богданов, муз.Георги Генков, аним.Антон Траянов (11 мин)
"Тримата глупаци" (Ловци), реж.Доньо Донев, муз.Емил Павлов, аним.Антон Траянов (7 мин)
"Умно село", реж.Доньо Донев, муз.Емил Павлов, аним.Антон Траянов (10 мин)
"Часовникът на часовника", реж.Доньо Донев, муз.Емил Павлов, аним.Антон Траянов (? мин)
1973
"Де факто", реж.Доньо Донев, муз.Емил Павлов, аним.Антон Траянов (8 мин)
"Тримата глупаци" (Автомобил), реж.Антон Траянов, муз.Емил Павлов, аним.Антон Траянов (8 мин)
1974
"Тримата глупаци" (Кравата), реж.Доньо Донев, муз.Емил Павлов, аним.Антон Траянов (7 мин)
1975
"Лъвът", реж.Доньо Донев, муз.Емил Павлов, аним.Антон Траянов (8 мин)
1976
"Ламята", реж.Доньо Донев, муз.Емил Павлов, аним.Антон Траянов (7 мин)
"Музикалното дърво", реж.Доньо Донев, муз.Емил Павлов, аним.Антон Траянов (9 мин)
1980
"Тримата глупаци" (Педагози), реж.Доньо Донев, муз.Емил Павлов, аним.Антон Траянов (10 мин)
1981
"Близката далечина", реж.Слав Бакалов, муз.Методи Иванов, аним.Антон Траянов (66 мин) (тв филм и анимация) (Йосиф Сърчаджиев, Стефан Попов, Мариана Радкова, Юли Тошев и др)
"Дъга", реж.Антон Траянов, муз.??, худ.Антон Траянов, аним.Антон Траянов (4 мин)
"Хлебарката" (от Близката далечина), реж.Слав Бакалов, сцен.Сл.Бакалов,Антон Траянов (6 мин)
1982
"Кравата", реж.Пройко Пройков, муз.Борис Карадимчев, аним.Антон Траянов (2 мин)
1983
"Вълкът и седемте козлета", реж.Николай Тодоров, муз.Борис Карадимчев аним.Антон Траянов (3)
"Гледна точка", реж.Антон Траянов, муз.Борис Карадимчев, худ.А.Траянов,аним.А.Траянов (3 мин)
"Петата калинка", реж.Бойко Кънев, муз.Борис Карадимчев, аним.Антон Траянов (4 мин)
1984
"Буря" (из Нарекохме ги Монтеки и Капулети), реж.Доньо Донев, муз.Е.П., аним.Антон Траянов (10)
"Венецианският търговец" (из Нарекохме ги Монтеки и Капулети), реж.Доньо Донев, муз.Емил Павлов, аним.Антон Траянов (8 мин)
"Двамата веронци" (из Нарекохме ги Монтеки и Капулети), реж.Доньо Донев, муз.Емил Павлов, аним.Антон Траянов (8 мин)
"Дванайста нощ" (из Нарекохме ги Монтеки и Капулети), реж.Доньо Донев, муз.Емил Павлов, аним.Антон Траянов (9 мин)
"Както ви се хареса" (из Нарекохме ги Монтеки и Капулети), реж.Доньо Донев, муз.Емил Павлов, аним.Антон Траянов (9 мин)
"И ний сме дали нещо на света", реж.Слав Бакалов, муз.Методи Иванов, аним.Антон Траянов (2 м)
"Пардон", реж.Доньо Донев,Антон Траянов, муз.Емил Павлов, аним.Антон Траянов (5 мин)
1985
"Най-страшния", реж.Антон Траянов, муз.Емил Павлов, аним.Антон Траянов (3 мин)
"Нарекохме ги Монтеки и Капулети", реж.Доньо Донев, муз.Е.Павлов, аним.Антон Траянов (70 мин)
"Победителят", реж.Антон Траянов, муз.Емил Павлов, худ.А.Траянов,аним.А.Траянов (3 мин)
1986
"Покана за дуел", реж.Антон Траянов, муз.Емил Павлов, худ.А.Траянов,аним.А.Траянов (2 мин)
"Прастара история", реж.Антон Траянов, муз.Емил Павлов, худ.А.Траянов,аним.А.Траянов (5 мин)
1987
"Съучастниците", реж.Антон Траянов, муз.Емил Павлов, худ.А.Траянов,аним.А.Траянов (5 мин)
1988
"Лесничей и бракониер 1" (из Черней горо), реж.Антон Траянов, муз.Гурам Бзванели, худ.Антон Траянов, аним.Антон Траянов (10 мин)

================================

Георги Чаушов (Роден в гр. Лом на 7 април 1938 г. Георги Чаушов е български художник-карикатурист и аниматор. През 1966 г. завършва Висшия институт по изобразително изкуство (днес Национална художествена академия), специалност илюстрация, в класа на проф. Веселин Стайков. От 1968 г. започва да взема участие в общите художествени изложби на СБХ. Известен е с карикатурите си за сатиричния вестник „Стършел“, както и списание „Жената днес“. Носител е на множество отличия, сред които: наградата на СБХ за карикатура (1964-1966), за илюстрация (1967) и наградата „Илия Бешков“ (1980); награда на СБЖ (1974); награда на Студия за анимационни филми (1968), из Уикипедия)

(до 1993 г.) (15 филма)
1964
"Концерт", реж.Христо Топузанов, муз.Георги Генков, художник Георги Чаушов (7 мин)
1969
"Подаръкът", реж.Христо Топузанов, муз.Георги Генков, художник Георги Чаушов (8 мин)
"Урок по цигулка II", реж.Христо Топузанов, муз.Георги Генков, художник Георги Чаушов (8 мин)
1970
"Шарената торба", реж.Христо Топузанов, муз.Георги Генков, худ.Георги Чаушов (9 мин)
1972
"Кокоши свят" (Изборът, Яйцето, Елегия, Епилог), реж.Христо Топузанов, сцен.Христо Топузанов, Георги Чаушов, Стоян Дуков, Иван Веселинов, Борис Ангелов, муз.Георги Генков, худ.Георги Чаушов (9 мин)
"Собственикът", реж.Константин Пероноски, муз.Атанас Бояджиев, худ.Георги Чаушов (8 мин)
1973
"Вълшебните гъби", реж.Константин Пероноски, муз.Мария Нейкова, худ.Георги Чаушов (9 мин)
"Мис Остров", реж.Румен Петков, муз.Алекс.Бръзицов, худ.Георги Чаушов (8 мин)
"Откраднатите яйца", реж.Константин Пероноски, муз.Мария Нейкова, худ.Георги Чаушов (9 мин)
"Формула '73", реж.Румен Петков, муз.Алекс.Бръзицов, худ.Георги Чаушов (9 мин)
1974
"Вдъхновение", реж.Христо Топузанов, муз.Георги Генков, худ.Георги Чаушов (10 мин)
"Тайнственият пакостник", реж.Антоанета Ботушарова, муз.Найден Андреев, худ.Георги Чаушов (8)
1975
"Гротеска", реж.Георги Чаушов, муз.Борис Карадимчев, худ.Георги Чаушов (7 мин)
1976
"Човекът", реж.Георги Чаушов, муз.Георги Генков, худ.Георги Чаушов (7 мин)
1977
"Ушите", реж.Георги Чаушов, муз.Георги Генков, худ.Георги Чаушов (8 мин)
1981
"Мираж", реж.Георги Чаушов, муз.Петър Цанков, худ.Георги Чаушов (9 мин)

 (*инфо за филмографията на двамата художници "Българско анимационно кино 1915-1995" (2001) на Н.Маринчевска)

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Зико (27 февруари 2013 10:15)

boysta3, страшен си! yess


 
 
№2 от: regina (27 февруари 2013 12:46)

Моят Сънчо беше онзи "с балончета пръчици леки".


 
 
№3 от: bat_mitco (27 февруари 2013 18:39)

Цитат: regina
Моят Сънчо беше онзи "с балончета пръчици леки".

 

И МОЯТ...И ЕДИН В КОЙТО МЕЧО СИ ЛЯГАШЕ В ХРАЛУПАТА НА ЕДНО ДЕБЕЕЕЕЛО ДЪРВО...ВПРОЧЕМ ВСЕКИ МОЖЕ ДА ВИДИ ВСИЧКИТЕ ПОЗНАЙТЕ КЪДЕЕЕЕ...В НАШИЯ САААААЙТ...

 
--------------------
 
 
№4 от: templar (27 февруари 2013 20:53)

инстинктивно потърсих бутонче Like отдолу. Всъщност не можем ли да въведем "харесвам" под статиите в НД?
 


 
 
№5 от: a4koto (27 февруари 2013 20:54)

Цитат: bat_mitco
...И ЕДИН В КОЙТО МЕЧО СИ ЛЯГАШЕ В ХРАЛУПАТА НА ЕДНО ДЕБЕЕЕЕЛО ДЪРВО...

Тоя е най-отдавнашния, който си спомням. Много ми беше забавна Светулката. Палавницата седнала на  носа на Мечо и му свети с прожектора  в окото...  

  puh_uap
 
--------------------
 
 
№6 от: boysta3 (27 февруари 2013 22:22)

