Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Ноември 2021    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
 
 
Архиви
Ноември 2021 (1)
Октомври 2021 (4)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
Юли 2021 (2)
Юни 2021 (2)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Какво и колко даде на децата “Червената шапчица”?
22-01-2014, 22:39 | Автор: dani | Категория: Свободно време / Нашите филми

В памет на режисьора Леонид Нечаев

 

Какво  и колко даде на децата “Червената шапчица”?
 Тази статия е съставена от коментари под съответните видеоклипове в “youtube.com” от филмите на Леонид Нечаев “За червената шапчица” и “Приказка за звездното момче”.
На 23 януари се навършват 4 години от смъртта на популярния режисьор на детски филми от нашето детство. Коментарите показват какво мислят за неговите филми-приказки неговите милиони почитатели.
Използвани са коментари от още няколко клипа от филмите освен демонстрираните в статията два видеооткъса.
Коментарите са подбрани  селектирано: без политически страсти, без обсъждане личните качества на актьорите, въобще само коментари конкретно за филма.
Мненията на гледалите клипа общо взето отговарят на въпроса, поставен като заглавие на статията. Поне така мисля аз.

 


Коментари за  филма “За червената шапчица”:

1.Удивена съм колко чисто и нежно беше детството в СССР!

2.Ех, носталгия по детството… слушайки такива песни и разбирайки, че нищо вече няма да се върне, ми се иска да ревна (не съм сигурен, че “жахнуть” означава точно “да ревна”, но нещо в този род ще да е -  бел. прев.)

3.Тогава бях на 12-13 години. Понякога, като я слушам, отново плача. “Когато сте самотен и нещо ви е мъчно…” (цитатът е от друга песен от филма – бел. прев.)
 
4.Защо сега, в свободна Русия не снимат такива неща? Защо??
 
5.Благодаря за прекрасната песен! Аз я помня от времето, когато бях в детската градина. Толкова е красиво, чисто и безкрайно!

6. Този, който е написал тази песен, е гений! ( автор на текста Юрий Клим, автор на музиката Алексей Рибников-бел. прев.)

7.На седем човека им харесва вълкът. (толкова са били гласували под клипа с бутона “не ми харесва” – бел. прев.)

  8.А сега са тези вонящи “Симпсън”!!!!! Щатите разрушиха целия свят!!! (това звучи малко политически, но го оставих, защото очевидно акцентът е по скоро “Семейство Симпсън”, отколкото Белия дом – бел. прев.)

9.Благодаря, мила червена шапчице, за нашето щастливо детство! Детството, което така не достига на днешното поколение! Детството, в което ние се научихме да се обичаме и уважаваме един другиго, да даряваме усмивка на ближния. Впечатлен съм от децата от 80-те.

10.Червената шапчица тук е като някаква частичка от Рая, от Царството Небесно на земята.

11.Чух тази песен и се разплаках от все сърце, че никога няма да се върнат щастливите детски дни.


 12.О, Всевишний, как ми се иска да се върна в детството и да се махна от този ужасен буржоазен свят, в който ние , бившите жители на СССР, живеем сега. В Казахстан, в далечното ми детство аз с голяма радост слушах тази песен и сам си я припявах с удоволствие.

 13.Това беше времето, когато децата бяха ДЕЦА, а хората ХОРА!!!

 14.Аз бих се отказал от всякакви там 3D, ако само пак започнат да пускат такива забележителни филми, както някога, с такава забележителна музика! Но по е вероятно тези филми вече да ги виждаме само на сън.

15.А аз, представете си, съм й връстник ( на Яна Поплавская, която играе червената шапчица – бел. прев.), на 44 години съм и също сега плача, като си спомням нашето наистина щастливо детство. Ние си бяхме щастливи и без айподи и смартфони! Нямахме “СиДи”та и слушалки в ушите, но имаше ЕТО ТАКИВА филми (наистина детски) и ЕТО ТАКИВА песни,  и ТАКАВА ВЪЛШЕБНА музика, ЕТО ТАКАВА игра на актьорите, ЕТО ТАКАВА страна с ТАКИВА поети и композитори. И такива симпатични “зайчета” с щастлива усмивка до ушите. Ето така беше!

 16.(А този коментар е превод на английски на песента, очевидно за англоговорящи посетители на клипа, които харесват песента – бел. прев.) Английский Перевод English translation (stuff in parenthesis is not part of the lyrics) If only long long If long on a trail If only on a road Walk, Ride and Run To perhaps maybe possibly possibly You can get to Africa Aaaaaa In Africa rivers are this wide. AAaaaa In Africa mountains are this high AAaaaa Crocodiles, behemoths Aaaaaa Monkeys, Whales Aaaaaa And green parrot
Aaaaaa And green parrot ----STUPID YOUTUBE CHARACTER LIMIT...

17.40 човека не харесват добрите деца… Не е хубаво да се завижда, другари)) (коментар във връзка с броя на гласувалите за клипа с бутон “не ми харесва”-бел. прев.)

18.Ах, детство мое!
 
20.Слава на нашето детство! Ние сме и си останахме хора!

 21.Боже, детството… нищо така не грее душата, както тези стари весели песнички, изпети от децата във филмите.

22. Аз съм само на 12, но гледам тези песни с голямо удоволствие, сякаш това е и моето детство. Майка ми когато бях малък ми пускаше видеокасети със старите филми и мултики, например “Гостенка от бъдещето”, “Приключенията на Електроник”, “Буратино”… Вбесяват ме моите съученици, които изобщо не са гледали такива филми!!!

23. Аз бях влюбен в нея в детството си (в Яна Поплавская – бел. прев.)

24.Песента на моето детство. Каква хармония! Душата ми си отдъхва, като я слуша. Това е химна на моето детство! Тези горски пътечки, приключения… лятото…ех, да можех да се върна поне за ден в това прекрасно безгрижно време!

 25.Върховно!!! Все едно попаднах във вълшебния Рай, като чух сега тази песен!

26.Навярно поколението на тези, на които детството им протече през 80-те, е най-щастливото, защото на тях им се падна да живеят в този прекрасен отрязък от време, който беше след ужасите на първата половина на двадесети век и все още не последвалия разпад на всичко в края на века, и които живяха в тази прекрасна част от света, където нямаше култ към парите и капиталистически строй (коментарът според мен не е “политически”, защото се има предвид именно “култа към парите”, нещо извън политиката на “измите” – бел.прев.)


Коментари към “Приказка за звездното момче”

 
1. Това е филм за истинските хора. За това, че самолюбието и надменността са смешни в същността си и че само вътрешната светлина на любовта може да озари и най-далечните планети, да разтопи и най-студените сърца.
 
2.Ох, мълчете, без сълзи е невъзможно да се слуша, такива емоции предизвиква това!
 
3.Боже, каква музика! В нея има всичко: живот, любов, страдание, щастие… Защо не правят вече такива филми? Защо? Нещо неуловимо, нещо много важно е изчезнало  в хората. Жалко…

4.Тази музика трогва сърцето ми още от детството…
 
5.Действително необикновена мелодия, слушам и искрено се удивлявам как е могло да бъде съчинено такова нещо. Тази музика още с първите ноти трогва до дъното на душата. Дори не могат да се опишат усещанията при гледането на това видео.
 
6. На мен тази приказка в детството ми много, много ми харесваше! Дори плачех, когато я гледах.
 
7. Любима приказка… такива шедьоври оставят следа в душата за цял живот и ни учат да разбираме доброто.
 

8. Доброто е подобно на птицата Феникс…


9.Нечаев  е Гений!
 ----
Да, наистина. Но заслуга за създаването на неговите филми имат и сценаристката Ина Веткина, композиторите на песните Евгений Крилатов, Алексей Рибников, авторите на поетичните текстове Юрий Ентин, Юрий Клим…
Подобни коментари (те са твърде много, за да бъдат обхванати от една статия) може да прочетете и под откъсите от другите филми на Леонид Нечаев: “Риж, честен, влюбен”, “Приключенията на Буратино”, “Питър Пан и Уенди” …
 И накрая отново въпроса в заглавието на статията. За този въпрос ме подсети tanya_att в един неин скорошен коментар за едно интервю на Нечаев, в което той пита могат ли сегашните управляващи в Русия (от които зависи да се отпуска пари за детски филми) да кажат какво и колко даде на страната “Червената шапчица”.

Какво  и колко даде на децата “Червената шапчица”?
Ето това даде “Червената шапчица”: ето тези хора, които са написали тези коментари. Тези хора, те са милиони, ако се гледа броя на посетилите клиповете на Нечаевите филми. Милиони руснаци, белоруси, украинци, казахи, арменци… А също чехи, поляци… и също и ние, българите, отраснали с тези филми.
Червената шапчица, Питър Пан, Звездното момче и другите- възпитаха един милионен народ от (не)пораснали деца. Които харесват красивото, доброто, честното и истинското повече от това, което е тяхното отрицание.
Вот так, дарогой Леонид Алексеевич! Спасибо за добрые сказки!
 Вечная тебе память!
И поклон от всички нас!
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: kitten (23 януари 2014 12:55)

Коментарите са наистина чудесни! От "Приказка за звездното момче" си спомням само откъслечни неща. Помня, че ми беше много жал за майка му, към която той се отнесе толкова студено. Тогава съм била малка, за да ми направи впечатление, че е по Оскар Уайлд. Аз открих за себе си Оскар Уайлд по-късно, когато през 90-те години в училище си разменяхме книгите с пиесите му и "Портретът на Дориан Грей". 
--------------------
 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 14
Потребители: 1
Гости: 13
Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия ви учител преподаваше по: