Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Октомври 2021    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
 
Архиви
Октомври 2021 (3)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
Юли 2021 (2)
Юни 2021 (2)
Май 2021 (4)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Някой да ги е виждал
19-10-2009, 17:01 | Автор: mchukanov | Категория: Моят град / Жаргона
Докато бях дете, имаше едни хора и места, за които често чувах, но така и не видях. Може пък някой от вас да ги е срещал, а?
   
   Зелен хайвер, оказа се, има, ама всъщност е жълт. Обаче как пък така за сравнително дълъг жизнен път веднъж не срещнах Аврам Бакалина и неговият другар Филанкишията, Гюро Михаилов и Марко Тотев, Аланкоолу и Кьорусрсунтабел, веднъж не стигнах до Аврамов дом или Джаджин дом, а къде бяха тези Вилинамогили. И още толкова забравени места и хора, близки и познати на Нашите Баби. Как ни хокаха и наричаха, с прекрасни определения като хаймана, келеш, келестурин, келеме, дилбедерин, хашлак,... - всяко си носеше определена емоция и заряд, имаше си тематични поводи за употреба. Помагайте - мъча се да ги наглася, ама нещо ми бягат - като се започнеше
  
   - Ааа, келеши с келешите ви, докато аз се блъскам като Гюро Михаилов, вие тука къщата на Аврамов дом обърнахте, всичко е Вилинамогили и сега кой ше оправя, а - Филанкишията ли, а ти бе,... Аланкоолу, тва да не ти е Джаджин дом, да си събираш партакешите (следва подръпване на уши), да, да - оплачи се, на Аврам Бакалина или на Арменския поп се оплачи...

   ...и малкият келеш - какъв е Марко Тотев - се чууди кой ли е тоя Алан Колю, къде да дири бакалията на Аврам, за поп да не говорим, на кой да се оплаче - нали ако каже в къщи, ще го отнесе наново....по Кьорурсунтабелата, или по Гьонсурата
   
   Да познавате някой от тая групичка, или други близки техни роднини?
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Cvetan (19 октомври 2009 17:46)
Даа,познавам аз още един такъв.Кой? Как кой,бай Благой от Софстрой.--------------------
 
 
№2 от: Гергана (19 октомври 2009 19:38)

Аз пък познавам един Гуджо, който все не се появяваше.smile24


 
 
№3 от: isi (19 октомври 2009 20:06)
Цитат: катя милушева
Имахме един учител по рисуване. Той познаваше много такива персонажи. Казваше "какво ме гледаш като "кюлумка" или "шушумига"  и "плъхотрик", което май идваше от  "гледаш като плъх у трици" ; "на баба ти фърчилото"; "таратанци".--------------------
 
 
№4 от: borovinka (19 октомври 2009 22:11)
Ами Торбалан не го познавам,ама имаше в нашия блок едни вагабонти,които по-късно разбрах от англ. ез., че са "скитници,безделници".

Наскоро бях чувала- "Какво ми се правиш на Вела Пеева"? и веднага го срязах - "А ти знаеш ли коя е Вела Пеева?",защото съм сигурна,че не знае,докато аз на 6 години съм влизала в къщата й,че даже пистолета и счупените и очила още помня от една витрина.

"Хванаха ме Карастанчовите"- в днешния жаргон е "Получи факс" или пък са му избили нервите и почва да буйства...

"Накичил се като Минчо Стойката"- Имаше един такъв човек Минчо Стойката,дето обичаше да ходи с медали и значки на гърдите и да марширува.

Друго за сега не се сещам.

 
 
№5 от: Чудакът от 6-ти Б (20 октомври 2009 10:20)
Бай Пенчо Фотографчията! От нашето семейство го е виждала само майка ми, а баща ми никога не го е споменавал. Правя си извода, че е познат по-скоро в Северна България

 
 
№6 от: Надя (20 октомври 2009 11:43)
Аз пък си се чудя, къде е онова място - Маймундере?? И кога е онова време - на върба у сряда???
Иначе Марко Тотев е от Търново, роден 1858г. Уикипедия: Бил е началник на канцеларията на руския губернатор в Търново, съдия пак там, инспектор към Министерството на правосъдието, окръжен управител на Бургас, депутат, адвокат и пр. Блестяща кариера, но пък нарицателно за лош късмет.
При пожар в сградата на ковчежничеството на Източна Румелия в Пловдив при изпълнение на служебния си дълг умира редникът Гюро Михайлов, на когото Иван Вазов посвещава стихотворение.
Гюро Михайлов е роден в с. Розовец, Пловдивско през 1862 г. Той е войник от Пловдивския гарнизон. Името му се превръща в синоним на безпрекословно изпълнение на служебния дълг.
Иначе аз съм запозната с Миндовата кучка, Мусински свидетел и някаква Гиргина. А, имаше и един руски елемент - прощай Григорий, което май е Сбогом Гринго, ама...не съм ги виждала:)


