Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Ноември 2018    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
 
 
Архиви
Ноември 2018 (1)
Октомври 2018 (4)
Септември 2018 (4)
Август 2018 (5)
Юли 2018 (2)
Юни 2018 (6)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
 
Броилка
 
 
 
АКЦИЯ! Махат СОЦ рекламите в София! от 12 май 2010
13-05-2010, 14:46 | Автор: boysta3 | Категория: Нашият дом / Моят град
Здравейте на всички списващи този сайт, четящи само или просто любопитни.
АКЦИЯ! Махат СОЦ рекламите в София! от 12 май 2010
С изненада научих, че от 12.05.2010 сряда, общинския съвет в София са решили да премахнат рекламите от СОЦ времето, т.е. до 1990 г. В момента обикалят улиците и в една таблица със заглавие "Столична община, Столичен инспекторат, София 1000, ул. "Московска" 33, тел. 93 77 230, факс 93 77 211, www.sofia.bg" и следните колони: 1. -; 2. домоуправител; 3. рекламен елемент; 4. послание; 5. размери; 6. положение.
Явно скоро няма да ги има част от символите на СОЦ-а, така че призовавам всички, които са съпричастни към Нашето детство, да грабнат дигиталните си фотоапарати и да щракат всичко наоколо , което е останало по фасадите като СОЦ реклама. Най-вече това са обемни неонови букви. Моля, след това да изпратите снимката на админа и той да я прикачи тук в темата, както и да му посочите кога сте я заснели и на коя улица с номер е била тя. УСПЕХ на всички приели и съпричатни към призива "Да спасим СОЦ рекламите".
 
Ами толкоз засега. Софиянци, временно пребиваващи там от други градове и села, моля, вдигнете глави и с едно мигновено щракване запазете спомените от СОЦ-а. Те ще са интересни, както за нас, така и бъдните поколения.
 
Предварително благодаря.
До скоро.
 
Админи: Моля всички снимки да бъдат изпращани на адрес: detstvotо@gmail.com

Бел. от админ (В. Кромбърг): В сайта от много време, всъщност, "тече"  подобна акция. Част от нещата, които сме събрали, можете да видите, както е посочил Private тук:

Старите фасадни реклами
Старите фасадни реклами, част 2
Старите фасадни реклами, част 3

Други снимки са в процес на обработка и част от една идея на екипажа. Естествено, ще сме благодарни на всеки, който се потруди и запази "интериора" от нашето детство.
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: катя милушева (13 май 2010 22:05)
Страхотна идея и дано е навременна! Бърже, бърже, къртят рекламите! pirat

 
 
№2 от: mchukanov (13 май 2010 23:07)
  Ще ги махнат, да. Те и дупките щяха да махнат--------------------
 
 
№3 от: катя милушева (13 май 2010 23:46)
Младене, по-лесно се взема, респективно - руши (снема), отколкото да се дава, пълни...!
И ние като давещият се поп - "дай, попе, ръка - не; на ти, попе, тоягата - дай" - Дави се, ама не дава! Малко не е  детско, ама на някои, дето нищо видно не са сътворили, все им бърка в очите, "сътвореното тука от друг". tup1

 
 
№4 от: Private (14 май 2010 00:30)
Акцията "Да спасим СОЦ рекламите"
тече тук вече втора година:

> Старите фасадни реклами
> Старите фасадни реклами, част 2
> Старите фасадни реклами, част 3

С общи усилия сме "изловили" доста обекти,
най-вече в центъра, но колкото повече хора
гледат, толкова по-малка вероятност има
нещо да се пропусне.
--------------------
 
 
№5 от: freja (14 май 2010 00:35)
"Брже, брже, кртат рекламите!" - ама не можах да се сдържа и така се смях на това, Кате, още ми е смешно, въпреки сериозността на ситуацията... xaxa2 (чак ми мина през ума за заглавие да го сложа :)))

В интерес на истината, когато вчера започна тази новина, не бях до телевизора. И по едно време дъщеря ми влетя при мен с боен вик: "Бързо, бързо, махат старите реклами!". Е, такава тревожност имаше в гласа й, че чак ме стресна, сякаш нейните реклами ще махат, а пък е всичко на всичко на 12 години... Докато отивах към хола, си мислех, че е за цялата страна, после разбрах, че е за София.

Ами, другарчета-столичанчета, пълен напред, леко и доходно фотографиране! pionerche Аз, където видя, също снимам, а отсега нататък вече ще се оглеждам още по-внимателно, защото съм убедена, че е въпрос на време и останалите кметове/общини да предприемат терминаторската стъпка... Права е Катя - щом е за рушене - сме първи, виж за изграждането нещо изоставаме. Ще ги изкъртят като едното нищо, хич не се и съмнявам, още повече, че и медийно са го разгласили. Дано поне се сетят да ги приберат някъде после, ама едва ли... А тогава, в репортажа, ми хареса едно момиче, като каза (бяха точно до някаква реклама "Лукс магазин"): "Ако ще правят цяла София лукс - да ги махнат; ако няма да я правят лукс - да ги оставят". А те изобщо нямат намерение за никакъв лукс, просто ей тъй им хрумнало сега, щото други проблеми си нямаме, нали, дааа...

Благодаря на boysta3 за призива!

 
 
№6 от: isi (14 май 2010 00:58)

Ами аз освен да добавя към призива: снимайте и огромните фасадни  пана, които не са винаги рекламни и не знам какво ще правят с тях. Но има много красиви сред тях. Може да решат и такива да махат ... Всъщност аз не знам в София какви и къде има, знам за пана в други градове. Но където и да сте - снимайте. И аз така правя през последните две години - снимам надписи, табели, пана -  спомени :)) Сайтът ме вдъхнови :)))  Но имам чувството, че например във варна отдавна са премахнати почти всички такива  стари фасадни надписи, просто явно е било въпрос на време да ги махнат и в София... Може би са и опасни на места, все пак...
--------------------
 
 
№7 от: boysta3 (14 май 2010 01:05)
Цитат: freja
Ще ги изкъртят като едното нищо, хич не се и съмнявам, още повече, че и медийно са го разгласили. Дано поне се сетят да ги приберат някъде после, ама едва ли... А тогава, в репортажа, ми хареса едно момиче, като каза (бяха точно до някаква реклама "Лукс магазин"): "Ако ще правят цяла София лукс - да ги махнат; ако няма да я правят лукс - да ги оставят". А те изобщо нямат намерение за никакъв лукс, просто ей тъй им хрумнало сега, щото други проблеми си нямаме, нали, дааа... Благодаря на boysta3 за призива!
И аз се чудя защо е медийната разгласа и популяризиране. Според мен, най-вече поради факта, че при демонтирането ще почнат да се обаждат възрастни хора от старите кооперации, я на полиция, я на пожарна, я на 112. Ще почнат някъде и протести. Хората на някои места са свикнали с тези реклами. Някои са на повече от 30 години! Те са им станали като част от екстериора, така си разпознават сградата. А иначе ме усъмни и мен това енергично действие на общинския прояден от корупция и далавери под масата столичен съвет. Особено тоя брат, който са го сложили като надзорник по рекламата. Смятам , че някоя рекламна агенция (на някой влиятелен общинар) е видяла келепир в цялата работа, и печалбата ще е най-малко 1:10. Като се сетиш какво има в обемните буквени реклами - неон лампи, желязо, и плегсиглас (или нещо пластмасово). Едва ли е самото желязо причината... а и не забравяйте освобождават се нови места за реклама... Да ме извинят общинарите , но не смятам , че намеренията им са дълбоко хуманни и изпълнени с желание да премахнат опасните инсталации, просто на този етап в обществото ни се правят главно неща , които ще донесат някому добри средства.
Бай.
А, и благодаря за бързата реакция!!!

ВИДЕО в YouTube!

 
 
№8 от: templar (14 май 2010 01:06)

Едва ли очаквате внуците ни да четат надпис "предконгресното съревнование - пирон в ковчега на световния колониализъм"   "ловим бримки" или "гарнирани пити с нов вид тесто", само защото на нас ни е мило, че сме скачали с школниците по близките стълби. Защо просто някой, който е чувствителен по темата соц-реклами не помоли Столична община да даде списъка им преди да ги махнат, съответно да бъдат заснети, за което да бъде оказана благодарност на общината, а на музея "История на София" да се подари диск със снимки. Така всички ще са доволни и щастливи, ще ги дават по телевизията  и нищо няма да се изгуби.


 
 
№9 от: boysta3 (14 май 2010 01:31)
Цитат: templar
Защо просто някой, който е чувствителен по темата соц-реклами не помоли Столична община да даде списъка им преди да ги махнат, съответно да бъдат заснети, за което да бъде оказана благодарност на общината, а на музея "История на София" да се подари диск със снимки.
Идеята е добра. Само дето се чудя, кой ще е този добронамерения от столична община, който ще предостави тази информация. Прекалено са мнителни, а и един сайт (ако че е Нашето детство) едва ли би им внесал така нужното доверие за нашата кауза. Те между другото си носят дигитален фотоапарат, така че направо могат да ни дадат снимките на един диск, вместо да им искаме адресите. Идеята е хубава и рационална, но става за държави с такова местно управление (примерно САЩ, Холандия, Швеция и др.). Там хората са обърнати към красивото и подобни хубави идеи биха ги зарадвали, и биха съдействали с искрена радост и удовлетворение, че допринасят да се подпомогне подобен некомерсиален проект като "Нашето детство". Мога само да кажа, успех на хората, които са курназ, да отидат и да поискат подобно съдействие от хора избирани в държава в посткомунистически период, и твърде слабо (клонящо към нулата) гражданско общество.
Успех, на който се навие!

ВИДЕО в YouTube!

 
 
№10 от: Pavlina Iossifova (14 май 2010 01:43)
Цитат: templar
Едва ли очаквате внуците ни да четат надпис "предконгресното съревнование - пирон в ковчега на световния колониализъм" "ловим бримки" или "гарнирани пити с нов вид тесто", само защото на нас ни е мило, че сме скачали с школниците по близките стълби

Така е, дори се учудвам, че толкова години се задържаха толкова много от тези рекламни и други надписи. Само да припомня, че между 1944 и 1948, ТОВА СА само ЧЕТИРИ години, изчезват 99,9% от уличните надписи на държава и правителства работили зле или добре в течение на над 60 години. И на никого не му е минало и през ум да ги запази по друг, освен фотографски начин. Така че, нищо ново под българското слънце, а и не само под българското. Всичко, което не е в синхрон с което и да е съвременно публично пространство, изчезва. И винаги, във всяко време, са се намирали хора, които са опазвали по някакъв начин спомена за предишните времена.
Затова е хубаво, че в момента буквално всеки има фотоапарат. През 40те години фотоапаратите са се брояли на пръсти и пак са се намерили ентусиасти, които са запечатали зрънцата, от които в Нашето Детство научавахме какво е имало ей там, зад ъгала, по времето, когато са се женили баба и дядо. Сигурно не само на нас ще ни е мил визуалния спомен, но и внуците ни ще се зарадват или ще им е мило да видят как е изглеждало мястото, където баба и дядо и мама и татко са се целунали за пръв път. Особено, ако над главите им се е мъдрил надпис "Помпим гуми всякакви". Се ля ви (не знам как се пише на френски). Затова в тази точно акция на правителството не виждам причина нито за възмущение, нито за радост, просто нормално ежедневие. Виж, ако вземат да махнат дупките, ще им ръкопляскам.--------------------
 
 
№11 от: mchukanov (14 май 2010 09:26)
  А къде свряха ЗВЕЗДАТА ОТ ПАРТИЙНИЯ ДОМ, Рубинената, Алена ЗВЕЗДА angry3
Цитат: freja
"Ако ще правят цяла София лукс - да ги махнат; ако няма да я правят лукс - да ги оставят"
   nomer1 yess  --------------------
 
 
№12 от: Чудакът от 6-ти Б (14 май 2010 10:48)
Аз пък не виждам принципно къде е разликата между останки от римска крепостна стена под метрото и останки от стари реклами по фасадите. Защо едното е светиня, при вида на която трябва да ми става мило, а другото е непотребно? Историческите пластове, които може да се разчетат в един град, са еднакво важни и ценни - ако не за нас, то поне за следващите поколения. 
От днес и аз тръгвам с фотото, ама едно е старите табели да са част от градската среда, а друго - да ги гледаме само на снимка rev

 
 
№13 от: Krista (14 май 2010 12:07)

Покрай онези статии на Привайт, аз още преди година си направих подобна колекция, мислех дори да изпратя някои снимки, които липсват там, но така и не го направих...Като чух новината, се зарадвах, че това вече сме го направили в "Нашето детство".

Миналата пролет отделих почти два дни за обикаляне по улиците с тази цел. Мога веднага да ги публикувам, макар, че голяма част от тях, Привайт, вече ги е публикувал...


 
 
№14 от: Надя (14 май 2010 12:15)
Само пак, да ви кажа.
Снимките изпращайте на адрес: detstvoto@gmail.com
Вече са ангажирани хора, които ги подбират и систематизират, нищо няма да бъде загбено.
Моля ви, когато ги пращате пишете, къде сте ги снимали, поне града и квартала.
Полезно е и ако файловете са именувани.
Благодаря ви!
pionerche

 
 
№15 от: mia.yaneva (14 май 2010 12:18)
Младе, РУБИНЕНАТА ЗВЕЗДА, стоеше до миналата година в двора на банята, Централната, търсих я скоро и не я видях там 

Чудак,  bravoo bravoo bravoo


 
 
№16 от: mchukanov (14 май 2010 12:25)

  Помня, Мия, че беше там, ама сега де е gyavol2

... сигурно там ще отидат и рекламите podsmruk
--------------------
 
 
№17 от: mia.yaneva (14 май 2010 15:41)
То колко скрап е това, знаеш ли :) 

 
 
№18 от: Simpra (14 май 2010 16:31)
И аз минавайки да изкоментирам - малко встрани от темата, ама защо първо соц. рекламите захванаха да махат, а не вземат да почнат от грозните висящи, започващи от нищото и свършващи незнайно къде кабели от/по фасадите!angry3--------------------
 
 
№19 от: mchukanov (14 май 2010 16:35)
   ... И да поизмислят нещо срещу капещите във вратовете климатици angry3 - кат рече фасади, Симпра ok2--------------------
 
 
№20 от: Pavlina Iossifova (14 май 2010 19:34)
Ееее, вие пък сега много искате. Първо да станело красиво и удобно по улиците, па после да махали соцрекламите. Друго си е да почнат с политическата (дез)Ориентация! Ако почнат от дупките, висящоте кабели и течащите климатици ...(Мале, изривам се като вървя по улиците и няма къде да си дена погледа. Ако си гедам в краката -  дупки и локви, ако се престраша да погледна фасадите - кабели, гааааадни климатици като очи на Горгона Медуза оплетени в покъсани кабели и олющени фасадни стени),...та ако почнат от тях преди да са махнали соцрекламите, някой току виж си помислил, че красотата в публичното пространство е наследена от соца.--------------------
 
 
№21 от: kaschey (14 май 2010 20:55)
соц-рекламите са ни най-големия проблем, дааа.
едва ли са толкова опасни. през соца нещата се правеха като да стоят вечно. та по-скоро сградите ще се сринат, но табелите едва ли ще си стоят - съвсем в духа на онова време, както го помня.
колко случаи с паднали козирки или отлющени парчета мазилка има, а за паднала соц-реклама аз, поне, не се сещам. ама както и да е, наистина може да има вече някои корозирали рамки или друго някакво компрометиране на конструкциите на някои от тях. а и решили са - ще ги махнат. келепирът, според мен, е не толкова в материалите, които могат да се приберат от табелите и неоновите надписи, а по-скро в парите, които фирмите, занимаващи се с демонтирането ще приберат. сега доста строителни фирми са без работа. за мене са ясни нещата - поръчката ще вземе някоя "вътрешна" фирма, а за подобна дейност определянето на стойността на работата е доста относителна и може да варира в широки граници.
така че, наистина, да грабваме апаратите и да съхраним, каквито спомени можем, докато все още рекламите стоят.
и не само в софия. навсякъде.

 
 
№22 от: boysta3 (14 май 2010 21:18)
Цитат: kaschey
келепирът, според мен, е не толкова в материалите, които могат да се приберат от табелите и неоновите надписи, а по-скро в парите, които фирмите, занимаващи се с демонтирането ще приберат. сега доста строителни фирми са без работа. за мене са ясни нещата - поръчката ще вземе някоя "вътрешна" фирма, а за подобна дейност определянето на стойността на работата е доста относителна и може да варира в широки граници.
Погледни в линка към нтервюто горе в темата. На едно място в края май, онзи надзорнка споменава , че демонтирането ще бъде отговорност (ще им бъде вменено) на домоуправителите на съответната сграда. Както виждате в списъка им фигурира и колонка "домоуправител". Само сега се чудя , кой от живущите в сградата ще се бръкне И за това. При криза, парно, увеличение на топлата вода, сега ново 20 - такса демонтиране на обемна реклма. Честито! на печелившите. Сега в София, после и в други градове на страната... *ПП: И забележете... поставили ли са си за краен срок на изпълнение на задачата - 9-ти септември. Нищо лично, както казват, просто бизнес... Ма, на мен подобни изпълнения ми звучат малко нереални, и силно се съмнявам, че след 9ти септември 2010 г. няма да видим нито една бемна СОЦ реклама до 1990 г. в София. Трудно, брате.... трудно...

 
 
№23 от: Anakin Skywalker (17 май 2010 11:44)
За табелките май трябва да се обърнем и към Васко Кръпката. Той е страстен колекционер на такива соц. находки--------------------
 
 
№24 от: Чича Ради (4 август 2010 23:29)
 Сетих се за един приятел - автотенекиджия ... На вратата на гаража където работи имаше табелка , гепена от горското , на която с големи букви пишеше:

                                                                 ВНИМАНИЕ !
                                                             Извършва се сеч ! 
                                             Влизането на хора - строго забранено !

 Срашно и зловещо изглеждаше , на фона от звуци на режещите и стържещите автоламарини машини ... em_6 em_6 em_6


 
 
№25 от: ХриС (6 октомври 2010 11:13)
Тази акция отдавна не е актуална и може да се свали да не стои отдясно между Последни статии и Търсене..

 
 
№26 от: mchukanov (9 ноември 2011 21:13)

...Следите остават em_9 
--------------------
 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 16
Потребители: 0
Гости: 16

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия Ви български детски сериал е:


 
 
 
 
Ново в ПУК!