> Моят град / Лакомства > Леден сироп

Леден сироп


11-06-2010, 00:21. : Secho
Старите "сиропчийници"
Леден сироп

Искам да добавя към написаното вече по този въпрос тази снимка   на една от двете останали бараки за леден сироп във Варна. Тази се намира на пазарчето в Гръцката махала. Когато минавам оттам, винаги му прасвам по един сироп, но вкусът не е както по-рано, а и асортиментът не е така богат, както беше някога  -  края на 60-те и в началото на 70-те години на миналия век. Първите сиропчийници, както ги наричахме,  бяха в будки с формата на гъба. С червено калпаче с бели точки и бяло пънче. Доколкото си спомням, такива имаше до Градския часовник, след централния вход на Морската градина и в градинката, която се намираше, където сега е хотел "Черно море". В последствие се появиха вече известните тенекиени бараки на много места в града. Сиропите бяха: лимонада, портокал, малина, ягода, вишна, шоколад, мента.  Някои може да съм ги пропуснал. Най-предпочитана беше комбинацията от два сиропа, като за предпочитане бяха лимонада+портокал, шоколад+мента  и други -  по вкус на клиента. Предприемчиви сиропчии бяха измислили и имена на различните комбинации, единствено от които си спомням "спорт тото".
Сиропът струваше 3 стотинки. За 1 стотинка можеше да се пие сода, като по желание към нея добавяха тъй нареченото "кисело", което май си беше лимонтозу с вода. Върхът на сиропа беше "Бомбата", която се предлагаше в много голяма чаша и се приготвяше най-малко от 5 и повече сиропа, комбинирани. Можехме да си я позволим поне един път седмично, имайки предвид финансовото ни състояние тогава  laughing .
В средата на 70-те сиропчийниците бяха затворени, предполагам по някаква наредба за хигиената, защото се пиеше в чаши, които само се изплакваха с вода след употреба, а в освободените бараки се настаниха продавачи на фъстъци и други ядки. Значи, излизаш от плажа и за разхлаждане си купуваш 50 грама солени фъстъци. Беше ужасно. В последствие отново тук-там се отвориха такива бараки, но значително по-малко от бума им преди.

Кадри от "Оркестър без име":
Леден сироп
Леден сироп