Тъй като от година и повече не мога да редактирам свои статии, поради явно технически неуредици, ще допълвам статията си, чрез коментари, като ще помоля, този който има възможност за редакция да обере излишните ентъри, да събере малко снимките на петър ступел и антон траянов да са на един ред, текста отстрани на снимките да мине под тях (ЕКИП 2, и едно друго), да се смени текста на пасажа започващ с "Оформят се два екипа - " и да стане "едния с режисьор не знам си кой", "и втори с режисьор Зденка", а също и да се сменят местат на снимките на Зденка Дойчева, тази с цветята е от 2011. ами това е общо взето, има и някои объркани букви при писането ми тази вечер.
*ОПИТАХ, и вече МОГА, чрез бързо редактиране. Всичко е ОК.
Сега ще допълня и някои снимки на участниците изготвили шапките:
лина бояджиева, март 2007, куклен театър на снимката: Лина Бояджиева, март 2007 (или Калина Бояджиева) изпълнила песничката за Лека нощ деца, още от 60те. Лина Бояджиева е жена на Атанас Бояджиев, виден наш композитор, създал песните за сериалите "Федерация на династронавтите", "Рицарят на бялата дама" , "Кит", "Изгори за да светиш", "На всеки километър", "Капитан Петко войвода", "Фалшификаторът от Черния кос", "Цитаделата отговори" и др. (повече за него тук).
Ще се радвам, ако някой може да каже КОЙ точно е създал двата образа на Сънчо - тоест по чие хрумване и идея. Към момента можем да кажем че Антон Траянов е измислил Русия Сънчо, а Зденка Дойчева - Сънчо с крилцата. Не знам като режисьор, доколко Зденка е създала героите там като линия на образа, защото си има и сценарист - Борис Ангелов, отделно от това си има и художник Георги Чаушов.
Не съм сигурен и като какъв точно се е изявявал Антон Траянов в ЕКИП 1 през 1975 г. Дано по-скоро намерим отговор на тези наистина важни въпроси за Истинските БАЩИ на Сънчо. И ако вестниците след време пак си пишат гръмките имена, то поне ТУК в НД, ние да знаем истината за любимите ни филмчета.
Лека от мен.


 
 
№7 от: Eva (28 февруари 2013 10:57)

Здравейте приятели от НД,
Ще се опитам да се включа по-късно с повече информация и може би някоя кратка история и спомен, за това, което ни е разказвал чичо Тони. Беше ни преподавател по анимация в НБУ преди години. Изключителен човек! Много земен, скромен,  безкористен, с огромно чуство за хумор, толкова отдаден на работата си, готов да сподели всяка своя идея и всяко свое изобретение с останалите колеги, студенти, приятели. С огромен принос за анимацията! И винаги готов да помогне на всеки да намери своя път!
Загубата за всички ни е огромна! 
Кратка компилация в негова памет:
[url=http://vimeo.com/60673896][/url]
 
--------------------
 
 
№8 от: Румен Николов (1 март 2013 23:02)

Приятели,  имам известни спомени за шапката на "Сънчо" имам предвид русичкия на първи екип.Там режисьор и сценарист е Августина Василева. Шапките са правени в 1975 година по поръчка на редакция "Детски екран" с главен редактор Христо Авксентиев/за съжаление е  покойник/. Може да се каже, че беше доста труден процес, защото се наложи нашите директори на продукция/Владо Якимов-също покойник/ да внесат по неведом път почти контрабандно плаки от Швейцария. Тогава всичко в двуизмерната рисувана анимация - /класическата/ се рисуваше на целулоидни плаки на ръка, а у нас не се произвеждаха.Така че представете си колко хиляди такива е нарисувал чичо Тони при положение, че в една секунда лента минават 24 кадъра, а едно движение на даден герой е доста повече от секунда. Изобщо тази поръчка беше полу- държавна полу-частна. Но сценариите и типажите първо бяха одобрени от редколегията на редакцията. Виждам, че сте пропуснали автора на текста за "Сънчо" - това е поетът Димитър Спасов. Най първатав историята на БТ шапка на Сънчо който лети на листо и пали звездичките с фенер, а приспива децата с перце е нарисувана от художник-аниматор  на име Шварц.
Тогава първия текст е : 
Щом с фенер звездичките запаля,
с приказно перце ще ви погаля.
Ето в моите ръце,
чудното перце, чудното перце...
Повече информация за първата цветна шапка може да ви даде Августина Василева /Васулка/слава Богу жива и здрава си е/. Тя има профил във Фейсбук. 
А за втората цветна шапка на Зденка информацията ви е пълна. Тогава през 1977-8 г. всичко беше направено с официална поръчка в студия за анимационни филми "София".
Но имам един доста смешен спомен за пролетната шапка с жабите, които скачат с възглавници във водата. Един ден се връща бесен от директорски съвет Главния редактор Христо Авксентиев и ми казва бързо вади плаките. Когато ги извадих той подбра няколко и изхвърча навън. Пред целия директорски съвет тогавашния шеф на новините виден партиен другар/спестявам името/ го бе обвинил, че жабите преди да скочат във водата вдигат крачета и дават хитреристки поздрав. Освен това пък русичкия Сънчо от първата шапка бил облечен като католически свещеник. Та така,тъжно-смешни истории от онова време... 
 Бих предложил на тези от вас, които по типично български ругаят без да знаят истинските факти за редакцията и "Сънчо" във  времето да не демонстрират неосведомеността си по този начин.
Иначе махалата, питайте, ако нещо зная ще ви го кажа. Все пак целият ми живот от 1972 до днес е в детските предавания на БНТ. 
Батко ви Румен
  


 
 
№9 от: boysta3 (2 март 2013 16:59)

Бате Румене, благодаря сериозно от името на всички тук в НД за поредното ти блестящо и издържано с такава прецизност включване по темата. Ти ще си останеш нашия коректив за всичко свързано с БНТ. Няма как да е иначе. Останал си ни един от малкото мохикани от онова БТ преди 1990 г.

