Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Декември 2021    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
 
 
Архиви
Декември 2021 (1)
Ноември 2021 (1)
Октомври 2021 (4)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
Юли 2021 (2)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Кой ще дойде в този час Тук пристига Дядо Мраз
30-10-2008, 19:52 | Автор: gamina | Категория: Нашият дом / Моето семейство
Видях статията на Дани за Нова Година и се сетих как празнувахме вкъщи. Нова Година беше най-големия празник за годината, освен че имаше банани и шоколадови яйца, тогава майка ми си беше вкъщи задължително (поради естеството на работата и се налагаше да отсъства с месеци понякога). Вкъщи идваха всичките баби и дядовци, в полунощ пра-дядо ми повеждаше дунавското хоро, а в това време дядо ми изчезваше и се връщаше чак след като Дядо Мраз е минал и донесъл подаръците.

Идването на Дядо Мраз вкъщи беше сериозно изпитание. Дни преди това окупирах огледалото в коридора и рецитирах изразително някое стихотворение. После решавах да рецитирам друго и така в полунощ на 31 декември, застанала смутена пред Дядо Мраз, се обърквах и не знаех какво да му кажа. А много добре знаех, че без песничка или стихотворение няма да си получа подаръка, не само аз, но и всички вкъщи. Подаръците зависеха само от мен и това дали си знам добре стихотворението.

alt

Посрещането на 1986 година. Около борчето-елха (подпряно на ТУХЛА!!!) има някои основни елементи на соц-бита. Барче, върху което е кутията от сервиза за празници. Върху нея е баницата. Има и един ужасен лампион. Персийски килим, секция, усилвател Респром и полска "уредба", на която не помня името. Има и разни видео касети за гордостта на баща ми - видео от 1984г, донесено от Сингапур.

alt

Началото на 1987. На следващия ден открих измамата с Дядо Мраз, но така и не казах на дядо ми, че знам. Тук рецитирам и внимавам да не сбъркам.

Нова година се празнуваше и в училище. Тук сме първи клас и въобще и изобщо не гледаме в Дядо Мраз:

alt
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: eli (30 октомври 2008 21:45)

Много ми се искаше да пусна една статия за Вси светии, но gamina ме изпревари и откри направо коледния сезон Хубаво е да има празници, над смълчаните полета да пеят медени звънчета... Разчувствах се Дали в този дух не можем някак да попроменим някак по-зимно сайта?
 


 
 
№2 от: dani (30 октомври 2008 23:31)
Я вижте нашата Ели какъв дребосък била От коя книжка четеш на втора снимка? А на третата си май солистка на хора.--------------------
 
 
№3 от: pepino (31 октомври 2008 00:45)
Истината за Дядо Мраз

Някъде през късната есен на далечната осемдесет и някоя си една амбициозна начална учителка реши, че е време нейните първолаци, "младата отмяна", да научат истината за лицето "Дядо Мраз", да се отърсят от заблудите си, да хвърлят вековните окови на роба, защото както знаем "Религията (пък и доста други работи - б.а.) е опиум за народа." Пък в невинните детски години Дядо Мраз си беше издигнат в култ, да си го признаем. После звънецът би и прекъсна отрезвяващата реч на учителката. Класът излезе навън, в коридора. Повечето първолаци бяха подготвени за този момент. Някак са предусещали, че Дядо Мраз не е този, за когото се представя. Излязоха малко осиротели, но пречистени от истината. Само двама стояха малко настрана. Момиче и момче. Гледаха се заговорнически и се чудеха кой първи да проговори. Защото усещаха, че всички около тях са малко измамени. Защото истината за Дядо Мраз бе малко по-различна, но само те двамата бяха призвани да я носят и пазят. Работата беше там, че цялата проповед на учителката се отнасяше за онези дядомразовци, които не бяха истински. Предрешаваха се като Него, обикаляха и мамеха децата с подаръци, но нашите двама "просветлени" знаеха, че там някъде, далеч, далеч оттук, има Един Истински Дядо Мраз и нека другите говорят каквото щат, обаче Истинският Дядо Мраз може би точно тази година ще дойде тук в уречения час. Ще видят те тогава! tayna

 
 
№4 от: gamina (31 октомври 2008 10:39)
dani - не е Ели, а аз Наистина се опитах да видя коя е книжката (тя явно ми е била от подаръците, а аз се напрягам да рецитирам нещо), но въпреки, че е сканирана с висока резолюция - пак не разгадах.
А на празника в училище не съм солистка в хора - държаха ме далеч от всякакво пеене и са си били прави хората. Рецитирам нещо, а отзад по-музикалните от класа държат разни триъгълници, пръчки и други много музикални неща. И никой не гледа към Дядо Мраз!

 
 
№5 от: isi (31 октомври 2008 11:05)

Хи-хи-хи, а аз си викам: сигурно gamina също се казва Ели! Ама най-много се смях на последната снимка, на която "големите" първокласници ВЪОБЩЕ НЕ ГЛЕДАТ към Дядо Мраз. Как само  НЕ ги вълнува този старец, а!   Явно pepino е прав: разправяйте ги вие каквито си щете,  децата си знаят истината: Дядо Мраз си е Дядо Мраз!
отклонение: Как те разбирам, gamina, за пеенето - точно в първи клас, когато все още си вярвах, че мога да пея, след дълги репетиции за едно тържество, учителката накрая ми каза, че ще е по-добре да изрецитирам песента си  като стихотворение. Е, даже и аз схванах   какво има предвид!
--------------------
 
 
№6 от: gamina (31 октомври 2008 11:13)
isi - и на мен ми го казаха, но във втори клас... Репетирахме уж за някакъв конкурс по пеене между класовете. По случай Великата Октомврийска Революция май беше. Та както си пеехме, така другарката ме викна встрани и ми каза да не пея. Чак се разплаках. После ми дадоха естествено стихотворение някакво - хем аз да съм доволна, хем да не провалям класа. Даже спечелихме помня.

 
 
№7 от: freja (2 ноември 2008 03:06)
Ех, вие пък двечките, как може така да ви го казват в очите! uuux То и аз съм от вашата партия де, ама поне не са ме стресирали толкова откровено относно немузикалните ми заложби .

А pepino дали въобще подозира колко е прав?... Аз не съм момиченцето от разказа, обаче ще ви кажа цялата истина за Добрия старец. Но като му дойде времето, рано е още .

 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 17
Потребители: 1
Гости: 16
Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Ходли ли сте в Мавзолея?