Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Февруари 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
 
 
Архиви
Февруари 2020 (3)
Януари 2020 (1)
Декември 2019 (1)
Ноември 2019 (1)
Октомври 2019 (6)
Септември 2019 (4)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Тетрадката ми за песни, част 1
31-01-2010, 20:15 | Автор: Pavlina Iossifova | Категория: Свободно време / Каква музика слушахме
Тази статия да се брои за специален поздрав на днешните рожденнички
 Зори и Зверче! А всички останали да подпяват, моля!


Тази не е първата ми тетрадка за песни. Преди нея имах един тефтер. Помня, че в него имаше и "Червено вино снощи пих". Мама много ми се смя на това червено вино до текста на някаква детска песен. Защитих се много достойно:
- Aми, за да ви подсказвам на вас текста като се разпеете. Вие по-далеч от първия куплет не стигате!
Дано и тефтерът изскочи от някоя папка или кашон.

Сега ви представям песните, които явно са ми били толкова любими в 7 клас, че съм поискала да увековеча текстовете им на хартия. Сравнителният изследователски подход показа, че българските и руските в началото са положени на хартия в 7 клас, докато съм писала (или вместо да пиша) теми по български за кандидатстване в английската. Следват английските песни от подгответо. Започнала съм с ЦелуФки за мен. Kisses for me, save all your kisses for me...
Почеркът на английски още е разкривен, от което следва да се предположи, че целуФките са се появили на това място в началото на първия срок, когато още и никакъв английски не съм знаела, но вече достатъчно правилно съм можела да преписвам.
Давам линкове на всички, които успях да измъкна от Тръбичката. Ако някой се сети или намери линк другаде на липсващите, да дава. На една единствена не мога да се сетя за мелодията. Съветската, лагерна Картошка от снимка 2. Помня, че я научих на лагера в Могильов, лятото от 6 за 7-ми и заразих с нея целия клас. Но никаква следа от мелодията, нито в главата ми, нито в нета. 

1. Започваме с българския превод на песента от 17 мига от пролетта. На втората страна на 4та снимка е и руският текст.
Тетрадката ми за песни, част 1

2. Марина си я знаете сигурно повече в чужбински вариант. Не помня кой я изпълняваше на български. Подсказвайте, децаааа! Но нещо лошо търсих в нета и не я открих в звук и картина. Забравила съм как се казва оригинала. До нея фатално забравената Картошка.
(Може да сме я забравили фатално, но ще си я припомним триумфално. Ну, ребята, да я чуем! dens freja)
<!--dle_audio_begin:http://detstvoto.net/uploads/files/1264991597_kartoshka.mp3--> <!--dle_audio_end-->
kartoshka.mp3 [1,65 Mb] (сваляния: 31)
Тетрадката ми за песни, част 1

3.
Затова пък Дружба крепкая можете и да я чуете. Не е изпълнението от моето детство, но:
http://www.youtube.com/watch?v=O7vEos8TUgo&feature=PlayList&p=5ECCB90830C4F78B&index=16
Тетрадката ми за песни, част 1

4.
Песента за добрата дума мога да я изпея, и то дори не фалшиво, но не намерих изпълнението и точно докато се лутах да търся именно нея, си казах: "може пък децата да помогнат". Поне 17 мгновения в изпълнение на Йосиф Кобзон. В откъсите от филма, които излязоха, звучеше зад кадър все другата песен, Где-то далеко. Точно миговете излизаха само в музикален аранжимент.
http://www.youtube.com/watch?v=xwP8YGz1IgA&feature=PlayList&p=5ECCB90830C4F78B&index=1
Тетрадката ми за песни, част 1

5
. Ето и Осъдените души ... на седмокласничките, влюбени в отец Ередия. Първо великата музика на Митко Щерев, която харесвам в този й вид дори повече от песента. Пиано варианта можех да го свиря, но тази нотна тетрадка не намерих. Когато година след филма Лили Иванова изпя песента, картинката стана пълна. Само се чудя защо ли съм записала текста толкова объркано и неправилно.
http://vbox7.com/play:d2e15983
http://www.youtube.com/watch?v=u6iNCHPJ1m4&feature=PlayList&p=5ECCB90830C4F78B&index=15
Тетрадката ми за песни, част 1

6.Следват Романтици и Звездни мигове. Мога да ги изпея, ама и тях не ги откривам, защото не помня никакви други податки.
Тетрадката ми за песни, част 1

7.
И първите ми английски целувки... Песента Kisses for me тъкмо беше спечелила ЕвровизионА през 1976, и беше долетяла в парка край Дунава в Русе, за да поздрави всички, но най-мнго подгответата, които се почувстваха наистина в едно ново братство. (Песента се изпълнява от английската група Brotherhood of Man, "малките АBBА" която макар, че в Англия остава дълго популярна и е на сцена и до днес, на широкия свят май е известна преди всичко с евровизионските Kisses for me:
http://www.youtube.com/watch?v=F-fnlaIaWQ0&feature=PlayList&p=5ECCB90830C4F78B&index=13
Тетрадката ми за песни, част 1

Вторият певчески срок на подгответо, следващия път...

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Cvetan (31 януари 2010 21:15)
Супер!!!
Как не те мързяло да ги записваш.Ама, вие момичета винаги сте по-прилежни!
Моята любима от тези тук  е номер 3.--------------------
 
 
№2 от: катя милушева (31 януари 2010 21:40)
Просто чедесно!PAVLINA - "Търпение и постоянство, въпрос на време и пространство"!

 
 
№3 от: freja (1 февруари 2010 04:48)
Добавих "Картошка"-та за слушане, изкопах я оттук pionerche . А тук има интересна информация за песничката.

Радвам се, че моето тефтерче-песнопойка си намери тетрадка за другарче mig_mig. Голямо пеене ще падне! connie fiufiu

 
 
№4 от: рошав заек (1 февруари 2010 08:03)

Тия твои ЦалуФки ми напомниха как се готвех за първото си класно в подготве. Другите кълват учебника, а аз се хванах и преписах за четири дни един сборник с текстовете на всичките песни на Бийтълс - великолепно издание на един бая по-голям приятел, домъкнато от Англия. Тая метода се оказа много правилна и на класното имах шест, но после пък ми намалиха поведението, като ме хванаха да преписвам текстовете на забранения The Final Cut на Флойд...
--------------------
 
 
№5 от: Pavlina Iossifova (1 февруари 2010 12:22)
Фрея, ти си Най-големият НещоНамирач на света!!! roza yess Ама така й се зарадвах на тази Картошка! И тя да се окаже толкова важна и основополагаща песен. Въобще не знаех, че в Русия скаутското движение било толкова старо! Гледай ти, гледай ти! Век живи, век учись! А пък моят забутан някъде тефтер, за който съм почти сигурна, че ще изскочи, освен, че на външен вид е същичкият като твоя и съдържа много от песните, които са в твоя, въпреки че е поне с 10 години по-стар. Каква приемственост, какво нещо...

Зайо, тоя метод за учене за класно (петилетката за 1 година) аз почнах да го въвеждам чак в 9 клас, ама с "Кръстника" на английски, романа де. И като се покръстих с него, така до края на следването. Всяка сесия започваше със задължително препрочитане на "Кръстника". Е, понякога продължаваше и с други романи, докато останеха най-много три дни за истинско, целенасочено учене, според изпита. Ритуал, дето се вика pirat

--------------------
 
 
№6 от: катя милушева (1 февруари 2010 12:34)
 Браво момичета, може да положите началото на "алманах на масовата песен"! nomer1

 
 
№7 от: Pavlina Iossifova (1 февруари 2010 15:20)
Натам си, Танасе...ама тия двамата само по имена ги знам. А русенската английска си е самостоятелно многотомно издание... конкурира достойно пловдивската и бургаската--------------------
 
 
№8 от: sweety (1 февруари 2010 22:29)
Чудесна тетрадка! Толкова обичах часовете по музика :D Трябва да снимам и моята да обменим опит в сладкопойното пеене dens

 
 
№9 от: RoJe (2 февруари 2010 21:38)
оох, тази "песнопойка" ми напомни за едно друго "изобретение" в Пловдивската английска: имахме си ние "тетрадка за бележки в час", надлежно подвързана в бяло и с вездесъщите сини етикетчета :) Бяхме си я направили 6 момичета в подготвашки, за да не дразним учителите като си подаваме бележки в час.Ще поразпитам дали някои не я пази  и да я щракнем тук.

 
 
№10 от: freja (2 февруари 2010 23:43)
Това е уникално, RoJe!!! nomer1 Тетрадка за бележки!!!

 
 
№11 от: Гергана (3 февруари 2010 11:36)
Ех Павлина...снощи сънувах нашата (със сестра ми) тетрадка с песни. Пазех я много години, но сега незнам къде е. Ще трябва да проверя, може пък да е тук някъде. Нашите песни бяха повече естрадни и детски и такива, които се пееха   по екскурзии и бригади.

 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 16
Потребители: 0
Гости: 16

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Ходли ли сте в Мавзолея?


 
 
 
 
Ново в ПУК!