Цитат: Румен Николов
Бих предложил на тези от вас, които по типично български ругаят без да знаят истинските факти за редакцията и "Сънчо" във времето да не демонстрират неосведомеността си по този начин.
В статията има лек негативен уклон към БНТ, който си е част от книгата на Григор Чернев, описващ Лека нощ деца и творчеството на Зденка Дойчева.
Аз по принцип съм бил много остър във времето към БНТ и в частност запазването целостта на фонда й (респ. Паметта на България, колкото и да е била редактирана преди 1990 в определена посока във всяко едно предаване), както и достъпността на гражданството до него, което към днешна дата е напълно нормално за всяка бяла демократична и част от европейски съюз държава, но не и в България, за съжаление на всички нас, израсли с БТ от 1960 до 1990 г. примерно , а на тези израсли с Канал 1, до 2000 г. примерно, преди да стнат абсурдни откъм комерсия и олигархично изкривяване на информацията, както и фастфууд евтина англоезина продукция, а напоследък (посл 2-3 год.) и ориенталски такава.
И накрая да попитам за Сънчо.
Цитат: Румен Николов
Иначе махалата, питайте, ако нещо зная ще ви го кажа.
Защо се приемат Антон Траянов и Георги Чаушов за бащи на двата Сънчовци, след като примерно при екипа на Зденка си има сценарист (Б.Ангелов), аниматор (Дим.Петков)? Тоест, как се случва така, че Георги Чаушов дава точно тази идея на Сънчо с крилцата и как така, ако са екип, не са обменяли идеи, за да се стигне до точно тези образи при русия Сънчо (първия 1976 г.) и Сънчо с крилцата (1977 г.). Вярно, че Русия Сънчо много прилича в главата и косата на момченцето от "Чудното захрно петле" (1971), където Антон Траянов е аниматор. Ще приложа по-късно колаж. В смисъл, защо не приемем , че и Августина Василева не е дала идея за този герой, или пък някой друг от екипа. Има ли точно разписано, кой трябва да измисли главния герой и той сам да си пробва различни типажи докато се хареса... Много ми е странно, как един човек измисля главния герой, а другите в екипа просто се съгласяват безропотно. Още повече, че режисьора е така нар. шеф на екипа и би трябвало той да одобрява, пък да не споменаваме , че едно време всичко е минавало на художествен съвет (или нещо такова).
Иначе ПОКЛОН пред всички участвали в създаването на тези незабравили умилителни шапки на ЛНД. Музиката на Петър Ступел също е непреходна и завладяваща.  
Явно намесата на Августина Василева ще е изключително наложителна, предвид моите въпроси за тънкостите на нещата по направата и установяване Бащинството на Сънчовците.
И накрая, за недаването на тези шапки повече по БНТ, явно не само БНТ има вина, ами така нар. авторско право и закон, който прави така, че през 2002 г. започват да се карат създателите кой има право на финансово обезпечение. (справка в-к новинар, 6 септ 2002 г.) ("Създателите на "Сънчо" са много и има спорове за правата върху търговската марка, върху която БНТ няма пълни права, за разлика от теза върху "Лека нощ, деца". Настоящата шапка и песничка на "Сънчо" са създадени преди 26 г. от два екипа - на Здена Дойчева и на Августина Василева. Членовете на втори".).
По времето на и.д. Кирил Гоцев има отново дискусия за бъдещето на Сънчо (нюз.бг, 2002-09-05), година и половина по-късно, отново се разисква ЛНД и какво трябва да се дава (в-к Стандарт, 2004-04-21), пак в Стандарт пишат за старите предавания и приказки запазени във фонда на БНТ (виж тук), споменава се за около 300 приказки от ЛНД запазени във фонда. И накрая се завършва с интервю с новия и.д. Борислав Геронтиев и докато при Гоцев се говори за спирането на Сънчо от 1 октомври 2002 г., то Геронтиев споменава за пускането отново на Сънчо от 10 май 2004 г. година и половина след спирането му.
===========
В статията повдигам въпроса за Рождения ден на Сънчо (твърди се че е 25ти август, но неясна година 1975 или 76та) и предаването "Лека нощ, деца" (5ти март 1960 г.). Ако някой има достоверна информация нека каже нещо по въпроса. Благодаря.
===========
Добавям и пояснението на Бате Румен (коментар 14) от статия за Всяка неделя (2012-03-12), на която попаднах през Гугъла и си го припомних:
"...за тази главна шапка - "Детски екран". ...тази шапка завършваше с идващо хвърчило и опашката му се разпадаше формирайки надпис "Детски екран". Озвучена беше с мотив от песента "Щом слънцето през лятото житата позлати..."Тази шапка е правена в съществуващата тогава към киноцентъра в Бояна Студия за анимационни филми "София". Сега няма такава студия. Ако не се лъжа аниматори са Пройко Пройков или Зденка Дойчева./но не съм сигурен 100%/. ...
По това време около 76-77 година Августина Василева направи новите цветни шапки на "Сънчо" - 5 на брой по една за всеки сезон и една за празнични дни. Това е тази шапка с русичкия Сънчо с дългата къдрава коса. Следваща шапка отново в сезонен и празничен вариант стана след 3 години и я направи Зденка Дойчева с художник Пройко Пройков. Това е Сънчо с черничката коса. Ако се вгледате в главната шапка"Детски екран" и втората серия шапки на Сънчо ще откриете близост в стилистиката на типажите."
============== (добавено днес към 17ч)

Цитат: Румен Николов
...жабите преди да скочат във водата вдигат крачета и дават хитреристки поздрав.

цензура на шапка за ЛНД, 1977, зденка
Не може да отречем, че човека е имал набито око, а? Явно си е заслужавало търчането и лудницата (суматохата), щот за подобни 1-2 секунди, нечии постове изстиваха за същото скоростно време - един телефон с думите "тоя, вън!", и за същия период, подобни отговорни полит фактори се озоваваха в друга орбита.
Цитат: Румен Николов
Освен това пък русичкия Сънчо от първата шапка бил облечен като католически свещеник. Та така,тъжно-смешни истории от онова време...

цензура в ЛНД, шапка, 1976, августина
Тук, нещата са още по-загадъчни. Виждаме плащ, в основен кралски лилав цвят, с бял широк кант, в дясната ръка държи цвете, към което всяко "дете" идва почтително и го помирисва. Но ако се вгледаме, цветето е като дървен кръст - католически (заоблени краища) и посредата има тънко кръстче, освен това помирисването си е чисто целуване на кръста държан в ръката.
Метафората става още по-силна, защото след целуване на кръста , децата влизат в храма (тоест цвете-къщичка = кръст-храм). Ако наистина , поне във втория случай Тони Траянов и сие са имали подобни замисли, им свалям шапка, иначе може да е просто съвпадение и чисто художествено хрумване за подобна сценка. Августина Василева като режисьор и сценарист може да ни каже много по тази сценка, дали има нещо като подтекст. Направо си става като "Шифъра на Леонардо", ха ха.
Нямам думи какви хора с остро критично око са се вглеждали в подобни детайли, и докато тук сценката с кащичката е около 5-6 секунди, то жабите в тази поза седят максимум 2 сек.
Невероятен си Бате Румене, не бих се и замислил , че в шапките на ЛНД, някой е съзрял пропаганда на врага. Но нищо не се знае...
Всичко хубаво.


 
 
№10 от: Румен Николов (2 март 2013 23:40)

Благодаря Тивесто, мисля че ще дам още точна информация, но трябва да проверя някои важни източници.  Началото на "Сънчо" не е в 1960г. През пролетта на вероятно април на 1961г. започват приказките на "Педя човек, лакет брада" със Слава Рачева и чичко Филипов. Това трае около година и половина, появават се и приказки разказани от различни артисти, това всичко се случва на живо без записи, тогава не имало такава техника. Но "Сънчо" все още го няма. През декември 1962 се появява първообразът му, за който писах в предната си публикация, когато лети на листо в черно бяла шапка. Това е информация лично от Слава Рачева взета днес. Тя помни много точно нещата. Но аз ще проверя още от два източника, съжалявам но малко останаха хората занимавали се с детските предавания по това време. Мисля, че мога да потърся касета VHS с предаването правено за 40 годишнината на "Сънчо", там има дори кадри от първата шапка. Дано намеря касетата ще ти я предоставя за да се фиксират точните дати
 и ако може да я публикувате тук на сайта.


 
 
№11 от: ssi (3 март 2013 08:59)

Ехеее ...мечта! Да си имаме толкова стара касета winked !
Ако някой намери хубав видеоплеар, аз мога да я сваля в цифров вид.

Трябва да има компонентен изход и е много хубаво да има функция "Time Base Corrector"

 


 
 
№12 от: shturcho (3 март 2013 10:48)

Благодаря Бойко за тази статия! Изключително интересна, продължавам да я препрочитам. Балгодаря и на Бате Румен.


 
 
№13 от: Anakin Skywalker (5 март 2013 16:18)

Цитат: ssi
Ако някой намери хубав видеоплеар, аз мога да я сваля в цифров вид.


Аз имам запазен и работещ VHS плеър.
Но искам да отклоня малко темата за Сънчо и детските анимации. Исках да припомня два позабравени и малко популярни детски сериала - Ласи и Черният кон. Първият БНТ го излъчи преди 5 години, някъде от 18.00ч два или три сезона от него, доста серии успях да гледам. Но от Черния кон Вихър ни вест ни, кост. Хубаво филмче беше, малко серии, излъчван някъде през 1979-80 г и нито веднъж не беше повторен. Един съвременен уестърн (с джипове и пикапи се возеха героите) освен че и яздеха. Всеки епизод беше отделна екшън случка в която опитоменият черен мустанг Вихър помагаше неизменно на героите. Помня две деца Синди и Уили, които ходеха на у-ще яздейки едно магаренце. Имаше и по големи момчета хулигани, И нападения на разбойнически банди и хищници като една пума, които пакостяха на фермерите... Някой дали си го спомня това американско детско. hum-hum Бойко, Бате Румене?
--------------------
 
 
№14 от: boysta3 (6 март 2013 11:30)

Здравейте на всички. Попитах вчера позната аниматорка как точно са разпределени ролите при създаването на една анимация. Всичко това ме интересува, за да разберем, как от един голям екип, изготвящ подобно произведение, може смело да се нарече някой Баща на даден герой.
Ето и какво ми каза съвсем накратко: Сценариста - пише сценария, случката и описва действията на героите и т.н.; Художника - общо взето се грижи за изчистването на цветовете и хубавата визия на анимацията; Аниматорът - главното действащо лице, което създава типажите според разказа на сценариста и създава в началото за всеки типаж и основно главния герой няколко варианта; Чистачи - хора художници които почистват контурите на всеки нарисуван кадър, много неблагодарна работа, защото се сещате колко кадри са за едно 6 мин филмче х 60 сек х 24 кадъра в секунда, около 7000 картини за почистване.; Режисьора - той ръководи самото заснемане на анимацията, както и разкадровката, монтажа и общо взето сглобяване на целия пъзел от елементи; Оператора - заснема отделните картини;
Така че, извода е, че най-вероятно Бащи на двата Сънчовци са Антон Траянов на Русия Сънчо и Георги Чаушов на Сънчо с крилцата. Това означава , че двамата вероятно са били аниматорите в двата екипа за Сънчо. И докато за Антон Траянов е сигурно че е създал Русия Сънчо, тъй като е бил основно (на 95%) аниматор в кариерата си, то Георги Чаушов е бил на 100% художник, и дори по документи в Екип 2 на Зденка Дойчева той пак е художник, но има аниматор, който НЕ е Чаушов, а Димитър Петков, и тук ми е голямата дилема. По мои изводи - Почти безспорно е Бащинството на Антон Траянов към Русия Сънчо от 1976 г., докато се раздвоявам за Бащинството на Георги Чаушов предвид на това , че е посочен като художник, а не аниматор. Дано Зденка Дойчева знае този факт дали пък не е Димитър Петков автора на Сънчо с крилцата, тъй като е посочен като аниматор. Друг е момента - че данните може да не са точни и Георги Чаушов да е бил и част от аниматорите, те са от 1 до 5-ма човека.
Ще отбележа още един факт, вчера влизам в една книжарница, разглеждам някакви книги за Соца и хоп, попадам на една в която още по-случайно виждам заглавие "Жабоците в Сънчо се поздравявали с Хайл Хитлер" и веднага се сетих за разказа на Бате Румен. Само ще кажа, че историята е разказа по-различно и предполагам, че в цялата книга са събрани соц абсурдни истории на властта, публикувани преди това в жълти вестници и са доста преиначени и със заблуждаващи факти. Ето какво пишеше, снимах го с фотото: (*нарочно съм скрил името на шефа на новините, защото Бате Румен имаше подобни съображения, само ще кажа че като Шеф на новините в БТ е имал и успоредни финкции към една друга потайна организация, работеща основно с донесения)
жабоци с хайл хитлер по сънчо 


 
 
№15 от: Румен Николов (7 март 2013 12:39)

Това е част от абсурдите на тоталитаризма. А тогавашния шеф на новините се казваше - Петър Кожухаров. Нали знаете, че такъв другар не може да е случайно сложен там. Имаше сложен дебат в дирекционния съвет, където моя главен редактор Христо Авксентиев показа плаките рисувани от чичо Тони и Георги Чаушов и после нещата утихнаха защото горе имаше и умни некалибрирани хора.Такъв беше и самия ни генерален директор - Иван Славков. Но във времето си имаше цензура осъществявана от така наречените програмни наблюдатели, които гледаха всяко предаване и подписваха паспортите за излъчване. Мога още да разказвам, но мисля, че ще ви досадя с подробности. Но имаше едно важно нещо, ние се научихме да казваме истината с "Езоповски език" и така в двусмислици изразявахме мнението си и позициите си. Трудно мога да повярвам, че точно в шапките може да е имало такава умисъл. И накрая искам да благодаря на Бойко, че така страхотно се е разровил. Аз също се разрових  и открих касетата, за която ви говорих. Наследих я от бившия ми главен редактор Димитър Михайлов. Филмчето в нея се казва "Бонбонено пътешествие" и е правено по негов сценарий за 35 годишнината от създаването на "Сънчо" -21 минута е. Е, в него има наистина първия - най първия черно - бял "Сънчо" . На кого да предам касетата за да видите наистина как е изглеждал. Там има срещи със създателите му и важни факти. Обадете ми се, Дани знае телефона ми. 


 
 
№16 от: Румен Николов (9 март 2013 10:58)

Сетих се още нещо, някой преди се интересуваше от пълния текст на песента на "Бързи, смели, сръчни" и нейния автор. Наскоро преглеждах съчиненията на Димитър Михайлов и разбрах, че текста е негов и го има публикуван там цял. Ако все още имате интерес кажете, ще го публикувам.


 
 
№17 от: boysta3 (11 март 2013 17:10)

Цитат: Румен Николов
текст на песента на "Бързи, смели, сръчни" и нейния автор. Наскоро преглеждах съчиненията на Димитър Михайлов
Здравей, Бате Румене. Радвам се, че си така активен при нас. Ако не те затруднява можеш да публикуваш цялото стихотворение за Бързи смели сръчни.
Освен това бих те помолил, ако можеш да дадеш някаква малка биографична справка за двамата детски поети свързани с БТ през 60-те и 70те - Димитър Михайлов и Димитър Спасов. Примерно - кога и къде са родени, работилили са в БТ и в кои години, в коя редакция, Детска ли, ако може и да допълниш тяхното творчество с някои техни хубави и познати нам стихотворения. Не искам да е някакъв очерк или нещо , което би те затруднило, а нещо на прима виста, което знаеш за тях, за да се запознаем с тях по-отблизо. Пък и смятам , че и двамата са дали доста на БТ и българските деца чрез своите прекрасни текстове в рими.
Благодаря.
ПП: Дори се чудя дали не би могло да им се направи една статийка , в която да ги коментираме отделно - смятам че заслужават една отделна статия. А, ако ти нямаш време , аз ще се опитам по-натам да направя такава, стига да открия някаква информация за тях.
Ето факсимиле от плочата БСС 1977:
плоча бързи смели сръчни 1977
1. Ние битките обичаме (т.Д.Михайлов, м.Б.Карадимчев)
2. Зимни игри (т.Д.Спасов, м.П.Ступел)


 
 
№18 от: Румен Николов (11 март 2013 22:59)

Добре, Бойко поемам ангажимент, но не веднага, а скоро. Познавах се добре и с двамата поети. Но искам да съобщя,че ме провокирахте да се свържа с Августина Василева. Тези дни ще се срещна с нея и ще ви тя ще разкаже от първа ръка много факти за повечето шапки на Сънчо. Вече е видяла твоите статии и ще уточни и допълни доста неща.


 
 
№19 от: ivelin71 (11 март 2013 23:06)

Ей, страхотни сте! Сума ти нови интересни неща научавам :) ! Между другото, Светльо / ssi / аз също имам здрав и работещ стерео VHS-recorder, а освен това и HDD-Recorder, с коойто спокойно мога да прехвърля видеокасетата ти в цифров вид във DVD-формат. Така, че насреща съм за оцифроването!

Анакин, аз също помня /вече смътни спомени/ филмчето "Черния кон". Попадал съм на филми с подобно заглавие, но все ми се струва, че не са били онзи тогавашния сериал, който помним с теб. Тогава не знаех още английски, така че не знам как е било оригиналното му название /дали ношето е било буквален превод?!?/. В дневника не съм  го записал. От доста години, това е един от филмите, който много ми се иска пак да гледам! Преди няколко дни, по един от руските сайтове гледах /след толкова години/ филма "Не поставяйте капани на Таласъма" winked  .

 

П.С.  Даq сега видях, че малко съм объркал на кого е касетата :) . Бате Румене, аз с удоволствие ще я прехвърля на диск, но не знам как да се свържа с теб !? В случай , че решиш да се свържеш с мен, GSM-а ми е : 0887-722-115 или на  Skype : ivelin7133 . Аз съм от Варна.


 
 
№20 от: Румен Николов (12 март 2013 22:47)

Момчета, не мога да направя прехвърлянето в БНТ защото има забрана за такива записи, ако не са свързани с конкретна програма. Естествено в БНТ фонда има техника, но няма как да стане, съжалявам. ако някой от вас се заеме, очаквам обаждане. Колкото до филмите с черни кончета те са в цели три сериала, които БНт е излъчвала. Първият е "Фюри" излъчван е доста рано в края на 60-те и началото на 70-те. Вторият е "Черният кон Вихър" - и двата сериала са американски.Третият е "Черната красавица" и е английски. Той е излъчван най-скоро, в  края та 90-те. Така че мисля, че вие помните "Черният кон Вихър". Поне така като смятам възраста ви, стигам до този извод. Засега това е.


 
 
№21 от: boysta3 (13 март 2013 13:19)

Цитат: Румен Николов
Първият е "Фюри" излъчван е доста рано в края на 60-те и началото на 70-те. Вторият е "Черният кон Вихър" - и двата сериала са американски.Третият е "Черната красавица" и е английски
Бате Румене, поздравления, какви неща с подробности си извадил само. Явно все пак се пази някаква информация в БНТ за излъчваните й продукции, това искрено ме обнадеждава.
Ще се опитам само малко да допълня нещата с картина.
1. Първият е "Фюри" - предполагам че е американския сериал "Fury" (1955–1960), TV Series  -  30 min (116 episodes)  -  Family, Country: USA (инфо от имдб). Не знам колко серии са излъчени, но филма ми напомня по броя си серии , на онова с Ласи - безброй много. (издадено е на ДВД - ето и цял епизод от издадените двд-та в Германия.) 
2. Вторият е "Черният кон Вихър" - за този , въпреки че има много аналози, които обаче са цели филмчета, остана да е английската продукция "The Adventures of Black Beauty" (1972–1974), TV Series  -  30 min (54 episodes)  -  Adventure, Family, Country: UK (инфо ИМДБ). Видео (цял епизод, 1-ви). *Всъщност , вече го разкрих и филма е "Thunder" (1977–1978) - TV Series - в ИМДБ (инфо).
3. Третият е "Черната красавица" - за този предполагам че е "The New Adventures of Black Beauty (1990-1991)" - TV Series  -  25 min (26 episodes)  -  Adventure, Family - Country: UK (инфо ИМДБ). Видео (само шапката на сериала). (ето и цяла серия, 6-та).

Накрая пускам и факсимиле от програмата на БТ за 1979, свързана с Черният кон, където се вижда, че са излъчени 9 серии от 6 окт 1979 (съб) до 25 ноем 1979 (нед). Прави впечатление, че до 4та серия (20 окт) сериала си върви в събота, обаче, явно, по разни причина, го слагат преди Всяка неделя (от 5-9та серия). Това със слагането на готини детски сериали току-преди Кеворк, ще си остане запазена марка през целите 80те. Друг момент е и факта, че в събота по това време дават спортни предавания, като мачове... Може и от това да е.
черният кон, сериал, по бт 1979

Цитат: Anakin Skywalker
опитоменият черен мустанг Вихър помагаше неизменно на героите. Помня две деца Синди и Уили, които ходеха на у-ще яздейки едно магаренце
Анакине, явно, не ще да е бил този английски сериал за Черният кон "Бюти", а за твоя "Вихър". Виж, дори едно вече пораснало френско дете го търси, а съвпадението е, че е даван в същия период и във Франция по Антен 2. Ето какво пише (с гугъл преводача): "През 1979-1980 г., непосредствено след (или преди) дневника на обяд Antenne 2 (12 часа и 45), американски сериал, в който имаше две деца, чиито герой е черен кон "Tonnerre" (на френ. , явно това е било френския еквивалент на нашия "Вихър"). Може ли някой да ми даде информация за тази сериал? Американска ли е поредицата? DVD? Благодаря ви предварително" (из форум за търсене на филми)
Значи, търсенето продължава... Дори на мен ми стана любопитно да видя част от този сериал.
Ихооооо открих го и то не така трудно. Всичко стана благодарение на пребогатата торба от сламки, които бе дал Анакине. Имена на деца, кон, магаре и т.н. Добре, че е американско, щот те добре си описват нещата, пък са и имали видео по онова време, та са си го записали, някои семейства - имаме всичко!
Сериала се казва "Thunder" 1977-78, излъчен по NBC, 13 епизода, БТ дава само 9... сетете се от три пъти по какви причини... аха, няма и повторение на сериала по БТ, само първи епизод е повторен на другия ден в неделя сутрин...
Информация имаше навсякъде в ТВАкрес (описание на героите и коня) и две снимки; в Уикипедия (само инфо), в ИМДБ (също инфо). Има и ВИДЕО (супер!) па макар и началните и крайни надписи, както и 4 мин от самото филмче, благодарение на "70sKidVid" от 9 май 2007 г.
Бих казал, супер попадение на БТ тогава, толкова пресен сериал и то от САЩ, но да не забравяме, че зад този сериал стоят същите създатели и на сериала "Фюри", излъчван 10 години по-рано, но черно-бял.
черният кон, сериал, по бт 1979


 
 
№22 от: Румен Николов (14 март 2013 14:57)

БНТ имаше възможност да купува много сериали, при това модерни и страхотни. Имаше специална редакция "Детски филми", в която се обработваха всички игрални филми, анимационни и игрални сериали. Освен, че купувахме, голям обем идваше и по линия на Интервизия като обмен с всички социалистически страни. Отговорен редактор бе Николина Петрова а после Елена Ковачева, а филмите дублираше Елка Йовкова /дъщерята на Йордан Йовков/. Колкото до последния филм, сигурен съм, че е "The adventures of black beauty", защото съм го купувал аз, като главен редактор. Не помня само кой сезон на филма беше, но съм сигурен, че е английски. А колкото до информацията момчета и момичета, в БНТ няма никаква за съжаление, това го вадя от главата си. Все пак съм редил програмата на редакцията от 1975 година до 1984 година когато бях уредник на програма. Това ми беше задължението всяка седмица, така че имам енциклопедични познания по някои въпроси...
Смях в залата...


 
 
№23 от: boysta3 (14 март 2013 19:22)

Цитат: Румен Николов
Колкото до последния филм, сигурен съм, че е "The adventures of black beauty", защото съм го купувал аз, като главен редактор. Не помня само кой сезон на филма беше, но съм сигурен, че е английски.
Така е, Бате Румене. Съвсем точно си го казал. Всъщност аз добре съм се ориентирал, тъй като съм дал видео препратки към точно твоя сериал за красавицата, който е от Англия. Объркването е дошло само по името Black Stallion, всъщност смятах че е едно от различните имена на Beauty, но се оказа, че това е копродукция от 1993, а тзи нашта е чисто английска, продължение на същия сериал английски от 1972 г., направен 20 г. отново. Има 2 сезона по 13 епизода.
Така, сега всичко пооправих, само името малко и вече всичко е наред.


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 11
Потребители: 0
Гости: 11

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия ви учител преподаваше по: