Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Октомври 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
 
 
Архиви
Октомври 2020 (3)
Септември 2020 (5)
Август 2020 (7)
Юли 2020 (4)
Юни 2020 (4)
Май 2020 (1)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Прощъпулник
31-10-2008, 00:09 | Автор: pepino | Категория: Нашият дом / Моето семейство
Обстановката у дома е необикновена, празнична. Предстои нещо да се случи. Всички роднини и приятели на семейството са тук, за да отбележат голямото събитие. Аз съм още бебе и не помня този момент – разказвали са ми го. Толкова много пъти, че сякаш се е превърнал в мой собствен, осъзнат спомен. Пред мен е поставена старата ни холна масичка – ниска и продълговата. Колко е видяла, милата. Бялата блажна боя, с която през няколко години мама я освежава, не успява да прикрие годините и. Сега масичката е отрупана с много и най-различни предмети – кой от кой по-интересен. Всеки сякаш се бори за внимание. Всеки сякаш вика: "Вземи мен! Избери мен!" Протягам ръка, а зрителите затихват с полуотворени уста в кратък миг на безвремие. Взимам нещо. Не зная какво е, но ми харесва. Шарено е. Твърдо, но и крехко. Прилича на лице. Изучавам го. Публиката избухва във възторжени овации: "Ето!... Това е!... Ей, браво!... Знаех си аз!... Абе, крушата не пада по-далече от дървото!... Ох, на баба!... Ох, на дядо...!". Насърчен от всеобщото внимание и адмирации, аз хвърлям победоносен поглед на групата големи хора, скупчени в средата на стаята. Един малък човек, който държи в ръката си... маска на прасе. tup1
А уж нашето общество в ония години не беше суеверно. А уж не разчитахме на неща като "пръст на съдбата", "предопределеност". Защото имахме Партията. Тя се грижеше за всичко случайно. Тя даваше гаранции за Светлото бъдеще. Някак, обаче, бабините деветини и илачи се бяха наслоили върху иначе здравия ни социалистически реализъм. И така, след това домашно пророчество, всички бяха убедени, че ще стана артист. Да, ама не! Не бяха питали мен, пък аз си мислех за нещо малко по-различно. В онези времена беше модерно да си артист. Сега не е. На мода са комедиантите, но и тяхното е ден до пладне. За жалост.
Пророчеството наистина не вършеше работа. В това се убедих седем години по-късно, когато станах свидетел на прощъпулника на малкия си брат. Той пък, избра най-нелогичното нещо – филмова лента, навита на рулце, което мигом се разви, щом бе вдигнато от масата. И пак пророчества. И пак "ох!" и "ах!" Предричаха му бъдеще като режисьор или оператор. Е, да, ама не! Явно той също мислеше за друго. И някой не го беше попитал. Роднините ли? Или може би самата съдба? Това е човекът. Свободна воля. Тръгнеш ли – пътища много. И сам не знаеш по кой ще тръгнеш и къде ще те отведе.
И до ден днешен, обаче, от време на време в ума ми се прокрадва неспокоен въпрос. Какво иска да ми каже тази моя свинска маска. Дали е знак за това, че надявайки я на лицето си мога в миг да се преобразя от сериозния човек, когото всички познават, в един малък, понякога провокативен, понякога дори арогантен, но винаги усмихнат и забавен клоун? Не зная. Може би годините напред ще ми дадат някакъв отговор. Ще видим.
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Надя (31 октомври 2008 09:44)
Разказът ми напомни на един скорошен прощъпулник у мои приятели.
Малкия сладур беше хванал в едната ръка портфейл, а в другата термометър,... ха сега де...цццццц, чудят се всички от изборените по горе образи, как да го натъкмят, за да се хареса на всички. И хоп yess : пластичен хирург ще стане! Урааааааааа!! hiphip Да ви е честито! По-модерно, доходно и престижно едва ли може да има.
Мен ако питаш има и вариант на заплата от 300 лева към здравната каса да работи, ама какво разбирам аз от разнимити прощъпулници tup1 .

 
 
№2 от: gamina (31 октомври 2008 11:10)
На мен не са ми правили прощъпулник. Обаче брат ми хвана отверка. Много добре го помня, както и много добре знам, че още не знае за какво служи

 
 
№3 от: furious_kid (31 октомври 2008 11:29)
Pepino, моля те на колене!

Вземи и разкрий най-накрая "Тайната на Прасешката маска"! Всичко около мен гадаят КАКВО е символизирала, в края на краищата?!? prase
Лично за себе си бих споделил, че прощъпулникът ми си е бил съвсем на място! Според писмени сведения (мама водеше прекрасен детски дневник на сина си, благодарение на който сега ми са толкова скъпи и пълни детските спомени) съм хванал едновременно и целенасочено две неща - книга и фазомер (по спомени фазомер му викаха на мултицета у дома )!

И ей ме сега - четящ непрекъснато инженер по изчислителна техника...


 
 
№4 от: filipovaeli (31 октомври 2008 15:04)

Даа,символиката на предмета на ПЕПИНО е двойна. Може да се разгледа като МАСКА или като нещо СВИНСКО. hmmm xixi2  Те пък откъде я намериха тази маска. Ако ти бяха сложили само хубави неща, щеше да стане човек от теб! mig_mig
--------------------
 
 
№5 от: silveto (1 ноември 2008 09:51)
Момчето го е написало в статията какво е символизирала маската- всички очаквали да стане артист.


 
 
№6 от: freja (2 ноември 2008 02:58)

Аз пък първо прочетох два-три от последните коментари - нещо свинско, викам си, в статията за "Повелителят на мухите" ли ще се говори... После свързах някаквата маска с един разговор от днес, в който споменахме скандинавската легенда за онази маска... А пък то ставало дума буквално за прощъпулниците . Хей, pepino, на филмово семейство изглежда си случил! А в крайна ти сметка какъв стана?


 
 
№7 от: beboran (3 ноември 2008 23:01)

Аз пък съм хванала червилото и парите - ха сега кажете на какви мисли ви води това ...аз за сега не съм го дешифрирала спрямо живота си, но брат ми е хванал линийка и молив..и ей на - стана архитект
--------------------
 
 
№8 от: pepino (5 ноември 2008 00:37)
Е, furious, чак пък на колене xaxa2 Вярно, че в рода ми ги има най-различни. Има и един-двама артисти. Сигурно затова и на мен са ми "подложили" маската. Зорлем да стана артист. То никога не е късно. Ако не вярвате, чуйте пак "Хубавата Джиджи":

"...Но пристигна веднъж от Америка мъж
и както казват бил милионер.
От гласа и пленен,този стар джентълмен
предложи да я снима в Холивуд..."

Така стават работите. sun

 
 
№9 от: pilcho (6 август 2010 12:24)
em_11  Утрепа змея с лопатата с тая свинска маска   em_11

Аз пък съм хванала тефтер и химикалка;  и ей ме сега - досущ като furious_kid.

 
 
№10 от: Веселина Маринова (15 март 2011 22:59)
Аз пък съм хванала книга. em_37 Обичам да чета.Сложили са книгата като символ-ставането на учител, но учителка не станах, въпреки че винаги ми е харесвало, като професия.

 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 33
Потребители: 0
Гости: 33

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Ходли ли сте в Мавзолея?