Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Декември 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
 
 
Архиви
Ноември 2020 (5)
Октомври 2020 (3)
Септември 2020 (5)
Август 2020 (7)
Юли 2020 (4)
Юни 2020 (4)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Моментна снимка от живота на един тийнейджър през 1983 г.
1-05-2010, 21:50 | Автор: regina | Категория: Нашият дом / Моето семейство
Това е едно писмо на брат ми до мене като студентка първи курс в София. Преписвам го без редакции, правописни грешки няма. Не го публикувам в оригинал от една страна защото нямам такива права:) а от друга - защото почеркът на места е доста нечетлив. По времето, когато е писал писмото, брат ми е бил в шести клас.

Пощенско клеймо от Бургас: 25.11.83 - 17
Пощенско клеймо от София: не се чете
Адрес на получателя: гр.София пл."Славейков" №9

Здравей, Мая! Получих писмото ти на 23.ХІ.1983 г. Малка трудност беше да го разчета, но се справих без ничия помощ. Не дадох на нашите да прочетат писмото ти.
В Бургас се чувствам много добре, но ми е много мъчно за тебе, когато слушам PINK FLOYD си спомням за лятото, за плажа, за тебе, Асен, николай, Милена, Стефан Дяков, Миро и другите ти съученици. В момента ходя на два кръжока по математика ( в у-ще, в станцията на младите техници ). Смятах да продължа и фото кръжока, но се отказах, понеже съвпада с кръжока по математика в ОСМТ. Продължавам тренировките в клуба по KARATE. Тренираме стила Йошин-мон. Отначало тренировките ми се струваха много тежки, І-вия път ми се обели кожата на пръстите от бягане, ІІ-рия път имах само мускулна треска, по-нататък всичко ми мина. Един четвъртък Спас дойде на тренировка. Но тогава не беше нищо особено. Другия четвъртък седяхме аз и един адаш (който учи в механото, също почитател на Дип Пърпъл) и разговаряхме на тема музика. тогава видяхме един човек облечен с черна каубойска шапка, яке, джински. Помота се малко пред "ТОХА" и се запъти към нас. "Виж, къв агенг" - каза Николай.  "Каубой в града". Като дойде, го познах, но не повярвах на очите си. Това беше АСЕН ЙОРДАНОВ. Питах го дали е бил в Бургас на 7.ХІ. Той каза, че не е бил. Поговорихме си малко и той си тръгна. А, щях да забравя, имаш много поздрави от една продавачка в "Краснодар", в "Риба и рибни продукти". Аз и моите приятели се връщахме от стрелба (карат ни от училище да ходим на стрелба). Влязохме в "Краснодар" да си купим нещо, аз влязох в рибарницата и я питах дали имат гарус.
- Нямаме - каза тя.  А бе ти да не си брат на Мая.
- Да, брат и съм.
- Предай и много поздрави от мен.
- Добре - казах аз и излязох.
Записах концерта на Deep Purple в Япония в Токио. Записите станаха прекрасни. Там са най-големите им хитове: "Дете на времето", "Съдбата на войника", "Магистрала към звездите", "Пушек над водата".
Този Емил откъде е?
И колко време е играл карате и кой стил? Щом пуши какъв каратист е той? (Мая, само да си пропушила!) Виждала ли си как върти нучако и как бие удари?
А, до въпроса с нучакото, мисля, че достатъчно съм възмъжал да не направя някоя глупост, понеже в клуба сен-сей (Николай Димчев, около 40 годишен мъж, който също носи черен пояс, но не знам дали го е защитил) ни чете лекция как да се държим в къщи, навън и в училище и да не се бием с карате. Иначе ще ни изгони. На мен вече ми се размина веднъж, понеже влязох с обувки в залата, когато не играех. И ми каза, че за последен път ми прощава и ако още веднъж се провиня, ще ме изгони. (На повечето е направил такова предупреждение). Вече станах приятел с всички в клуба, повечето са момчета, има и няколко момичета, но те не идват често. Най-редовна е една Ваня, учи в Немската и е 68 набор. Тренирала е 1 година. Там не изпитват за столици, а за списанието БТА "По света". Всеки понеделник. Вече ходя на тренировки и в неделя. Отначало правим упражнения пред летния театър, а после бягаме до евиния плаж. Там влизаме в горичката и почваме да играем. Тренировката е от 8 до 10.30 часа. Другите дни тренировките са от 7.30 - 9.30 часа.
Училището върви горе-долу.
Оценките ми са малко шарени. Постигнахме голям успех по физика на контролната. Имахме 20 шестици и 1 двойка, 3 четворки и 2 петици. Взехме І място на бригадата и ни наградиха с топка бразилка от 28 лева. На конкурса за съветска песен се представихме ІІ в училището и І между VІ клас. Аз все още съм отряден председател, но чувствувам, че не мога да се справям с работата. Класната ни е болна от началото на октомври. Аз се снимах в два филма: "Черните лебеди" и "Опасен чар", вторият от които беше с Тодор Колев. От І-вия взех 7.20 лева, а от ІІ-рия - 4.50 лв.
Писмото ти го пиша на 23.ХІ.1983 г. вечерта към 9-9.30 часа. Същия ден, като се върнах от училище, майка ми ми подаде писмото. На 22 ноември ни биха инжекции и още ме боли ръката (същия ден, когато ти пша) и не мога да си стягам мускула. Росито и Аси са много добре. Те си имат и кученце на 1 месец и няколко дена. То е кръстоска между пудел и пинчер. Казва се Джими. В момента майка им е на курорт във Велинград до 1.ХІІ.1983 г.
В ОСМТ лектора ни се казва Иван Пейчев. Там предава много сложни неща, от които почти нищо не разбирам.
А, щях да заравя да те питам за Емо, прави ли лицеви опори на юмруци и пръсти? Какво представлява? (коса, очи, нос, лице, уста, как ходи облечен и какъв му е характера)?
Мая, чу ли по предаването "1 от 5" , че ще пускат плочи на "Куин" двойния албум и на "Дийп Пърпъл". Казват, че в София вече са ги пуснали. Моля ти се, потърси ми ги!
Ти ще се връщаш ли за Нова Година? (Ако не се върнеш, ще бъде много жалко).
Пиши ми ако искаш. но ще предпочета да ми пишеш и то по-скоро. Прати ми отговорите в следващото писмо.
Пожелавам ти много успехи в учението, приятелките и любовта.
KARATE DO
Питай Емил какво означава това. Не му показвай писмото ми!
Пиши ми дали да покажа писмото ти на нашите!
Николай
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: mchukanov (1 май 2010 21:56)
  Олеле, Регина, ама тя направо рентгенова тая снимка hi--------------------
 
 
№2 от: Цонка (1 май 2010 22:07)
Regina, не мога да повярвам, че това писмо го е писал шестокласник! Много интелигентно дете е бил. И изглежда, че сте си били много близки.
Беше ми изключително интересно да попадна за малко в ежедневието на едно момче. Благодаря ти, че ни допусна!

В кои сцени на филмите можем да го видими? Моля те, дай подробности, ако знаеш.--------------------
 
 
№3 от: regina (1 май 2010 22:18)
Брат ми беше / и още е:) / много интелигентно дете с чувство за хумор, от съвсем малък!
Николай Димчев, около 40 годишен мъж, който също носи черен пояс, но не знам дали го е защитил...
Да прощава г-н Димчев:) винаги ме напушва на смях като прочета това.
Съдейки по хонорара, брат ми се е снимал в масовки.
Обаче гордо мога да заявя, че има една сцена в "Опасен чар", снимана на нашата улица в Бургас - още лятото, когато не бях заминала за София - където се чува лаят на кучето ни Рекс - източноевропейска овчарка, която за целите на филма трябваше да стои затворена в къщи, но пък се скъса да лае...

 
 
№4 от: Цонка (1 май 2010 22:23)
regina,
сега ще изгледам подробно цялата част от филма, която е снимана в Бургас.
А за масовката -  може би е сред публиката в клуба, където Невена Коканова изнася беседа за Йовков.
Хей, че ми стана готино. Сега ще гледам другояче на  филма, защото там има сцена, снимана на улицата на една позната и даже се чува кучето й...smile24--------------------
 
 
№5 от: undo (1 май 2010 22:47)
Да, и мен ме впечатлява речникът на брат ти - много над нивото на шестокласник е. Явно и много те обича. А самото писмо наистина е като рентгенова снимка - отразява толкова много неща от онова време. Благодаря ти, че го публикуваш.

 
 
№6 от: TRIXYY (1 май 2010 23:04)

Много мило!
Брат ти освен всичко друго, е и много коректен.Как само пита, дали да показва писмото на вашите. Явно за много неща те е скатавал!
На тренировки, на кръжоци - уплътнявал си е добре времето.
Пък за Емо...е, хайде няма да питам кой е!


 
 
№7 от: regina (1 май 2010 23:10)
Емо далеч не е от Детството::))
На мене пък ми прави впечатление как брат ми, като започва да говори за оценките, изведнъж преминава в 1 л.мн.ч. ( нали е отр.пр.) и дава отчет за целия клас ::)) 
 
№8 от: bat_mitco (1 май 2010 23:20)
                           А КОЛКО МНОГО РОКЕНДРОЛ ИМА В ТОВА МОМЧЕ...
                                    ТОВА ПИНК ФЛОЙД,ПЪРПЪЛ,КУИН... 
                         http://www.youtube.com/watch?v=y2aOccbfAqE 
   
                          http://www.youtube.com/watch?v=pfzv3bf9-OY

                     http://www.youtube.com/watch?v=xAiiwSXVRiw&feature=channel

                              КАК ДА НЕ МУ КУПИШ ПЛОЧИ ОТ СОФИЯ...--------------------
 
 
№9 от: regina (1 май 2010 23:25)
Така си е, BAT_MITKO. И сигурно още си слуша старите касети докато шофира...защото му ги пратих преди няколко години, а не съм чула да е сменял колата.
Всъщност много ми липсва...
Ха, сетих се току-що, че по-късно в Математическата брат ми решаваше задачи непременно на музикалния фон на  IRON MAIDEN, METALLICA, MEGADEATH, BLACK SABBATH etc. а също и разни блек-  и треш- групи, които не помня:) Помагаха му да се концентрира::))

 
 
№10 от: bat_mitco (1 май 2010 23:46)
                                           "Всъщност много ми липсва..."
 
                            http://www.youtube.com/watch?v=mHGbA7I5HZY--------------------
 
 
№11 от: катя милушева (2 май 2010 00:12)
Колко топлота и каква привързаност, щастливка си ти с такова братче! Динамична личност, два кръжока, курс по карате... и много музика!

 
 
№12 от: anni (2 май 2010 10:13)
Регина, този твой брат много ми се издигна в очите заради Pink  Floyd - да знаеш. Те бяха най-гоямата тръпка и изживяване, която бях срещала в музиката. Прати му много поздрави. Аз такива писма с брат ми никога не съм писала, всъщност той не обичаше да пише, за разлика от мен. При това в този ранен период (а и по-късен) бяхме като куче и котка. Писмото е разкошно. Сигурно си го чела с огромно удоволствие.--------------------
 
 
№13 от: mchukanov (2 май 2010 10:56)
  Някак много се радвам, че фразеологията си НИ остана същата - "Виж къф агент" hiphip музиката и тя - дори после имаше http://www.youtube.com/watch?v=kNc9wIPHoAw , http://www.youtube.com/watch?v=D2uT3MSrFcA icecream aviator hi
--------------------
 
 
№14 от: regina (2 май 2010 16:27)
Пинк Флойд слушахме ние в гимназията, той тогава беше в началното училище...така да се каже, е закърмен с тази музика:) BAT_MITKO, точно WISH YOU HERE има предвид, каго говори за лятото.... 
 
№15 от: Cvetan (2 май 2010 17:17)
Няколко пъти го прочетох и... пак нямам какво да кажа, че да се изразя какво мисля!
Благодаря ти, Регина!--------------------
 
 
№16 от: Надя (2 май 2010 17:37)
Ах, как ми липсваше напоследък една такава история, толкова автентична и усмихната. Да благодариш на брат си! Имам си няколко любими моменти:
Аз все още съм отряден председател, но чувствувам, че не мога да се справям с работата.

smile24
Щом пуши какъв каратист е той? (Мая, само да си пропушила!)

smile24
Пиши ми ако искаш. но ще предпочета да ми пишеш и то по-скоро.


Да ти е жив и здрав!
П.С. И добави една снимка на брат си от 1983:)

 
 
№17 от: ive (2 май 2010 17:42)
Ехаа, какво дълго и подробно писмо ти е написал. 
А успяли Емил да отговори: Що е то Karate Do? И наистина "Щом пуши какъв каратист е той?" 


 
 
№18 от: regina (2 май 2010 19:56)
Ох, Емил малко послъгваше:) Може и да не е успял.
Браг ми пропуши една-две години след като ми е писал това писмо, и пуши като комин до днес.
Тези факти правят писмото особено ценно:)
Наде, има някъде в къщи една снимка на брат ми - формат паспортна, с ключ на врата, но сигурно ще ми се сърди, ако я сложа тук.
Редно е също така да му пратя линк към тази статия, но не съм сигурна как ще реагира и дали няма да си изпроси някой бан::))
Впрочем писмото има и втора част, с не по-малко ценни моменти и мисля скоро да сложа и нея, пък да става каквото ще. 
 
№19 от: Айви (2 май 2010 19:59)
  !
  Regina, наистина имаш невероятно интелигентен брат! Направи ми впечатление как описва всичко с максимална точност, и как изписва датите, поставяйки дори годината.

 
 
№20 от: regina (4 май 2010 19:27)
Днес говорих с брат ми по телефона и се налага да коригирам следната фактологическа неточност:
Филмът, който са снимали на нашата улица, не е "Опасен чар", а някакъв друг български игрален филм с име, което той не можа да си спомни точно /аз пък - съвсем:), нещо от рода на "Раздвоение"или "Разединение" с Константин Коцев и Георги Георгиев-Гец, които във въпросната сцена, вървят по нашата улица посред нощ и се мъчат с викове да разбудят заспалите "образцови граждани". Помня горе-доле сцената, не знам защо си мислех, че е от "Опасен чар". Брат ми поясни също така, че трябвало всички къщи да бъдат с изгасени светлини, но че баща ми /лека му пръст/ като човек, нетърпящ да му се дава тон в живота, все пак си бил пуснал настолната лампа в хола, за да си чете, и че това също било запечатано на лентата - заедно с лая на кучето Рекс. И сцената е снимана през лятото на 1982, а не 1983 г. Ах, как ме лъже паметта.
Относно масовката, в която брат ми е участвувал в "Опасен чар", това е сцената с пристигането на Тодор Колев на бургаската гара. Идеята на режисьора била как всеки някого посреща, а Тодор Колев не го посреща никой, той си купува сладолед, яде кюфтета, а статистите, сред които и брат ми - но той така и не попада в кадър - през цялото време висят на една опашка. Главният бонус от участието във филма /освен хонорара от 4.50 лв./ бил сдобиването с извинителна бележка от училище...

 
 
№21 от: Цонка (4 май 2010 19:35)

regina,
Може би филмът е "Равновесие". Много ти благодаря за поясненията. Ще го изгледам отново.http://www.vbox7.com/play:3aba12d3&start=782
Ако това не е вашата къща със светещата нощна лампа и лаещото куче пък...--------------------
 
 
№22 от: regina (4 май 2010 20:15)
ЦОНКА, страшна си!
Първо да се сетиш за името на филма, а после да намериш и точния откъс! Да, това е нашата улица и нашата къща, в която още живея:) и лаят на покойното вече куче Рекс, което очевидно не прави разлика между изкуството и живота и взема двамата артисти за най-обикновени пияници. Сцената по-нататък, където чупят бутилката, вече изобщо не е на нашата улица, но така е в киното.

 
 
№23 от: Цонка (4 май 2010 20:21)
regina,
признавам си чистосърдечно, че се консултирах с чичко Гугъл, за да разбера кой е филмът. Не съм чак толкова наясно с филмите. Просто ги обичам, българските, защото там е детството ми. Във всичко показано го виждам.
Този съм го гледала няколко пъти, като са го излъчвали. Сега ще си го гледам специално и всеки път ще се сещам за теб и твоя чудесен брат /който май ми е набор - 71/.--------------------
 
 
№24 от: darenie (28 май 2010 21:52)
   Ако сегашните шестокласници можеха така да пишат...
 Ето как един личен спомен предизвика нашите топли детски мигове, които ни носят сигурност...

 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 10
Потребители: 0
Гости: 10

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия ви учител преподаваше по: