Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Септември 2021    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
 
 
Архиви
Септември 2021 (1)
Август 2021 (5)
Юли 2021 (2)
Юни 2021 (2)
Май 2021 (4)
Април 2021 (3)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
За „Джуджето Дългоноско“ (1975)
4-05-2021, 12:21 | Автор: Румен Николов | Категория: Нашите филми / Измислици-премислици

Здравей, Бойко, здравейте махалата. Поздравления за голямата издирвателска работа. Отдавна не сме се срещали тук, но понеже ме провокира статията, ще ви кажа какво аз знам понеже съм пряк участник в реализацията на българските постановки. "Джуджето Дългоноско" и "Студеното сърце". Не зная дали съм ви казвал в предишните ми статии, но аз започнах работа в БТ /тогава така се казваше/ през 1972 година. Работих като организатор и аситент режисьор на хонорар, а през март 1975 година ме назначиха на щат като уредник на програма в Детска редакция. Ако не знаете уредник на програма е човекът, през който минава целият реализационен поток от пускането на заповедите за производство, до приемането на програмите на ОТК. На тази длъжност бях до 1982 година, когато ме назначиха за редактор. Казвам това за информация, защото имам спомени за много предавания /разбира се не всички/ и филми от периода ми на уредник На практика съм гледал всичко, но продължавах участието си като асистент режисьор в много предавания. В момента пиша своите спомени в книга с работно заглавие "Моята телевизионна приказка" и разказвам за работата ми и с Теофана Преславска. Та конкретно: "Джуджето Дългоноско" е постановка на ТТ за деца и юноши от 1975 година. Снимана е изцяло в студио 3 на БТ. Редактор е Виолета Илиева, автор на драматизацията Олга Кръстева, Режисьор Теофана Преславска, отг. оператор Николай Глушков. В ролята на Джуджето Дългоноско е Коста Карагеоргиев, в ролята на малкият Якуб преди бабата магьосница да го превърне в джудже е Владко /Тигърчето/,мисля че фамилията беше Василев тогава на около 10 години. В ролята на Майката е Меглена Караламбова. Бабата магьосница не помня. Но помня, че в ролята на двамата благородници, които спореха кой ще яде истинската баница "Сюзерена" бяха Иван Цветарски и Никола Анастасов.

И малко продължение. За бабата магьосница, която всявала ужас у децата вероятно става дума за филма на ГДР, който дойде в БТ в края на 70-те години. От него не помня много, но съм сигурен, че беше сниман в натура. Нашата зла магьосница не изглеждаше като на снимката, която показваш. Тя беше с тънък остър нос и грим като кукумявка. Постановката на детския ТВ театър е студийна и е снимана на двуинчова магнитна лента.Това го зная със сигурност, защото сам съм носил тези рулони и съм участвал в монтажа. Сигурен съм, че от нея няма следа във фонда на БНТ. Причините могат да бъдат няколко. Първо, в складовете на видеотеката ставаха две или три наводнения и днес не се знае какво е пострадало. Второ, през 1993 година Хачо Бояджиев нареди всичко, което е на двуинчова лента да се прати за прехвърляне на дигитални носители, но този процес спря когато вече не беше генерален директор и какво е прехвърлено не е ясно. Трето, двуинчовата магнитна лента при дългото стоене в складовете се разпрашава и дава срив в картината, не зная какво е бракувано по тази причина. Ако постановката беше заснета на филмова лента, щеше да е запазена.

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: eternal_child (4 май 2021 13:25)

Бате Румене, много Ви благодаря! Има ли шанс поне фрагмент от тази постановка да е останал в някое предаване на тази тема? А може би някъде са запазени снимки на тази постановка?


 
 
№2 от: kitten (4 май 2021 16:14)

Бате Румене, благодаря за интересния разказ. Жалко, че постановката не е запазена. Ако беше, можеше да я гледаме и тези от нас, които не сме я гледали.
--------------------
 
 
№3 от: boysta3 (4 май 2021 18:16)

Бате Румене, благодаря ти за пореден. Не обикновено благодаря, а едно огромно благодаря с поклон.

