> Съседите > Леля Недка

Леля Недка


9-06-2008, 16:37. : Надя

О, музо, възпей оня съзидателен гняв на всички знайни и незнайни лелки, съседки, пенсионерки и пр. стожери на нашето праволинейно поведение и превъзпитание.

Беше величествена жена, поне на мен тогава ми изгеждаше огромна, след години, като я видях си беше с най-обикновен размер. Живееше, за мое нещастие, на 5ия етаж, точно над нас трите. Леля Недка, брррр, даже самото и споменаване днес ме кара да потръпвам. Беше пенсионирана по-рано по някаква причина и по цял ден си стоеше у дома с една едничка цел, според мен, да тормози всички деца и да ги дебне. За да си я представите по добре, само си спомнете за другарката Теменугова.

Тази леля Недка имаше май някакъв списък с правила за държание на подрастващите и непрекъснато следеше дали ние се съобразяваме с него. Пфуу, къде ти, ама как от 2 до 4 да пазим тишина, та тогава и трите се прибирахме от училище, сядахме на постелките пред вратите на трите апартамента и започвахме да си разказваме деня една на друга, разбира се всичко придружено с много смях и възклицания. Подскачахме като чуем, че вратата на горния етаж се отваря, но някой път ни издебваше и току се появяваше от нищото. Ох, чакаше ни лекция поне 15 мин какви лоши деца сме, как ще предупреди родителите ни и учителите ни и как е възмутена от дън душа! Разбира се, изчаквахме да се прибере и тайно се измъквахме да продължим шепнешком. Най ми тежеше, когато бяхме по-малки и времето беше студено, нямаше измъкване навън и си играехме там на етажа, на лекарки, на учителки, на моделиерки, та дори си пишехме домашните там, трите заедно на колене. Ех, тази жена, обвиняваше ни във всички видове престъпления – замърсяване на блока, вдигане на невъобразим шум, непристойно поведение, невъзпитание и неуважение към възрастните хора. Веднъж ни накара за назидание да изчистим входа отгоре до долу, той си беше чист и без това, но за всеки случай. Само чакаше да се върнат горките ни родители от работа и да ги почне от вратата. Мисля, че ги забелязваше още от прозорците и седеше с бойна готовност на етажа.

"Донева, виж какво ще ти кажа, поведението на твойта дъщеря е нетърпимо. Ама как може такова нещо бе, възрастна жена съм. Направо ми се подиграват!" После следваше изброяване на всичките ми грехове и препоръки към майка ми какво точно трябва да направи, за да ме накаже и превъзпита.

Имаше и един по фрапантен случай. Веднъж един от нас и се опълчи, ама съвсем открито. Ние седяхме отстрани и се дивяхме на смелостта му, абе направо си мислехме, че е луд. Леля Недка използва всички позволени оръжия, но удари на камък, баща му нехаеше за нея и за поведението на сина си. Последва тежката артилерия или по-точно водната бомба. Леля Недка не се предаваше лесно и тя нямаше да остави нещата току така. Един прекрасен ден виждайки въпросното хлапе под прозорците си, без да се колабае, напълнила големия леген с вода и......пляяяяяяяс...изля го отгоре му. После ухилена до уши се прибра.

Мдаа. Нашата леля Недка май беше нещо като прототип за авторите на детстки филми. Винаги съм си мислила че тайно съветва сценаристите. Поводът обаче да напиша тази статия е друг или по-скоро не искам да създавам впечатление, че искам да порицая жената. Напротив, искам да я възродя. Усмихвате се, нали? Ами прииска ми се, честно казано, като видях колко е мръсен входа ми, как в него се събират наркомани, как на всеки етаж има поне по една неизхвърлена торбичка с боклук, как мачуганите са изрисували целите стени от горе до долу. Ееееех, ако беше сега тук леля Недка...Та по този повод пиша, пускам обява:

Търси се леля Недка, моля да отговаря на посочените по-горе характеристики. Ако някой се познае да ми се обади на лични съобщения.