Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Септември 2021    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
 
 
Архиви
Септември 2021 (1)
Август 2021 (5)
Юли 2021 (2)
Юни 2021 (2)
Май 2021 (4)
Април 2021 (3)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Владко Василев разказва за "Джуджето Дългоноско" (1975) (реж. Теофана Преславска)
10-05-2021, 20:55 | Автор: boysta3 | Категория: Свободно време / Нашите филми

      Здравейте на всички в Детството.
     Днес имах шанса и щастието да се свържа с Владко Василев, познат от кино филма "Тигърчето" (1973) (р.Мариана Евстатиева).
     Благодарение на спомените на Бате Румен, че той изиграва малкия Вилм преди омагьосването му, реших днес да видя какво мога да намеря за него и евентуално да се свържа с него. Не знам как, но нещата се получиха мигновено и буквално 60 мин след като търсих информация... вече си говорех по телефона с него.
     Беше нещо нереалистично за мен. Изведнъж този човек оживя пред мен и започна да ми разказва за Теофана Преславска и снимките на телевизионната драматизация "Джуджето Дългоноско" по Вилхелм Хауф.
     Ето какво ми разкри той за тази толкова тайнствена и издирвана от нас и руснаците тв постановка.

     
     Той участва в нея като малкия Вилм, преди омагьосването му. Епизода не е толкова голям и вероятно е заснет за един ден, въпреки че той си спомня, че е бил поне 5-6 пъти там по време на снимките. Неговата сценка е с майка му, която се изиграва от Жана Стоянович. Това което си спомня са някакви увехнали, спаружени марули, които бабата магьосница е пипала и обиждала стоката , че била некачествена.
     Бабата магьосница е изиграна от голямата наша актриса Татяна Лолова. Също много добре направен грим, тънък, гърбав нос с брадавица на върха му. Бабата е имала гърбица, направена от дунапрен. Всичко е било толкова добре направено, че отблизо като ги е гледал актьорите сякаш това си е била тяхната кожа.
     Вървенето към къщата на бабата в гората е снимано на блубокс (на зелен/син фон вероятно, не го питах), но е трябвало да се имитира ходене на едно място, а това е било голямо изпитание, предвид факта, че ако се закачи фона, той се набръчква и стават някакви райета на екрана, т.е. стане ли фал, се снима наново. Отделно е имало толкова силни прожектори, заради изискването за добра осветеност, че буквално след 30 сек. щом застанеш под тях, почваш да се потиш отвсякъде и веднага са тичали гримьори да попиват с разни гъбички избилата пот.
     Също Владко описа и омагьосаният Вилм, изигран чудесно от Коста Карагеоргиев. Имал е много страшен тежък грим. Голям крив гърбав нос, гърбица, направена от дунапрен, като специално отбеляза, че той е допълнил образа като е накуцвал с единия крак. Толкова е бил страшен, че когато го погледнал отблизо, всичко сякаш си е било част неговата плът и дори на живо човек трудно би повярвал, че това е грим.
     Интересен бе и факта, че след размагьосването си, Вилм е бил изигран от трети човек, неизвестен за него наш млад актьор, вероятно студент от ВИТИЗ, както и Мими, гъската, омагьосаното момиче, също след размагьосването си, била също наша млада красива актриса, толкова красива, че човек просто загубвал ума и дума. По мои догадки, това е могло да бъде красивата и много ползвана като красавица в родното кино - Елена Димитрова.
     Владко си спомни и за погледа на бабата, когато те влизат в къщата й, малко преди да заспи и го омагьоса, тя го погледнала отблизо и се усмихнала ехидно, сякаш му казала с погледа си - вече си мой, няма къде да ходиш, ще видиш сега в какво ще се превърнеш.
     Кошницата със подправки и зеленчуци е била плетена, с две капачета отгоре, която е била подплатена отдолу с някаква слама или дунапрен, а отгоре са били наредени различните зеленчуци, коренчета и подправки, преливащи отгоре и показващи се навън от нея, но явно за малкия Владко е било трудно да носи тази кошница, ако е била наистина пълна с реални зеленчуци.
     Спомни си и за двамата благородници - Иван Цветарски и Никола Анастасов. По-специално за Иван Цветарски - направил е истински фурор по време на снимките, изключително присъствие и хумористични диалози по време на дегустацията на баницата "Сюзерена". Владко не е участвал в тези епизоди, разбираемо, но е гледал отстрани със захлас и отворени очи, попиващи изявите на нашите големи талантливи актьори.
     Снимките са били в сградата на БНТ сега и дори тъкмо по време на снимките са им казвали да минават през новия вход откъм Сан Стефано. Това го казвам, защото по-следващата година - 1977 г., вече "Приказки от един живот" са го снимали в Орландовци в някакво читалище наето под наем. А пък самия Владко е играл още от 1973 г. в кратки драматизации в поредицата "В света на книгите", където водещия чичо Петьо (Петър Пейков актьор) в домашна обстановка е обсъждал с деца дадена нова излязла книга за деца, след което е следвал кратка сценка представяща интересна част от сюжета на книгата, около 10-12 мин. Та, когато е снимал в Телевизията тези си първи драматизации при Теофана Преславска, входа е бил само един, откъм ул.Тулово (сега казваща се така, но преди е имала друго име). Да кажем сезон 73-74 и 74-75 се е влизало откъм малакта уличка Тулово, а от 1975 г, явно вече с откриване официално на Втора програма, се е открил представителен вход откъм Сан Стефано.
     *Има лека поправка на спомените. Всъщност още през 1975 г. "Джуджето Дългоноско" е снимано в цветното студио в Орландовци. Вероятно още от септември 1974 г. е било открито това ново цветно студио с блубокс (снимане на син фон). Така че, всички тези ефекти в приказките по Вилхелм Хауф - "Джуджето Дългоноско" и "Студеното сърце" са снимани в студиото в Орландовци.
     След тези разкрития от кухнята на самата снимачна площадка, мога на 99% да кажа, че тайнствена, търсена от руснаците страшна и реалистична постановка на Джуджето Дългоноско е продукция на Българска Телевизия!!! Трябва да сме горди като българи, че сме създали нещо толкова професионално, истинско, вълшебно и запомнящо се, че да предизвика у един руснак 40 години да не го забрави и издирва в днешните времена, когато уж всичко е на една ръка разстояние. Но се оказа, че сегашната институция, наследник на онази Благрска Телевизия, няма и помен и една буква, загатваща, че това си е наше родно съкровище! Може само да се надяваме, че под думата бракувано!!! не означава закопано, изгорено или изхвърлено на бунището... Лошия късмет на постановката е, че последното й излъчване е на 17 фев 1980 г. неделя, току преди Всяка неделя от 16.20 до 17.30 ч. 
      Самия Владко държи да отбележа, че всички тези красоти, са създавани въпреки режима, т.е. въпреки всички онези невидими и неспоменавани хора и пречки в творческата работа на режисьори, сценаристи и артисти. Вероятно става въпрос за онези номенклатурчици, наети да следят за посланията във всяко едно предаване по Телевизията, както и тези за децата, особено както са били сериите във "В света на книгите", където са се представяли нови книги с партизанска, комунистическа, ленинска и всякак подобна тематика. Така че, освен приказния свят на Хауф и други приказки е трябвало да се правят и подобни кратки драматизации.
     Вече мога да си отдъхна и да умра в мир и спокойствие на духа, след като вече съм наясно, че това си е наша продукция. Сега остава само да се открият кадри от нея или поне снимки, или дори секунди с кадри от нея. Все пак говорим за пълнометражна продукция, цветна и то историческа такава за Българска Телевизия, с много ефекти, много тежък сложен грим, истинско изкуство на световно ниво, показано от нашите гримьори-художници и художници по костюмите, особено и факта, че са се съобразявали с блубокса и избирането на дрехи изключващи определени цветове, както и райето в дрехите, което кара картината да ври или пък да не се появява контур на фигурите.
     По-надолу ще опиша със снимки кой кой е в ролите, като използвам снимки на артистите, снимали се в този период 1974-1975 г.


     Тази информация и статия нямаше да е факт, ако не бяха:

1. руснака Андрей писал ми на лични, и търсел номерата (макар и невалидни) на Теофана Преславска и Олга Кръстева през 2019 г.; същия той ако не бе пуснал статия за Джуджето Дългоноско на 3 март 2021 (каква дата само се е случила!), която да възобнови интереса ми след октомври 2019 г.;

2. към края на март вече добих увереност да реша да преровя вестниците, дали наистина няма нищо за тая бг постановка, в която не вярвах че съществува, защото тогава 2019г и Олга Кръстева, и Меглена Караламбова отричаха да са участвали и да са чували такава постановка, то е ясно сега - Меглена участва само в радиопиесата за Балкантон на плоча през 1973 г., а пък Олга Кръстева е сценарист на постановка на Теофана чак от 1977 г. с биографията на Ханс Кристиан Андерсен "Приказки от един живот". Считам че сценарист на "Джуджето Дългоноско" е Виолета Илиева, която е в надписите на "Студеното сърце" пак по Вилхелм Хауф сниман година по-късно - 1976;

3. Бате Румен !!! който се включи в Детството, може би случайно, точно сега и ни разказа своите спомени за Джуджето и факта, че малкия Владко Василев (Тигърчето) е изиграл малкия, неомагьосан Вилм.

4. другото, както казват е просто история...

Благодаря на всички останали не споменати със спомени за Теофана Преславска и други факти около нея и постановките й, скоро ще има и статия за нея... защото смятам, че това е най-малкото, което тя заслужава с творчеството и таланта, който ни е завещала.

-----------------------------

     КОЙ КОЙ Е В ДЖУДЖЕТО ДЪЛГОНОСКО (1975):

     1. Татяна Лолова като бабата магьосница

ето кадри от филма "Щурец в ухото" (1976) сниман лятото на 1975г. почти по същото време когато са снимките на Джуджето. Мисля, че няма друг наш актьор, който да изиграе чрез мимиките на лицето си по-ужасяваща и лукава бабка... да имаш Татяна Лолова е направо щастие за всеки режисьор... За съжаление на Таня през 1970г пак изиграва една грозновата кралица в Гоя (1971) копродукция на ГДР, Югославия и България. Кадри от филма "Щуреца в ухото" от 27 мин:

      Виждате какво умение при работата с лицевите мускули и колко различни състояния на настроение може да сменя Таня за части от секундата.

      Ето и кадри от "Гоя или Тежкият път на познанието" (1971) - кралица Мария Луиза Бурбонска

Кадри и от "Топло" (1978) от 53 мин, където тя е със силен грим, очна линия и червило. 

Видео с Татяна Лолова и Домна Ганева в ТТ "Нос" (1975) (р.Павел Павлов), сниман същата година на "Джуджето Дългоноско" (1975), а пък й партнира Д.Ганева, която играе в "Студеното сърце" (1976):
[video=
]

Видео с Татяна Лолова и Коста Карагеоргиев в ТТ "Краят на всяка игра" (1970):

[video=
]

     2. Владко Василев като малкия Вилм, преди омагьосването

     За съжаление имаме кадри с малкия Владко на 7 годинки, когато снима "Тигърчето" (лято 1972 г) и на 11 г (пролет 1977 г) от "Приказки от един живот". Вероятно снимките на "Джуджето Дългоноско" са в периода април-юни 1975 г., когато Владко е на 9г, малко преди да навърши 10г.

      3. Жана Стоянович като майката на Вилм

      Кадрите са от "Някой трябва да бъде трупът" (1978) (ГДР), "Нако Дако Цако - моряци (1974) и от "Игрек 17" (1973)

     4. Коста Карагеоргиев като омагьосания Вилм
     Изиграва основна роля в това, тази постановка да е толкова силно въздействаща! Намерих откъс 4 мин. от негова роля във филма "Автостоп" (1971) (р.Никола Петков) (5 години преди Джуджето), където се вижда колко е пластичен, танцува доста умело. Слабичък е, нисичък, в отделни моменти прави различни гримаси и смяна на мимиките за кратко време.

[video=

]

Ето и снимки от участията му в Новогодишни програми на БТ 1975 и 1976 г и сериал от април 1978 г.

Видео с Коста Карагеоргиев в Новогодишната програма "Гамбринус'75", Пеещи каруци, песен "Черният Джембо", сниман ноември 1974г:
[video=
]

Видео с Коста Карагеоргиев в Новогодишната програма "Гамбринус'75", Пеещи каруци, песен "Свирете цигани", сниман ноември 1974г
[video=
]

     5. Иван Цветарски като херцога (назначил Джуджето за готвач), опитващ баницата "Сюзеренa"

     Кадри от филмите: "Снаха" (1976), сниман вероятно 1975 г. по времето на Джуджето и от ТТ "Зех тъ Радке" (1976) вероятно сниман 1976г за Новогодишната програма за Новата 1977г.

Видео с Иван Цветарски в ТТ Тайната на младостта (1972) (р.Богдан Сърчаджиев) само 2,5 г преди снимките на Джуджето:

[video=
]

Видео с Иван Цветарски във филма "Оркестър без име" (сниман 1980 г.)
[video=
]

     6. Никола Анастасов като херцога (гост), опитващ баницата "Сюзеренa"

     Използвам кадри от ТТ "Вражалец" (1976) (част 2), вероятно сниман 1976г, а може и 1975г за Новата 1976г. Вижда се, че неговия образ допълва карикатуристичния ироничен вид на предния благородник Иван Цветарски, и двамата са явно част от разведряващата комедийна част в постановката.

     7. Веселина Попова като Мими гъската, размагьосаното момиче.

     Това е второто ми предположение за красива млада актриса, взета да изиграе красивата Мими. Тя е на 21 г. през 1975 г. и учи във ВИТИЗ, може би трети курс. Русокоса е, каквато е използвана като типаж и актрисата във версията на ГДР през 1978 г. Снимката е от фев 1978 г. с около 3г по-възрастна, на 24 г.

     Елена Димитрова като Мими гъската, размагьосаното момиче

     Засега нямам потвърждение за нея, а единствено, че момичето е било страшно красиво. Аз за друга българска актриса, толкова красива на около 20 години по това време не се сещам, още повече, че Теофана Преславска я вика и 2г по-късно в "Приказки от един живот" като госпожица Риборг, с която младия Ханс Кристиан излиза на разходки в парка.      Смятам всеки човек възпитан да цени красотата и естетиката, няма как да не оцени нейните фини черти и чистотата на погледа и усмивката.

     *ПП: В петък (02.07.2021 г) се чух с г-жа Димитрова и тя каза, че не е участвала в Джуджето, а само в постановката за Андерсен (1977). Така че - НЕ е тя, някоя друга млада наша актриса ще да е, вероятно от НАТФИЗ по това време, влезнала там 1972-1974 г. (1-2 курс, а може и 3ти). Когато се снима Джуджето, Елена Димитрова е на 18 години.

     Ползвам кадри от филмите: "Годеницата с най-красивите очи" (1977) (от 53 мин) (Чехословакия) и "Този истински мъж" (1974).

     8. неизвестен актьор, млад, около 20г, като Вилм размагьосания

     Засега нямаме информация кой е този наш млад актьор изиграл ролята.

==================

ДОПЪЛНЕНИЯ - ФАКТИ:

1. Цветана Платиканова разказва 1975 г. и влизането й в телевизията в детското предаване "Две ръчички - десет пръста". Избира я режисьора на предаването - Ангелина Делкова, която е била съпруга на Коста Карагеоргиев, който пък изиграва омагьосаният Вилм.

[video=
]

Видео из сайта на БНТ - 55 години от вашия живот, 22.04.2014, от 18:35 мин

     (анонс) Детските предавания - "Не се сърди човече", "При нас е весело", "Две ръчички десет пръста", "Гледай с мама, гледай с татко", "По-чудно от приказка", "Умните играчки". Днешните 50-годишни, които през 75-та са все още деца, помнят състезанията между отбори от детските градини. Разказани по удивителен начин приказки, забавните и поучителни истории за законите на физиката, и за природните явления. Куклите и предметите, изработвани пред очите им от хартия с ножица и лепило, и много фантазия.
     Нашият колега Румен Николов разказва, че по онова време като сценаристи на "Две ръчички десет пръста" са работили драматурга Маргарит Минкови поетът Кръстьо Пастухов, които обаче са се подписвали със други имена, защото... и без това са си имали проблеми с властта. Бил съм малък и няма как да знам, но ако ме питат кого помня от екрана, винаги ще отговаря - Цветана Платиканова, която в едно от любимите ми детски, играеше едновременно и двете вълшебници - добрата и лошата, "Хоп ла ла" и "Джаста праста".

Цветана Платиканова гост:

     - ... Вътрешно съм същата... Всичко това, което съм дала за децата, съм го направила, защото не съм преставала да бъда дете през цялото време. От съвсем малка до съвсем голяма.
     - Как стана така че Телевизията избра Вас и толкова много години, и толкова много предавания, неизменно останахте верни една на друга, защото има много актриси, много детски предавания със участието на други актриси, но Цветана Платиканова е една, и нейните изяви на екрана са продължили чак до 89-та?
     - Да. Чист късмет. Това беше... Аз бях млада артистка в Сатиричния театър, от 74-та година и 75-та... на мой колега - Коста Карагеоргиев, бог да го прости, прекрасен човек, жена му - Ангелина Делкова, беше режисьорка във Телевизията. И една вечер, както седим долу във кафенето, тя дойде и ми каза... Изглежда така, визуално просто е видяла, че съм живак, така, бих могла нещо да направяи и ме попита, без да се познаваме... "Ти можеш ли да участваш в едно предаване, където нещо трябва да се реже, да се лепи, да се това..." Викам: "Ма как ме уцели, аз цял живот само режа и лепя". Действително от съвсем малка...
     - Не, наистина ли, защото аз толкова пъти се опитвах да повтарям пред екрана Вашите действия - да изрязвам от хартия, да лепя, какви ли не неща. Дори се пробвах да шия, защото "Хоп ла ла" - добрата вълшебница, много често бродираше и зашиваше някакви копчета, с които украсяваше предмети и дрехи, но не ми се получаваше толкова добре, колкото на Вас.
     - Но не само това, аз през цялото това време, когато хората се оплакваха, че нямаме много дрехи във магазините, аз си шиех абсолютно сама. И елегантните, и официалните, и обикновените дрехи т.е. тия неща ми вървят някак си.

===================

2. Диафилм "Джуджето Дългоноско" (производство на Студия за аудиовизуални средства) (източник: diafilm baoc eu, Написана от @tang,  16 Март 2018)

[video=
]

Сценарий: М. Ханне
Художник: М. Савова
Редактор: Ем. Драганов
Художествен редактор: Кр. Кръстев
Монтаж: Ив. Василев

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Румен Николов (11 май 2021 00:18)

Браво Бойко! Нямаш спирка като се захванеш с нещо. Явно Владко от първа ръка ти е разказал всичко и пъзелът е нареден. Наистина е възможно по линия на Интервизия /ТВ организацията на соц страни тогава/ спиктакълът да е отишъл в Съюза. Всички страни имахме доста голям обмен на филми и предавания. 

Блубоксът в началото беше син и фонът се насищаше на определена цветна температура със много силно осветление, иначе при движение или гънки по плата почваше да ври и даваше ореол. Друго, беше забранено да има син цвят в дрехите защото ефектът изрязваше всичко синьо и оставаше празно на мястото му. В кадър изобщо и до днес не е желателно да има ситно райе в дрехите, или ситни квадратчета, пепит, защото картината започва да ври и да се замазва. И накрая точно в 1975 година беше открита новата сграда на БТ на "Сан Стефано", която има топла връзка с тази на Тулово, която в онези години се казваше "Тодор Страшимиров №2". Още веднъж поздрави!


 
 
№2 от: anonss (11 май 2021 10:47)

Бойко, това е невероятно! Много съм ви благодарен! Бате Румене, Владко Василев, много благодаря! Продукцията на БНТ беше уникално творение. Именно тя е обект на моите търсения.

 

Докато в Съюза имаше много чуждестранни филми, чуждестранните телевизионни постановки бяха изключително редки. Например, на 24 декември 1982г. е показан "Дванадесетте пътника" ("12 путешественников"). Не съм гледал това предаване, но съдейки по информацията в интернет, негов режисьор е и Теофана Преславска http://www.sscor.eu/bimi/karton.asp?k=323. Дата на излъчване по БНТ - 1 януари 1982г.

 


 
 
№3 от: kitten (11 май 2021 12:42)

Да, имали сме страхотни постановки и страхотни актьори. Като любител на златното бг кино (и от моето ранно детство, и от времето преди изобщо да съм била родена), мога да допълня 2-3 неща за споменатите актьори. Да, Татяна Лолова е велика и ненадмината и споменатите й роли са изключителни. Знам наизуст репликите й от великолепния Топло, а и Щурец в ухото е чудесен филм. Много ми е любима и ролята й в ТВ мюзикъла на Хачо Бояджиев Вражалец, където участват и великолепните Стефан Данаилов, Никола Анастасов, Васил Попов, Богомил Симеонов, Мариана Аламанчева, Хиндо Касимов, Пенчо Петров, Стоянка Мутафова, Асен Кисимов. Жана Стоянович има малка роля и в последната серия (Голямата скучна игра) на На всеки километър. Там, разбира се, участва и Коста Карагеоргиев (в по-ранна серия). А Владко Василев играе (вече тийнейджър) и в Мигове в кибритена кутийка, хубав детски филм, макар моите най-любими да са на Иванка Гръбчева: Войната на таралежите и на Димитър Петров: Куче в чекмедже и Васко да Гама от село Рупча. Тези детски филми, с които сме израснали хората от моето поколение и другите два негови филма, които са снимани преди да съм се била родила: Таралежите се рабдат без бодли и С деца на море, са на световно ниво. Не знам дали друга държава има такива невероятни детски филми.
--------------------
 
 
№4 от: boysta3 (11 май 2021 20:32)

Цитат: Румен Николов

Блубоксът в началото беше син и фонът се насищаше на определена цветна температура със много силно осветление, иначе при движение или гънки по плата почваше да ври и даваше ореол. ... И накрая точно в 1975 година беше открита новата сграда на БТ на "Сан Стефано", която има топла връзка с тази на Тулово, която в онези години се казваше "Тодор Страшимиров №2". Още веднъж поздрави!

Благодаря Бате Румене. Всичко, както казваш е точно така. Има една малка подробност, която изчистихме с Владко днес, а именно - "Джуджето Дългоноско" (1975) и "Студеното сърце" са снимани на блубокс в Цветното студио на БТ в Орландовци, което явно е открито още 1974г и първите ТТ и шоупрограми за Нова година са записвани от големите имена тогава в БТ - Младен Младенов, Хачо Бояджиев, Ласка Минчева, Асен Траянов (главен режисьор на БТ) и др. Съмнявам се за "Белият щъркел" по Андерсен (реж. Йордан Джумалиев) дали не е сниман в това цветно студио също, той излиза някъде края на 74-та началото на 75та и е преди "Джуджето...".

Радвам се и за Анонс, който надявам се, че открил поне откъде е неговата търсена драматизация на Джуджето. Предполагаха руснаците, че може да е скандинавско, английско, канадско, австрийско, швейцарско и др. но не и от Балканите. Явно сме показали, че не всичко изглеждащо професионално и хубаво може да е само от развити Западни страни. Дано открием снимки и кадри от тази сериозна откъм грим и драматизация постановка.

-----------------

По-късно днес се чух и с Лилия Константинова (леля Льоли), която е била асистент режисьор на Теофана Преславска през целия си период на работа в БТ 1970-1992г и тя потвърди факта, че Коста Карагеоргиев е изиграл омагьосания Вилм, че постановката е българска и снимана от Теофана, както и си спомни за изключителното присъствие на Иван Цветарски, а и факта, че в редакция Детски екран са работили основно с актьори от Сатиричния театър. Това веднага се вижда от факта, че в "Джуджето Дългоноско" са взети да играят - Иван Цветарски, Никола Анастасов, Татяна Лолова, Коста Карагеоргиев, но и от Младежкия театър - Жана Стоянович и др.

Друго интересно, което разкри тя, а и самия Владко, че снимките са били нощни, заради ангажиментите на актьорите в самите театри и снимките са започвали след 22 часа вечерта и са продължавали понякога до първите часове на другия ден.

Добавям и още нещо, което обсъждахме с Владко, дали щом е имало снимки на блубокс, дали режисьора е изчакал да дойде пролетта и заснеме снимки в натура (външни) в някоя гориста местност, е, тези съмнения отпаднаха, тъй като Леля Льоли категорично заяви, че фона за блубокса изцяло е бил рисуван от художника Борис Ахчийски, както за Джуджето, така и за Студеното сърце. Толкоз засега.


 
 
№5 от: anonss (11 май 2021 21:43)

Цитат: boysta3

"Белият щъркел" по Андерсен (реж. Йордан Джумалиев)

Септември 1975г.:


 
 
№6 от: Румен Николов (12 май 2021 01:03)

Драги Бойко, възможно е и Джуджето да сме го  снимали в студиото в Орландовци, въпреки че си мисля, че беше в трето студио,  но за "Студеното сърце " съм абсолютно сигурен, че е снимано в Орландовци. Да, нощните снимки, /трактове/ както ги наричахме бяха нещо нормално. Но искам да уточня нещо, което казах и преди. Студиото в Орландовци, не е цветно студио, защото в него нямаше снимачна техника, имаше само осветление. Това беше просто голяма зала в читалище, където сцената и салона бяха приспособени за нашата работа. Когато трябваше да се снима някое предаване, там отиваше ПТС, който имаше камери , звукова маса, магнетофони и т.н. техника. В това студио цветните снимки започнаха, когато беше внесен новия модерен цветен ПТС-5 с ръководител Васил Генадиев мисля че беше 1974-та или 1975-а година.До тогава другите ПТС-и бяха черно бели. По това време в сградата на  "Тодор Страшимиров"№2 /днес Тулово/ само 3-то студио беше с големи размери за по-мащабни проекти със стационална цветна техника. Студио 4 и студио 6 също бяха там но са малки по размер и в тях се снимаха новините и някои камерни неща, студио 1 също новинарско беше в ТВ кула. А студио АПБ-1 беше най-малко, но там снимахме "Седем дни за вас деца". Орландовци се ползваше за по-големи постановки но с ПТС или филмови камери. Второ студио беше нещо средно по размер, намираше се на ул. "Поп Андрей", зад пощенската палата. В него снимахме повечето детски предавания. Беше удобно защото кукления театър беше на 50 метра, другите театри и ВИТИЗ наблизо и нямаше проблем актьорите да ни бъдат на разположение. Днес обаче, второ студио го няма, след 89.та година го приватизираха и стана бинго зала. Студиото в Орландовци също по това време спря да функционира. Сградите си съществуват и днес, но са с друго предназначение. Днес БНТ на "Сан Стефано" има две големи студия и три малки. Преди десет години се откри огромното супер модерно студио 1 в Националния радио-телевизионен център /намира се зад мола на Цариградско шосе./ Та това е за малко уточнение. 


 
 
№7 от: boysta3 (12 май 2021 01:24)

Цитат: boysta3
Има една малка подробност, която изчистихме с Владко днес, а именно - "Джуджето Дългоноско" (1975) и "Студеното сърце" са снимани на блубокс в Цветното студио на БТ в Орландовци, което явно е открито още 1974г
Цитат: Румен Николов
възможно е и Джуджето да сме го снимали в студиото в Орландовци, въпреки че си мисля, че беше в трето студио, но за "Студеното сърце " съм абсолютно сигурен, че е снимано в Орландовци. Да, нощните снимки, /трактове/ както ги наричахме бяха нещо нормално. Но искам да уточня нещо, което казах и преди. Студиото в Орландовци, не е цветно студио, защото в него нямаше снимачна техника, имаше само осветление. Това беше просто голяма зала в читалище, където сцената и салона бяха приспособени за нашата работа.
Бате Румене, благодаря ти за пореден път, че внасяш яснота по тези толкова фини детайли относно техническата обезпеченост и хронологията й. Днес вечерта се чух с Владко и той в разговор с майка си, явно са стигнали до това заключение, че и Джуджето и Студеното сърце са ги снимали в така нар. Цветно студио. Приеми, моля те, факта, че той е бил 10 годишно дете, а и имаме вече 45г разстояние във времето оттогава. Все пак си спомня, че са казвали да минават от новия вход на БТ. Владко иска да е максимално полезен и вероятно за това искаше да внесе това уточнение. Засега ще се концентрирам основно върху самите актьори в постановката, костюмите, грима и екипа творци сътворил тази мащабна реализация за Детска редакция. Ок. Лека и спокойна нощ. Благодаря ти за поправките. Както винаги - пределно изчерпателен. Жив и здрав!


 
 
№8 от: eternal_child (12 май 2021 13:43)

Какво е това "блубокс"? Да не е нещо подобно на ChromaKey дето го използват в наши дни за осигуряване на необходим фон?


 
 
№9 от: anonss (13 май 2021 03:28)

Снимки на актьори от броя от декември 1976г.

https://bnt.bg/news/viktor-kalev-gost-v-bnt-na-60-291856news.html - на 10-та минута откъс от мюзикъла "Осветени пози" (1976) с участието на Татяна Лолова.

 


 
 
№10 от: Румен Николов (15 май 2021 11:41)

Блубокс, точно е хромакей. Това е името на технологията, а бокс е фонът чрез който се изрязва необходимия образ пред фона.


 
 
№11 от: boysta3 (15 май 2021 23:41)

Добавих отдолу на статията нови факти, които забелязах в емблематичната за БТ - 1975 година.
А именно - Цветана Платиканова споменава за 1975 г. и започването й в БТ като водеща на тв предаването "Две ръчички десет пръста", като интересен момент е, че в Сатирата тя е колега с Коста Карагеоргиев, чиято съпруга Ангелина Делкова е режисьор в БТ по това време и то май в нашата любима Детска редакция.

Второто откритие е диафилм на "Джуджето Дългоноско", цветно, вероятно пак излязло в периода 1972-1975 г., производство на Студия за аудиовизуални средства.


 
 
№12 от: eternal_child (18 май 2021 10:55)

Цитат: Румен Николов

Блубокс, точно е хромакей. Това е името на технологията, а бокс е фонът чрез който се изрязва необходимия образ пред фона.

 

Бате Румене, благодаря!

 

Ако "Джуджето Дългоноско" е бил излъчван в Съюза, значи има надежда да се пази при руснаците. Това е страхотен шанс да го възстановим.


 
 
№13 от: Sulio (25 май 2021 15:48)

Чисто на теория, може и да се пази.По принцип неща, на които са изтекли авторските права трябва да се трият.Дори и по соца е имало форма на някакви авторски права. Ноо...руснаците не са таквиа хора smirk няма да се учудя, ако някъде са го бутнали в килера "за всеки случай". По принцип може да се пита там - отзивчиви хора са. Казва се Гостелерадиофонд. Освен това имало е много частници, които са имали повече руски, по малко западни видеомагнитофони, даже лентови такива. И сега изскачат някакви стари записи.Дори като куриоз,изскочи един запис на заставка и мултфилм, който е изчезнал в НАЧАЛОТО на 70-те години, но е бил записан от хора купили си видеомагнитофон с лента. Ей така, да го пробват.И сега със съвременните технологии са възстановили старата лента и са върнали обратно на фонда тази, иначе много популярна заставка на времето си, и филма. Да се надяваме , че някой върл фен с възможности е харесал и нашия спектакъл и го е записал на нещо. Още повече, че тогава големи предприятия и културни домове са имали видеомагнитофони , но по стар соц обичай някой си ги е ползвал и за лични цели. Благодарение, на което има много записи, от които сега може и да се появят изчезнали неща. Като цяло народната памет е нещо, което можем да попитаме. ПРез 80-та вече много тираджии и моряци у нас са имали видеа и ако на някои техни отрочета са им били интересни театрите, може някоя касета (у нас е имало само касетофони) и да е артисала....

Генерално моята идея е да направим акция сред българите у нас и в чужбина и чуждите телевизии да попълним архива на БНТ с неща, които за загубени или просто не са били записвани (напр.сладкарница Захарно петле или Бързи смели сръчни). Но затова трябва поддръжка от държавата и заинтересованост от страна на БНТ, но като че ли в момента имат други дертове.


 
 
№14 от: boysta3 (25 май 2021 18:43)

Има още няколко неща, които съм обсъждал с Влади, но не съм ги писал в статията като фактология от Джуджето Дългоноско и заснемането му:

1. Той не си спомня да е виждал бащата на Вилм. Не е имал сцена с него, а само с майка си (Жана Стоянович). 

2. Масичката на майката на пазара е била една, висока около 60 см, по-нисъчка, бил е само той и майка му, не помни да е имало други маси и хора, глъчка и масовка като на пазар.

3. Бабата се е приближила към масата, като те са били отзад и не е имало нещо зад тях като фигури или предмети.

4. Бабата е била облечена с френско боне или подобие на него, както е примерно г-ца Риборг от Приказки от един живот.

5. Освен ходене на едно място, се сети и че са имали и ходене заедно с бабата в права линия около 3 до 5 м. Сякаш може би да се имитира навлизане в гората или отдалечаване.

6. Джуджето Дългоноско (Коста Карагеоргиев) освен прегърбен, с гърбица и гърбав нос, и леко накуцващ с единия крак, също е имал стойка на буквата Х с краката (събира ги в колената и раздалечава леко долу в ходилата), явно за да имитира по-добре недъга на това същество и нещастието му.

7. Иван Цветарски е изиграл херцога (царя), на когото готви Джуджето и му поръчва баницата Сюзерена, облечен като благородник. Седял е на средата на голяма маса, отрупана с множество приготвени лакомства и т.н. откъсвал си е с два пръста дадено парче месо или нещо друго, така леко префърцунено и показващ своето благоговение към храната. Прилича на актьора изиграл същата роля в ГДР версията от 1978 г.

8. Гост на Иван Цветарски (херцога, цар) е бил Никола Анастасов, който е бил поканен да вкуси баницата Сюзерена, който открива липсата на билката "кихни сладко" и ако не я е намерил, то главата на Джуджето е щяла да бъде отрязана. Гъската Мими му показва откъде да я откъсне, под кестенови дървета на пълнолуние.

9. Лилия Константинова (асистент режисьор) добави, че не е било толкова страшно Джуджето, това е било един човек, който е бил осакатен не по негово желание и е демонстрирано неговото нещастие с вида му.

10. Кошницата с билките, които носи Вилм към дома на бабата е плетена с два капака отгоре, като за пикник.

Видео от Джуджето Дългоноско (1978) (ГДР) на 47 мин е херцога поръчващ баницата Сюзерена. Снимки от "Приказки от един живот" (1977) с пример за френско боне, подобно на бабата в диафилма (1973).


 
 
№15 от: anonss (26 май 2021 10:45)

Във връзка с тази информация бих искал да разбера дали Джуджето е купило гъска на пазара. Или тя вече беше в кухнята?


 
 
№16 от: eternal_child (6 юли 2021 13:41)

Цитат: Sulio

Чисто на теория, може и да се пази.По принцип неща, на които са изтекли авторските права трябва да се трият.Дори и по соца е имало форма на някакви авторски права. Ноо...руснаците не са таквиа хора smirk няма да се учудя, ако някъде са го бутнали в килера "за всеки случай". 

 

...................

 

Генерално моята идея е да направим акция сред българите у нас и в чужбина и чуждите телевизии да попълним архива на БНТ с неща, които за загубени или просто не са били записвани (напр.сладкарница Захарно петле или Бързи смели сръчни). Но затова трябва поддръжка от държавата и заинтересованост от страна на БНТ, но като че ли в момента имат други дертове.

 

Да, руснаците не са такива хора smiley Но и те не пазят всичко. Дублажа на "Джуджето Дългоноско" от ГДР например, го няма, за което съжаляват, защото си спомнят професионален страховит дублаж. Сегашният непрофесионален дублаж не може да се сравнява. Но дано пазят българската адаптация.

 

Подкрепям идеята да се търсят редките неща.


 
 
№17 от: boysta3 (18 юли 2021 19:06)

Здравейте. Преди малко попаднах на една снимка на Христо Мутафчиев като бабичка... Доста странно, като я видях си помислих че е герой от "Джуджето Дългоноско"... но се оказа, че по разказа на Гергана Стоянова (актриса) това е пантомимния спектакъл "Играчът на рулетка" по Достоевски, в ролята на бабичката е Христо Мутафчиев (р.1969). Не знам коя година е... може би докато са следвали заедно във ВИТИЗ (сега НАТФИЗ) - 1989-1994 г. Може би е играна около 1991-1993 г. в Учебния театър на ВИТИЗ. Видео с обяснението на Гергана Стоянова (на -12:40 мин) (изчакайте 5-6 реклами по 10-15 сек за да тръгне видеото на бтв) (из "Преди обед" от 30.04.2018 г). Двамата явно следват по едно и също и време. "...През 1994 г. завършва ВИТИЗ със специалност Актьорско майсторство за драматичен театър в класа на професор Надежда Сейкова и доцент Илия Добрев." (из Уикипедия за Гергана Стоянова)


 
 
№18 от: eternal_child (24 юли 2021 10:36)

Темата за "Джуджето Дългоноско" се обсъжда и във фейса. Цитирам един коментар:

 

Спомних си как в пазарската торба на вещицата имаше уж зелки, пък те приличаха на мърдащи човешки глави.

 

https://www.facebook.com/groups/
348438555641398/posts/1148338492318063


 
 
№19 от: boysta3 (9 август 2021 17:20)

Цитат: eternal_child

Темата за "Джуджето Дългоноско" се обсъжда и във фейса. Цитирам един коментар:

Спомних си как в пазарската торба на вещицата имаше уж зелки, пък те приличаха на мърдащи човешки глави.

https://www.facebook.com/groups/
348438555641398/posts/1148338492318063

явно темата е изтрита... може би преди 7-10 дена... явно не е била много редовна... не знам защо; към 09.08.2021 изписва това:

*Благодаря ти Етърнал. Да, сега видях (17.08.2021, 23:10) всичко е ок и се вижда темата във Фейсбук, явно някой я е скрил временно. Чудя се, защо ли.


 
 
№20 от: eternal_child (11 август 2021 21:41)

Цитат: boysta3

явно темата е изтрита... може би преди 7-10 дена... явно не е била много редовна... не знам защо; към 09.08.2021 изписва това:

 

При мен сега е ок. Може да е имало технически проблем. Но като цяло идеята да се пускат съобщения относно "Джуджето Дългоноско" в подходящи фб групи, може да се окаже продуктивна.


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 15
Потребители: 0
Гости: 15

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Ходли ли сте в Мавзолея?