Не знам дали си даваш сметка, но ти си май единственият носител на тази ценна информация в България.

Иначе, поздрави за епохалния труд, който си започнал - написване своеобразен Алманах на детските предавания по Българска телевизия и нейното развитие, което съвпада, с твоето идване в нея - 1972г.

Някъде в периода 21-25 октомври 1974 г. Иван Славков раписва разрешителното за заснемане на цветната постановка "Джуджето Дългоноско", което ще се яви май и като историческо за Европа и Света, като първата такава цветна правена в Телевизиите до тогава.

Има и още един факт, който буди интерес - редуцирането й от 85 мин на 70 мин, някъде, или намаляване с 10-12 мин., огромния интерес с писма на децата да се повтаря и повтаря. Давана е цели 6 пъти 1975-1980г. И какво става, кой я гледа случайно и решава, че тя не е подходяща, след като я излъчват току преди "Всяка неделя" фев 1980 г. После явно следват стотици искания за нея... и вече компромисно БТ решава да вземе от ГДР тяхната версия, като компромисно решение, да зарадват децата, но и да не нарушават ветото върху българската такава. Така е излъчена през 1985г вероятно версията на ГДР под името детски игрален филм. А след 3г и анимационната 40 мин версия пак на Джуджето пак на ГДР.

За цензурата към детските предавания сме споменавали - новите анимационни шапки за ЛНД 1975г, както и орязването на Синьо лято от 19 серии на само 6 през 1984г.

Бате Румене, нямаш идея колко облекчи мислите ми за тази тайнствена постановка. Аз не съм неин съвременник и нямам грам увереност, че съществува. В края на октомври 2019 г. се чух последователно с Меглена Караламбова и Олга Кръстева, като и двете не помнеха за подобна постановка. Сега си го обяснявам с факта, че първо с г-жа Караламбова разговорът бе на прима виста, по телефона, ранния следобяд около 14 часа... може би и да си почиваше жената... е няма как да си спомни... поне бе мила та ми даде телефона на Олга Кръстева. Олга пък е родена 1928 г. и няма как да искам на жена над 90г и стотици спомени от свои срещи с актьори и преживявания да си спомни за някаква си детска постановка , още повече, че 10г по-късно, тя прави с Иван Андонов радио драматизация за Балкантон със същото име, и вероятно втория проект засенчва първия. Между другото тя потърси в записките си дали има нещо, но не откри. Явно за 30 мин е погледнала нещо повърхностно и дотам.

Дано можеш и да намериш контакт с Румяна Бояджиева, ръководител на фотоотдела от 1960-1990г на БТ. 

Дано я намериш. Режисьора Павел Павлов я намира през 2005г когато пише своите спомени за ТВ Театър в книгата "Слуга на две господарки" и има доста снимки от нея в книгата му. Дано е жива и здрава, тя също би могла да се включи със спомени за тази несъхранена постановка, поне засега, в БНТ.


 
 
№4 от: Румен Николов (5 май 2021 01:13)

Радвам се, че имате интерес и няма проблем да ме питате каквото пожелаете, все пак целият ми творчески път от 45 години премина в детските програми на БТ-БНТ! На шега ме наричат живата енциколопедия,дори и до днес колеги се обаждат за информация.А сега на въпросите на Бойста3. Убеден съм, че отрязването от 85 на 70 минути на Дългоноско е било по технически причини, а не някакво цензуриране, просто за такова няма причина в чиста приказка, вероятно е имало разпадане на магнитна лента, а това е неспасяемо. За съжаление Румяна Бояджиева, която беше ръководител на Фотоотдела отдавна не е на този свят, а и такъв отдел повече от 10 години няма, всичко е обединено в ТВ фонда. Биляна Станилова, която последно работеше там започна дигитализиране, но беше за малко, защото нямаше картотека и дори да има купища ненадписани снимки, кой ще каже днес от кои предавания са. Шефът на ТВ фонда Николай Нанев положи огромен труд за дигитализирането и съхранението на всичко, но друг е въпросът какво е наследил от най- старите неща, след разните катаклизми. Да, сега всичко вече се пази, но в миналото и поради липса на рулони, много от предаванията се изтриваха за да се запишат нови на същите ленти. Но слава Богу има живи и здрави колеги, режисьорката Зоя Касамакова, както и Лилия Константинова, която беше главен асистент на Теофана Преславска, ще ги питам ако имат допълнителна информация. Понеже видях, че имате интерес и за "Студеното сърце", мога да разкажа и за него каквото помня, стига да желаете.   


 
 
№5 от: kitten (5 май 2021 05:24)

Здравей, бате Румене. Да, и аз си мислех, че едва ли е цензура, а по-скоро технически причини. Моля те, разкажи и за Студено сърце. Тези от нас, които сме по-малки и не сме ги гледали, а помним нещата от 80-те, ще ни е интересно да прочетем. А, със сигурност, и на другите, които са ги гледали. Благодаря.
--------------------
 
 
№6 от: eternal_child (5 май 2021 20:09)

Колко хубави неща са затрити през 90те! Освен "Джуджето Дългоноско" и "Студеното сърце" имаше и "Златната гъска", "Звездоборец", "Дванадесетият апостол", "Безсмъртният патрул", "Мързелан", "Островът на човекоядците", "Приказният площад", "Леонардо и крилата", както и много други детски постановки и мюзикъли. Сигурно и те са изтрити.


 
 
№7 от: Frangata (5 май 2021 22:54)

автор на драматизацията Олга Кръстева

За Олга Кръстева, която е написала трилогията "Мигове в кибритена кутийка" - 1970 г., "Люлеещият се стол" - 1973 г., "Една година без значение" - 1978 г., ли става дума?

flushed
--------------------
 
 
№8 от: boysta3 (6 май 2021 19:43)

Цитат: Frangata

За Олга Кръстева, която е написала трилогията "Мигове в кибритена кутийка" - 1970 г., "Люлеещият се стол" - 1973 г., "Една година без значение" - 1978 г., ли става дума?

Да, Франга, тя е. Без грам съмнение. 

"Мигове в кибритена кутийка" (1979)

https://www.youtube.com/watch?v=-rpzJzW5ayA

и кадри от "Приказки от един живот" (1977) (р.Теофана Преславска) (сц.Олга Кръстева), с Явор Милушев (младия и възрастния Ханс К.Андерсен) и малкия Владко Василев (р.1965, около 11 годинки), снимки в края на 1976 г., след снимките на "Студеното сърце" или пролетта на 1977 г. 

*скрийнове из ТТ за деца, излъчен по БНТ Сат, около 16 юли 2009 г. (източник: замунда)

-----------------

30 сек. избрани кадри от "Приказки от един живот" (1977) в рубриката "Очаквайте" по БНТ2 за предстоящото му излъчване по БНТ2 на 28.11.2020 г (събота) от 09.05 ч. ( линк из фейсбук:  https://www.facebook.com/watch/?v=194545535477936  )

==================

За Олга Кръстева (из сайта литернет:  https://liternet.bg/publish33/olga-krysteva/index.html  ).

Олга Стефанова Кръстева е родена на 18.06.1928 г. в София. Авторка е на книги за деца и юноши ... Пише сценарии за мултипликационни и игрални филми за деца ... драматизации за деца в "Балкантон" ...

Очерк за нея в:

1. "Жената днес" от Невена Борисова:  

https://www.jenatadnes.com/hora/olga-krasteva-tihata-valshebnitsa/

2. "Литернет" от Людмила Малинова:

https://liternet.bg/publish2/lmalinova/olga-krysteva.htm


 
 
№9 от: Frangata (7 май 2021 20:08)

boysta, благодаря за информацията за Олга Кръстева. То май ще излезе, че не е трилогия, както си мислех, а има и още от серията с главен герой Анета. За съжаление от интервюто в "Жената днес" не става съвсем ясно дали книгите "Слънце в перална машина" - 1966 г., "История с куче без куче" - 1983 г., "Уличка на влюбените" - 1986 г. (нямам ги и не съм ги чел) са част от същата поредица. Както и да е - тези книги не са преиздавани, доколкото знам, в нета ги няма, тоест добрите интернет-антиквари са единственото спасение за желаещите да ги четат. Спомням си, че сравнително скоро - преди 5-6 години, научих за съществуването на "Люлеещият се стол" - 1973 г., за която не бях и чувал преди, - изчаках я около два месеца, докато се появи за продажба. А книгите на Олга Кръстева "Мигове в кибритена кутийка" - 1970 г., и "Една година без значение" - 1978 г. ми харесваха още от малък защото: а) имаше странни за детски книги разсъждения за сериозни неща б) имаше странни герои възрастни - доста на брой и добре описани в) героите деца не бяха досадни, а ако се появяваха такива, то биваха поливани с вода от балкона, е, последното се случи само веднъж де г) ходеше се в чужбина - в ГДР, Полша, Югославия, Чехословакия, Унгария, като описанията на хората и местата там бяха чудесни д) илюстрациите бяха на Борис Димовски. А и заради други неща, за които не се сещам в момента. Така че ще се търсят и останалите книги.

sunglasses
--------------------
 
 
№10 от: anonss (8 май 2021 11:21)

През втората половина на 70-те години БНТ показва и такива постановки на О.Кръстева като ТТДЮ "Дребосчето" и ТТДЮ "Да би мирно седяло, не би чудо видяло". Не знам кой беше режисьорът.
На грамофонна плоча "Джуджето Дългоноско" 1973г., името й не е посочено, има друго име - М. Балканска. Интересно е също, че в този запис вместо името Якоб името е Вилм.


 
 
№11 от: boysta3 (8 май 2021 12:22)

Цитат: anonss

През втората половина на 70-те години БНТ показва и такива постановки на О.Кръстева като ТТДЮ "Дребосчето" и ТТДЮ "Да би мирно седяло, не би чудо видяло". Не знам кой беше режисьорът.
На грамофонна плоча "Джуджето Дългоноско" 1973г., името й не е посочено, има друго име - М. Балканска. Интересно е също, че в този запис вместо името Якоб името е Вилм.

Здравей, Анонс. Сега малко по твоите вметки с гугъл транслейтър... разбира се все пак смисъла.

1. "Да би мирно седяло..."  е ТТ (драматизация) с режисьор Теофана Преславска и сценарист Олга Кръстева. Драматизация за Петко Славейков (р.1827) (виден български поет) (вероятно за 160 години от рождението му) с откъси от негови произведения, размисли и умозаключения. В главната роля на разказвача е Иван Джамбазов (като Петко Славейков). Може би прилича като сюжет на ТТДЮ "Приказки от един живот" (1977) (за 170 години от рождението на детския писател Ханс Кристиан Андерсен, р.1805).;

2. За "Дребосъчето" може да е на Олга Кръстева... но не знам кой е режисьора.;

3. Режисьора на плочата на Балкантон на "Джуджето Дългоноско" е Мария Балканска-Пиронкова, режисьор, съпруга на големия композитор в киното Симеон Пиронков. Ако плочата има информация, че е излязла 1973 г, значи е по повод 170 години от рождението на Вилхелм Хауф (р.1802). Вероятно година по-късно, чула вече плочата и прекрасната драматизация по Хауф с режисьор Иван Андонов, Теофана Преславска прави предложение да се направи телевизионна драматизация за децата по Хауф по повод юбилей от рождението му. Разрешение за снимки получава на 22 октомври 1974 г. и докато сформира екипа, вероятно самата продукция е била готова някъде май-юни 1975 г, а е излъчена на 4 октомври 1975 г. Предполагам, че заради блестящата игра на Леда Тасева като страшната баба магьосница в плочата, може и тя да е била и бабата в тв постановката 2г по-късно. Тя би могла да изиграе доста страшна по външен вид и чрез глас, ужасяваща бабка с крив нос; 

4. Името Якоб май не е ползвано в българския вариант, защото Вилм е името в плочата, а вероятно и в тв драматизацията 2г по-късно. Сценарист е Олга Кръстева на плочата, а вероятно и на тв постановката... но може и да е Виолета Илиева, както е тя като сценарист на "Студеното сърце" (1976)


 
 
№12 от: anonss (8 май 2021 13:08)

На сайта gramofonche.chitanka.info годината на запис е посочена като 1973, на сайта http://balkanton.su - 1975г.

 

За мен интересът е и в това, че излъчването в СССР, което видях с очите си през 1979г., не беше посочено в програмата. Тогава бях много изненадан от това.
През 1981г. и 1985г. по Централната телевизия на СССР беше показан филм от ГДР 1978г. Гледах го през 1985г., но впечатлението от продукцията на БНТ беше много по-силно.


 
 
№13 от: boysta3 (8 май 2021 14:35)

Цитат: anonss

На сайта gramofonche.chitanka.info годината на запис е посочена като 1973, на сайта http://balkanton.su - 1975г.

Може би има две издания на радиодраматизацията на "Джуджето Дългоноско" - 1973 г. и 1975 г.

Ето двете различни обложки. Предполагам, че червената е от 1973 г, а втората на Иван Андонов от 1975 г.

1973 г. - художник неизвестен 

джуджето дългоноско плоча балкантон 1973г А

джуджето дългоноско плоча балкантон 1973г Б

1975 г. - художник Иван Андонов

джуджето дългоноско плоча балкантон 1975г 1

джуджето дългоноско плоча балкантон 1975 г 1

джуджето дългоноско плоча балкантон 1975 г 2


 
 
№14 от: Калисто (9 май 2021 11:02)

Джуджето Дългоноско...Имам спомен, че съм чела за тази баница ''Сюзерена'' и билките „гали стомахче“ и „кихни сладко“...''Кихни сладко'', която цъфти само при пълнолуние под кестени...Мислела съм си, че това е някаква баница от приказките, но сега проверих - та тя наистина съществува като рецепта! Благодаря, че ме върнахте в детството!  


 
 
№15 от: boysta3 (9 май 2021 23:16)

Открих още една година на излизане на плочата - 1976 г. из сайта Дискогс. Ето и приложените там обложки:


 
 
№16 от: eternal_child (12 май 2021 13:56)

Знам още за радиодраматизацията "Джуджето с големия нос", но не знам годината. В списъка фигурира името на Лео Конфорти, значи не по-късно от 1970 г.

https://gramofonche.chitanka.info/prikazki/dzhudzheto.dylgonosko--v.hauf--radio
/

 


 
 
№17 от: boysta3 (27 юни 2021 23:12)

Цитат: eternal_child

Колко хубави неща са затрити през 90те! Освен "Джуджето Дългоноско" и "Студеното сърце" имаше и "Златната гъска", "Звездоборец", "Дванадесетият апостол", "Безсмъртният патрул", "Мързелан", "Островът на човекоядците", "Приказният площад", "Леонардо и крилата", както и много други детски постановки и мюзикъли. Сигурно и те са изтрити.

Вероятно е така, но все пак се намират за някои поне снимки, благодарение на фотографите Александър Кузманов и Любомир Милованов. Ето пример със "Златната гъска" от 1974 г. с режисьор Йордан Джумалиев. Може да се окаже, че Теофана Преславска и Й.Джумалиев имат кръвна връзка, втори или трети братовчеди. Явно не е случайно, че и двамата правят приказните вълшебни драматизации за деца по Грим, Андерсен и Хауф.

Снимка на ТТ "Белият щъркел" (1975) по Андерсен с реж.Йордан Джумалиев.

Добавям и снимки от "Златното момче" (1974) (реж.Нушка Григорова) и "Куклената фея" (1974)


 
 
№18 от: eternal_child (30 юни 2021 11:02)

Благодаря ти, boysta3

 

Някой да има идея къде може да са останали снимки или кадри от "Джуджето Дългоноско" освен в архива на БНТ? Ако знаете, пишете.


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 13
Потребители: 0
Гости: 13

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Ходли ли сте в Мавзолея?