 
 
№7 от: zaharisa (20 октомври 2009 13:54)

Ами много са тия митични личности, но все пак отчитайте, че най-сладките и нюансирани изрази са си чисти турцизми, а повечето нарицателни си имат истории, като тези, които разказа Надя.
Например в североизточната част много добре знаят кои са Карастанчовите, Маймундере може да се види на картата, Върба (т.е.Цветница) няма как да е в сряда, а не в неделя и т.н.
И да ви кажа, от години у нас има един, който върши всичко и никой никога не го е виждал. Казва се Араужо. Историята му е от края на 80-те, когато по телевизията вървеше филма "Палатката на чудесата". В историческите борби за свобода на бразилския народ имаше и доста нелегална работа и доста общи приказки. И така, гледахме едни дълги събрания с разпределение на задачите, но когато нещо трявбаше да се свърши наистина, диалога беше горе-долу такъв :

   -  Кой ще напечата (отнесе, прибере или др.трудоемка задача) позивите ?
   -  Араужо !

Дали гледахме разсеяно филма или наистина нямаше кадри с този герой не помня, но в семейното съзнание Араужо остана название на "този, който не виждаме, но на него разчитаме да свърши всичката работа, ако не я е свършил вече".
И така, един ден отивам втора смяна в детската градина където работех тогава. По време на обедния сън лелята е сменила завесите на прозорците, ама това го знам само аз ))) Когато дечицата (1-ва група, тригодишни) стават от сън едно от тях възкликва :

   -  Вижте! Кой ли е сложил нови пердета ? 
А едно момченце ме поглежда с хитра усмивка и му отговаря :
   -  Кой, кой ... Ужо, кой ...


 
 
№8 от: mia.yaneva (20 октомври 2009 18:48)
Ооо, чак сега разбрах, че Филанкишията е другар на Аврам Бакалина, дето го чувам за първи път :) Какви хубави изрази ни припомни, Младене :)

В моето семейство пък имаше два други израза по примера на Захарица. Баба като нещо се правеше на строга, нареждаше и прочие, дядо за да й напомни да престане само й казваше "Султана, Султана"! Това по героинята от "Железният светилник", щото дядо беше македонец. Аз като малка много се чудех кой е този султан и защо баба да е султан и чак баба като почина и ддоста пораснах татко ми разясни кой султан :) Иначе като малки като задавахме безсмислени въпроси, за да ни спрат ни казваха: "какво, какво - кокалче с месо". Не е свързано, естествено с хора и специална история, но пак се използва в горния смисъл...

Е, и също се подигравахме на някой, че "минава през Кайлъка за гарата" :) Този израз ще да е бил много популярен, защото в моята фамилия няма никой от този край и не знам как е попаднал у нас :)

 
 
№9 от: Боряна (20 октомври 2009 18:56)

Точна на куково лято ще ги срещнеш тия приятели!
За мене любимота си остава: "Я да видим сега кон боб яде ли?" - аз честно казано и до днес нямам представа ...
--------------------
 
 
№10 от: regina (20 октомври 2009 20:13)
Когато бях малка колкото на аватара, майка ми ме плашеше не с Торбалан, а с "чичо Матю". Мисля че ми беше страшно най-вече името му. Звучеше ми някак...космато! Само че чичо Матю беше реална личност, живуща на втория етаж на съседната ни къща, работеше в "Социалното" / вероятно нещо като "социално подпомагане"?/  Един ден го срещнахме на улицата, майка ми се спря да говори с него, а аз умрях от страх, започнах да се дърпам и да пищя, че ще слушам и да не ме дава - а дали той като социален работник не е приел това за истина?? Всеки случай, майка ми бе принудена да обясни, че плаши децата с него...горкия човек, как ли се е почувствувал...
Като бяхме малки и не искахме да ядем, имаше един израз / може да съм го споменавала и другаде /: "Яж, че ЦИГАНЧЕТО ОТ МОСТА ЩЕ ТЕ ПРЕБОРИ". става дума за бургаския мостик и за циганчетата, които счатат от него, въпреки че винаги е било забранено. Според баща ми, лека му пръст, този израз датира от неговото детство - очевидно е бил въведен в нашето от баба ми.

 
 
№11 от: mchukanov (21 октомври 2009 00:23)
   Я каква дружина се събра, на Кънда в дивия ще им е джамбурето, някъде по времето на ланскийо снег
   Подкрепям енциклопедизма на Надя - според тълковници от dir.bg филанкишия иде от филян (някой си, нещо си) и киши (лице), а аланкоолу от обърнатото кьойлю олан (който е селянин, от село), което моментално ме подсети за великият израз на Бай Иван Драгана от Бадимлика - Кюнлия (според него било селянин), както и Филоксера, Филоксереста, по отношение на особено нагласена жена, респ. калдъръмкокона или миндеркокона (за филоксерата, факт, че е напаст по лозята). Гуджо пък ще да е от Гуджук, което, според  един друг зевзек, било безопашато куче, дали пък не е и кучешко име - "лапай Гуджо мръвки" (по село съм го чувал)
   Да почетем достойно Баби и  Дядовци, щото докато БАН довърши етимологичният речник, ние ще станем такива--------------------
 
 
№12 от: Гергана (21 октомври 2009 10:40)
И сега се сетих,когато големите разговаряха, аз трябваше да знам за какво разговарятgag И когато говореха за някой, аз питах : кой?, а отговора беше : Койчо от Порой! Порой е село в поморийска община, но кой беше Койчо, така и не разбрах. С две думи: Много питаш!

 
 
№13 от: zaharisa (21 октомври 2009 12:14)
А! Сега се сетих, от Поморийския Койчо, че има и Койчо от Койнаре, с кривото магаре.
Познавам и възрастни хора, които наричат рядкото (блудкаво) кафе "умий ходжа глава", но така и не разбрах кой е ходжата, който си е мил главата.
Мисля, че няма софийско дете, на което не е правена забележка да не се хуква "като лудото Ленче по Пиротска" . Въпросната Ленче е истински образ, но родените след 40-те, естествено знаем само израза.
А арменския поп приема оплаквания на ... Солунска 17 )))  

 
 
№14 от: mchukanov (21 октомври 2009 13:11)
  Ооо, да, лудото Ленче, барабар с глухата кучка, гонят Михаля--------------------
 
 
№15 от: Cvetan (21 октомври 2009 14:13)

Цитат: mchukanov
Ооо, да, лудото Ленче, барабар с глухата кучка, гонят Михаля

Даа,заедно с тях ходи "една муха без глава" .Те всички го правят за "тоя дето духа" smile24 .
--------------------
 
 
№16 от: Надя (21 октомври 2009 14:14)
Аз знам и един Иван Шопа, дето лопа за една сопа:):)

 
 
№17 от: zaharisa (21 октомври 2009 15:04)
Чудя се тук ли е мястото на пенкилера ? Нито е лице нито място, но някак много се вписва.
mchukanov, предлагам да добавиш към статията и популярни сравнения. Например, на всички е познато това за прическата "в главата си като разплетена дамаджана".  
Хубаво е и определението за безгрижна разходка "с бастончето по Царя" (ударението на я)

 
 
№18 от: mchukanov (21 октомври 2009 15:33)
   Емии... то ние както замаахме гащи айляшката, някак няма нужда да добавям каквото и да е--------------------
 
 
№19 от: gamina (21 октомври 2009 15:43)
Даа,заедно с тях ходи "една муха без глава" .Те всички го правят за "тоя дето духа"


И за тоя "дека клати горъта"

При нас имаше "Гявулчето от моста" (дяволче в превод), което щеше да ни изяде, ако се надвесваме много.

 
 
№20 от: mia.yaneva (21 октомври 2009 19:32)
Между другото като сме на Фото Мими и изрази - може да ги интегрираме във Фото Папакочев... Аз като малка все мислех, че е измислен герой, а той човекът си е имал фото в София и оттам тръгва израза... Но забравих къде беше. И понеже Уикипедия мълчи по въпроса, ще проверя в дебелите книги в къщи...


Бе нещо много "пласкам като мокра пола"! ... Любим израз на една учителка по история = "много говориш, затвори си устата".

 
 
№21 от: Rosalini (21 октомври 2009 21:56)
Докато се сетя за непознатите от моето детство, само ще разясня израза "през Кайлъка за гарата", типичен за Плевен. Означава да минеш по най-заобиколния път или да свършиш нещо по най-сложния начин и идва от там, че (паркът)"Кайлъка" и (ЖП) гарата са на двата противоположни края на града. По навик го употребявам и до ден-днешен, въпреки че освен хората от и около Плевен няма кой да го разбере:))

 
 
№22 от: isi (21 октомври 2009 22:08)
А при нас беше  "през Гоздейка за Горна"  (Макар че аз, честно казано, току що проверих къде е тази Гоздейка, а да не говорим , че толкова години си го казвах "През ГВоздейка за Горна" )  Този израз  ми го беше казала за първи път една моя учителка, която е от  близкия до Горна град Дебелец - сега като разгледах картата - всичко ми се изясни :) 
 Ама и аз си го употребявам това на сляпо до ден днешен, дори тук -  във Варненския и Добруджанския край :)))--------------------
 
 
№23 от: mchukanov (22 октомври 2009 01:02)
  Ще земе да фане дикиш тоя ингелък малко урбулешката я караме, - едно към гьотере, ама като ни е слаб еша имаме време докато цъфнат налъмите трябва да  държим инкяр...--------------------
 
 
№24 от: freja (22 октомври 2009 05:37)
Цитат: rosalini
през Кайлъка за гарата

Цитат: isi
А при нас беше  "през Гоздейка за Горна"

При нас пък - през Карандила за Баните, като се има предвид местността Карандила над Сливен и Сливенските минерални бани (на ~9 км от центъра, ама в обратната на Карандила посока ). Смисълът е ясен - нещо като през Румъния за Гърция...

А колко персонажи са се събрали тук... ни един от тях не съм срещала на живо .
(Две мои асоциации за вече споменати в коментарите понятия: Като ми кажеха "на кукуво лято", си представях една жълта кукувича прежда, която се беше навъдила по плевелите край блока. А пък "пенкилер"-а бях сигурна, че е най-обикновен килер, даже го виждах много ясно - една стаичка, метър на метър, без лампа, без врата, само със завеса и много дървени рафтчета вътре, отрупани с прашасали вехтории.)

 
 
№25 от: Cvetan (22 октомври 2009 10:38)
Ааа,mchukanov
Чакаме и върбата да роди грозде !--------------------
 
 
№26 от: катя милушева (22 октомври 2009 11:23)
 Като бях малка често чувах за Пушек-пара,който живеел в Шабаница,и си мислех,че това сигурно е много далече..после разбрах,че така наречат един развей прах ,а местноста и сега я има край село....Знам,че в мойто село почти всички си имаха прякори с които децата ги познавахме.
 Например една Симеонка и викаха "Мочка",на една Цветана-"Цока",чак след години разбрах,че това не са истинските им имена.На един му казваха чичо Кадри,може да е работил в такъв отдел,но така и не се сещам как е истинското му име.....Ако се сетя за още някой ще ви ги напиша...  Привети!!!

 
 
№27 от: zaharisa (22 октомври 2009 12:59)
Аз нямах всичките красиви съмнения за Пена и нейния килер))), защото баща ми беше обяснил етимологията и на пенкилера и на дамаджаната, за което вече му се сърдя ! 
От коментара на Катя Милушева се сетих за едно село (Галатин), където съм била на гости имат местност Умни дол - защото там добиват (х)ума )))) 

 
 
№28 от: gamina (22 октомври 2009 13:33)
Аз нямах съмнения относно самия пенкилер, благодарение на Том Сойер. Затова пък "Като ми пееш, Пенке ле" го разбирах като "Като ми пееш пенкилер"... Пълна мистерия - защо го пее, дали няма песен, която се казва пенкилер... Най-накрая ми попадна едно рисувано книжле с "Тримата глупаци", та там видях написан правилния израз
То това е по-скоро за заблудите.

А каква е етимологията на дамаджаната? Стана ми интересно hmmm

 
 
№29 от: isi (22 октомври 2009 14:02)
откл:
Цитат: gamina
"Като ми пееш пенкилер"... Пълна мистерия - защо го пее, дали няма песен, която се казва пенкилер...

Ееее, ами как да няма! gamina, имала си прозрения още като малка :))) А може и заради теб Judas да са я кръстили така, барбар с албума си...--------------------
 
 
№30 от: gamina (22 октомври 2009 14:15)
Явно метълията се е проявила пророчески в доста ранна възраст. xixi2 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 14
Потребители: 0
Гости: 14

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия ви учител преподаваше по: